Hej, nowy członek tutaj, próbujący dowiedzieć się, dlaczego mój Jeep próbował mnie zostawić na plaży.
2020 trailhawk
Przejechałem około 3 mil na plaży (Assateague Island, więc dużo śladów do naśladowania, niezbyt miękkich), kiedy pojawił się komunikat "Service Electronic Stability Control System", a następnie "4wd system temperarily unavailble". Byłem w trybie "Sand/Mud". Próbowałem go wyłączyć i uruchomić ponownie, ale ten błąd nie zniknął. Udało mi się wyjechać na 2WD (ledwo), napompowałem opony i kontrolka ESC zniknęła po przejechaniu około 1/2 mili po nawierzchni. Napęd na 4 koła znów działał.
Wróciłem do obozu i poszukałem kilku rzeczy i postanowiłem wypróbować 4Low i tryb Sand/Mud. Przejechałem około 4,5 mili po piasku, kiedy wydarzyło się dokładnie to samo. Wróciłem na nawierzchnię, napompowałem opony, przejechałem 1/2 mili po nawierzchni i błąd zniknął ponownie.
Jakieś pomysły, od czego zacząć rozwiązywanie problemów? Nie mogę sobie wyobrazić, że to normalne zachowanie? System 4WD wyłącza się, gdy go używam?
Uruchomiłem skan za pomocą diagFCA i otrzymałem następujące zapisane kody:
ABS - Układ zapobiegający blokowaniu kół
[TD]
[TD]
[TD]
DTCM - Moduł sterowania układem napędowym
[TD]
[TR][TD]
EPS - Elektryczne wspomaganie kierownicy
[TD]
[TD]
PCM - Moduł sterowania pracą silnika
[TD]
[TD]
2020 trailhawk
Przejechałem około 3 mil na plaży (Assateague Island, więc dużo śladów do naśladowania, niezbyt miękkich), kiedy pojawił się komunikat "Service Electronic Stability Control System", a następnie "4wd system temperarily unavailble". Byłem w trybie "Sand/Mud". Próbowałem go wyłączyć i uruchomić ponownie, ale ten błąd nie zniknął. Udało mi się wyjechać na 2WD (ledwo), napompowałem opony i kontrolka ESC zniknęła po przejechaniu około 1/2 mili po nawierzchni. Napęd na 4 koła znów działał.
Wróciłem do obozu i poszukałem kilku rzeczy i postanowiłem wypróbować 4Low i tryb Sand/Mud. Przejechałem około 4,5 mili po piasku, kiedy wydarzyło się dokładnie to samo. Wróciłem na nawierzchnię, napompowałem opony, przejechałem 1/2 mili po nawierzchni i błąd zniknął ponownie.
Jakieś pomysły, od czego zacząć rozwiązywanie problemów? Nie mogę sobie wyobrazić, że to normalne zachowanie? System 4WD wyłącza się, gdy go używam?
Uruchomiłem skan za pomocą diagFCA i otrzymałem następujące zapisane kody:
ABS - Układ zapobiegający blokowaniu kół
Nr.[/TD> [TD]Kod DTC[/TD> [TD]Status DTC[/TD> [TD]Opis[/TD> |
1[/TD> [TD]C0051-62[/TD> [TD]Zapisany[/TD> [TD]Czujnik położenia kierownicy - Błąd porównania sygnału[/TD> |
2[/TD> [TD]U0420-00[/TD> [TD]Zapisany[/TD> [TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania wspomaganiem kierownicy 'A'[/TD> |
[TD]
[TD]
DTCM - Moduł sterowania układem napędowym
1[/TD> [TD]U0415-00[/TD> [TD]Zapisany[/TD> [TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania układem przeciwblokującym (ABS) 'A'[/TD> [/TR> |
EPS - Elektryczne wspomaganie kierownicy
1[/TD> [TD]U0415-86[/TD> [TD]Zapisany[/TD> [TD]Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania układem przeciwblokującym (ABS) 'A' - Sygnał nieprawidłowy[/TD> |
[TD]
PCM - Moduł sterowania pracą silnika
1[/TD> [TD]U0418[/TD> [TD]Zapisany[/TD> [TD]Niewiarygodne dane odebrane z modułu sterowania układem hamulcowym 1[/TD> |
[TD]