2014+ Jeep Cherokee Forums banner

System 4WD tymczasowo niedostępny

15K views 114 replies 8 participants last post by  yodog  
#1 ·
Hej, nowy członek tutaj, próbujący dowiedzieć się, dlaczego mój Jeep próbował mnie zostawić na plaży.

2020 trailhawk

Przejechałem około 3 mil na plaży (Assateague Island, więc dużo śladów do naśladowania, niezbyt miękkich), kiedy pojawił się komunikat "Service Electronic Stability Control System", a następnie "4wd system temperarily unavailble". Byłem w trybie "Sand/Mud". Próbowałem go wyłączyć i uruchomić ponownie, ale ten błąd nie zniknął. Udało mi się wyjechać na 2WD (ledwo), napompowałem opony i kontrolka ESC zniknęła po przejechaniu około 1/2 mili po nawierzchni. Napęd na 4 koła znów działał.

Wróciłem do obozu i poszukałem kilku rzeczy i postanowiłem wypróbować 4Low i tryb Sand/Mud. Przejechałem około 4,5 mili po piasku, kiedy wydarzyło się dokładnie to samo. Wróciłem na nawierzchnię, napompowałem opony, przejechałem 1/2 mili po nawierzchni i błąd zniknął ponownie.

Jakieś pomysły, od czego zacząć rozwiązywanie problemów? Nie mogę sobie wyobrazić, że to normalne zachowanie? System 4WD wyłącza się, gdy go używam?

Uruchomiłem skan za pomocą diagFCA i otrzymałem następujące zapisane kody:

ABS - Układ zapobiegający blokowaniu kół

Nr.[/TD>
[TD]Kod DTC[/TD>
[TD]Status DTC[/TD>
[TD]Opis[/TD>
1[/TD>
[TD]C0051-62[/TD>
[TD]Zapisany[/TD>
[TD]Czujnik położenia kierownicy - Błąd porównania sygnału[/TD>
2[/TD>
[TD]U0420-00[/TD>
[TD]Zapisany[/TD>
[TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania wspomaganiem kierownicy 'A'[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]

DTCM - Moduł sterowania układem napędowym

Nr.[/TD>
[TD]Kod DTC[/TD>
[TD]Status DTC[/TD>
[TD]Opis[/TD>
1[/TD>
[TD]U0415-00[/TD>
[TD]Zapisany[/TD>
[TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania układem przeciwblokującym (ABS) 'A'[/TD>
[/TR>
[TD]
[TR][TD]

EPS - Elektryczne wspomaganie kierownicy

Nr.[/TD>
[TD]Kod DTC[/TD>
[TD]Status DTC[/TD>
[TD]Opis[/TD>
1[/TD>
[TD]U0415-86[/TD>
[TD]Zapisany[/TD>
[TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania układem przeciwblokującym (ABS) 'A' - Sygnał nieprawidłowy[/TD>
[TD]
[TD]

PCM - Moduł sterowania pracą silnika

Nr.[/TD>
[TD]Kod DTC[/TD>
[TD]Status DTC[/TD>
[TD]Opis[/TD>
1[/TD>
[TD]U0418[/TD>
[TD]Zapisany[/TD>
[TD]Niewiarygodne dane odebrane z modułu sterowania układem hamulcowym 1[/TD>
[TD]
[TD]

#3 · (Edited)
Kiedy wyłączysz silnik, otwórz również drzwi kierowcy, a następnie zamknij drzwi kierowcy.
'Rzecz z drzwiami' wydaje się bardziej resetować.
Pamiętaj, aby włączyć klimatyzację, nawet jeśli jej nie potrzebujesz, pomaga to w utrzymaniu chłodniejszego układu napędowego.
Pamiętaj, aby uzupełnić RDM odpowiednim olejem przekładniowym, aby upewnić się, że jest całkowicie napełniony. Jeśli Twój nie przecieka, będzie to potrzebne znacznie rzadziej.
Celem jest, aby RDM działał tak chłodno, jak to możliwe. Nie możesz nic zrobić z ATF. Zazwyczaj lubię włączyć blokadę tylnej osi, aby ATF nie nagrzewał się tak bardzo.
Nigdy nie jeżdżę na plaży Ocean, tylko ze względu na problemy, o których wspominasz. Ponieważ prawdopodobnie jeździsz w wodzie oceanicznej, prawdopodobnie pewnego dnia będziesz miał pęknięty pierścień tonowy. Kiedy się to stanie, natychmiast się zorientujesz. Jeep przejdzie w 'tryb awaryjny'.
Zabawa może być kosztowna. Byłem tam, zrobiłem to, duże pieniądze.
Sprawdzaj akumulator co kilka miesięcy, akumulator u 'schyłku swojej żywotności' wyrzuci wiele kodów. Może nawet przejść w 'tryb awaryjny', co nie byłoby przyjemne.
Upewnij się, że masz zapięty pas bezpieczeństwa. Obsługa Jeepa jest o wiele przyjemniejsza, gdy masz zapięty pas bezpieczeństwa.

#4 ·
@sanghill

(y)

Kiedyś bawiłem się słoną wodą w moich 4Runnerach, ale skończyło się na wymianie zbyt wielu zablokowanych zacisków hamulcowych. Nie jestem pewien, czy to była sól, ale lepiej dmuchać na zimne. Teraz pilnuję, żeby trzymać się powyżej linii wysokiej wody, niezależnie od tego, co myśli TomTom
Image

i myję samochód po każdej wycieczce na plażę i płacę za mycie podwozia lub korzystam z samoobsługowej myjni
Image

a potem jest jeszcze odkurzanie...
Image

#5 ·
@sanghill

(y)

Kiedyś bawiłem się słoną wodą w moich 4Runnerach, ale skończyło się na wymianie zbyt wielu zablokowanych zacisków hamulcowych. Nie jestem pewien, czy to była sól, ale lepiej dmuchać na zimne. Teraz pilnuję, żeby trzymać się powyżej linii wysokiej wody, niezależnie od tego, co myśli TomTom
View attachment 225635
i chodzę na myjnię po każdej wycieczce na plażę i płacę za mycie podwozia lub korzystam z samoobsługi
View attachment 225636
a potem jest jeszcze odkurzanie...
View attachment 225637
Moja nowa ksywka dla ciebie to "The Sandman"...LOL!!! Którą wolisz, "The Sandman" czy "Beachcomber"???😁😉😎

#7 · (Edited)
Sądzę, że OP znalazł lepsze odpowiedzi gdzie indziej. Dostałem DING! wcześnie na mojej wczorajszej przejażdżce po plaży, ale ukończyłem podróż w 2WD bez problemu.

Pozwoliłem dziewczynie syna prowadzić. Jesteśmy na szlakach na tylnych wydmach, jesteśmy w trybie Auto i radzi sobie dobrze, a ja otwieram usta, żeby powiedzieć jej, że możemy użyć innego trybu i powiedziałem jej, co robi pokrętło trybu, a potem DING! 4WD tymczasowo niedostępne.

Spróbowałem kilku rzeczy, nic tego nie przywróciło. Po plaży i napompowaniu nie było żadnej wiadomości. Próbowałem nawet trybów śnieżnego i sportowego, na nawierzchni nie było żadnych wiadomości. Dzień po powrocie do domu, pojechałem lokalną drogą gruntową, wypróbowałem wszystkie tryby, bez wiadomości. Denerwujące. Ten samochód ma oryginalny akumulator z 2014 roku (chyba), więc może warto spróbować losowo ...

#8 ·
Zrobiłem kilka losowych zdjęć w pobliżu tylnej części. Nic tak naprawdę nie wygląda na błyszczące i nowe i mogą być ślady oleju w postaci płynu. Może warto, żeby mechanik to sprawdził.
Image

Zastanawiam się, czy te złącza przewodów kiedykolwiek się psują, powodując błędny komunikat o błędzie. Czy ta czarna rzecz to "siłownik"?
Image

Image

Image

#9 ·
zrobiłem kilka losowych zdjęć w pobliżu tylnej części. nic tak naprawdę nie wygląda na błyszczące i nowe i mogą być ślady oleju, jak ciecz. może warto, żeby mechanik to sprawdził
View attachment 225832
zastanawiam się, czy te złącza przewodów kiedykolwiek się zepsują, powodując błędny komunikat o błędzie. czy ta czarna rzecz to "siłownik"?
View attachment 225833
View attachment 225834
View attachment 225835
Prawdopodobnie nie zaszkodzi uzupełnić poziom płynu w RDM. Myślę, że o to chodzi, RDM przegrzewa się i przechodzi w "tryb ochrony". Jazda po piasku jest zdecydowanie najczęstszym terenem, który może to spowodować. Nie sądzę, żeby to było związane z PTU. Możesz to zrobić dość łatwo sam, po prostu upewnij się, że używasz odpowiedniego oleju. Osobiście trzymałbym się fabrycznego sprzętu Mopar. @sanghill i @Gary Kline zamieścili proste instrukcje na innych wątkach. Może wtrącą się z pomocą...😎

#11 · (Edited)
Ten post powinien pomóc: Płacz tylnej osi
Dziękuję. Czego używasz? Małej pompki czy czegoś w tym rodzaju? Butelki z wyciskiem, w której się znajduje? Próbuję sobie przypomnieć, czego używałem w moich starych dyferencjałach 4Runner. Mam kilka starych ramp i podnośników, ale zastanawiam się, czy mogę to zrobić bez tego wszystkiego. 4Runnery miały dużo miejsca do pracy pod spodem. Ten sport to ciasny zakątek dla starego Sama

#16 ·
Oto przekrój RDM. Po obróceniu pokrętła Selec-Trac, moduł sterowania układem napędowym (DTCM) nakazuje modułowi tylnego napędu (RDM) uruchomienie pompy. Powoduje to załączenie tarcz sprzęgła i włączenie RDM. Zwróć uwagę, że pompa/tarcze sprzęgła wykorzystują zupełnie oddzielny zbiornik, który znajduje się na górze obudowy, wykorzystuje standardowy płyn typu ATF i jest w 100% oddzielony od korków dostępu do oleju przekładniowego z tyłu głównej obudowy.

Obszar korka dostępu do oleju przekładniowego to pasywna kąpiel, służąca jedynie do smarowania metalowych kół zębatych. Nie ma pomp ani innych aktywnych mechanizmów dla oleju przekładniowego.

#18 ·
wróciłem pod KL, od strony pasażera przed tylnym kołem. To nie jest sposób, aby uzyskać do niego dostęp. Wróciłem na tył pojazdu i miałem dostęp, choć nie wspaniały. Ramię zawieszenia(?) to dobre miejsce do oparcia latarki
Image

próbowałem klucza 3/8". Miałem miejsce na kolejne 4" rury, ale nie miałem pod ręką. Nie mogę wcisnąć tego bolca do końca, chociaż otwór nie wygląda na szczególnie głęboki. Spróbowałem jeszcze raz ręcznie wpychając kulkę śrubokrętem płaskim, ale nie mogłem wcisnąć kwadratu 3/8" głębiej w kwadratowy otwór. Spróbowałem kilka razy. Staram się nie zepsuć drogiej pracy dentystycznej, hehe. Bez powodzenia
Image

spryskałem to PB Blasterem i zostawię na noc. Może spryskam to jeszcze rano. Nie stawiam zakładów na moje szanse na podjeździe i myślę, że wezwę lokalnego mechanika
Image

czuję się trochę zirytowany, że przy 39 414 milach muszę to zrobić, kiedy mój ostatni Cherokee przejechał 204 tys. bez potrzeby. grrr

Czy istnieje narzędzie 3/8", które nie ma tej małej kulki?

#23 · (Edited)
#24 ·
  • Hmm, dziwna pozycja. Zawsze widziałem wtyczki na tylnej części obudowy, a nie z boku, jak widać na zdjęciu. Zakładam, że masz AD1? Może to kwestia AD1? Czy ktoś jeszcze ma AD1 i może potwierdzić, że korek wlewu znajduje się z boku?
  • Co do pytania o pompę Harbor Freight, tak, można jej użyć do usunięcia istniejącego płynu, a następnie wpompowania nowego.

Pierwsze zdjęcie poniżej to olej przekładniowy wypompowany.
Kolejne dwa zdjęcia to RDM napełniony świeżym olejem Mopar 70W-80.

#27 ·
  • Hmmm, dziwna pozycja. Zawsze widziałem wtyczki na tylnej części obudowy, a nie z boku, jak to wygląda na zdjęciu. Zakładam, że masz AD1? Może to kwestia AD1? Czy ktoś jeszcze ma AD1 i może potwierdzić, że korek wlewu znajduje się z boku?
  • Jeśli chodzi o pytanie o pompę Harbor Freight, tak, możesz jej użyć, aby wyjąć istniejący płyn, a następnie wlać nowy płyn.

Pierwsze zdjęcie poniżej to olej przekładniowy wypompowany.
Kolejne dwa zdjęcia to RDM wypełnione świeżym olejem Mopar 70W-80.
tak, AD1
dziękuję, widziałem te fajne zdjęcia w RDM w innym wątku!
Nie widziałem niczego, co choćby w najmniejszym stopniu przypominałoby korek wlewu, patrząc na niego z przodu pojazdu

#32 · (Edited)
Hej @rumrunner ,

Czy możesz potwierdzić, że nie masz wtyczki w pozycji pokazanej poniżej? Zastanawiam się, czy ta boczna wtyczka, którą znalazłeś, jest spustem dla pakietu sprzęgła, a nie oleju przekładniowego.

Nie znam jednostki AD1, ale ta wtyczka znajduje się bardzo blisko obszaru pakietu sprzęgła.

View attachment 225878
o rany, hmmm, zastanawiam się, czy to to
Image

Attachments

#40 ·
Cześć wszystkim,

Jest wzmianka o potrzebie bitów itp. Zakładając, że masz standardową grzechotkę 3/8" (lub grzechotkę 1/2" z adapterem 3/8"), masz wszystko, czego potrzebujesz, nie są potrzebne żadne dodatkowe bity. Kwadratowy koniec grzechotki 3/8" pasuje do wtyczki RDM. W zależności od tego, jak mocno jest dokręcony (i jak długie masz przedłużenie - ze zdjęcia poniżej moje ma 3 lub 4"), możesz potrzebować przegubu obrotowego, ale wszystko to jest w rozmiarze grzechotki 3/8".

#41 ·
Witajcie wszyscy,

Mówi się o potrzebie bitów itp. Zakładając, że masz standardową grzechotkę 3/8" (lub grzechotkę 1/2" z adapterem 3/8"), masz wszystko, czego potrzebujesz, nie są potrzebne żadne dodatkowe bity. Kwadratowy koniec grzechotki 3/8" pasuje do wtyczki RDM. W zależności od tego, jak mocno jest dokręcona (i jak długie masz przedłużenie - ze zdjęcia poniżej moje ma 3 lub 4"), możesz potrzebować przegubu obrotowego, ale wszystko to jest w rozmiarze grzechotki 3/8".
View attachment 225892

View attachment 225893
Myślę...@rumrunner miał małą walkę z małą kulką, próbując włożyć tam grzechotkę 3/8"... więc szukał prostego kwadratowego bitu.

#45 · (Edited)
Postanowiłem dzisiaj rzucić w to baterią.

Zobacz post #25 tutaj
@Mark_ "4WD tymczasowo niedostępne" i ostrzeżenia "wspomaganie kierownicy niedostępne" podczas porannych rozruchów na zimno, na przykład"

bateria, która była dostarczona z tym używanym urządzeniem, była wątpliwa, ale nie uszkodzona. Kilka bardzo drobnych podejrzeń pojawiło się w ciągu ostatnich kilku tygodni, takich jak
  • kliknięcie przycisku na pilocie i prawie niezauważalne opóźnienie lub zwłoka przed uruchomieniem w samochodzie, jak w przypadku zamków drzwi
  • to samo z obracaniem pilota/kluczyka, aby uruchomić samochód. Jakby samochód myślał: "Powinienem czy nie powinienem". Ale gdybyś nie mieszkał z samochodem na co dzień, nawet nie zauważyłbyś opóźnienia
  • nie wykluczyłem baterii pilota/kluczyka (powinienem był). Może powinienem to zmienić, ale teraz nie ma opóźnienia, reakcja jest znowu natychmiastowa

Dzięki @Gary Kline będę musiał jeszcze raz przyjrzeć się tej wtyczce. Chciałbym mieć dół, po którym mógłbym przejechać

#46 ·
Dziękuję @Gary Kline za zachętę. Jeszcze się nie udało, ale przynajmniej patrzę na właściwego małego drania. Całkiem niezłe miejsce do wciśnięcia narzędzia w otwór, nawet jeśli się nie rusza (jeszcze). Jestem prawie pewien, że przekroczyłem 26 funtów, do których ma być dokręcony, próbując go odkręcić. Mogę dodać trochę rury i może postawić stopę na lewym tylnym kole. Już wcześniej urwałem te wypustki na grzechotkach, więc na pewno okulary ochronne i rękawice. Spryskałem to PB. Dziś rano bez powodzenia, ale mam cię na oku. Zastanawiam się, czy ma sens wymiana tej wtyczki na nową, zwłaszcza jeśli ma to być regularna kontrola i uzupełnianie ...

#50 ·
dziękuję @Gary Kline za zachętę. Jeszcze się nie udało, ale przynajmniej patrzę na właściwego małego drania. Całkiem niezłe miejsce do wciśnięcia narzędzia w otwór, nawet jeśli się nie rusza (jeszcze). Jestem prawie pewien, że przekroczyłem 26 funtów, do których ma być dokręcony, próbując go odkręcić
View attachment 225915
Mogę dodać trochę rury i może postawić stopę na lewym tylnym kole
View attachment 225916
Już wcześniej odrywałem te wypustki na grzechotkach, więc na pewno okulary ochronne i rękawice. Spryskane PB
View attachment 225917
Dziś rano bez powodzenia, ale mam cię na oku
View attachment 225918
Zastanawiam się, czy ma sens wymiana tej wtyczki na nową, zwłaszcza jeśli ma to być regularna kontrola i uzupełnianie ...
Świetne zdjęcia, ładne i wyraźne! Czy masz zestaw ramp? Jeśli tak, to postaw je za tylnymi kołami i wjedź na nie samochodem. Cokolwiek, żeby zyskać więcej miejsca na dźwignię. Powodzenia, działasz! ⭐

#49 ·
Głosuję za nową wtyczką.
Upewniam się, że dokręcam śrubę na tyle mocno, aby móc ją wyjąć następnym razem.
Zgadzam się. Lub jeśli używasz tej samej wtyczki, znajdź cienką uszczelkę/podkładkę gumową, która pasuje pod kołnierz wtyczki. Problem nie polega na momencie obrotowym, który został użyty do dokręcenia, ale na mostku rdzy. Załóż jakąś podkładkę, tak jak robią to z korkami miski olejowej, aby zapobiec tworzeniu się mostka rdzy (a RDM nie nagrzewa się tak jak miska olejowa).