2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Lokalizacja czujnika położenia wału korbowego

29K views 11 replies 8 participants last post by  Gary Kline  
#1 · (Edited)
Ostatnio utknąłem w odrobinie wody i zacząłem mieć nierówną pracę na biegu jałowym z gaśnięciem i kodem dla czujnika położenia wału korbowego w moim Cherokee Trailhawk 2014 z silnikiem 3.2l V6. Dostałem część zamienną, ale nie udało mi się jej zlokalizować w silniku, czy ktoś jeszcze może pomóc?

Dzięki!
Jack

#2 ·
Jack, zdaję sobie sprawę, że to bardzo stary wątek, ale czy kiedykolwiek znalazłeś miejsce, w którym znajduje się czujnik? Skan powiedział mi, że muszę go wymienić. Kupiłem instrukcję Haynesa, ale okazała się nic nie warta, w ogóle nie pomogła. Zdjąłem przednią osłonę podwozia i myślę, że go znalazłem, ale nie mogę wymyślić, jak do niego dotrzeć! (2014 Cherokee Trailhawk 4x4 3.2L)

#3 ·
Jack, zdaję sobie sprawę, że to bardzo stary wątek, ale czy kiedykolwiek znalazłeś miejsce, w którym znajduje się czujnik? Skan powiedział mi, że muszę go wymienić. Kupiłem instrukcję Haynesa, ale okazała się nic nie warta, w ogóle żadnej pomocy. Zdjąłem przednią osłonę podwozia i myślę, że go znalazłem, ale nie mogę wymyślić, jak do niego dotrzeć!
(2014 Cherokee Trailhawk 4x4 3.2L)
Znalazłem to w szybkim wyszukiwaniu w Google.

#5 ·
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Obejrzałem już oba te filmy przed zadaniem pytania. 3.6 jest znacznie bardziej otwarty, a zatem łatwy dostęp do czujnika położenia wału korbowego. Jeśli chodzi o drugi film, jestem prawie pewien, że jest to 3.2 z napędem na przednie koła. Mam 3.2, 4x4, Trailhawk. Jestem prawie pewien, że znalazłem czujnik (patrz zdjęcia) i nie ma możliwości, żebym mógł się do niego dostać bez wyjmowania skrzyni rozdzielczej. Moja instrukcja Haynesa nawet to mówi.

Najgorsze jest to, że ścigam wypadanie zapłonu. Pierwsze skanowanie wykazało, że "Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem" był czujnik O2. Wiedziałem, że to droga opcja, ale i tak wymieniłem wszystkie cztery czujniki O2. Następne skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" to cewka zapłonowa i świece zapłonowe. Ponieważ około rok temu wymieniłem wszystkie sześć świec zapłonowych, cewki i uszczelki kolektora dolotowego, pomyślałem, że mogą to być wtryskiwacze. Usunąłem i wyczyściłem wszystkie wtryskiwacze. Wymieniłem również o-ringi na każdym wtryskiwaczu. Nadal wypadanie zapłonu. Najnowsze skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" Wymień czujnik położenia wału korbowego. Ale tu jest dziwna rzecz. Wydruk ze skanowania brzmi "Wymień czujnik położenia wału korbowego (CKP)", ale tuż pod nim jest napisane "Sugerowane części: 1, czujnik położenia wałka rozrządu".

Jestem w kropce.

#6 ·
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Obejrzałem już oba te filmy przed zadaniem pytania. 3.6 jest znacznie bardziej otwarty, a zatem łatwy dostęp do czujnika położenia wału korbowego. Jeśli chodzi o drugi film, jestem prawie pewien, że jest to napęd na przednie koła 3.2. Mam 3.2, 4x4, Trailhawk. Jestem prawie pewien, że znalazłem czujnik (patrz zdjęcia) i nie ma możliwości, aby się do niego dostać bez wyjmowania skrzyni rozdzielczej. Mówi o tym nawet moja instrukcja Haynes. Złą rzeczą jest to, że ścigam wypadanie zapłonu. Pierwsze skanowanie wykazało, że "Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem" był czujnik O2. Wiedziałem, że to kosztowna droga, ale poszedłem dalej i wymieniłem wszystkie cztery czujniki O2. Następne skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" to cewka zapłonowa i świece zapłonowe. Ponieważ około rok temu wymieniłem wszystkie sześć świec zapłonowych, cewek i uszczelek kolektora dolotowego, pomyślałem, że mogą to być wtryskiwacze. Usunąłem i wyczyściłem wszystkie wtryskiwacze. Wymieniłem również o-ringi na każdym wtryskiwaczu. Nadal wypadanie zapłonu. Najnowsze skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" Wymień czujnik położenia wału korbowego. Ale tu jest dziwna rzecz. Wydruk skanowania brzmi "Wymień czujnik położenia wału korbowego (CKP)", ale tuż pod nim jest napisane "Sugerowane części: 1, czujnik położenia wałka rozrządu". Jestem w kropce. View attachment 220767 View attachment 220769
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Obejrzałem już oba te filmy przed zadaniem pytania. 3.6 jest znacznie bardziej otwarty, a zatem łatwy dostęp do czujnika położenia wału korbowego. Jeśli chodzi o drugi film, jestem prawie pewien, że jest to napęd na przednie koła 3.2. Mam 3.2, 4x4, Trailhawk. Jestem prawie pewien, że znalazłem czujnik (patrz zdjęcia) i nie ma możliwości, aby się do niego dostać bez wyjmowania skrzyni rozdzielczej. Mówi o tym nawet moja instrukcja Haynes. Złą rzeczą jest to, że ścigam wypadanie zapłonu. Pierwsze skanowanie wykazało, że "Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem" był czujnik O2. Wiedziałem, że to kosztowna droga, ale poszedłem dalej i wymieniłem wszystkie cztery czujniki O2. Następne skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" to cewka zapłonowa i świece zapłonowe. Ponieważ około rok temu wymieniłem wszystkie sześć świec zapłonowych, cewek i uszczelek kolektora dolotowego, pomyślałem, że mogą to być wtryskiwacze. Usunąłem i wyczyściłem wszystkie wtryskiwacze. Wymieniłem również o-ringi na każdym wtryskiwaczu. Nadal wypadanie zapłonu. Najnowsze skanowanie "Najbardziej prawdopodobne rozwiązanie" Wymień czujnik położenia wału korbowego. Ale tu jest dziwna rzecz. Wydruk skanowania brzmi "Wymień czujnik położenia wału korbowego (CKP)", ale tuż pod nim jest napisane "Sugerowane części: 1, czujnik położenia wałka rozrządu". Jestem w kropce. View attachment 220767 View attachment 220769
Mam ten sam problem, znajduje się z tyłu silnika na dole w bardzo, bardzo ciasnym uścisku, prawdopodobnie około cala między silnikiem a skrzynią biegów, czy kiedykolwiek udało ci się dowiedzieć, jak to naprawić?

#11 · (Edited)
Mam ten sam model Jeep Cherokee Trailhawk z 2014 roku i mam ten sam problem z dostępem do czujnika położenia wału korbowego. Czy udało Ci się kiedyś dowiedzieć, czy można się do niego dostać? Usunąłem już obie osłony pod silnikiem. Z góry dziękuję -Joe
Cześć @powerfulideas2015, zakładam, że masz silnik 3.2 V6 (zarówno I4, jak i V6 były oferowane w 2014 TH), czujnik położenia wału korbowego znajduje się z boku silnika, od strony grodzi. Znajduje się mniej więcej w połowie komory silnika, patrząc z przodu samochodu, ale znowu, po stronie silnika, do której najtrudniej się dostać (przylegającej do grodzi). Jeśli przeszukasz to forum, możesz znaleźć kogoś, kto go wymienił (to nie jest takie powszechne), czy wymienił go od góry do dołu (jeśli można go dosięgnąć) lub czy lepiej jest od dołu (jak wspomniałeś, masz zdjęte osłony TH). Czujnik ma zwykły "czerwony klips" do mocowania kabla, który blokuje przewód do złącza czujnika. Musisz pociągnąć czerwony klips do tyłu, aby odłączyć przewód za pomocą, powiedzmy, wykałaczki). Czujnik jest trzymany za pomocą (chyba) śruby 10 mm. Zauważ, że bardzo trudno się do niego dostać. Może to nie być nawet możliwe bez demontażu innych elementów (np. PTU).

Image

#12 ·
Innym sposobem, który możesz rozważyć, jest wejście przez nadkole kierowcy, tak jak w przypadku wymiany oleju w skrzyni biegów. Czujnik znajdowałby się gdzieś w pobliżu miejsca, w którym wskazuje czerwona linia (czujniki wału korbowego muszą odczytywać obrót koła zamachowego/tarczy elastycznej, więc zwykle znajdują się w miejscu, gdzie silnik i skrzynia biegów są ze sobą połączone). To podejście nadal będzie ciasne, ale może uda się włożyć tam małą nasadkę 10 mm.