2014+ Jeep Cherokee Forums banner
21 - 40 of 47 Posts
nie wiem, mam dokładnie ten sam problem, co wszyscy z ich jeepem. Właśnie dostałem ten samochód, nigdy w życiu nie miałem jeepa i nic nie wiem o samochodach, a od czasu, gdy odbyłem podróż, mój akumulator bardzo się nagrzewa i nie dymi, tylko paruje z małego plastikowego kolanka, które odchodzi od akumulatora i wygląda jakby miał być na nim wąż, ale go nie ma.
Jak zapytał @Gary Kline, zdjęcie tego byłoby wspaniałe.

Jaki jest model Twojego Jeepa, rok modelowy i silnik? I przebieg?

Jak zapytał @Gary Kline, zdjęcie tego byłoby wspaniałe.

Jaki jest Twój model Jeepa, rok modelowy i silnik? I przebieg?
Cóż, najwyraźniej to nie jest akumulator AGM...🤔😎

Cóż, najwyraźniej to nie jest akumulator AGM...🤔😎
Nasze zalane i AGM (Northstar i Johnson Controls) mają otwór wentylacyjny po stronie ujemnego zacisku, ale nie ma kolanka/złączki do rurki. Pamiętam jednak, że widziałem filmy z JC z ich akumulatorami pod siedzeniem pasażera i mają one rurki wentylacyjne, obie.

Image

Image

to jest akumulator, to Jeep Cherokee Trailhawk V6 z 2015 roku i mówi, że potrzebuję wymiany oleju i mam ją zaplanowaną na wtorek, ale teraz mój samochód nie odpala nawet z pomocą kabli rozruchowych. Wszystko zaczęło się w zeszłym tygodniu, kiedy pojechałem do Bradenton, wtedy mój akumulator zaczął się rozładowywać i robić gorący i parować, potem przeszedł w tryb oszczędzania energii i spowodowało to wyłączenie przycisku głośności i innych przycisków pod ekranem z powodu trybu oszczędzania energii, a ja przetestowałem akumulator i alternator, akumulator pokazał kod F04 (co oznaczało, że kod mówił, że akumulator przestaje przyjmować ładunek po naładowaniu przez ponad 18 godzin), ale alternator był w porządku. A potem akumulator zaczął się nagrzewać, a mała rzecz po prawej stronie zaczęła parować. I teraz mój samochód nie odpala, zamierzam wlać do niego olej, żeby zobaczyć, czy to problem, ale napięcie akumulatora po uruchomieniu utrzymuje się na poziomie 13,6-13,7, co powinno być, ale nie rozumiem, dlaczego mam tyle problemów, dopiero co dostałem ten samochód w pierwszym tygodniu kwietnia tego roku!

Jestem również DoorDasherem, więc codziennie dużo jeżdżę, co prawdopodobnie jest powodem problemów, ale chcę po prostu rozwiązać problem, ponieważ jest to w tej chwili mój jedyny środek transportu.

Nie wlewaj oleju do akumulatora. Wskaźnik poziomu oleju w silniku wskaże, czy musisz dolać oleju do silnika.
Akumulator jest dosłownie "spalony". Kup akumulator X2 Power i odpisz go jako wydatek służbowy.

jestem również doordasherem, więc jeżdżę dużo codziennie, co prawdopodobnie jest powodem, dla którego zaczęły się problemy, ale chcę tylko rozwiązać problem, to jest mój jedyny środek transportu w tej chwili.
Dzięki za zdjęcia i szczegóły :)
Czy kupiłeś ten akumulator sam w Autozone? Mają 3-letnią gwarancję wymiany, więc może jest jeszcze objęty?
Tak, twój akumulator jest do wymiany, potrzebujesz nowego. Jeśli obecny jest jeszcze na gwarancji, niech Autozone go wymieni. Jeśli nie jest już na gwarancji, to... masz 2 opcje:
1) Kup ten sam akumulator, ale taniej w Walmart: Duralast Platinum (Autozone) kosztuje 250 $, a Walmart Everstart Platinum H7 AGM kosztuje 180 $. Są identyczne. Plus akumulator Walmart ma 4-letnią gwarancję wymiany...
2) Jeśli planujesz zatrzymać tego Jeepa jeszcze co najmniej 3 lata, możesz wybrać akumulator premium AGM, taki jak X2 Power w Batteries+. Jest jednak znacznie droższy, bo kosztuje 350 $.

Ok, poczekaj chwilę... właśnie coś zrozumiałem.

Ten akumulator Duralast Platinum, który masz teraz w swoim 2015 roku, to zły akumulator do Twojego Jeepa. To NIE jest akumulator AGM i powinien być. Autozone sprzedaje dwa różne akumulatory Duralast Platinum: jeden to AGM (ten ma podwójne uchwyty na górze akumulatora, jak akumulator Walmart, do którego link podałem w poprzednim poście), a ten, który masz, to akumulator zalany (nazywają go EFB dla 'enhanced flooded battery'):

Potrzebujesz akumulatora AGM do swojego 2015 roku, ponieważ ma on system Stop/Start silnika. Przewodnik po dopasowaniu akumulatorów Autozone się pomylił (widzieliśmy to już wcześniej).
Jeśli dobrze to uargumentujesz, powinni zapewnić Ci nowy AGM Platinum, nawet jeśli obecny nie jest już objęty gwarancją, ponieważ pomylili się w tej kwestii.

Edycja, aby dodać. To jest Duralast Platinum przeznaczony do Twojego 2015 V6 (taki sam jak akumulator Walmart):

Tylko po to, aby skomentować przegrzewanie się i odpowietrzanie akumulatora: Cherokee generuje dużo ciepła pod maską, z powodu słabej wentylacji w tym miejscu, a akumulator znajduje się blisko silnika, nie otrzymuje wentylacji, więc się nagrzewa. Ponieważ korzystasz z Doordash, generujesz dużo ciepła silnika przez długi czas. Akumulator AGM ma zestalony elektrolit (który jest mieszaniną kwasu siarkowego i wody), a ponieważ jest zestalony, nie będzie się gotował, więc nie ma (lub bardzo mało) odpowietrzania. Z drugiej strony, Twój zalany akumulator może i będzie się gotował, gdy zrobi się naprawdę gorąco pod maską, więc to, co widziałeś, było prawdziwe.

Ponieważ korzystasz z Doordash, naprawdę, naprawdę... potrzebujesz akumulatora AGM, zestalony elektrolit jest dla Ciebie koniecznością.

Jeśli masz problemy z Autozone w związku z reklamacją, pozwól im przeczytać te posty na forum. Muszą to dla Ciebie naprawić.

Ta bateria Duralast Platinum, którą masz teraz w swoim 2015, to zła bateria do Twojego Jeepa.
Właśnie to chciałem powiedzieć, Mark...😉😎

Czy ktoś może powiedzieć ze zdjęcia... dla mnie wygląda na to, że IBS nie jest podłączony. Czy to tylko kąt na zdjęciu?
Mnie też się wydaje, że jest odłączony...😳🤔😎

Czy ktoś może powiedzieć ze zdjęcia... dla mnie wygląda na to, że IBS nie jest podłączony. Czy to tylko kąt na zdjęciu?
Musiałem właśnie spojrzeć na swój i myślę, że jest podłączony, ale tak, trudno to stwierdzić na podstawie zdjęć...😉😎

Świetne spostrzeżenie Gary. Nie jest podłączony. Powiększyłem zdjęcie i mogę to potwierdzić. Porównałem je nawet ze zdjęciami online samego czujnika, a następnie podłączonych czujników.

@rayneee.907: ktokolwiek zainstalował ten akumulator Duralast EFB, nie tylko zainstalował niewłaściwy akumulator, ale także zapomniał ponownie podłączyć czujnik akumulatora. Jeśli spojrzysz za akumulator, w pobliżu ujemnego (czarnego) złącza, powinieneś znaleźć tam kabel ze złączem.

Jeśli spojrzysz na zdjęcie, które zamieściłeś, a następnie porównasz je z czujnikiem, do którego link zamieszczam poniżej, zauważysz, że Twój wygląda dokładnie tak samo, co oznacza, że do złącza nie jest podłączony żaden kabel. Dołączam również zdjęcie (nie tak świetne) akumulatora mojego V6 z 2015 roku z czujnikiem i kablem do niego podłączonym.

Sam czujnik:
Image

---------------

Mój (stary oryginalny akumulator) z kablem podłączonym do czujnika:
Image

Edytowano, aby obrócić moje zdjęcie dla łatwiejszego widoku.

Teraz dla @rayneee.907, ten odłączony czujnik nie zmienia faktu, że bateria jest rozładowana... po prostu chciałem to wyjaśnić. Odłączony IBS (inteligentny czujnik baterii) nie uniemożliwi uruchomienia lub działania Jeepa.

Późna edycja (ponownie): i tylko po to, aby zaznaczyć, że ujemny zacisk akumulatora @rayneee.907 jest zainstalowany obrócony zgodnie z ruchem wskazówek zegara, więc podłączenie kabla nie byłoby możliwe bez lekkiego obrócenia go z powrotem, aby umożliwić połączenie.

Świetne spostrzeżenie, Gary. Nie jest podłączony. Powiększyłem zdjęcie i mogę to potwierdzić. Porównałem je nawet ze zdjęciami online samego czujnika, a następnie podłączonych czujników.

@rayneee.907: ktokolwiek zainstalował ten akumulator Duralast EFB, nie tylko zainstalował niewłaściwy akumulator, ale także zapomniał ponownie podłączyć czujnik akumulatora. Jeśli spojrzysz za akumulator, w pobliżu ujemnego (czarnego) złącza, powinieneś znaleźć tam kabel ze złączem.

Jeśli spojrzysz na zdjęcie, które zamieściłeś, a następnie porównasz je z czujnikiem, do którego link zamieszczam poniżej, zauważysz, że Twój wygląda dokładnie tak samo, co oznacza, że do złącza nie jest podłączony żaden kabel. Dołączam również zdjęcie (nie tak świetne) akumulatora mojego V6 z 2015 roku z podłączonym do niego czujnikiem i kablem.
Zobaczyłem "Duralast" na akumulatorze i to powiedziało mi wszystko, co musiałem wiedzieć. ;) Ta historia zaczyna opowiadać się sama...

bateria została dostarczona z pojazdem. Mam gwarancję przez dealera, więc zabiorę ją we wtorek. Bardzo wam wszystkim dziękuję, wszyscy bardzo pomogliście.
Dobra robota. Pamiętaj, aby poinformować ich, że bateria jest niewłaściwego typu dla Twojego modelu z 2015 roku z funkcją Stop/Start, a także że inteligentny czujnik baterii jest odłączony.

21 - 40 of 47 Posts