2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Obsługa RDM

16K views 118 replies 13 participants last post by  sanghill  
#1 · (Edited)
Tak... To nie jest dożywotnie, to bzdura, nie ma czegoś takiego jak płyn na całe życie.

1- Zlokalizuj otwory wlewowe w tylnej części RDM.
Image

prawa strona

Image

Wyczyść złącza magnetyczne. Po wielu sesjach tortur na pustyni, no cóż, nie było tak źle.

Image
n
Użyto pompy próżniowej i bardzo cienkiej rurki.
Image

Następnie powtórzyliśmy procedurę po lewej stronie.

Płyn, który wyszedł, był czarny/brązowy, był w naprawdę złym stanie.

Udało nam się wyciągnąć 1 litr płynu.

Napełniliśmy obie strony, aż płyn zaczął wypływać z otworów wlewowych. Wprowadziliśmy 1,3 litra.

Wyszedłem na krótką przejażdżkę...

Wróciłem do warsztatu i ponownie napełniłem, aż płyn znów zaczął się wylewać. Weszło kolejne 300 ml...

Serwis zakończony.

Dobrze, że mój RDM wydaje się być w bardzo dobrym stanie, bez żadnych wycieków.

Teraz mogę katować samochód, czując się bardziej zrelaksowany, biorąc pod uwagę, że płyn nie jest już warunkiem awarii mojego RDM :D

#2 ·
Uzupełniam co najmniej raz w roku. Uszczelka lewego wału cieknie. Moje korki magnetyczne nigdy nie miały tak wielu opiłków metalu. Tylko niewielka ilość bardzo drobnych cząstek. Używam oleju przekładniowego OEM. Moje wyprawy terenowe nie są tak ciężkie jak twoje. Zachęcające, że wymyśliłeś, jak usunąć olej przekładniowy. Nigdy na to nie wpadłem.

#3 ·
Uzupełniam co najmniej raz w roku. Uszczelka lewej osi cieknie. Moje korki magnetyczne nigdy nie miały tak wielu opiłków metalu. Tylko niewielka ilość bardzo drobnych cząsteczek. Używam oleju przekładniowego OEM.
Moje wyprawy terenowe nie są tak ciężkie jak Twoje.
Zachęcające, że wymyśliłeś, jak usunąć olej przekładniowy. Nigdy na to nie wpadłem.
wiesz, po 8 latach 110 000 km, wielu kierowców po pustyniach.... to był pierwszy raz, kiedy robiłem ten serwis... Spodziewałem się czegoś gorszego :p

#7 ·
Wygląda na prawidłowy olej do przekładni. Mopar PN 68227765AA.
Trudno było to znaleźć...
Drugi, który wydaje się podobny, jest na linku poniżej, ale szczerze mówiąc, nie jestem pewien, czy jest odpowiedni dla ADII RDM

#12 · (Edited)
Twoje zdjęcie w poście nr 4 pokazuje 70W-80. Twój link w poście nr 7 to 75W-85. Ponieważ mieszkasz tam, gdzie jest gorąco, 75W-85 może być w porządku. GL-5 to ważna specyfikacja smarowania.
Tak. Użyłem 70W 80 (tak samo jak na zdjęciu). Zostało mi jeszcze 300 ml. Zamówiłem te 2 butelki w styczniu...

Na razie nie mogę tego nawet znaleźć :eek:

Szukając dzisiaj, dostępny jest tylko 75w 85w. To przerażające, co się stanie, jeśli będziemy musieli znowu to serwisować?

#13 ·
To jest nowy numer części: 68227765GB. Dostępny na Moparonlineparts.com za 33,73 USD. Smar 68227765GB | Mopar Online Parts Dziś kupiłem 68227765AB za 25,35 USD. Dealer Jeepa ma tylko 1 sztukę w magazynie.

Do jazdy po pustyni, gdzie jest gorąco, syntetyczna lepkość 85 powinna być w porządku. W w 75W oznacza Zima, a nie 'waga' lub lepkość.

Różnica między 80 a 85 nie będzie zauważalna w rzeczywistej eksploatacji. RDM nie zmienia biegów jak manualna przekładnia transaxle.

Dla Kanadyjczyków 70W jest krytyczne. Kiedy temperatura spada poniżej zera, jeśli olej nie ma oznaczenia W (Zima), będzie miał ZBYT dużą lepkość.

Moim osobistym wyborem do ekstremalnego użytku syntetycznego oleju przekładniowego jest Red Line. Red Line Synthetic Oil. Gear Oil

#31 ·
To jest nowy numer części: 68227765GB. Dostępny na stronie Moparonlineparts.com za 33,73 USD. Smar 68227765GB | Mopar Online Parts
Dziś kupiłem 68227765AB za 25,35 USD. Dealer Jeep ma tylko 1 sztukę w magazynie.

Do jazdy po pustyni, gdzie jest gorąco, syntetyczna lepkość 85 powinna być w porządku. W w 75W oznacza Winter, a nie 'weight' (waga) lub lepkość.
Różnica między 80 a 85 nie będzie zauważalna podczas rzeczywistej eksploatacji. RDM nie zmienia biegów jak manualna przekładnia transaxle.

Dla Kanadyjczyków 70W jest krytyczne. Kiedy temperatura spada poniżej zera, jeśli olej nie ma oznaczenia W (Winter), będzie ZBYT gęsty.

Moim osobistym wyborem do ekstremalnego użytku syntetycznego oleju przekładniowego jest Red Line. Red Line Synthetic Oil. Gear Oil
Którego oleju przekładniowego Red Line używasz?

#19 ·
Nie miałem pojęcia o dostępności, wciąż to odkładałem. Co się, do cholery, dzieje? Czy muszę zacząć wszystko gromadzić? Może przefiltrować zużyty olej, aby usunąć cząstki stałe? Co dalej, płyn chłodniczy.
Ughh
kiedy szukałem swojego, niektórzy dealerzy go mieli, niektórzy nie. Nie sądzę, żeby to był produkt o dużym popycie.

#28 ·
Jeśli Twój dealer Jeepa nie ma części, może Ci powiedzieć, który dealer Jeepa ma ją najbliżej.
to brzmi znajomo. Myślę, że pamiętam, jak dzwoniłem do 1 i powiedzieli mi, do kogo jeszcze zadzwonić. co zrobiłem, aby potwierdzić, że ją mają, zanim tam pojechałem. Całkiem powszechne dla sprzedawców detalicznych. Robię to cały czas w mojej pracy w niepełnym wymiarze godzin w dużym sklepie z artykułami dla domu.

#25 ·
Tak...

To nie jest dożywotnie, to bzdura, nie ma czegoś takiego jak płyn na całe życie.

1- Zlokalizuj otwory wlewowe w tylnej części RDM.
View attachment 230541

prawa strona

View attachment 230542

Oczyść złącza magnetyczne. Po wielu sesjach tortur na pustyni, no cóż, nie było tak źle.

View attachment 230543 n

Użyj pompy próżniowej i bardzo cienkiej rurki.
View attachment 230544

Powtórzono procedurę po lewej stronie.

Płyn, który wyszedł, miał czarny/brązowy kolor, był w naprawdę złym stanie.

Udało nam się wyciągnąć 1 litr płynu.
Napełniliśmy obie strony, aż płyn zaczął wypływać z otworów wlewowych. Wprowadziliśmy 1,3 litra..

Wyszedłem na krótką przejażdżkę...

Wróciłem do warsztatu samochodowego i ponownie napełniłem, aż płyn znów zaczął się wylewać. Weszło kolejne 300 ml...

Serwis zakończony.

Dobrze, że mój RDM wydaje się być w bardzo dobrym stanie, bez żadnych wycieków.

Teraz mogę torturować samochód czując się bardziej zrelaksowany, biorąc pod uwagę, że płyn nie jest już warunkiem awarii mojego RDM :D
Witaj

RDU TH ma strukturę dwukomorową i początkowo używał dwóch rodzajów oleju.
Obecnie wydaje się, że obie komory zostały zintegrowane z tym samym olejem 68227766AB.
Po lewej stronie znajduje się komora mechanizmu różnicowego, a po prawej komora sprzęgła.
Jeśli włożysz 68227765AA po prawej stronie, może to wpłynąć na sprzęgło.

68227765AA (smar do przekładni)SAE 70w-80 GL-5
68227766AB (płyn hydrauliczny)SAE 70w-80. Servo. Lhm+

Image

Image

#26 ·
Witaj

TH RDU ma strukturę dwukomorową i początkowo używał dwóch rodzajów oleju.
Obecnie wydaje się, że obie komory zostały zintegrowane z tym samym olejem 68227766AB.
Po lewej stronie znajduje się komora mechanizmu różnicowego, a po prawej komora sprzęgła.
Jeśli umieścisz 68227765AA po prawej stronie, może to wpłynąć na sprzęgło.

68227765AA (Smar do przekładni)SAE 70w-80 GL-5[/TD>
[TD][/TD>
68227766AB (Płyn hydrauliczny)[/TD>
[TD]SAE 70w-80. Servo. Lhm+[/TD>
[TD][/TD>
[TD]
[TD]

View attachment 230565
View attachment 230566
Kto może to potwierdzić?

Byłem świadomy hydrauliki używanej na górze do mechanizmu blokującego

#27 ·
Nie ja. To nie jest zdjęcie RDM z 2014 roku.

Cytat ze strony 138 podręcznika dla studentów Chrysler Academy: "Płyn hydrauliczny RDM służy do załączania sprzęgła. Płyn jest napełniany na cały okres eksploatacji, więc serwis płynu powinien być wymagany tylko po wymianie silnika pompy lub czujnika ciśnienia. Jeśli wymagane jest uzupełnienie płynu, pojazd musi zostać umieszczony na podnośniku, RDM opuszczony i zdjęta pokrywa płynu hydraulicznego."

Dwa tylne magnetyczne korki 3/8" na klucz nasadowy służą do uzupełniania oleju przekładniowego.

#29 · (Edited)
Nie ja. To nie jest zdjęcie RDM 2014 TH.

Cytat ze strony 138 podręcznika dla studentów Chrysler Academy: "Płyn hydrauliczny RDM służy do załączania sprzęgła. Płyn jest napełniany na cały okres eksploatacji, więc serwis płynu powinien być wymagany tylko po wymianie silnika pompy lub czujnika ciśnienia. Jeśli wymagane jest uzupełnienie płynu, pojazd musi zostać umieszczony na podnośniku, RDM opuszczony, a pokrywa płynu hydraulicznego zdjęta."

Dwa tylne magnetyczne korki 3/8" służą do uzupełniania oleju przekładniowego.
dokładnie... czerwony układ hydrauliczny musi zostać wymieniony z górnej pokrywy, zdejmując RDM do serwisu.

#30 ·
Cześć wszystkim,

• Tak, płyn hydrauliczny w starszym Cherokee używa zbiornika na górze. Zespół pakietu sprzęgła to zupełnie inna sekcja niż strona mechanizmu różnicowego, która używa dobrze znanego oleju przekładniowego 70W-80.

• Pytanie, które wciąż pozostaje otwarte (chyba że ktoś faktycznie otworzył RDM bez zbiornika z 2019+), to potwierdzenie, czy nadal używa dwóch płynów (oleju przekładniowego i hydraulicznego), czy też wszystko działa tylko na oleju przekładniowym. Zauważ, że RDM zawsze miał korki dostępu w sekcji hydraulicznej. Zobacz zdjęcie poniżej z "1" i "2", a także inne zdjęcia poniżej z poprzednich wątków. Może się zdarzyć, że Stellantis po prostu zdecydował się zmniejszyć złożoność RDM i usunąć zbiornik za pomocą bezpośredniego napełniania pakietu sprzęgła za pomocą korków dostępu jako otworu wlewowego (oprócz złożoności wewnętrznych przejść płynu w zbiorniku, pokrywa ma tendencję do rdzewienia z czasem). Dopóki ktoś go nie otworzy i nie potwierdzi, nie sądzę, żeby było to w 100% jasne.
Myśli? Czy ktoś faktycznie otworzył obszar sprzęgła innego niż TH 2019+?

Image

ZATYCZKI DOSTĘPOWE W SEKCJI HYDRAULICZNEJ
Image

2014-2018(?) RDM AD1 & AD2

Image
Image

2019+ RDM
Image

#33 ·
Skontaktowałem się z Redline w sprawie alternatywy dla Mopar RDM i oto ich odpowiedź:

Myślę, że głównym problemem będzie lepkość. Może się wydawać, że nie są one zbytnio różne, jednak może występować znaczna różnica. Większość 75-80 może mieścić się w zakresie 45-65 cst w 40c, podczas gdy większość 100-115 cst w 40c. Jeśli potrzebujesz zamiennika, sugerowałbym Redline GL-5 75-85, może nie jest dokładnie taki sam, jednak lepkość wynosi 66 cst w 40c. Różnica w temperaturze roboczej jest jeszcze bliższa, gdzieś w okolicach 1 cst +/-. Mam nadzieję, że to pomoże.

#34 ·
Śledzę ten wątek dla późniejszego odniesienia. Nie wierzę w "płyny dożywotnie" ani przez chwilę. Cholera, nie wierzę też w wskaźnik zużycia oleju na desce rozdzielczej. Myślę, że to coś, co będę musiał zrobić lub zlecić później. Moje pytanie brzmi: kiedy? Mam Trailhawka z 2018 roku, z przebiegiem około 80 600 mil w momencie publikacji tego posta. Myślę, że może 90 lub 100, ale to tylko przypuszczenia. Ponadto, czy to coś, co dealer Jeepa lub lokalny mechanik zrobi za sporą sumę, czy po prostu kategorycznie chcą wymienić RDM?

#43 ·
Głupie pytanie:
Jakiego typu i rozmiaru klucza potrzebuję, aby wyjąć korki spustowe z RDM w Trailhawku z 2018 roku?

Zamówiłem kilka kwadratowych gniazd męskich i napotkałem kilka problemów. Za duże i... nie mogę nawet dostać się do śruby po stronie kierowcy, bo wszystko przeszkadza. Kiedy to piszę, nagle wpadłem na szalony pomysł, żeby po prostu wepchnąć grzechotkę 3/8 cala do otworu i zobaczyć, czy zadziała.

#44 ·
Głupie pytanie:
Jakiego typu i rozmiaru klucza potrzebuję, aby wyjąć korki spustowe z RDM w Trailhawku z 2018 roku?

Zamówiłem kilka kwadratowych gniazd męskich i napotkałem kilka problemów. Za duże i... nie mogę nawet dostać się do śruby po stronie kierowcy, bo wszystko przeszkadza. Kiedy to piszę, nagle wpadłem na szalony pomysł, żeby po prostu wepchnąć grzechotkę 3/8 cala do otworu i zobaczyć, czy zadziała.
Tak naprawdę, to jest to posunięcie

#48 ·
Mam Cherokee Latitude 4WD 2.4L z 2017 roku z przebiegiem zaledwie 39 000 mil i właśnie zauważyłem wyciek z uszczelki tylnej lewej osi. Chcę dodać oleju przekładniowego do RDM, ale nigdy nie widziałem kwadratowego korka wlewu i nie jestem pewien, jakiego narzędzia użyć. Patrząc na różne opcje online, wygląda na to, że muszę kupić nasadkę do korka spustowego z kwadratową główką, ale nie wiem, jaki jest rozmiar. Czy to byłaby nasadka do korka spustowego z kwadratową główką 9 mm? Rozumiem, że niektórym udało się usunąć korek za pomocą zwykłej grzechotki 3/8, ale chcę uniknąć uszkodzenia korka.

#49 · (Edited)
Mam Cherokee Latitude 4WD 2.4L z 2017 roku z przebiegiem zaledwie 39 000 mil i właśnie zauważyłem wyciek z uszczelki tylnej lewej osi. Chcę dodać oleju przekładniowego do RDM, ale nigdy nie widziałem kwadratowej śruby wlewowej i nie jestem pewien, jakiego narzędzia użyć. Patrząc na różne opcje online, wygląda na to, że muszę kupić kwadratową nasadkę do śruby spustowej, ale nie wiem, jaki jest jej rozmiar. Czy to byłaby nasadka do śruby spustowej z kwadratową główką 9 mm? Rozumiem, że niektórym udało się usunąć śrubę za pomocą prostej grzechotki 3/8 cala, ale chcę uniknąć uszkodzenia śruby.
Cześć @Okinawa Diver,

Czy masz AD1 (jedna prędkość) czy AD2 (również tryb "Low") Cherokee? Jeśli AD1, jest jedna śruba wlewowa. Jeśli AD2, są dwie. Obie znajdują się na tylnej powierzchni RDM (najbliżej/w kierunku tłumika).

Potrzebujesz tylko normalnego klucza nasadowego 3/8" (z kwadratowym końcem). To jest rzeczywisty rozmiar 3/8". Powyżej zobaczysz w moim poście, że Harbor Freight sprzedaje również zestaw adapterów do nasadek/sześciokątnych, a także możesz potrzebować przegubowego/wahliwego 3/8", ponieważ przestrzeń jest ograniczona (i w zależności od tego, jakie przedłużki 3/8" masz/nie masz, może być ciasno). Ale najpierw spróbuj z dowolnym kluczem nasadowym/przedłużką 3/8", który masz i zobacz, czy możesz go wystarczająco pewnie włożyć w otwór, aby poluzować. Śruba po prostu się odkręca. Kiedy już to zrobisz, usunięcie jej w przyszłości jest łatwe.

Przy okazji, "sączenie" po lewej stronie (kierowcy) zdarza się często. Opcje to albo wymiana uszczelki, albo okresowe uzupełnianie oleju (musi używać Mopar 70W-80 dostępnego u dealera Jeepa).

Image

#60 ·
Mam 3 kwarty butelki oleju przekładniowego RDU. Stary numer katalogowy, nowy numer katalogowy i trochę rozlane z resztek. Złóż mi ofertę, której nie będę mógł odrzucić, nigdy tego nie będę potrzebował. Nie sądzę, żeby dobrze się to wysyłało. Prawdopodobnie jest to materiał niebezpieczny. Mogę zostawić butelki u lokalnego dealera Jeepa, a Ty możesz je tam odebrać. Gdziekolwiek w obszarze metropolitalnym Waszyngtonu, DC, najlepiej w MD. Lub w hrabstwie Garrett, MD, tam są 2 dealerzy Jeepa.

#65 ·
Mam 3 kwarty butelki oleju przekładniowego RDU. Stary numer katalogowy, nowy numer katalogowy i trochę z resztek. Złóż mi ofertę, której nie będę mógł odrzucić, nigdy tego nie będę potrzebował. Nie sądzę, żeby to dobrze wysyłało. Prawdopodobnie jest to uważane za materiał niebezpieczny. Mogę zostawić butelki u lokalnego dealera Jeep i możesz je tam odebrać. Gdziekolwiek w obszarze metropolitalnym Waszyngtonu, DC, najlepiej w MD. Lub w hrabstwie Garrett, MD, są tam 2 dealerzy Jeep.
Niestety jestem w Teksasie. Właśnie odebrałem kwartę 68227765AB za 25,35 $ od lokalnego dealera.

#62 ·
Czy ktoś wie, czy powinienem mieć jeepa na równym podłożu, czy też można go postawić na niskoprofilowych rampach wyścigowych z przodem samochodu podniesionym o jakieś 2 cale? Czy nadal będę mógł napełnić RDM do pełna, czy powinienem usunąć rampy i ustawić jeepa całkowicie na równym/płaskim podłożu?

#63 ·
Czy ktoś wie, czy powinienem mieć jeepa na równym podłożu, czy też jest w porządku, jeśli stoi na niskoprofilowych rampach wyścigowych z przodem samochodu podniesionym o około 2 cale? Czy nadal będę mógł napełnić RDM stosunkowo pełny, czy powinienem usunąć rampy i mieć jeepa całkowicie równo/płasko na ziemi?
Zrobiłbym to na równym podłożu, a jeśli potrzebujesz więcej miejsca, umieść rampy lub deski o równej wysokości pod wszystkimi czterema kołami...😉😎