2014+ Jeep Cherokee Forums banner
61 - 80 of 493 Posts
Mój WOM z roku modelowego 2015 został wymieniony w ramach gwarancji, niekoniecznie z powodu problemu z jezdnością. Po godzinie wydzielał zapach spalonego oleju smarowego. Inna awaria czy tylko początek problemu z pierścieniem osadczym wału wejściowego?
Modele z 2015 roku nie są objęte problemem z pierścieniem osadczym, mogły zostać uwzględnione w innych problemach, takich jak uszkodzenie wielowypustu, jeśli jest to AD2

Właśnie to zobaczyłem. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowany w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU. Ma 44 000 mil przebiegu i mogę tylko przypuszczać, że 4 000 mil, które miał, zanim kupiłem Jeepa, to były ciężkie mile.

Niech ktoś mnie przekona, że to dobrze.

FYI dostałem mojego Jeepa, ponieważ skrzynia rozdzielcza w moim ostatnim pojeździe się zepsuła i nie było sensu jej naprawiać ze względu na koszty. Wygląda na to, że problemy ze skrzynią rozdzielczą mnie prześladują.

Jakie inne czynności konserwacyjne powinienem poprosić ich o wykonanie podczas wymiany PTU?

Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowany w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU. Ma 44 000 mil przebiegu i mogę tylko przypuszczać, że 4000 mil, które miał, zanim kupiłem jeepa, to były ciężkie mile.

Niech ktoś mnie przekona, że to dobra rzecz.

FYI dostałem swojego jeepa, ponieważ skrzynia rozdzielcza w moim ostatnim pojeździe się zepsuła i nie było sensu jej naprawiać ze względu na koszty. Wygląda na to, że problemy ze skrzynią rozdzielczą mnie prześladują.

Jakie inne czynności konserwacyjne powinienem poprosić ich o wykonanie podczas wymiany ptu?
Zazwyczaj skłaniam się ku stronie "Jeśli działa, nie naprawiaj tego"...😉😁

Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowanym w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU. Ma 44 000 mil przebiegu i mogę tylko przypuszczać, że 4000 mil, które miał przed zakupem jeepa, to były ciężkie mile.

Niech ktoś mnie przekona, że to dobrze.

FYI dostałem swojego jeepa, ponieważ skrzynia rozdzielcza w moim ostatnim pojeździe się zepsuła i nie było sensu jej naprawiać ze względu na koszty. Wygląda na to, że problemy ze skrzynią rozdzielczą mnie prześladują.

Jakie inne czynności konserwacyjne powinienem poprosić ich o wykonanie podczas wymiany ptu?
Nikt nie powiedział, że faktycznie je wymieni. Mogą zrobić coś innego, jak programowanie, aż do ewentualnej awarii.
I dlaczego uważasz, że Twój Cherokee jest wyjątkowy i inny, ponieważ był wczesnym modelem z 2019 roku? Nie ma nic innego ani specjalnego w Twoim PTU w porównaniu do innych PTU z 2019 roku, zwłaszcza że jest na liście, byłoby to wyjątkowe, gdyby nie było na liście.

Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowany w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU.
Z zawiadomienia o wycofaniu: "Środek zaradczy jest w opracowaniu. Oczekuje się, że listy zawiadamiające właścicieli zostaną wysłane 13 lutego 2025 r.". Wszelkie spekulacje na temat naprawy to tylko spekulacje.

13 lutego to czas łez. Na razie to tylko zaniepokojone szlochanie. 😢

Zazwyczaj skłaniam się ku stronie "Jeśli działa, nie naprawiaj tego"...😉😁
Problem z tym konkretnym problemem polega na tym, że wszelkie problemy ze zużyciem prawdopodobnie ujawnią się dopiero wtedy, gdy coś się zepsuje. Więc tak, jeszcze się nie zepsuło. Jestem w obozie "jeśli jest objęte akcją serwisową, jasne! Wymień tę s**ę!" Zakładając oczywiście, że środkiem zaradczym jest wymiana PTU. Może to będzie rozszerzenie w47 - "Prawdopodobnie zepsuje się, gdy najmniej się tego spodziewasz, ale nie martw się! Będziesz w miarę bezpieczny, gdy hamulec awaryjny włączy się przy 85 MPH! W końcu jest to problem bezpieczeństwa dla nas wszystkich w FCA!!"

Edycja: Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że "naprawa" hamulca awaryjnego ma miejsce tylko wtedy, gdy przejdziesz do trybu Park. Musisz więc jechać 85 MPH, stracić FWD, SW automatycznie przełącza się na RWD (pod warunkiem, że nie wyciągnąłeś bezpiecznika F10), a NASTĘPNIE próbujesz włączyć Park, gdy wymykasz się spod kontroli. Wtedy i tylko wtedy włączy się hamulec awaryjny. Nie żeby ktoś tego próbował, prawda?

Z zawiadomienia o wycofaniu: „Środek zaradczy jest w trakcie opracowywania."
Cóż, jestem pewien, że nie budują nowych, ulepszonych PTU z prędkością warp, aby zastąpić wszystkie złe. To kosztowałoby pieniądze. Chodzi mi o to, jaki to byłby unikalny pomysł...🤔🫤😉😁

Cóż, jestem pewien, że nie budują nowych, ulepszonych PTU z prędkością warp, aby zastąpić wszystkie złe. To kosztowałoby pieniądze. To znaczy, cóż za unikalny pomysł...🤔🫤😉😁
Nie nadążają teraz, i masz rację, wymiana wszystkich będzie kosztować dużo, a ich sytuacja finansowa i zarządcza nie jest w tej chwili dobra.

Miałem wrażenie, że jeśli ulegniesz wypadkowi spowodowanemu prowadzeniem pojazdu, w którym nie naprawiono usterki objętej akcją serwisową, a dana część spowodowała wypadek, Twoje ubezpieczenie nie pokryje Twojego roszczenia. Mogłoby to narazić Cię na poważne konsekwencje, finansowe lub inne.

• Like
Reactions: AZJeeper
Niektóre pojazdy Jeep Cherokee z roczników 2017-2019 mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem osadczym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia napędu ("PTU"). Pierścień osadczy wału wejściowego, który nie jest całkowicie osadzony, może pozwolić na niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do potencjalnego zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i/lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę napędu lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata napędu może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i/lub obrażenia innych osób poza pojazdem.

Wygląda na to, że mój 2018 też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?

Znalazłem to na Mopar dot Com... Nie wiem, czy zostało opublikowane, czy nie. Dotyczy to również mojego modelu z 2019 roku.

Niektóre pojazdy Jeep Cherokee z lat 2017-2019 mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem osadczym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia napędu ("PTU"). Pierścień osadczy wału wejściowego, który nie jest w pełni osadzony, może umożliwić niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do możliwości zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i/lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę mocy napędowej lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata mocy napędowej może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i/lub obrażenia innych osób znajdujących się poza pojazdem.
Wygląda więc na to, że mój model z 2018 roku też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest to zagrożenie? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?
Zobacz tutaj:

...i tutaj:

...i tutaj:

Odpowiedź na każde pytanie - z wyjątkiem najważniejszego: "Jakie jest rozwiązanie?"

wziąłem to z Mopar dot Com... Nie wiem, czy zostało opublikowane, czy nie. Dotyczy to również mojego 2019 roku.

Niektóre pojazdy Jeep Cherokee z lat modelowych 2017-2019 mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem osadczym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia napędu ("PTU"). Pierścień osadczy wału wejściowego, który nie jest całkowicie osadzony, może umożliwić niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do potencjalnego zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i / lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę mocy napędowej lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata mocy napędowej może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i / lub obrażenia innych osób znajdujących się poza pojazdem.
Wygląda na to, że mój 2018 też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?
Ludzie, o tym właśnie jest ten cały post, a link był w pierwszym poście, a @AZJeeper zamieścił powyżej jeszcze więcej informacji 😎

Przeczytałem cały wątek, chciałbym wiedzieć, co to wszystko oznacza funkcjonalnie, w języku laika.
Połowa wymienionych części jest dla mnie niezrozumiała. Nie jestem mechanikiem, a te nowoczesne samochody równie dobrze mogą być nauką o rakietach. Mój ostatni pojazd miał odtwarzacz kaset i mogłem odczytywać kody za pomocą spinacza!

Zatem, o ile mogę się zorientować, wygląda na to, że wadliwy pierścień powoduje nadmierne zużycie wchodzące do wału napędowego, który łączy silnik z PTU, ale nie do wału, który idzie z PTU do tylnego modułu napędowego?
Co mnie zastanawia:
Czy jest to przede wszystkim problem z włączaniem i wyłączaniem 4WL?
Czy jest to problem ZA KAŻDYM RAZEM, gdy tylne koła się włączają z jakiegokolwiek powodu?
Czy ma to wpływ na FWD? Czy mogę po prostu wyłączyć tylny moduł, wyjmując bezpiecznik lub naciskając ten wygodny przycisk na desce rozdzielczej?

Niekierowanie nie jest opcją. Chcę więc tylko wiedzieć, gdzie to występuje głównie i co mogę zrobić (jeśli w ogóle), aby zmniejszyć zużycie i szanse na awarię, aż do naprawy.

Zauważyłem jakiś czas temu, po pierwszym otrzymaniu mojego cherokee, że tak naprawdę nie lubi włączać i wyłączać 4WL z postoju. Synchronizacja biegów, ale także stuknięcie, gdy zęby się zazębiają, co w moim odczuciu powodowałoby nadmierne zużycie z czasem. Zauważyłem, że jeśli wrzuciłem na luz i ledwo przesunąłem samochód do przodu na wzniesieniu, używając hamulca przed zmianą biegu, to stuknięcie już nie wystąpiło, kiedy zmieniałem bieg. Myślę, że dało to zębom czas na zazębienie się i lekkie zazębienie przed włączeniem skrzyni biegów i włożeniem mocy w zęby. Zastanawiam się więc, czy to stuknięcie jest powiązane, czy to po prostu normalne. Pomyślałem, że to normalne, ale nadal mi się to nie podobało.

Myślę, że połowa problemów z platformą KL może być związana z programowaniem. Oprogramowanie układowe, które może uszkodzić sprzęt w dłuższej perspektywie. Na przykład, jednym z moich problemów w tym roku było wiązanie podczas skrętu w lewo. Nagle. Coraz gorzej. Spodziewałem się PTU. Modułu napędu tylnego. Nie, to był moduł sterowania układem napędowym, który wymagał aktualizacji oprogramowania. Podejrzewam, że wiele salonów samochodowych skanuje kody i strzela do sprzętu jak w dobrych starych czasach, gdy faktyczną „naprawą” jest aktualizacja. To wezwanie do serwisu nie ma w tej chwili rozwiązania. To tylko potwierdzenie. Gdyby to był problem sprzętowy, doświadczony mechanik w FCA mógłby to rozgryźć, prawda? Fakt, że nie mają rozwiązania, sprawia, że podejrzewam, że to znowu programowanie. Może AI to rozgryzie lol

Przeczytałem cały wątek, chciałbym wiedzieć, co to wszystko oznacza funkcjonalnie, w języku laika.
Połowa wymienionych części jest dla mnie niezrozumiała. Nie jestem mechanikiem, a te nowoczesne samochody równie dobrze mogą być nauką o rakietach. Mój ostatni pojazd miał odtwarzacz kasetowy i mogłem wyciągać kody za pomocą spinacza!

Z tego, co rozumiem, wygląda na to, że wadliwy pierścień powoduje nadmierne zużycie i wchodzi w wał napędowy, który łączy silnik z PTU, ale nie w wał, który idzie z PTU do tylnego modułu napędowego?
Co mnie zastanawia:
Czy jest to przede wszystkim problem ze zmianą biegów w i z 4WL?
Czy jest to problem ZA KAŻDYM RAZEM, gdy tylne koła się włączają z jakiegokolwiek powodu?
Czy ma to wpływ na FWD? Czy mogę po prostu wyłączyć tylny moduł, wyciągając bezpiecznik lub naciskając ten wygodny przycisk na desce rozdzielczej?

Jazda nie wchodzi w grę. Chcę więc tylko wiedzieć, gdzie to występuje głównie i co mogę zrobić (jeśli w ogóle), aby zmniejszyć zużycie i szanse na awarię, aż do naprawy.

Zauważyłem jakiś czas temu, po pierwszym otrzymaniu mojego cherokee, że tak naprawdę nie lubi zmieniać biegów w i z 4WL z postoju. Synchronizacja biegów, ale także stuknięcie, gdy zęby się zazębiają, co w moim odczuciu powodowałoby nadmierne zużycie z czasem. Zauważyłem, że jeśli wrzuciłem na luz i ledwo przesunąłem samochód do przodu na wzniesieniu, używając hamulca przed zmianą biegów, to stuknięcie już nie występowało, gdy zmieniałem bieg. Myślę, że dało to zębom czas na zazębienie się i lekkie zazębienie przed włączeniem skrzyni biegów i włożeniem mocy w zęby. Zastanawiam się więc, czy to stuknięcie jest powiązane, czy to po prostu normalne. Myślałem, że to normalne, ale nadal mi się to nie podobało.
W porządku.

Chronologia FCA US LLC (w linkach powyżej) pokazuje, że akcja serwisowa W47 (ID akcji serwisowej 20V-343), akcja serwisowa 45A (ID akcji serwisowej NHTSA 23V-302) i obecne akcje serwisowe są ze sobą powiązane.

Z akcji serwisowej W47:

PTU w około 67 240 z powyższych pojazdów mogło zostać zbudowane tak, aby umożliwić względny ruch między wielowypustami wejściowymi mechanizmu różnicowego a wałem wyjściowym skrzyni biegów. Stan ten może powodować zużycie zębów wielowypustów wejściowych, co może ostatecznie spowodować utratę zazębienia między skrzynią biegów a mechanizmem różnicowym wewnątrz PTU. Jeśli do tego dojdzie, moment obrotowy nie może być przenoszony między przednimi kołami a skrzynią biegów, co spowoduje utratę mocy napędowej podczas ruchu pojazdu i utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata mocy napędowej lub funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i/lub obrażenia innych osób poza pojazdem.

Uważam, że oznacza to, że KL jest głównie pojazdem FWD i przejdzie z 4x4 na FWD w zależności od warunków. Kiedy jedziesz drogą, prawdopodobnie jesteś tylko w trybie FWD. Jeśli wielowypusty wejściowe się ścinają, nie masz już FWD, ale komputer nadal próbuje. Twój samochód "nie wie", że jedzie na wolnym biegu, ale właśnie to się dzieje. Utraciłeś "moc napędową", potencjalnie przy dużych prędkościach na autostradzie. Jeśli zjedziesz na pobocze i włączysz PARK, nie zapobiegnie to stoczeniu się pojazdu. ALE napęd na tylne koła jest nadal dostępny, w 4hi lub 4lo. Naprawa w w47 była więc:

Przeprogramuj dotknięte pojazdy oprogramowaniem dla modułu kontroli układu napędowego (DTCM) i elektrycznego hamulca postojowego (EPB), które utrzyma napęd pojazdu, włączając funkcję napędu na tylne koła i zapobiegając toczeniu się w wyborze PARK, aktywując elektryczny hamulec postojowy, jeśli wystąpi uszkodzony wielowypust wejściowy.

Więc kiedy PTU się zepsuje, możesz przynajmniej zjechać z drogi. Po zatrzymaniu i włączeniu PARK włączy się hamulec awaryjny, aby upewnić się, że Twój samochód się nie stoczy.

Czy możesz temu zapobiec? Nie sądzę, ponieważ jest to wada, która została powiązana z nieprawidłowo zainstalowanym pierścieniem zatrzaskowym. Z najnowszej informacji o akcji serwisowej 01C:

Niektóre z powyższych pojazdów mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem zatrzaskowym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia mocy (PTU). Pierścień zatrzaskowy wału wejściowego, który nie jest w pełni osadzony, może umożliwić niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do możliwości zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i/lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę mocy napędowej lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Klienci mogą zauważyć komunikat Serwis 4WD, hałas, wibracje lub zmianę jakości jazdy. Utrata mocy napędowej może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i/lub obrażenia innych osób poza pojazdem.

To nie jest problem 4hi vs 4lo. Możesz nawet nie wiedzieć, że się dzieje, chyba że zauważysz "Komunikat Serwis 4WD, hałas, wibracje lub zmiana jakości jazdy". Akcja serwisowa mówi "może zauważyć", więc "może nie"! Nie sądzę, żebyś mógł coś zrobić, aby temu zapobiec, oprócz modlitwy.

Nie wiem, czy ma to związek z Twoimi doświadczeniami w 4lo, czy nie. Trochę w to wątpię. Może inni będą mogli się wypowiedzieć.

Mam nadzieję, że to pomoże. Daj nam znać! Może ktoś inny spróbuje rozwiązać ten problem.

Myślę, że połowa problemów z platformą KL może być związana z programowaniem. Oprogramowanie układowe, które może uszkodzić sprzęt w dłuższej perspektywie. Na przykład jednym z moich problemów w tym roku było wiązanie podczas skrętu w lewo. Nagle. Coraz gorzej. Spodziewałem się PTU. Moduł napędu tylnego. Nie, to był moduł sterowania układem napędowym wymagający aktualizacji oprogramowania układowego. Podejrzewam, że wiele salonów samochodowych skanuje kody i strzela do sprzętu jak w dawnych dobrych czasach, gdy faktycznym „rozwiązaniem” jest aktualizacja. To wezwanie do naprawy nie ma w tej chwili rozwiązania. To tylko potwierdzenie. Gdyby to był problem sprzętowy, doświadczony mechanik w FCA mógłby to rozgryźć, prawda? Fakt, że nie mają rozwiązania, sprawia, że podejrzewam, że to znowu programowanie. Może AI to rozgryzie lol
Ostry, powolny skręt w lewo jak wjeżdżanie na miejsce parkingowe z kierownicą skręconą do oporu? Ogólnie staram się tego unikać. Skręcam do końca, a potem cofam się odrobinę, aby wykonać właściwy skręt

Myślę, że połowa problemów z platformą KL może być związana z programowaniem. Oprogramowanie układowe, które może długoterminowo uszkodzić sprzęt. Na przykład jednym z moich problemów w tym roku było wiązanie podczas skrętu w lewo. Znikąd. Coraz gorzej. Spodziewałem się PTU. Moduł napędu tylnego. Nie, to był moduł sterowania układem napędowym wymagający aktualizacji oprogramowania układowego. Podejrzewam, że wiele salonów samochodowych skanuje kody i strzela do sprzętu jak w dawnych dobrych czasach, gdy rzeczywista „naprawa” to aktualizacja. To wezwanie do serwisu nie ma w tej chwili rozwiązania. To tylko potwierdzenie. Gdyby to był problem sprzętowy, starszy mechanik w FCA mógłby to rozgryźć, prawda? Fakt, że nie mają rozwiązania, sprawia, że podejrzewam, że to znowu programowanie. Może AI to rozgryzie lol
Ach NIE, uszkodzenie wielowypustów to problem mechaniczny. Wielowypusty napędowe są zawsze hartowane i generalnie nie ulegają łatwo uszkodzeniu, jeśli są odpowiednio wykonane, oczywiście tak nie było.

Teraz odkryto pierścień osadczy, który nie został prawidłowo zainstalowany w PTU podczas okresu produkcji PTU.

Przechodząc do innych problemów poza problemami z PTU, wczesne awarie transaxle 948TE zostały powiązane z nieprawidłowo zainstalowanym położeniem pierścienia osadczego i wykonano lepszej jakości pierścień dla przyszłych skrzyń biegów i zainstalowano go w odpowiedniej orientacji. Programowanie blokady 321 zostało wykonane tylko na dotkniętej populacji, aby mieć nadzieję na zapobieżenie awarii nieprawidłowo zainstalowanych pierścieni osadczych. Koszt i ogromna ilość demontażu na wielu transaxlach lub wymiana, a następnie użycie rdzeni do odbudowy w FCA w tamtym czasie byłoby poważnym przedsięwzięciem.

Teraz nigdy nie powiem, że programowanie FCA do zmiany biegów zostało wykonane bardzo dobrze, ale programowanie oczywiście nie było przyczyną awarii pierścieni osadczych, ani nie widać wielu awarii transaxle w KL.

Prawie rzeczywistość, że NAPRAWA nie została jeszcze przedstawiona, wynika z tego, że będzie kosztować 💲, aby wejść do każdego dotkniętego PTU, a salony samochodowe nie są wyposażone w wykonywanie całej tej pracy w odpowiednim czasie.
A do twojego stwierdzenia, że salony samochodowe strzelają, to nie one podejmują decyzję o wezwaniu do serwisu. Stellantis jest zmuszony do zrobienia czegoś przez NHTSA, a kanadyjska agencja bezpieczeństwa jest również zaangażowana w zgłoszone awarie PTU.
Nie mówię, że nie powinni mechanicznie naprawiać problemów, ale widzieliśmy wielokrotnie itp., że to się nie zdarza.

Jeśli to pierścień osadczy, który został nieprawidłowo zainstalowany w PTU, dlaczego nie sprawdzić PTU pod kątem uszkodzeń, a jeśli nie jest uszkodzony, prawidłowo zainstalować nowy pierścień osadczy, a jeśli jest uszkodzony, wymienić PTU?

61 - 80 of 493 Posts