Nie wstrzymuj oddechu, ale może być nowe wezwanie do serwisu. Nie śledzę tego na bieżąco, więc przeczytaj sam.
Modele z 2015 roku nie są objęte problemem z pierścieniem osadczym, mogły zostać uwzględnione w innych problemach, takich jak uszkodzenie wielowypustu, jeśli jest to AD2Mój WOM z roku modelowego 2015 został wymieniony w ramach gwarancji, niekoniecznie z powodu problemu z jezdnością. Po godzinie wydzielał zapach spalonego oleju smarowego. Inna awaria czy tylko początek problemu z pierścieniem osadczym wału wejściowego?
Zazwyczaj skłaniam się ku stronie "Jeśli działa, nie naprawiaj tego"...😉😁Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowany w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU. Ma 44 000 mil przebiegu i mogę tylko przypuszczać, że 4000 mil, które miał, zanim kupiłem jeepa, to były ciężkie mile.
Niech ktoś mnie przekona, że to dobra rzecz.
FYI dostałem swojego jeepa, ponieważ skrzynia rozdzielcza w moim ostatnim pojeździe się zepsuła i nie było sensu jej naprawiać ze względu na koszty. Wygląda na to, że problemy ze skrzynią rozdzielczą mnie prześladują.
Jakie inne czynności konserwacyjne powinienem poprosić ich o wykonanie podczas wymiany ptu?
Nikt nie powiedział, że faktycznie je wymieni. Mogą zrobić coś innego, jak programowanie, aż do ewentualnej awarii.Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowanym w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU. Ma 44 000 mil przebiegu i mogę tylko przypuszczać, że 4000 mil, które miał przed zakupem jeepa, to były ciężkie mile.
Niech ktoś mnie przekona, że to dobrze.
FYI dostałem swojego jeepa, ponieważ skrzynia rozdzielcza w moim ostatnim pojeździe się zepsuła i nie było sensu jej naprawiać ze względu na koszty. Wygląda na to, że problemy ze skrzynią rozdzielczą mnie prześladują.
Jakie inne czynności konserwacyjne powinienem poprosić ich o wykonanie podczas wymiany ptu?
Z zawiadomienia o wycofaniu: "Środek zaradczy jest w opracowaniu. Oczekuje się, że listy zawiadamiające właścicieli zostaną wysłane 13 lutego 2025 r.". Wszelkie spekulacje na temat naprawy to tylko spekulacje.Widziałem to właśnie. Mój 2019 jest na liście. Ale ponieważ mój był modelem przedprodukcyjnym (zbudowany w listopadzie 2017 r.), zastanawiam się, czy będę żałował wymiany PTU.
Problem z tym konkretnym problemem polega na tym, że wszelkie problemy ze zużyciem prawdopodobnie ujawnią się dopiero wtedy, gdy coś się zepsuje. Więc tak, jeszcze się nie zepsuło. Jestem w obozie "jeśli jest objęte akcją serwisową, jasne! Wymień tę s**ę!" Zakładając oczywiście, że środkiem zaradczym jest wymiana PTU. Może to będzie rozszerzenie w47 - "Prawdopodobnie zepsuje się, gdy najmniej się tego spodziewasz, ale nie martw się! Będziesz w miarę bezpieczny, gdy hamulec awaryjny włączy się przy 85 MPH! W końcu jest to problem bezpieczeństwa dla nas wszystkich w FCA!!"Zazwyczaj skłaniam się ku stronie "Jeśli działa, nie naprawiaj tego"...😉😁
Cóż, jestem pewien, że nie budują nowych, ulepszonych PTU z prędkością warp, aby zastąpić wszystkie złe. To kosztowałoby pieniądze. Chodzi mi o to, jaki to byłby unikalny pomysł...🤔🫤😉😁Z zawiadomienia o wycofaniu: „Środek zaradczy jest w trakcie opracowywania."
Nie nadążają teraz, i masz rację, wymiana wszystkich będzie kosztować dużo, a ich sytuacja finansowa i zarządcza nie jest w tej chwili dobra.Cóż, jestem pewien, że nie budują nowych, ulepszonych PTU z prędkością warp, aby zastąpić wszystkie złe. To kosztowałoby pieniądze. To znaczy, cóż za unikalny pomysł...🤔🫤😉😁
Znalazłem to na Mopar dot Com... Nie wiem, czy zostało opublikowane, czy nie. Dotyczy to również mojego modelu z 2019 roku.
Niektóre pojazdy Jeep Cherokee z lat 2017-2019 mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem osadczym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia napędu ("PTU"). Pierścień osadczy wału wejściowego, który nie jest w pełni osadzony, może umożliwić niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do możliwości zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i/lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę mocy napędowej lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata mocy napędowej może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i/lub obrażenia innych osób znajdujących się poza pojazdem.
Zobacz tutaj:Wygląda więc na to, że mój model z 2018 roku też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest to zagrożenie? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?
wziąłem to z Mopar dot Com... Nie wiem, czy zostało opublikowane, czy nie. Dotyczy to również mojego 2019 roku.
Niektóre pojazdy Jeep Cherokee z lat modelowych 2017-2019 mogły zostać zbudowane z nieprawidłowo osadzonym pierścieniem osadczym wału wejściowego w dwubiegowym zespole przeniesienia napędu ("PTU"). Pierścień osadczy wału wejściowego, który nie jest całkowicie osadzony, może umożliwić niekontrolowany ruch wału wejściowego do wewnątrz. Niekontrolowany ruch prowadzi do potencjalnego zużycia tulei zmiany zakresu, uszkodzenia wielowypustu i / lub uszkodzenia widełek zakresu, co może spowodować nieoczekiwaną utratę mocy napędowej lub utratę funkcji PARK podczas postoju. Utrata mocy napędowej może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia. Utrata funkcji PARK może spowodować wypadek pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia i / lub obrażenia innych osób znajdujących się poza pojazdem.
Ludzie, o tym właśnie jest ten cały post, a link był w pierwszym poście, a @AZJeeper zamieścił powyżej jeszcze więcej informacji 😎Wygląda na to, że mój 2018 też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?
W porządku.Przeczytałem cały wątek, chciałbym wiedzieć, co to wszystko oznacza funkcjonalnie, w języku laika.
Połowa wymienionych części jest dla mnie niezrozumiała. Nie jestem mechanikiem, a te nowoczesne samochody równie dobrze mogą być nauką o rakietach. Mój ostatni pojazd miał odtwarzacz kasetowy i mogłem wyciągać kody za pomocą spinacza!
Z tego, co rozumiem, wygląda na to, że wadliwy pierścień powoduje nadmierne zużycie i wchodzi w wał napędowy, który łączy silnik z PTU, ale nie w wał, który idzie z PTU do tylnego modułu napędowego?
Co mnie zastanawia:
Czy jest to przede wszystkim problem ze zmianą biegów w i z 4WL?
Czy jest to problem ZA KAŻDYM RAZEM, gdy tylne koła się włączają z jakiegokolwiek powodu?
Czy ma to wpływ na FWD? Czy mogę po prostu wyłączyć tylny moduł, wyciągając bezpiecznik lub naciskając ten wygodny przycisk na desce rozdzielczej?
Jazda nie wchodzi w grę. Chcę więc tylko wiedzieć, gdzie to występuje głównie i co mogę zrobić (jeśli w ogóle), aby zmniejszyć zużycie i szanse na awarię, aż do naprawy.
Zauważyłem jakiś czas temu, po pierwszym otrzymaniu mojego cherokee, że tak naprawdę nie lubi zmieniać biegów w i z 4WL z postoju. Synchronizacja biegów, ale także stuknięcie, gdy zęby się zazębiają, co w moim odczuciu powodowałoby nadmierne zużycie z czasem. Zauważyłem, że jeśli wrzuciłem na luz i ledwo przesunąłem samochód do przodu na wzniesieniu, używając hamulca przed zmianą biegów, to stuknięcie już nie występowało, gdy zmieniałem bieg. Myślę, że dało to zębom czas na zazębienie się i lekkie zazębienie przed włączeniem skrzyni biegów i włożeniem mocy w zęby. Zastanawiam się więc, czy to stuknięcie jest powiązane, czy to po prostu normalne. Myślałem, że to normalne, ale nadal mi się to nie podobało.
Ostry, powolny skręt w lewo jak wjeżdżanie na miejsce parkingowe z kierownicą skręconą do oporu? Ogólnie staram się tego unikać. Skręcam do końca, a potem cofam się odrobinę, aby wykonać właściwy skrętMyślę, że połowa problemów z platformą KL może być związana z programowaniem. Oprogramowanie układowe, które może uszkodzić sprzęt w dłuższej perspektywie. Na przykład jednym z moich problemów w tym roku było wiązanie podczas skrętu w lewo. Nagle. Coraz gorzej. Spodziewałem się PTU. Moduł napędu tylnego. Nie, to był moduł sterowania układem napędowym wymagający aktualizacji oprogramowania układowego. Podejrzewam, że wiele salonów samochodowych skanuje kody i strzela do sprzętu jak w dawnych dobrych czasach, gdy faktycznym „rozwiązaniem” jest aktualizacja. To wezwanie do naprawy nie ma w tej chwili rozwiązania. To tylko potwierdzenie. Gdyby to był problem sprzętowy, doświadczony mechanik w FCA mógłby to rozgryźć, prawda? Fakt, że nie mają rozwiązania, sprawia, że podejrzewam, że to znowu programowanie. Może AI to rozgryzie lol
Ach NIE, uszkodzenie wielowypustów to problem mechaniczny. Wielowypusty napędowe są zawsze hartowane i generalnie nie ulegają łatwo uszkodzeniu, jeśli są odpowiednio wykonane, oczywiście tak nie było.Myślę, że połowa problemów z platformą KL może być związana z programowaniem. Oprogramowanie układowe, które może długoterminowo uszkodzić sprzęt. Na przykład jednym z moich problemów w tym roku było wiązanie podczas skrętu w lewo. Znikąd. Coraz gorzej. Spodziewałem się PTU. Moduł napędu tylnego. Nie, to był moduł sterowania układem napędowym wymagający aktualizacji oprogramowania układowego. Podejrzewam, że wiele salonów samochodowych skanuje kody i strzela do sprzętu jak w dawnych dobrych czasach, gdy rzeczywista „naprawa” to aktualizacja. To wezwanie do serwisu nie ma w tej chwili rozwiązania. To tylko potwierdzenie. Gdyby to był problem sprzętowy, starszy mechanik w FCA mógłby to rozgryźć, prawda? Fakt, że nie mają rozwiązania, sprawia, że podejrzewam, że to znowu programowanie. Może AI to rozgryzie lol
Mój jest zepsuty od 2 lat, teraz ma napęd na dwa koła. Szarpane przyspieszenie, ale jedzieWygląda na to, że mój 2018 też jest na liście. Czy ktoś może wyjaśnić prostym językiem, co oznacza to wezwanie do serwisu i jak poważne jest? Czy mój jeep nagle straci całą moc i wypadnie z autostrady, czy coś w tym stylu?