2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Zdalny start. Jak zrobić?

1 reading
13K views 51 replies 5 participants last post by  Longship  
#1 ·
Cześć. Mam czujnik maski. Kupiłem 2 klucze. 1- aktywacja zdalnego startu (alfaobd Body Computer) 2- aktywacja przełącznika otwarcia maski. Czy to wszystko operacje? Czy w radiu będzie opcja zdalnego startu? w menu? Mam radio Sirius lub Harman. Nie jestem pewien. Proszę o pomoc. radio Dziękuję.

#2 ·
Witaj. Mam czujnik maski. Kupiłem 2 klucze. 1- aktywacja zdalnego uruchamiania (alfaobd Body Computer) 2- aktywacja przełącznika otwarcia maski. Czy to wszystkie operacje? Czy w radiu będzie opcja zdalnego uruchamiania? w menu? Mam radio Sirius lub Harman. Nie jestem pewien. Proszę o pomoc. radio Dziękuję.
Cześć Tomi,

Czy udało Ci się kiedykolwiek zaprogramować pilota za pomocą AlfaOBD?

#3 ·
Cześć Tomi,

Czy udało Ci się kiedyś zaprogramować pilota za pomocą AlfaOBD?
To byłoby coś nowego, z mojego punktu widzenia.

Myślę i mam nadzieję... że zaprogramowanie klucza wymagałoby więcej, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, niż kupno oprogramowania za 50$... Niektórzy ślusarze mogą je jednak zaprogramować.

#17 ·
A co powiesz na to;

I jest jeszcze jeden film o kodowaniu nowego klucza za pomocą AlfaOBD.
Dobrze uszyte. Ale w filmie jest przycisk start, a nie kluczyk zapłonu. Jest przycisk, a w moim Cherokee mam włożony kluczyk. Procedura musi być inna. Najwyraźniej powinieneś wymienić kluczyk na nowy i usunąć już działający kluczyk.

#9 ·
Myślę, że mogę zaprogramować Cherokee tak samo jak każdy inny samochód. Myślę również, że ten proces nie usuwa pilotów z pamięci. Zastanawiam się, czy są firmy, które mogą przeprogramować kluczyki w razie pecha. Czy serwis Jeep jest jedyną dostępną opcją? Na forum nie ma nikogo, kto mógłby pochwalić się pomyślnym zakodowaniem pilota do Cherokee kl?

#10 ·
Niedawno zapisałem kod radia. To 61317. Alfa mówi, żeby wprowadzić 5 cyfr, a kiedy wprowadzam 5 cyfr, pokazuje 4 cyfry. Nie wiem, dlaczego nie mogłem dziś odczytać kodu radia. Otrzymałem komunikat "błąd nieprawidłowy klucz zabezpieczeń". Podejrzewam, że alfaobd nie zakoduje nowego klucza.

#16 ·
Ostatnio zapisałem kod radia. To 61317. Alfa mówi, żeby wpisać 5 cyfr, a kiedy wpisuję 5 cyfr, pokazuje 4 cyfry. Nie wiem, dlaczego nie mogłem dziś odczytać kodu radia. Otrzymałem komunikat o błędzie nieprawidłowego klucza zabezpieczeń. Podejrzewam, że alfaobd nie zakoduje nowego klucza.
Cześć Tomi,

Żeby się upewnić, że rozmawiamy o tym samym „kodzie”. Istnieją dwa kody:

1. Kod RADIA. Jest to 4-cyfrowy kod, który ma wbudowane każde radio (uConnect) i który należy wprowadzić na ekranie radia po pierwszym podłączeniu do samochodu. Celem jest to, że jeśli ktoś ukradnie radio, nie będzie mógł włożyć go do innego samochodu bez kodu. Kiedy producent umieszcza fabrycznie nowe radio w samochodzie, kod radia jest wprowadzany na ekranie. Radio odczytuje numer VIN samochodu (z komputera pokładowego przez CANBUS) i zapisuje VIN wewnętrznie w radiu w pamięci statycznej (pamięć przetrwa odłączenie zasilania). Od tego momentu radio będzie działać tylko w tym samochodzie. Radio odczytuje numer VIN z komputera pokładowego za każdym razem, gdy uruchamiasz pojazd. Jeśli numer VIN się zgadza, radio działa. Jeśli nie, po uruchomieniu radia otrzymasz komunikat z prośbą o kod. Dlatego jeśli kupisz używane radio, powiedzmy, na eBayu, musisz uzyskać kod radia, ponieważ przy pierwszym uruchomieniu samochodu po włożeniu radia do deski rozdzielczej zostaniesz poproszony o kod. Uzyskanie tego kodu nie jest trudne. Chociaż możesz go uzyskać od dealera (prawdopodobnie z dużą ilością czekania, kłopotów itp.), generalnie możesz kupić kod na eBayu i innych stronach internetowych za ~ 20 USD. Kod jest powiązany z numerem seryjnym radia.

2. Kod KLUCZA/ZAPŁONU. Jest to kod do uruchamiania samochodu. Nie jestem w 100% pewien, ale myślę, że to 5-cyfrowy kod. Celem jest zapobieganie kradzieży samochodu. Kod jest używany przez moduł zapłonu samochodu (gniazdo kluczyka lub przycisk, w zależności od tego, którego Cherokee masz) i pilota. Jeśli kod pilota pasuje do tego, czego oczekuje moduł zapłonu, samochód się uruchamia. Jeśli nie, samochód się nie uruchamia. Zazwyczaj możesz uzyskać ten kod od dealera (tutaj, w Stanach, będą wymagać zobaczenia rejestracji samochodu na Twoje nazwisko, aby upewnić się, że jesteś faktycznym właścicielem). Niektórzy ślusarze mają do niego dostęp (ponownie, powinni zweryfikować, że jesteś faktycznym właścicielem samochodu).

Do którego z tych dwóch kodów się odnosisz?

#12 · (Edited)
Czy jest ktoś na forum, kto może wysłać mi kod PIN do zakodowania klucza do mojego Cherokee? Mogę zapłacić za tę pomoc. mój Vin 1C4PJMCS5FW600664. Odczyt klucza RFH to 61317. Proszę o pomoc.
Wyobraź sobie, jak o wiele łatwiej byłoby kraść samochody...

Będziesz potrzebować w tym celu mistrza ślusarza. Albo salonu samochodowego.

edycja literówki

#22 ·
Cześć Tomi,

Tak, to jest to, co napisałem w poście #81 Twojego innego wątku: Cherokee FWD pierwszy jeep w historii.

Wiele rzeczy, które są w AlfaOBD, niekoniecznie działa w Jeepie Cherokees. AlfaOBD jest przeznaczony do wielu samochodów o różnych funkcjach. W filmach na YouTube dobrze pokazano, że piloty Dodge RAM, Challenger i Charger można zaprogramować za pomocą AlfaOBD, ale nikt nie wykazał, że ten sam proces działa na Jeep Cherokee (lub być może nawet W2K GC, nie sprawdzałem). I oczywiście, jeśli użycie AlfaOBD do zaprogramowania pilota kasuje pamięć twoich aktualnych pilotów, to oczywiście będzie to duży problem. Jest to jeden z tych elementów „spróbuj na własne ryzyko”. ..

Attachments

#25 ·
Jeśli dobrze pamiętam, kiedy programowali moją wymianę u dealera, odczyt PIN był wykonywany z FOBIK w pozycji OFF i włączonymi światłami awaryjnymi. Aktywacja nowego FOBIK odbywała się z nowym FOBIK w pozycji RUN i włączonymi światłami awaryjnymi.

Oczywiście nie używali AlfaOBD, ale może kluczyk we właściwej pozycji i włączone światła awaryjne to brakujący element???

#27 ·
Jeśli dobrze pamiętam, kiedy programowali moją wymianę u dealera, odczyt PIN-u odbywał się z FOBIK włożonym w pozycję OFF i włączonymi światłami awaryjnymi. Aktywacja nowego FOBIK odbywała się z nowym FOBIK włożonym w pozycję RUN i włączonymi światłami awaryjnymi.

Oczywiście nie używali AlfaOBD, ale może kluczyk we właściwej pozycji i włączone światła awaryjne to brakujący element???
Dzięki za kolejny pomysł. Ale myślę, że użyłeś programatora kluczy. To może działać inaczej. Obawiam się, że bez lokalnego serwisu od programowania kluczy nie zrobię tego alfaobd. Jest też program dla systemu Windows appcar diagFCA. Wsparcie programu mówi, że można to zrobić.

#26 ·
Rozumiem. Wpisujesz 5-cyfrowy kod, a AlfaOBD mówi, że powinno być 4 cyfry. 😢
[/CYTAT]
Przepraszam za mój angielski. Tak. 1-Odczytałem kod PIN z modułu RFH, który ma 5 cyfr. 2- Podczas kodowania wpisałem ten 5-cyfrowy kod PIN i otrzymałem błąd, że powinien to być 4-cyfrowy kod PIN. Klucz nie jest zakodowany. Połączenie alfaobd i adaptera obd wymaga klucza w pozycji zapłonu. Więc wyjęcie klucza, którego używam, wyłącza prąd i rozłącza połączenie bcm-alfaobd.

#28 ·
Myślę, że włożenie kluczyka do stacyjki spowoduje, że alfaobd nie zakoduje kluczyka. Zakodowany kluczyk musi znajdować się w stacyjce, więc ta metoda nie działa. Myślę, że ta metoda jest w porządku, jeśli masz Cherokee z kluczykiem do stacyjki. Wtedy możesz włączyć zapłon i zakodować nowy, pusty kluczyk.

#32 ·
Nie wiem co kupić. Które oprogramowanie daje większą szansę na zakodowanie klucza. Jscan czy appcar? Ktoś używał? Jeśli nie te programy, to tylko specjalne usługi kodowania lub serwis jeep.
Cześć Tomi,

Najlepszą opcją może być skorzystanie z usług ślusarza. W ten sposób na pewno zadziała. Potrzebujesz również awaryjnego klucza fizycznego.

#33 ·
Dokładnie. Jeden klucz to zły pomysł. Potrzebuję 2 zapasowych. Firma appcar chce udostępnić mi darmowe oprogramowanie, aby spróbować zakodować klucz. Jeśli mi się nie uda, nie muszę płacić za licencję i dostęp do programu, który działa online. Spróbuję softu appcar diagFCA. W Polsce kosztuje to tylko 30 USD. Można więc kupować nawet w ciemno i podjąć ryzyko. Jeśli mi się uda, napiszę o tym.

#34 ·
Cześć. Mam teraz alfaobd dla systemu Windows i interfejs USB. Dodatkowo otrzymałem program Appcar diagFca do testowania. Każdy program łączy się i pokazuje 100% proces kodowania klucza, ale na końcu pojawia się komunikat „czas mija”, procedura nie powiodła się. Zmieniłem baterie na nowe. Jeden serwis kluczy mówi, że mam słabe programy i tu jest problem. Jedyny serwis, który koduje klucze, napisał do mnie, że w Cherokee są dwa chipy. ID46 i ID4A. Mój klucz to id46 i może muszę kupić klucz id4a?

#35 ·
Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chipu) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. Sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre. Zdalne uruchamianie również działa. Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera ID4A (chip). Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre.

#36 ·
Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chip) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. Sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre. Zdalne uruchamianie również działa. Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chip) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre.

#37 ·
Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chip) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. Sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre. Zdalne uruchamianie również działa. Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chip) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre.

#38 ·
Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chip) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. Sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre. Zdalne uruchamianie również działa. Cześć. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera ID4A (chip). Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre.

#40 ·
Witaj. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chipu) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. Sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre. Zdalne uruchamianie również działa. Witaj. Możliwe jest zakodowanie klucza PCF7961m. Ważne jest oznaczenie transpondera (chipu) ID4A. Właśnie dodałem ten klucz do cheroekke. sukces. Użyłem Appcar DiagFCA. Myślę, że alfaobd też jest dobre.
Cześć @Tomi1980,

Widzę, że DiagFCA twierdzi, że może programować Key Fob od wydania z 31 marca 2021 roku. Czy mówisz, że próbowałeś tego i zadziałało? Jeśli tak;

1. Gdzie zamówiłeś swój brelok do kluczy bankowych? (Czy masz link?)
2. Co było potrzebne do "PINu"? Czy to było 4 czy 5 cyfr. I jak go odzyskałeś?

Image

Dzięki.

#41 ·
Witaj. Przyjaciele, mam prośbę. Czy można aktywować opuszczanie wszystkich szyb z pilota w Cherokee kl 2015? Następny przypadek. Aktywowałem zdalny rozruch. W końcu mam 2 klucze. Czy teraz w ustawieniach radia uconnect pojawi się opcja ustawień zdalnego uruchamiania?
Myślę, że nikt nie próbował. Uważam jednak, że potrzeba więcej, aby zdalny start działał. Jak aktywowałeś zdalny start? (czy użyłeś AlfaOBD lub DiagFCA i który moduł i ustawienie wybrałeś?)

#42 ·
Jeśli chcesz appcar diagFCA, kupujesz licencję na jeden numer VIN. Program jest przypisany do jednego samochodu. Kosztuje mnie 23 $. Nie płaciłem za program, dostałem darmową licencję na testowanie Cherokee. Kiedy kupujesz appcar, masz do wyboru kilka wersji. 1.7 i wyższe to wersja beta i to jest wersja, którą zrobiłem. Powinien być kluczyk PCF7961m ID4A dla Cherokee kl. Tylko chip ID4A zadziałał dla mnie. Myślę, że to również w innych latach cheroekke. Jeśli masz alfaobd, myślę, że możesz z powodzeniem używać alfaobd. Sam kupię kolejny kluczyk, a alfaobd go zakoduje. Zdalny start aktywowany alfaobd. 1-BCM-zmiana konfiguracji samochodu-zdalny start-obecny. 2- Przełącznik otwarcia maski-obecny. To wszystko.

#45 ·
Jeśli chcesz appcar diagFCA, kupujesz licencję na jeden numer VIN. Program jest przypisany do jednego samochodu. Kosztuje mnie 23 $. Nie płaciłem za program, dostałem licencję za darmo, aby przetestować Cherokee. Kiedy kupujesz appcar, masz do wyboru kilka wersji. 1.7 i wyższe to wersja beta i to jest wersja, którą zrobiłem. Ma być klucz PCF7961m ID4A dla Cherokee kl. Tylko chip ID4A zadziałał dla mnie. Myślę, że również w innych latach cheroekke. Jeśli masz alfaobd, myślę, że możesz z powodzeniem używać alfaobd. Sam kupię kolejny klucz, a alfaobd go zakoduje. Zdalny start aktywowany alfaobd. 1-BCM-zmiana konfiguracji samochodu-zdalny start-obecny. 2- Przełącznik otwarcia maski-obecny. To wszystko.Jeśli chcesz appcar diagFCA, kupujesz licencję na jeden numer VIN. Program jest przypisany do jednego samochodu. Kosztuje mnie 23 $. Nie płaciłem za program, dostałem licencję za darmo, aby przetestować Cherokee. Kiedy kupujesz appcar, masz do wyboru kilka wersji. 1.7 i wyższe to wersja beta i to jest wersja, którą zrobiłem. Ma być klucz PCF7961m ID4A dla Cherokee kl. Tylko chip ID4A zadziałał dla mnie. Myślę, że również w innych latach cheroekke. Jeśli masz alfaobd, myślę, że możesz z powodzeniem używać alfaobd. Sam kupię kolejny klucz, a alfaobd go zakoduje. Zdalny start aktywowany alfaobd. 1-BCM-zmiana konfiguracji samochodu-zdalny start-obecny. 2- Przełącznik otwarcia maski-obecny. To wszystko.
Cześć Tomi,

1. Czy możesz zamieścić zrzuty ekranu z ekranów w AppCar, których użyłeś?

2. Czy poproszono Cię o podanie numerów PIN? Jeśli tak, skąd wziąłeś numery PIN? Ile cyfr (4 lub 5) miały?

Czy możesz zapisać ze zrzutami ekranu proces, aby inni członkowie forum mogli to zrobić za pomocą AppCar?

Jeśli możesz to również zrobić pomyślnie za pomocą AlfaOBD, czy możesz również podać instrukcje dla tej aplikacji?

Dzięki!