2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Błąd klucza Smart Key

23K views 28 replies 13 participants last post by  gavbyrne17  
#1 ·
Cześć wszystkim
Mój Cherokee Longitude (2016) padł dzisiaj.
Drzwi otworzyły się bez problemu, ale po naciśnięciu przycisku Start nie było żadnej reakcji.
Komunikat o części w ramach akcji serwisowej na desce rozdzielczej dotyczący blokady kierownicy, ale zniknął.
Potem dostaję również błąd „Smart Key Fail”, który wydaje się być bardziej uporczywy.
Zatem... kierownica zablokowana, hamulec ręczny zaciągnięty i nie można uruchomić Jeepa.

1. Pomoc drogowa wymieniła akumulator - bez zmian
2. Próba 2xklik, aby uruchomić zdalnie - nie działa
3. Próba naciśnięcia breloka na przycisk start - nie działa
4. Inny zapasowy brelok również nie działa
5. Samochód się zamyka/otwiera. Kierunkowskazy działają. Tylna klapa otwiera się/zamyka. Światła awaryjne działają

Samochód został teraz odholowany do serwisu dealera Jeepa i mówią mi, że miną DWA tygodnie, zanim w ogóle będą mogli ZOBACZYĆ samochód. O rany!

Próbuję dowiedzieć się, w czym może tkwić problem i czy ktoś inny miał taki problem.

Dzięki z góry
Clive

#7 ·
Ostateczny wynik jest następujący, zgodnie z raportem serwisu Jeep:
Zapłon start/stop nie działa
'błąd kluczyka'
WYMIANA MODUŁU KOLUMNY KIEROWNICY
WYMIANA ZABEZPIECZENIA ŚRUBOWEGO
Wygląda więc na to, że w kolumnie kierownicy znajduje się moduł, który włącza się, najpierw odblokowując kierownicę, a następnie dostarczając zasilanie do obwodu zapłonu.
Całkowity koszt 'modułu' = 723 AU$ + 450 AU$ robocizny

#8 ·
Ostateczny wynik jest następujący, jak zgłosił serwis Jeep:
Zapłon start/stop nie działa
'błąd inteligentnego klucza'
WYMIANA MODUŁU KOLUMNY KIEROWNICZEJ
WYMIANA ZABEZPIECZENIA ŚRUBOWEGO
Wygląda więc na to, że w kolumnie kierownicy znajduje się moduł, który włącza się, odblokowując najpierw kierownicę, zanim zasili obwód zapłonu
Całkowity koszt 'modułu = 723 AUD + 450 AUD robocizny
Mam ten sam problem z moim Cherokee z 2014 roku, ale mój mechanik wycenił znacznie wyżej. Poinformowano mnie, że potrzebuję nowego modułu kolumny kierownicy (1300 USD) i piasty odbiornika (600 USD) plus całodniowa robocizna, więc otrzymałem wycenę 3000 USD... tymczasem samochód stoi w miejscu, podczas gdy czekam na części na zamówienie. Czy to brzmi dobrze? Jestem w Canberze.

#9 ·
Trudno powiedzieć, Michelle. Diagnoza pierwszego poziomu wskazywała na wiele awarii modułów w moim Jeepie i (wyższa cena), ale powiedziano mi, że potrzebna będzie bardziej szczegółowa kontrola. Bardzo możliwe, że do rozwiązania Twojego problemu potrzebna jest więcej niż jedna część.
Oto część ($US), która została wymieniona w moim Jeepie. Numer części Chryslera 68145593AF
Myślę, że jesteś oszukiwana cenowo. To brzmi oportunistycznie. Być może będziesz chciała potwierdzić numer części.
Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się, że część samochodowa będzie miała marżę od 40% do 50% - więc koszt = 350 AUD, sprzedaż = 700 AUD. Wszystko powyżej to oszustwo.
W żadnym wypadku nie powinno to zająć całego dnia. Wygląda na to, że Twój mechanik musi się uczyć i dowiedzieć się, jak wykonać tę pracę za Twoje pieniądze. W moim przypadku robocizna jest szacowana na 4 godziny.
Niemniej jednak nie jestem mechanikiem i mogę opierać się tylko na moich dotychczasowych umiejętnościach w zakresie mechaniki samochodowej i na tym, jakie było moje doświadczenie z tym problemem.

Dostępność części może być problemem. Miałem szczęście.

Jeśli utkniesz z samochodem, może Ci się opłacić wziąć sprawy w swoje ręce. Zadzwoń do wszystkich dealerów Jeepa w całym kraju i zapytaj o numer części (nie znam numeru części „piasty odbiorczej”). Może będziesz mieć szczęście. Gdzieś w Oz musi być jakaś część!

Jedną z opcji jest wykorzystanie swoich badań i zwrócenie się do mechanika. Miejmy nadzieję, że jeśli masz z nim dobre relacje, to zrozumie i pójdzie na kompromis.

Drugą opcją jest rozmowa z lokalnym dealerem Jeepa (jeśli go masz) i sprawdzenie, czy warto zlecić im wykonanie tej pracy. Zazwyczaj jestem przeciwny zabieraniu moich samochodów do autoryzowanych dealerów, ponieważ nie jestem osobą ufającą. W moim przypadku zadziałało to, ponieważ mieli część i wiedzę, jak wykonać tę pracę. Wątpię, aby przeciętny mechanik miał wiedzę.

Mam nadzieję, że to pomoże

#11 ·
Trudno powiedzieć, Michelle. Diagnostyka pierwszego poziomu wskazywała na awarie wielu modułów w moim Jeepie i (wyższa cena), ale powiedziano mi, że potrzebna będzie bardziej szczegółowa kontrola. Bardzo możliwe, że do rozwiązania Twojego problemu potrzebna jest więcej niż jedna część.
Oto część ($US), która została wymieniona w moim Jeepie. Numer części Chryslera 68145593AF
Myślę, że jesteś oszukiwana pod względem ceny. To brzmi oportunistycznie. Możesz potwierdzić numer części.
Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się, że część samochodowa przyciągnie marżę od 40% do 50% - więc koszt = 350 AUD, sprzedaż = 700 AUD. Wszystko więcej to zdzierstwo.
W żadnym wypadku nie powinno to zająć całego dnia. Brzmi to tak, jakby Twój mechanik musiał się uczyć i dowiedzieć się, jak wykonać tę pracę za Twoje pieniądze. W moim przypadku robocizna jest szacowana na 4 godziny.
Niemniej jednak nie jestem mechanikiem i mogę opierać się tylko na moich dotychczasowych umiejętnościach w zakresie mechaniki samochodowej i na tym, jakie było moje doświadczenie z tym problemem.

Dostępność części może być problemem. Miałem szczęście.

Jeśli utkniesz z samochodem, może się opłacić wziąć sprawy w swoje ręce. Zadzwoń do wszystkich dealerów Jeepa w całym kraju i zapytaj o numer części (nie znam numeru części „piasty odbiorczej”). Możesz mieć szczęście. Gdzieś w Oz musi być część!

Jedną z opcji jest wykorzystanie swoich badań i zwrócenie się do mechanika. Miejmy nadzieję, że jeśli masz z nim dobre relacje, zrozumie i pójdzie na kompromis.

Drugą opcją jest rozmowa z lokalnym dealerem Jeepa (jeśli go masz) i sprawdzenie, czy warto zlecić im wykonanie tej pracy. Zazwyczaj jestem przeciwny zabieraniu samochodów do autoryzowanych dealerów, ponieważ nie jestem typem osoby, która ufa. W moim przypadku zadziałało to, ponieważ mieli część i wiedzę, jak wykonać tę pracę. Wątpię, czy przeciętny mechanik ma wiedzę.

Mam nadzieję, że to pomoże
To jest niestety przez dealera Jeepa. Zapłaciłem 185 dolarów za diagnostykę, a następnie podali mi numery części #68145593AE i #56046998AK, ponieważ nie wiedzą, jak długo potrwa dostawa części. Będę kontynuować badania i dzwonić, może będę miał szczęście i znajdę części taniej. Moje wstępne badania wykazały, że części te były znacznie tańsze niż to, co mi zaoferowano, co wydawało się przesadne.

#13 ·
185 dolarów za diagnostykę jest w porządku. Jasne, spróbuj, żeby zobaczyć, czy możesz znaleźć. Skonsultowałbym to z salonem. MOGĄ istnieć subtelne różnice między wersjami części z USA i AU. Sprawdź dwukrotnie kompatybilność. Jeśli salon wyrazi zgodę na znalezienie, to świetnie. Z drugiej strony, możesz znaleźć taką w AU, nawet jeśli jest droższa, przynajmniej możesz mieć swój samochód na drodze. I niestety, jeśli jest to salon, jesteś w zasadzie związany z 'przydzielonymi' godzinami na wykonanie pracy, nawet jeśli zajmuje to połowę czasu. Bądź miły, uśmiechnij się do nich, może uda im się negocjować i wszystko dobrze się ułoży.

#14 ·
Cześć wszystkim
Mój Cherokee Longitude (2016) padł dzisiaj.
Drzwi otworzyły się bez problemu, ale po naciśnięciu przycisku Start nie było żadnej reakcji.
Komunikat o części w ramach akcji serwisowej na desce rozdzielczej dotyczący blokady kierownicy, ale zniknął.
Następnie otrzymuję również błąd „Smart Key Fail”, który wydaje się być bardziej uporczywy.
Zatem... kierownica zablokowana, hamulec ręczny zaciągnięty i nie można uruchomić Jeepa.

1. Pomoc drogowa wymieniła akumulator - bez zmian
2. Próbowano 2xklik, aby uruchomić zdalnie - nic z tego
3. Próbowano nacisnąć brelok na przycisk start - nic z tego
4. Inny zapasowy brelok również nie działa
5. Samochód zamyka się/otwiera. Kierunkowskazy działają. Tylna klapa otwiera się/zamyka. Światła awaryjne działają

Samochód został teraz odholowany do serwisu Jeepa i mówią mi, że miną DWA tygodnie, zanim w ogóle będą mogli ZOBACZYĆ samochód. Jezu!

Próbuję dowiedzieć się, w czym może tkwić problem i czy ktoś inny miał ten problem

Dzięki z góry
Clive
Cherokee kl limited 2014 -- Cześć Clive, miałem ten sam problem!! :-(
maszyna czeka teraz na diagnozę .... czy możesz zamieścić zdjęcie faktury? aby zobaczyć numer części modułu? czy obejmował nowy klucz?? bardzo dziękuję! Luca z Włoch

#20 ·
Mój samochód nie mógł uruchomić silnika z powodu błędu kluczyka.
Szukam części w różnych miejscach, aby wymienić moduł (68145593AF), ale wydaje się, że nie są już dostępne, więc zamówienie części zostało anulowane w Stanach Zjednoczonych.
Wygląda na to, że japońscy dealerzy mieli 6 sztuk w magazynie do zeszłego miesiąca, ale obecnie są one traktowane jako zamówienia oczekujące.
Czy ktoś wie, dlaczego ta część została wycofana?
Czy masz jakieś informacje na temat wad znalezionych w tym module?

#21 · (Edited)
Odniesienie do tego postu: Moduł 68145593AF informacje o częściach
tak062, usuń ten post, podwójne publikowanie tylko mnie myli.

Według moparonlineparts.com jest to BLOKADA WAŁU - KOLUMNA KIEROWNICY, która kosztuje prawie 300 USD.
Jaki masz brelok do kluczy? Jest kilka rodzajów. Może być konieczne dołączenie zdjęcia
Nie wiem wystarczająco dużo o systemie rozruchowym, aby wiedzieć, czy ma to coś wspólnego z czymkolwiek.
Czy Twój Jeep ma ESS? Czy Twój licznik kilometrów miga, jeśli masz zasilanie?
Aby to wykluczyć, przetestuj akumulator Jeepa, zanotuj 'stan zdrowia' i CCA. Pamiętaj, aby naładować akumulator ładowarką przed jego przetestowaniem.
Może pomóc, jeśli znamy rok, markę i model Twojego Jeepa. Prawdopodobnie masz Cherokee, a nie Grand Cherokee.
Czy masz jakieś kody Check Engine? Nie jestem pewien, czy możesz je odczytać, chyba że możesz przejść do pozycji Run.
Poszukaj na tym forum więcej pomocy. To zamierzam zrobić jako następne.
Ten post wydaje się podobny do Twojej sytuacji: Awaria inteligentnego klucza, działanie na kierownicy
Są inni. Wyszukaj 'smart key fail' i sprawdź, czy jest coś przydatnego.

Odniesienie do tego postu: Błąd Smart Key Fail

#22 ·
Cześć, Sanghill-SAN

Dziękuję za pomocne informacje.
Mój samochód również wyświetla komunikaty "smart key failure" i "steering".
Możesz tylko ACC z przyciskiem PTS.
Nawet jeśli naciśniesz hamulce i spróbujesz uruchomić, to nie zadziała.
To samo z 2 inteligentnymi kluczykami.
A bateria wzrosła, ponieważ komunikat o błędzie wciąż się pojawiał.
Zamieszczę również zdjęcie mojego modułu samochodowego.
I z jakiegoś powodu mój moduł samochodowy wygląda tak, jakby brakowało kołka zabezpieczającego, który go zabezpiecza.
To część zaznaczona na czerwono.
Image

Spróbuję uruchomić z modułem usuniętym z kolumny kierownicy, korzystając z informacji, które mi przekazałeś.
Image
Image

#26 ·
Cześć, Sanghill-SAN

Dziękuję za pomocne informacje.
Mój samochód wyświetla również komunikaty "smart key failure" i "steering".
Możesz używać ACC tylko za pomocą przycisku PTS.
Nawet jeśli naciśniesz hamulce i spróbujesz uruchomić, to nie zadziała.
To samo dotyczy 2 inteligentnych kluczyków.
A bateria się rozładowała, ponieważ cały czas pojawiał się komunikat o błędzie.
Zamieszczę również zdjęcie mojego modułu samochodowego.
I z jakiegoś powodu mój moduł samochodowy wygląda tak, jakby brakowało kołka zabezpieczającego, który go zabezpiecza w środku.
To część zaznaczona na czerwono. View attachment 222420
Spróbuję uruchomić z modułem usuniętym z kolumny kierownicy, korzystając z informacji, które mi podałeś.
View attachment 222418 View attachment 222419
No i jak poszło? Udało ci się go uruchomić? Czy trudno było wyjąć moduł blokady z kolumny kierownicy?

#23 ·
Cześć wszystkim Mój Cherokee Longitude (2016) padł dzisiaj. Drzwi otworzyły się bez problemu, ale po naciśnięciu przycisku Start nie było żadnej reakcji. Komunikat o części w ramach akcji serwisowej na desce rozdzielczej dotyczący blokady kierownicy, ale zniknął. Następnie otrzymuję również błąd „Smart Key Fail”, który wydaje się być bardziej uporczywy. Więc... kierownica zablokowana, hamulec ręczny zaciągnięty i nie można uruchomić Jeepa. 1. Pomoc drogowa wymieniła akumulator - bez zmian 2. Próbowano 2xklik, aby uruchomić zdalnie - nie działa 3. Próbowano nacisnąć brelok na przycisk start - nie działa 4. Inny zapasowy brelok również nie działa 5. Samochód będzie się zamykał/otwierał. Kierunkowskazy działają. Tylna klapa otworzy się/zamknie. Światła awaryjne będą działać Samochód został teraz odholowany do serwisu dealera Jeepa i mówią mi, że miną DWA tygodnie, zanim w ogóle będą mogli ZOBACZYĆ samochód. Kurczę! Próbuję dowiedzieć się, w czym może tkwić problem i czy ktoś inny miał ten problem Z góry dziękuję Clive
Hej kolego, zastanawiam się tylko, w czym tkwił problem, mam ten sam problem