2014+ Jeep Cherokee Forums banner
21 - 40 of 64 Posts
Moja córka właśnie zadzwoniła, żeby powiedzieć, że dostała to po raz pierwszy w naszym '17 TH. Przeczytam kod, kiedy wróci do domu i zobaczę, co mówi. Wygląda na to, że w najbliższej przyszłości będę kupował ramkę zmiany biegów i nową wiązkę przewodów, aby naprawić to irytujące zjawisko.

Właśnie to przydarzyło mi się w moim Jeepie Cherokee Latitude z 2015 roku. Jestem teraz u mechanika i nie są pewni, czy mogą coś z tym zrobić. Powiedzieli, że zeskanują go i zobaczą, co z tego wyniknie. Moim głównym zmartwieniem jest to, czy będę mógł normalnie jeździć moim jeepem, czy też muszę zacząć szukać nowego pojazdu? Nie stać mnie na ogromny rachunek za naprawę tego. Naprawdę żałuję, że nie zostałem o tym poinformowany lub nie otrzymałem powiadomienia.

Kontrolka Service Shifter zapaliła się dzisiaj dwa razy. Czytałem o tym i jest znaczna liczba osób, które miały z tym problemy. Słyszałem, że naprawa problemu może kosztować 7 tys. dolarów, ponieważ części są niedostępne. Co Jeep robi, aby zbadać ten problem? Wydaje się, że to nie tylko kilka problemów incydentalnych. :|
Nie ma realnego rozwiązania tego problemu. FCA nie wie, co jest przyczyną problemu. Miałem mój samochód Jeep serwisowany w 3 różnych salonach. Jeden powiedział, że przewód uziemiający był luźny na górze skrzyni biegów, inni tylko wyczyścili kody i powiedzieli, żeby wrócić, jeśli problem się powtórzy. Złożyłem skargę do FCA, a ich rozwiązaniem było udokumentowanie każdego zdarzenia z temperaturą, warunkami drogowymi itp. Nazwali to problemem przerywanym. Więc przy prędkości 75 mil na godzinę na 5 pasach ruchu o dużym natężeniu ruchu, jeśli jeep się wyłączy, a ja zostanę przejechany i umrę, mam zarejestrować to zdarzenie... Sprzedałem mojego Jeepa Cherokee z 2019 roku z przebiegiem 13 000 mil. Teraz jeżdżę Subaru Crosstrek... bez problemów.

Witamy na forum.
Rozwiązaniem Twojego problemu jest TSB 08-054-18 Rev A.
Po prostu wymienia osłonę zmiany biegów i wiązkę przewodów.
Mój 2014 V6 TH od tego czasu działa bez zarzutu.
Jeśli odnosisz się do @Petrogdon, jego był z 2019 roku. TSB 08-054-18 Rev A dotyczy tylko modeli KL z lat 2015-2018. Być może pomogło to w Twoim 2014 roku, ale nie było to częścią TSB.

Mam Jeep Cherokee Latitude z 2015 roku (z przebiegiem poniżej 80 tys. mil). Kupiony jako nowy w 2015 roku. W 2018 roku zacząłem mieć komunikat „service shifter”. Nigdy jednak nie pokazywał kodu, gdy był oddawany do dealera. W końcu w kwietniu 2018 roku ostrzeżenie pozostało włączone i zabrałem go od razu do dealera. W końcu udało im się uzyskać kod. W tym czasie, w kwietniu 2018 roku, wymieniono dźwignię zmiany biegów. Ponieważ miałem go tak wiele razy do sprawdzenia, uhonorowali moją gwarancję, która wygasła i bezpłatnie wymienili dźwignię zmiany biegów. Przejdźmy do teraz. W ciągu ostatniego roku losowo wyświetlał się komunikat „service shifter”. Ponownie, po ponownym uruchomieniu jeepa nie można było zobaczyć żadnych kodów. W końcu dzisiaj, podczas akcji serwisowej W84, wyrzucał kod. Rozmawiając z technikiem serwisowym, to dokładnie ten sam problem, co w 2018 roku. Mówią mi jednak, że muszę pokryć koszt naprawy w wysokości 350 $ (ramka i wiązka przewodów), ponieważ część zamienna miała tylko 2-letnią gwarancję. Skontaktowałem się już z jeepem przez e-mail w tej sprawie, aby spróbować uzyskać zwrot kosztów.

Czy ktoś inny musiał wielokrotnie wymieniać dźwignię zmiany biegów?

Już nie na gwarancji, 100 $ udział własny. Zabawne jest to, że akurat mają części w magazynie...

Jestem tu nowy, ale być może mam kilka informacji, które pomogą w rozwiązaniu problemu "Service Shifter". Jeżdżę Cherokee Latitude z 2016 roku i również miałem ten problem. Mam teraz 145 000 mil przebiegu, ale problem ten występował już wkrótce po zakupie. Zauważyłem, że konsola środkowa dość mocno się przesuwa. Więc wziąłem mały klocek drewna i wcisnąłem go między fotel kierowcy a konsolę środkową, aby zapobiec chybotaniu. Od tego czasu nie widziałem już powiadomienia o serwisie skrzyni biegów, co miało miejsce przy przebiegu około 80 000 mil. Mam nadzieję, że to pomoże niektórym osobom z problemami z serwisem skrzyni biegów.

2017 4X4 Latitude. Uruchomiłem go dzisiaj i tak wyglądał mój wskaźnik zmiany biegów. Pojechałem nim prosto do dealera Jeepa i powiedział: "Przyjrzeliśmy się temu i doszło do wewnętrznej awarii dźwigni zmiany biegów i zworki". Wręczył mi kosztorys na 813,67 $. Zapewnił mnie, że będzie jeździł dobrze, niezależnie od tego, czy zostanie naprawiony, czy nie, i wręczył mi kluczyki. Uruchomiłem go i voila! Brak usterki kontrolki zmiany biegów. Powiedziałem mu, że zadzwonię, JEŚLI zdecyduję się wykonać tę pracę. Jakieś przemyślenia?

UmpJJ

Zasadniczo dźwignia zmiany biegów (ramka) jest w porządku, problemem jest wiązka przewodów, która łączy się z dźwignią zmiany biegów.
Złącze wiązki przewodów nie jest pewnie przymocowane do dźwigni zmiany biegów, więc się poluzowuje.
Może również występować korozja na stykach złącza.
Rozwiązaniem jest użycie wiązki przewodów z klipsem, który trzyma ją na dźwigni zmiany biegów, co wymaga nowej dźwigni zmiany biegów.
A także nałożenie smaru dielektrycznego na styki złącza, aby zapobiec korozji.

To jest post dotyczący dźwigni zmiany biegów:
Gear Indicator LIghts All Lit Post #51 Post #62 ma TSB.
Stuck with Shifter Service after recall Post#19 ma instrukcje Flo100.

Moje naprawy zostały wykonane w ramach gwarancji.

Otwieranie i zamykanie drzwi rozwiązuje problem do następnego razu.
Nigdy nie wpłynęło to na działanie zmiany biegów.
Jeśli/kiedy złącze faktycznie odpadnie, będziesz mieć problem.

Właśnie kupiłem Jeepa Cherokee Limited z 2014 roku z przebiegiem 134 000 km. Kilka dni temu pilot od kluczy działał raz na jakiś czas... wymieniłem baterię. Dziś przychodzę do pracy. W pozycji parkowania zapala się kontrolka serwisowa skrzyni biegów. Wyłączyłem pojazd, włączyłem ponownie... od tamtej pory się nie pojawiła, ale jest się czym martwić... Rozmawiałem z dealerem... nikt nigdy nie słyszał o tym problemie... dzwonili nawet do innych dealerów w innych miastach. Mieszkam w Kanadzie. Ale jeśli to taki duży problem, dlaczego nie ma żadnego wezwania do naprawy? Wydałem tak dużo pieniędzy na zakup tego pojazdu, a 3 tygodnie później muszę wydać 1000 dolarów... Za problem, który ma wiele osób... Żałuję, że kupiłem tego Jeepa. Kupując pojazd, oczekujesz... że nie będziesz musiał wkładać w niego pieniędzy przez jakiś czas, a nie po miesiącu.

Zasadniczo dźwignia zmiany biegów (ramka) jest w porządku, problemem jest wiązka przewodów, która łączy się z dźwignią zmiany biegów.
Złącze wiązki przewodów nie jest pewnie przymocowane do dźwigni zmiany biegów, więc się luzuje.
Może również występować korozja na stykach złącza.
Rozwiązaniem jest użycie wiązki przewodów ze spinką, która trzyma ją na dźwigni zmiany biegów, co wymaga nowej dźwigni zmiany biegów.
A także nałożenie smaru dielektrycznego na styki złącza, aby zapobiec korozji.

To jest post z dźwignią zmiany biegów:
Gear Indicator LIghts All Lit Post #51 Post #62 ma TSB.
Stuck with Shifter Service after recall Post#19 ma instrukcje Flo100.

Moje naprawy zostały wykonane w ramach gwarancji.

Otwieranie i zamykanie drzwi koryguje problem do następnego razu.
Nigdy nie wpłynęło to na działanie zmiany biegów.
Jeśli złącze faktycznie odpadnie, będziesz mieć problem.
Mam ten sam problem z moim wczesnym Latitude z 2015 roku. Doszło do tego, że zamierzam po prostu wyjąć konsolę środkową; wyczyścić i sprawdzić, czy wszystko jest dobrze dokręcone. Jeśli brakuje klipsa wiązki przewodów, czy nie byłoby po prostu łatwiej zabezpieczyć go samodzielnie? Wydaje się trochę głupie, aby wymieniać całą dźwignię zmiany biegów, ponieważ potrzebuje klipsa mocującego. Myślę, że opaska zaciskowa lub jeden z wielu innych klipsów kablowych, których używamy tutaj w moim warsztacie do budowy sprzętu automatyki, byłby odpowiednim zamiennikiem. Nie jest też tak trudno wziąć puszkę preparatu do czyszczenia styków i smaru, aby ponownie wszystko połączyć. IDK, wydaje się, że najlepiej spróbować tego, zanim wydasz 500+ $ robocizny na nową dźwignię zmiany biegów.

Mam ten sam problem z moim Latitude z początku 2015 roku. Doszło do tego, że po prostu usunę konsolę środkową; wyczyścić i sprawdzić, czy wszystko jest dobrze zamocowane. Jeśli brakuje klipsa do uprzęży, czy nie byłoby łatwiej zabezpieczyć go samodzielnie? Wydaje się trochę głupie wymieniać cały drążek zmiany biegów, ponieważ potrzebuje klipsa mocującego. Myślę, że opaska zaciskowa lub jeden z wielu innych klipsów do kabli, których używamy tutaj w moim warsztacie do budowy sprzętu automatyki, byłby odpowiednim zamiennikiem. Nie jest też tak trudno chwycić puszkę środka do czyszczenia styków i smaru, aby ponownie wszystko podłączyć. IDK wydaje się, że najlepiej spróbować tego, zanim wydasz 500+ dolarów na robociznę za nowy drążek zmiany biegów.
Z pewnością warto spróbować...😎

Mam ten sam problem z moim wczesnym Latitude z 2015 roku. Doszło do tego, że zamierzam po prostu usunąć konsolę środkową; wyczyścić i sprawdzić, aby upewnić się, że wszystko jest dokręcone. Jeśli brakuje klipsa uprzęży, czy nie byłoby łatwiej zabezpieczyć go samodzielnie? Wydaje się trochę głupie, aby wymieniać cały selektor, ponieważ potrzebny jest klips mocujący. Myślę, że opaska zaciskowa lub jeden z wielu innych klipsów kablowych, których używamy tutaj w moim warsztacie do budowy sprzętu automatyki, byłby odpowiednim zamiennikiem. Nie jest też tak trudno chwycić puszkę środka do czyszczenia styków i smaru, aby ponownie wszystko podłączyć. IDK wydaje się, że najlepiej spróbować tego, zanim wydasz 500+ dolarów na robociznę za nowy selektor.
Poszedłem więc i rozebrałem konsolę środkową w weekend. Nie wyrwałem jej całkowicie, ale udało mi się odłączyć i wyczyścić wszystkie połączenia z selektorem i akcesoriami. Użyłem łagodnego środka do czyszczenia styków i smaru dielektrycznego podczas ponownego podłączania wszystkiego. Nie chcę zapeszać i spróbuję zaktualizować jeszcze raz za kilka tygodni. Wygląda na to, że to może zadziałało. W sobotę trochę jeździłem, kiedy skończyłem, bez problemów. Wycieczka do miasta w niedzielę bez problemów. i do pracy dziś rano bez problemów. Mam nadzieję, że to naprawi. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, kiedy wszystko rozebrałem, było to, że przewody idące do małego wskaźnika LED obok samego selektora były trochę zużyte, ale nie przerwane. Podejrzewam, że klips trzymający wszystko z dala ocierał się o przewody. Na szczęście nie są przetarte.

Jestem właścicielem Jeepa Cherokee z 2016 roku. Oświetlenie dźwigni zmiany biegów włącza się około 2 razy w tygodniu. Wszystko, co robię, to wyłączam i włączam ponownie jeepa. Wydaje się, że działa. Zastanawiałem się tylko, co mogę zrobić, aby temu zapobiec i czy można jeździć?

Posiadam Jeepa Cherokee z 2016 roku. Światła dźwigni zmiany biegów włączają się około 2 razy w tygodniu. Wszystko, co robię, to wyłączam i włączam Jeepa ponownie. Wydaje się, że działa. Zastanawiałem się tylko, co mogę zrobić, aby temu zapobiec i czy można jeździć?
Przeczytaj post #36 :cool:

• Like
Reactions: Flybynightcru
21 - 40 of 64 Posts