Czasami oprogramowanie się myli.
Wygląda na to, że zrobiłeś już większość z poniższych rzeczy, może warto to jeszcze raz sprawdzić?
Prawdopodobnie komputer zna lokalizację zatrzasku.
Czy przy otwartej tylnej klapie możesz nacisnąć przycisk zwalniania bagażnika i otworzyć mechanizm zatrzasku?
Spróbuj przycisku na desce rozdzielczej, przycisku w bagażniku i pilota. Miejmy nadzieję, że wszystkie działają.
Nigdy nie miałem problemu ze sprężyną gazową w Cherokee.
Sprawdź, czy nie ma widocznych wycieków na uszczelce, gdzie pręt wchodzi do cylindra.
Podeprzyj otwartą tylną klapę i wyjmij sprężynę gazową. Ustal, czy wydaje się działać prawidłowo.
Sprawdź status R67. Powinieneś otrzymać pocztówkę od FCA, jeśli jest wezwanie do serwisu.
Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy R67 zostało wykonane, jest spojrzenie na lewą rozpórkę w miejscu, gdzie łączy się z nadwoziem.
W pobliżu znajduje się dodatkowy otwór. Jeśli jest gumowa zaślepka, R67 nie zostało wykonane. Jeśli jest zamontowana stalowa śruba, R67 zostało wykonane.
Jeśli nic nie zatyka otworu i dostaje się do niego woda, to problem.
Jeśli możesz dostać się do modułu tylnej klapy w bagażniku, sprawdź, czy nie ma uszkodzeń spowodowanych przez wodę lub czy złącze nie jest skorodowane.
Zrób dużo zdjęć, przynajmniej dla własnego przyszłego odniesienia.
Ponieważ lubisz robić własne naprawy, powinieneś prawdopodobnie kupić instrukcję Hayne'sa, wydaje się pomocna i niezbyt droga.
Trzymam moją "podkręconą" wskazówkami i poradami, które odkryłem.
I oczywiście sprawdź akumulator samochodowy, to zawsze moja mantra.
I spóźnione Witamy na forum. Jest tu mnóstwo pomocnych informacji.
Dzięki za wszystkie wskazówki! Oto co mogę zgłosić:
"Czy przy otwartej tylnej klapie możesz nacisnąć przycisk zwalniania bagażnika i otworzyć mechanizm zatrzasku?"
- Nie jestem pewien, co przez to rozumiesz. Przy otwartej tylnej klapie wcisnąłem zatrzask zamknięty na tylnej klapie. Następnie nacisnąłem przycisk otwierania tylnej klapy na dole tylnej klapy (wciąż otwartej) i otworzył zatrzask.
"Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy R67 zostało wykonane, jest spojrzenie na lewą rozpórkę w miejscu, gdzie łączy się z nadwoziem.
W pobliżu znajduje się dodatkowy otwór. Jeśli jest gumowa zaślepka, R67 nie zostało wykonane. Jeśli jest zamontowana stalowa śruba, R67 zostało wykonane."
- Sprawdziłem to i śruba wydaje się tam być. Zrobiłem również sprawdzenie VIN i wydaje się, że mój Cherokee miał wykonane R67. Nie jestem pierwotnym właścicielem, więc nie mogę tego potwierdzić. Oto kilka zdjęć:
"Jeśli możesz dostać się do modułu tylnej klapy w bagażniku, sprawdź, czy nie ma uszkodzeń spowodowanych przez wodę lub czy złącze nie jest skorodowane."
- Czy odnosisz się do zatrzasku na tylnej klapie? A może moduł tylnej klapy znajduje się tylko po wewnętrznej stronie gumowej przelotki na powyższym zdjęciu?
Wygląda na to, że nic nie wskazuje na to, że tłok podnośnika jest uszkodzony, z wyjątkiem dołu, gdzie łączy się z tylną klapą (pokazano na zdjęciu poniżej w pozycji otwartej). Wydaje się to bardziej brudem i brudem niż rdzą, ale powoduje również odpadanie wykończenia.
Złożę zamówienie na instrukcję Hayne'sa. Miałem ją kiedyś do starszej Corolli z 97 roku, ale to był o wiele prostszy samochód i miałem szczęście, więc nie musiałem robić żadnych większych napraw.