2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Najnowsze oprogramowanie Uconnect?

10K views 40 replies 15 participants last post by  Flybynightcru  
#1 ·
Mam Cherokee Trailhawk z 2015 roku i chcę zaktualizować mapy w moim systemie 8.4AN. Jak zwykle najnowsza mapa wymaga najnowszego oprogramowania Uconnect. Mój system identyfikuje moją wersję oprogramowania jako 18.45.01. Kiedy wchodzę do Uconnect i wprowadzam mój numer VIN, informują mnie, że najnowsza wersja oprogramowania to:

"Uconnect_VP4,18.45.01-My13-17"
"Data wydania: 2019-10-09"

Uważam, że mój system ma najnowszą wersję, ale chciałbym się upewnić. Widzę 18.45.01 w obu, ale nie wiem, czy przyrostek "-My13-17" jest modyfikatorem tego, co jest w moim systemie, wymagającym aktualizacji oprogramowania. Czy ktoś może zweryfikować, czy moja wersja oprogramowania jest najnowsza? Ponadto, czy ktoś wie, co oznacza ten przyrostek? Ponadto, większe pytanie, czy istnieje końcowe okno aktualizacji oprogramowania? To znaczy, że po osiągnięciu przez pojazd określonego wieku, FCA/Uconnect nie wkłada już żadnego wysiłku w aktualizacje oprogramowania; poszli dalej; jest tak dobrze, jak to możliwe.

#2 ·
Właśnie sprawdziłem moje aktualizacje TH z 2014 roku i mam zainstalowane "Uconnect_VP3,18.45.01-My13-17". Mój to prawdopodobnie VP3, ponieważ nie mam nawigacji. "My" oznacza po prostu lata modelowe 2013-2017. Twój powinien być aktualny. Nie otrzymałem żadnych dalszych aktualizacji. Wszystko działa, więc chyba nie są potrzebne żadne aktualizacje. Dzięki Bogu, robienie tych aktualizacji było brutalne. Przynajmniej dla mnie.

#39 ·
Sprawdziłem właśnie moje aktualizacje 2014 TH i mam zainstalowane "Uconnect_VP3,18.45.01-My13-17".
Mój to prawdopodobnie VP3, ponieważ nie mam nawigacji. "My" oznacza po prostu lata modelowe 2013-2017. Twój powinien być aktualny.
Nie otrzymałem żadnych dalszych aktualizacji. Wszystko działa, więc chyba nie są potrzebne żadne aktualizacje. Dzięki Bogu, robienie tych aktualizacji było brutalne. Przynajmniej dla mnie.
Wygląda na to, że nie mogę pobrać wersji vp3. Jak dostałeś kopię tego pliku?

#3 ·
Ponadto, większe pytanie, czy istnieje końcowe okno aktualizacji oprogramowania? To znaczy, że po osiągnięciu przez pojazd określonego wieku, FCA/Uconnect nie wkłada już żadnego wysiłku w aktualizacje oprogramowania; poszli dalej; jest tak dobrze, jak to możliwe.
Mój 2019, kupiony w 2018 roku, nigdy nie został zaktualizowany i żadne aktualizacje nie są dostępne. Uważam, że aktualizowane są tylko wersje Uconnect z wbudowaną nawigacją. Chociaż mogę się mylić...

#8 ·
Mój 2019, kupiony w 2018 roku, nigdy nie został zaktualizowany i żadne aktualizacje nie są dostępne. Uważam, że aktualizowane są tylko te wersje Uconnect, które mają wbudowaną nawigację. Mogę się jednak mylić...
Mój 2019 zaktualizował Uconnect (bezprzewodowo) co najmniej trzy lub cztery razy. Nigdy nie aktualizowałem map nawigacyjnych, ponieważ kosztuje to za dużo i z nich nie korzystam...😉😎

#4 ·
Właśnie zauważyłem to na stronie internetowej DriveUconnect: "
TWÓJ POJAZD MOŻE NIE MIEĆ NAJNOWSZEGO DOSTĘPNEGO OPROGRAMOWANIA.

• Radia z roczników 2020-2024 są aktualizowane bezprzewodowo lub tylko u certyfikowanych dealerów Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, FIAT. Te roczniki nie będą miały najnowszych aktualizacji USB dostępnych do pobrania przez klienta.
  • Roczniki 2019 i starsze mogą mieć nowsze oprogramowanie dostępne u dealerów niż to, które jest dostępne na tej stronie.
  • Dla wszystkich roczników - Skontaktuj się z lokalnym dealerem, aby poprosić o aktualizację lub sprawdzić, czy oprogramowanie radia jest aktualne."

#6 ·
Sanghill,
Właśnie wszedłem na stronę internetową aktualizacji map Uconnect:

Wpisałem mój rok i zrobiłem ten zrzut ekranu:
Image

Zauważ, że dla Stanów Zjednoczonych zalecana jest wersja oprogramowania „18.45.01 lub wyższa”. Wygląda więc na to, że moja wersja obsłuży najnowszą aktualizację map. Jednak „lub wyższa” sugeruje, że istnieje nowsza wersja, która obsługuje drugi punkt w twoim drugim poście. Chociaż lubię mieć aktualne oprogramowanie, poszukiwanie weryfikacji u dealera, jak zaleca trzeci punkt, jest nieatrakcyjne.

#7 ·
Jednak "lub wyższy" sugeruje, że istnieje późniejsza wersja
To wcale nie oznacza, przeczytaj to jako "minimalna wersja oprogramowania 18.45.01 i wszelkie późniejsze aktualizacje (znane lub nieznane)"
Jeśli uConnect miałby zostać zaktualizowany w przyszłym roku do wersji 18.75.02, minimum nadal wynosiłoby 18.45.01... :cool:

• Like
  • Helpful
Reactions: osimj and Lindy
#11 ·
AltCade69,
Rozumiem twoją interpretację i prawdopodobnie masz rację. Wydaje się, że gwarantowanie zgodności wstecznej z jeszcze niewydanymi wersjami oprogramowania wiązałoby się z pewnym ryzykiem, którego deweloperzy chcieliby uniknąć. Chociaż przypuszczam, że istnieje odpowiednia komunikacja między działami oprogramowania Uconnect i mapami Uconnect, aby to złagodzić. Wszystko bez znaczenia w tym momencie, moje oprogramowanie obsłuży najnowszą aktualizację map. Zobaczę, co stanie się za kilka lat, jeśli i kiedy zdecyduję się ponownie zaktualizować moje mapy.

Dziękuję wszystkim za wgląd i wkład. Jest to bardzo cenne.

#14 ·
Właśnie zaktualizowałem oprogramowanie systemowe i mapy mojego Trailhawks 2019 od czasu zakupu mojego jeepa. Najnowsza wersja oprogramowania systemowego to 22.34.11, a oprogramowanie map to Ameryka Północna 2023. Nie sądzę, żebym robił kolejną aktualizację, ponieważ koszt wydaje się tego nie uzasadniać, a kupiłem ją w promocji za 99 USD.

#15 ·
Myślę, że nie będę robił kolejnej aktualizacji, ponieważ koszt wydaje się tego nie uzasadniać, a kupiłem ją w promocji za 99 USD.
Tak, zwłaszcza gdy można uruchomić dowolną aplikację mapującą za pomocą Car Play lub Android Auto. Używam Map Google i aktualizują się one prawie codziennie za darmo i są o wiele lepsze niż oprogramowanie mapujące TomTom z 2010 roku lub jakakolwiek inna, gorsza konfiguracja, której używa nasza nawigacja...😁😉😎

#26 ·
Mój High Altitude z 2016 roku miał fabryczną nawigację z aktualizacjami bezprzewodowymi, które nagle ustały, gdy wyłączono 3G. Potem musiałem iść do dealera lub pobierać aktualizacje na pendrive. Mój model z 2022 roku nie ma nawigacji i nie otrzymałem żadnej aktualizacji bezprzewodowej od czasu zakupu. Właśnie sprawdziłem stronę internetową Uconnect i nie mam żadnych aktualizacji. Więc myślę, że to w żaden sposób, kształcie ani formie nie pomaga.:p

#28 ·
Byłoby to na ekranie APLIKACJE, chyba że przeciągnąłeś to na ekran główny... Jeśli chodzi o odświeżanie, to myślę, że dotyczy to tylko systemów 8.4 (4C i 4CNav), ale musisz mieć aktywną subskrypcję pakietu danych uConnect...

#33 ·
Byłoby to na ekranie APLIKACJE, chyba że przeciągnąłeś je na ekran główny...
Jeśli chodzi o odświeżanie, myślę, że dotyczy to tylko systemów 8.4 (4C i 4CNav), ale musisz mieć aktywną subskrypcję planu danych uConnect...
Mam jednostkę 8.4 bez nawigacji. Brak dostępnej opcji hotspotu.

Próbuję tylko rozróżnić dostępne systemy...

#32 · (Edited)
Krótka odpowiedź na to pytanie brzmi: konfiguracja Wi-Fi w Twoim samochodzie działa jak hotspot. Twój samochód ma nadajnik i odbiornik, tak jak Twój domowy router (zazwyczaj nie tak wydajny). A ten nadajnik i odbiornik są połączone z Internetem za pośrednictwem komórkowego połączenia danych. Tak, to kosztuje. Wolę nie subskrybować.

Edycja: Z tego, co rozumiem, Uconnect Access jest dostępny tylko w wyposażonych pojazdach zakupionych na terenie 50 Stanów Zjednoczonych

#35 ·
Wygląda na to, że jesteś na właściwej drodze z dopasowaniem wersji oprogramowania. Sufiks "My13-17" może wskazywać na kompatybilność z określonymi rocznikami, ale zawsze warto to sprawdzić. Jeśli chodzi o okres aktualizacji oprogramowania, możliwe jest, że starsze modele mogą z czasem otrzymywać mniej aktualizacji, ale warto wypatrywać wszelkich ogłoszeń od FCA/Uconnect. Mam nadzieję, że to pomoże!