2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Uaktualnianie UConnect do Apple CarPlay

1 reading
6K views 14 replies 3 participants last post by  Geraham  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

mam Jeepa Cherokee Trailhawk z 2017 roku i jestem w trakcie wymiany mojego systemu UConnect na system z Cherokee z 2019 roku, który ma Apple CarPlay. Zastanawiam się, czy mógłbym uzyskać pomoc w rozwiązywaniu moich problemów. Zacznę od wymienienia niektórych używanych przeze mnie elementów sprzętowych.

• 68297446AI Uconnect 8.4 VP2 z Cherokee z 2019 roku, który NIE ma nawigacji i NIE ma dźwięku Premium
  • Moduł HVAC z innego Cherokee z 2019 roku z dwustrefową klimatyzacją
  • OBDLink EX
  • AlfaOBD na Windows
  • Koncentrator USB z Jeepa Cherokee z 2019 roku, który dostałem ze środkowego podłokietnika. Nie chciałem zbytnio majstrować przy tym nad dźwignią zmiany biegów, więc pomyślałem, że to zadziała, a następnie użyję adaptera bezprzewodowego do CarPlay.

Załączyłem również naklejkę z danymi mojego pojazdu, Cherokee z 2017 roku i pojazdu dawcy, Cherokee z 2019 roku.

Moim głównym problemem jest to, że wyrównanie proxy się kończy, ale nadal otrzymuję następujący błąd:
Zapisywanie konfiguracji do modułu telematycznego rozrywki (LTM/ETM/HTM)...Niepowodzenie. ECU wykryło, że żądanie zawiera parametr(y) z wartością(ami) spoza dopuszczalnego zakresu.

Mówiąc to, jest kilka rzeczy, które z tego powodu nie działają:
  • Nie ma dźwięku.
  • Chłodzone siedzenia lub brak opcji na nowym ekranie. Włączają się czasami, gdy samochód jest za ciepły, jako część automatycznego włączania komfortu, myślę.
  • Temperatura jest zablokowana na Celsjusza na nowym ekranie i nie pozwala mi przełączyć na F.
  • CarPlay nie działa
Jestem pewien, że większość z nich zadziała po wyrównaniu ECU, ale pomyślałem, że je wymienię. Myślę, że może być jakiś problem z faktem, że mój pojazd ma dźwięk premium z subwooferem, podczas gdy poprzedni pojazd miał podstawowy system dźwiękowy.

Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, gdy wszystko skonfigurowałem, było utworzenie kopii zapasowej ustawień Proxy. Następnie wszedłem i zmieniłem kilka rzeczy, o których czytałem, że zrobią lub mogą zrobić różnicę. Zmiany te można znaleźć w pliku PDF JEEP PROXY LOG, który załączyłem poniżej. W pliku PDF zobaczysz niektóre rzeczy, które próbowałem lub chcę spróbować, aby dopasować ECU do komputera pokładowego. Główne, które chcę wypróbować, to:
  • Typ radia (obecnie typ 4, ale teraz nie mam NAV, więc nie jestem pewien co do tego)
  • Konfiguracja głośników audio (jest około 10 opcji i nie jestem pewien, od czego zacząć)
  • Konfiguracja akustyczna (Obecnie: KL(Cherokee) - Premium Amplified)
  • Marka audio (Obecnie: Brak marki audio)

Jeśli ktoś mógłby przeczytać dziennik PROXY i dać mi kilka wskazówek, co spróbować, aby odzyskać dźwięk i dokończyć wyrównanie ECU, byłbym bardzo wdzięczny. Będę nadal bawić się rzeczami, aby zobaczyć, czy uda mi się to uruchomić.

Dziękuję!

Attachments

#2 ·
Cześć @15jimenjos,

Pełne ujawnienie, nie zrobiłem aktualizacji z mojego 2014 TH uConnect 8.4 do wersji 2019+ CP/AA (zaktualizowałem do jednostki T'EYES CC3 Android), jednak niedawno zrobiłem aktualizację bez 2019+ z 4" uConnect bez NAV do jednostki 8.4 bez NAV i ustawienie Typu radia musiało być na Typ 3 (myślę, że Typ 4 to jednostka NAV).

• Po pierwsze #1: ŚWIETNIE, że masz w zwyczaju robienie kopii zapasowej. Rób to przed każdą zmianą. Brawo! Ponadto, ponieważ masz 2019+, używasz kabla Security Gateway Bypass, prawda? (w przeciwnym razie żadne z twoich ustawień nie powinno się zapisywać. Właściwie to nie sądzę, żebyś mógł nawet zrobić wyrównanie proxi bez niego)
  • Następnie (#2), Czy nie ma dźwięku, czy też po przekręceniu pokrętła głośności widzisz na ekranie wskaźnik głośności, ale rzeczywisty dźwięk z urządzenia się nie zmienia? Jeśli tak, to na początek zostawiłbym Twojego Cherokee na noc, a potem spróbowałbym ponownie jutro. Wiele ustawień radia jest przechowywanych w komputerze pokładowym (jak podgrzewane/wentylowane fotele), a urządzenie musi przejść w pełny "tryb uśpienia", zanim wszystko zadziała, więc sprawdziłbym wszystko rano.
  • Następnie (#3), Nie jestem pewien, czy możesz zachować stary hub multimediów i nie otrzymać błędu. Wygląda na to, że w tej chwili masz 2 huby multimediów, stary nad dźwignią zmiany biegów i nowy, który trzymasz w podłokietniku środkowym, połączony szeregowo z pierwszego huba. Czy to prawda? Czy podłączyłeś 2 huby multimediów? Jeśli tak, to oczywiście możesz otrzymać błąd tylko z tego powodu. Naprawiłbym to lub wyłączył (patrz poniżej w AlfaOBD). Do celów testowych podłącz nowy hub bezpośrednio do tyłu nowego uConnect.
  • Upewnij się również, że masz typ audio (standardowy ("Base") 6 głośników lub Premium, 9 głośników, prawda)
To tylko kilka miejsc, od których bym zaczął. Znowu jednak poczekaj, aż samochód zaśnie (i ty też!) Następnie zajmij się tym rano i zobacz, czy nadal nie działa, a następnie po prostu zajmij się tymi elementami.

Być może ktoś z 2019+ i AlfaOBD może potwierdzić, jaka powinna być konfiguracja zewnętrznych portów multimedialnych ?

Image

Image
Image

#3 ·
Cześć @15jimenjos,

Pełne ujawnienie, nie zrobiłem aktualizacji z mojego 2014 TH uConnect 8.4 do wersji 2019+ CP/AA (zaktualizowałem do jednostki T'EYES CC3 Android), jednak niedawno zrobiłem aktualizację z 4" uConnect bez NAV do jednostki 8.4 bez NAV i ustawienie Radio Type musiało być na Type 3 (myślę, że Type 4 to jednostka NAV).

• Po pierwsze #1: ŚWIETNIE, że masz w zwyczaju robienie kopii zapasowej. Rób to przed każdą zmianą. Brawo! Ponadto, ponieważ masz 2019+, używasz kabla Security Gateway Bypass, prawda? (w przeciwnym razie żadne z twoich ustawień nie powinno się zapisywać. Właściwie to nie sądzę, żebyś mógł nawet zrobić wyrównanie proxi bez niego)
  • Następnie (#2), Czy nie ma dźwięku, czy też po przekręceniu pokrętła głośności widzisz na ekranie wskaźnik głośności, ale rzeczywisty dźwięk z urządzenia się nie zmienia? Jeśli tak, to na początek zostawiłbym swojego Cherokee na noc, a potem spróbowałbym ponownie jutro. Wiele ustawień radia jest przechowywanych w komputerze pokładowym (jak podgrzewane/wentylowane siedzenia), a urządzenie musi przejść w pełny "tryb uśpienia", zanim wszystko zadziała, więc sprawdziłbym wszystko rano.
  • Następnie (#3), Nie jestem pewien, czy możesz zachować stary hub multimediów i nie otrzymać błędu. Wygląda na to, że w tej chwili masz 2 huby multimediów, stary nad dźwignią zmiany biegów i nowy, który trzymasz w podłokietniku środkowym, połączony szeregowo z pierwszego huba. Czy to prawda? Czy podłączyłeś 2 huby multimediów? Jeśli tak, to oczywiście możesz otrzymać błąd tylko z tego powodu. Naprawiłbym to lub wyłączył (patrz poniżej w AlfaOBD). Do celów testowych podłącz nowy hub bezpośrednio do tyłu nowego uConnect.
  • Upewnij się również, że masz typ audio (standardowy ("Base") 6 głośników lub Premium, 9 głośników, prawda)
To tylko kilka miejsc, od których bym zaczął. Znowu jednak poczekaj, aż samochód zaśnie (i ty też!) Potem zajmij się tym rano i zobacz, czy nadal nie działa, a następnie po prostu zajmij się tymi elementami.

Być może ktoś z 2019+ i AlfaOBD może potwierdzić, jaka powinna być konfiguracja zewnętrznych portów multimedialnych ?

View attachment 234280

View attachment 234281 View attachment 234282
Dzięki za odpowiedź Gary Kline.

1- Mój pojazd to Cherokee z 2017 roku.

2- Kiedy przekręcam pokrętło głośności, wskaźnik na ekranie się porusza, ale nie słyszę dźwięku. Pozwolę mu spać, jak zalecasz.

3- Jeśli chodzi o hub USB, nie jestem wielkim fanem posiadania mnóstwa kabli walających się po okolicy, więc dowiedziałem się, że w przypadku Cherokee z 2019 roku można podłączyć do pojedynczego gniazda USB, które znajduje się w schowku w podłokietniku środkowym, dla CarPlay. Pomyślałem, że nie będzie to zbytnio odbiegać od wymiany tego gniazda zamiast tego nad dźwignią zmiany biegów. Problem, na który natknąłem się, polega na tym, że moje oryginalne gniazdo USB w schowku podłokietnika było na stałe podłączone do huba w podłokietniku. Więc zrobiłem tak, że zamówiłem dwustronny kabel USB mini, który połączyłby nowe gniazdo USB z Jeepa z 2019 roku z drugim końcem połączenia. Hub multimediów nad dźwignią zmiany biegów ma dwa złącza USB Mini z tyłu. Jeden pochodzi z Uconnect, a drugi biegnie pod dźwignią zmiany biegów do wnętrza podłokietnika, gdzie znajduje się drugie USB w moim pojeździe. Rozebrałem dźwignię zmiany biegów i obszar konsoli środkowej i poprowadziłem nowy przewód z nowego huba w podłokietniku do huba multimediów nad dźwignią zmiany biegów. Przewód jest tak naprawdę wystarczająco długi, aby sięgnąć połączenia aż za ekran, wsuwając go trochę, ale spróbuję tego tylko wtedy, gdy uda mi się posortować niektóre z innych rzeczy. Mam nadzieję, że nie będę musiał i CarPlay będzie działać w ten sposób. Nowy hub podłokietnika, który dostałem z 2019 roku, działa idealnie do ładowania mojego telefonu, a nawet pojawia się jako iPhone, gdy przełączam się na multimedia.

Zmieniłem również Radio Type na 3 i pozwolę mu się gotować przez noc wraz z innymi zmianami, które już wprowadziłem. Trzymam kciuki!

Wielkie dzięki za odpowiedź!

#8 ·
„Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem z dźwiękiem? Mam ten sam problem. Kupiłem radio serii TOMYD na eBayu, uruchomiłem wyrównanie proxy i działało, ale nie ma dźwięku. Mój Jeep to Trailhawk z 2014 roku.”
Hej @Geraham,

Nie znam radia TOMYD, ale czy było to plug & play z wiązką przewodów Jeepa? Również po uruchomieniu proxy, czy pozwoliłeś swojemu Jeepowi „pójść spać” na 10-20 minut, a następnie spróbowałeś ponownie? W przypadku radia zastępczego, tuż po uruchomieniu proxy, niektóre części mogą nie działać. Na przykład głośność może nie działać z pokrętła... widzisz, że grafika regulacji głośności porusza się na ekranie, ale rzeczywista głośność nie zwiększa się/zmniejsza w miarę jej regulacji. Zakładając, że wiązka radia była prawidłowa, było to radio, które zostało zaprojektowane (lub omówione tutaj na Forum jako działające w Cherokee, a Cherokee przeszedł co najmniej jeden „cykl uśpienia”, wtedy działa.

#9 ·
Dziękuję za odpowiedź!
Tak, radio jest typu plug & play. Po wykonaniu wyrównania proxy, zostawiłem radio podłączone na kilka dni. Kamera cofania działała, pokrętło podnosiło i obniżało głośność (bez dźwięku), a różowe złącze było jedynym, którego nie podłączyłem.
Wyświetla następujące kody:
Kod błędu: B1400
Wyjście głośnika audio z przodu po lewej stronie
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B1404
Wyjście głośnika audio z przodu po prawej stronie
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B1408
Wyjście głośnika audio z tyłu po lewej stronie
Obwód otwarty
Błąd obecny
Wyjście głośnika audio z tyłu po prawej stronie
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B222C
Konfiguracja pojazdu nie zaprogramowana
Błąd obecny
(mile już nie migają)

#10 ·
Dziękuję za odpowiedź!
Tak, radio jest typu plug & play. Po wykonaniu wyrównania proxy, zostawiłem radio podłączone na kilka dni. Kamera cofania działała, pokrętło podnosiło i obniżało głośność (bez dźwięku), a różowe złącze było jedynym, którego nie podłączyłem.
Wyświetla następujące kody:
Wyjście przedniego lewego głośnika
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B1404
Wyjście przedniego prawego głośnika
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B1408
Wyjście tylnego lewego głośnika
Obwód otwarty
Błąd obecny
Wyjście tylnego prawego głośnika
Obwód otwarty
Błąd obecny
Kod błędu: B222C
Konfiguracja pojazdu nie zaprogramowana
Błąd obecny
(mile już nie migają) View attachment 236320
Cześć @Geraham,

1. Czy to radio na zdjęciu jest Twoim nowym czy starym??

2. Różowe złącze Fakra jest do radia satelitarnego/anteny GPS. To nie wpłynie na głośność, ale jestem ciekaw, kiedy napisałeś: "różowe złącze było jedynym, którego nie podłączyłem". Czy masz różowe złącze w swoim Cherokee i go nie podłączyłeś? Jeśli powyższe zdjęcie to Twoje STARE radio, gdzie było podłączone różowe złącze?

3. Nadal nie jestem pewien, co oznacza "TOMYD"? ("Kupiłem radio serii TOMYD na eBay") Czy możesz przesłać zdjęcie radia, które kupiłeś? (Zakładam, że to powyższe, Mopar VP2, było Twoim oryginalnym, które usunąłeś, prawda?)

#14 ·
VP2 ma 8,4 cala i wierzę, że mam wszystko, co niezbędne do przeprowadzenia ulepszenia, ale części przechowuję od ponad 6 miesięcy.

Czy uważasz, że może to być związane z nie zainstalowaniem modułu USB? Czy to może być powód, dla którego nie mam dźwięku?
VP2 ma 8,4 cala i wierzę, że mam wszystko, co niezbędne do przeprowadzenia ulepszenia, ale części przechowuję od ponad 6 miesięcy.

Czy uważasz, że może to być związane z nie zainstalowaniem modułu USB? Czy to może być powód, dla którego nie mam dźwięku?
Cześć @Geraham,

Pytanie... czy mówisz, że masz wszystkie trzy elementy (radio, moduł HVAC i koncentrator USB) i nie zainstalowałeś ich wszystkich? Jeśli tak, najpierw dokończyłbym zadanie, ponieważ problem może wynikać z niekompletnej konfiguracji. Jeśli wszystkie trzy elementy są zainstalowane i nadal nie działa, sugerowałbym przyjrzenie się innym potencjalnym przyczynom (na przykład w module Body Control Module znajduje się ustawienie, które określa typ radia w samochodzie. Używamy aplikacji o nazwie „AlfaOBD”, aby to zmienić).

Najpierw jednak podłącz wszystko i zobacz, czy problem sam się rozwiąże.

#15 ·
Cześć @Geraham,

Pytanie... czy mówisz, że masz wszystkie trzy elementy (radio, moduł HVAC i koncentrator USB) i nie zainstalowałeś ich wszystkich? Jeśli tak, najpierw dokończyłbym zadanie, ponieważ problem może wynikać z niekompletnej konfiguracji. Jeśli wszystkie trzy elementy są zainstalowane i nadal nie działają, sugerowałbym przyjrzenie się innym potencjalnym przyczynom (na przykład istnieje ustawienie w module Body Control, które określa typ radia w samochodzie. Używamy aplikacji o nazwie 'AlfaOBD', aby to zmienić).

Najpierw jednak podłącz wszystko i sprawdź, czy problem sam się rozwiąże.
Ok, w ten weekend zamierzam zainstalować wszystkie 3 moduły i zostawić je na jakiś czas.
Jeśli chodzi o AlfaOBD, widziałem dwie opcje, które mogą być istotne:

1. Typ radia
2. Konfiguracja akustyczna
Zanim dokonam jakichkolwiek zmian w BCM, wykonam kopię zapasową konfiguracji mojego Cherokee.

W AlfaOBD - moduł UCONNECT EP, czy uważasz, że konieczne jest zresetowanie ECU?
Doceniam Twoje komentarze!