2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Elektryczna klapa bagażnika nie zamyka się

50K views 36 replies 17 participants last post by  AtlCade69  
#1 ·
Czytałem inne wątki na tym forum, ale nie znalazłem podobnego konkretnego problemu do mojego (może źle szukam). Mój Jeep Cherokee North z 2016 roku ma fabryczną elektryczną klapę bagażnika i około miesiąc temu klapa bagażnika nie chce się zamknąć. Otwiera się i zatrzaskuje bez problemu i nie otrzymuję żadnych odczytów błędów na panelu wskaźników. Po otwarciu bagażnika naciskam przycisk w bagażniku, obok kierownicy lub na pilocie, a bagażnik zaczyna się zamykać i przesuwa się o około 5 cm, aż się zatrzyma i powróci do pozycji całkowicie otwartej. Na drodze nie ma żadnych przeszkód i wydaje się, że zaczęło się to dziać nagle (nie mogę powiedzieć, że wydarzyło się coś konkretnego, jak np. coś blokującego tylną klapę).

#2 ·
Jeśli pomocnicze podparcie podnośnika jest słabe, może to również wpłynąć na zamykanie tylnej klapy, ponieważ silnik bierze pod uwagę prędkość zamykania jako jeden z czynników. Jeśli parametry wykraczają poza zakres, nastąpi zatrzymanie. To właśnie przydarzyło się w moim KL z 2014 roku, gdy prawe pomocnicze podparcie podnośnika osłabło. Klapa nie zawsze się zamykała lub cofała się podczas zamykania. Nowe podparcie podnośnika i wszystko znów działało normalnie. Nie chcesz spalić silnika zbyt dużym obciążeniem z powodu słabego podparcia podnośnika. 500 $ łatwo za nowy podnośnik silnikowy.

#5 ·
Jeśli pomocnicze podparcie podnośnika jest słabe, może to również wpłynąć na zamykanie klapy bagażnika, ponieważ silnik bierze pod uwagę prędkość zamykania jako jeden z czynników. Jeśli parametry wykraczają poza zakres, nastąpi zatrzymanie. To właśnie przydarzyło się w moim KL z 2014 roku, gdy moje prawe pomocnicze podparcie podnośnika osłabło. Klapa nie zawsze się zamykała lub cofała podczas zamykania. Nowe podparcie podnośnika i wszystko znów działało normalnie. Nie chcesz spalić silnika zbytnim obciążeniem z powodu słabego podparcia podnośnika. 500 $ łatwo za nowy podnośnik silnikowy.
Właśnie zamówiłem rozpórkę pomocniczą, dam znać

#3 ·
Włóż palec w mechanizm blokujący drzwi. Potrząśnij zatrzaskiem, a następnie spróbuj ponownie. Musiałem to robić wiele razy. Działa za każdym razem.

#6 · (Edited)
Czasami oprogramowanie się gubi.
Wygląda na to, że większość z poniższych czynności już wykonałeś, może warto to sprawdzić?
Prawdopodobnie komputer zna położenie zatrzasku.
Czy przy otwartej tylnej klapie możesz nacisnąć przycisk zwalniania bagażnika i otworzyć mechanizm zatrzaskowy?
Spróbuj przycisku na desce rozdzielczej, przycisku w bagażniku i pilota. Miejmy nadzieję, że wszystkie działają.
Nigdy nie miałem problemu ze sprężyną gazową w Cherokee.
Sprawdź, czy na uszczelce, gdzie pręt wchodzi do cylindra, nie ma widocznych wycieków.
Podeprzyj otwartą tylną klapę i wyjmij sprężynę gazową. Ustal, czy wydaje się działać poprawnie.
Sprawdź status R67. Powinieneś otrzymać pocztówkę od FCA, jeśli jest wezwanie do serwisu.
Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy R67 zostało wykonane, jest spojrzenie na lewą rozpórkę w miejscu, gdzie łączy się z nadwoziem.
W pobliżu znajduje się dodatkowy otwór. Jeśli jest gumowa zatyczka, R67 nie zostało wykonane. Jeśli jest zamontowana stalowa śruba, R67 zostało wykonane.
Jeśli nic nie zatyka otworu i dostaje się do niego woda, to problem.
Jeśli możesz dostać się do modułu tylnej klapy w bagażniku, sprawdź, czy nie ma uszkodzeń spowodowanych przez wodę lub czy złącze nie jest skorodowane.
Zrób dużo zdjęć, przynajmniej dla własnej przyszłej informacji.

Ponieważ lubisz robić własne naprawy, powinieneś prawdopodobnie kupić instrukcję Hayne'sa, wydaje się pomocna i niezbyt droga.
Trzymam moją "podkręconą" z podpowiedziami i wskazówkami, które odkryłem.

I oczywiście sprawdź akumulator samochodowy, to zawsze moja mantra.

I spóźnione Witamy na forum. Jest tu mnóstwo pomocnych informacji.

#12 ·
Czasami oprogramowanie się myli.
Wygląda na to, że zrobiłeś już większość z poniższych rzeczy, może warto to jeszcze raz sprawdzić?
Prawdopodobnie komputer zna lokalizację zatrzasku.
Czy przy otwartej tylnej klapie możesz nacisnąć przycisk zwalniania bagażnika i otworzyć mechanizm zatrzasku?
Spróbuj przycisku na desce rozdzielczej, przycisku w bagażniku i pilota. Miejmy nadzieję, że wszystkie działają.
Nigdy nie miałem problemu ze sprężyną gazową w Cherokee.
Sprawdź, czy nie ma widocznych wycieków na uszczelce, gdzie pręt wchodzi do cylindra.
Podeprzyj otwartą tylną klapę i wyjmij sprężynę gazową. Ustal, czy wydaje się działać prawidłowo.
Sprawdź status R67. Powinieneś otrzymać pocztówkę od FCA, jeśli jest wezwanie do serwisu.
Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy R67 zostało wykonane, jest spojrzenie na lewą rozpórkę w miejscu, gdzie łączy się z nadwoziem.
W pobliżu znajduje się dodatkowy otwór. Jeśli jest gumowa zaślepka, R67 nie zostało wykonane. Jeśli jest zamontowana stalowa śruba, R67 zostało wykonane.
Jeśli nic nie zatyka otworu i dostaje się do niego woda, to problem.
Jeśli możesz dostać się do modułu tylnej klapy w bagażniku, sprawdź, czy nie ma uszkodzeń spowodowanych przez wodę lub czy złącze nie jest skorodowane.
Zrób dużo zdjęć, przynajmniej dla własnego przyszłego odniesienia.

Ponieważ lubisz robić własne naprawy, powinieneś prawdopodobnie kupić instrukcję Hayne'sa, wydaje się pomocna i niezbyt droga.
Trzymam moją "podkręconą" wskazówkami i poradami, które odkryłem.

I oczywiście sprawdź akumulator samochodowy, to zawsze moja mantra.

I spóźnione Witamy na forum. Jest tu mnóstwo pomocnych informacji.
Dzięki za wszystkie wskazówki! Oto co mogę zgłosić:

"Czy przy otwartej tylnej klapie możesz nacisnąć przycisk zwalniania bagażnika i otworzyć mechanizm zatrzasku?"
- Nie jestem pewien, co przez to rozumiesz. Przy otwartej tylnej klapie wcisnąłem zatrzask zamknięty na tylnej klapie. Następnie nacisnąłem przycisk otwierania tylnej klapy na dole tylnej klapy (wciąż otwartej) i otworzył zatrzask.

"Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy R67 zostało wykonane, jest spojrzenie na lewą rozpórkę w miejscu, gdzie łączy się z nadwoziem.
W pobliżu znajduje się dodatkowy otwór. Jeśli jest gumowa zaślepka, R67 nie zostało wykonane. Jeśli jest zamontowana stalowa śruba, R67 zostało wykonane."
- Sprawdziłem to i śruba wydaje się tam być. Zrobiłem również sprawdzenie VIN i wydaje się, że mój Cherokee miał wykonane R67. Nie jestem pierwotnym właścicielem, więc nie mogę tego potwierdzić. Oto kilka zdjęć:

212983
212984

"Jeśli możesz dostać się do modułu tylnej klapy w bagażniku, sprawdź, czy nie ma uszkodzeń spowodowanych przez wodę lub czy złącze nie jest skorodowane."
- Czy odnosisz się do zatrzasku na tylnej klapie? A może moduł tylnej klapy znajduje się tylko po wewnętrznej stronie gumowej przelotki na powyższym zdjęciu?

Wygląda na to, że nic nie wskazuje na to, że tłok podnośnika jest uszkodzony, z wyjątkiem dołu, gdzie łączy się z tylną klapą (pokazano na zdjęciu poniżej w pozycji otwartej). Wydaje się to bardziej brudem i brudem niż rdzą, ale powoduje również odpadanie wykończenia.

212985
212986

Złożę zamówienie na instrukcję Hayne'sa. Miałem ją kiedyś do starszej Corolli z 97 roku, ale to był o wiele prostszy samochód i miałem szczęście, więc nie musiałem robić żadnych większych napraw.

#8 ·
Mój Cherokee Limited z 2016 roku robi to samo, otwiera się dobrze, ale zamyka się o około 2 cale na raz 2 lub 3 razy, a następnie wyłącza się, aż zamkniesz go ręcznie, a następnie ponownie otworzysz, myślę o zamówieniu najpierw pomocniczej rozpórki, jeśli to nie zadziała, to zamówię rozpórkę elektryczną.
To bym zrobił i możesz mieć szczęście. Zawsze, gdy występuje problem z elektryczną klapą bagażnika, w jakiejkolwiek marce pojazdów, prawie zawsze jest to rozpórka pomocnicza, która, jeśli pozwolisz jej działać zbyt długo, spali elektryczny mechanizm "śruby". To nie jest zły pomysł, aby po prostu wymieniać pomocniczą rozpórkę za 20 dolarów co kilka lat, niż musieć wymieniać bardzo drogi mechanizm śrubowy. Te rzadko zawodzą, jeśli rozpórka tłumiąca działa poprawnie... Informuj nas na bieżąco...😎

#11 ·
Myślisz, że będziesz musiał odwiedzić swojego dealera Jeepa.
Czy istnieje jakiś rodzaj procedury synchronizacji, którą może wykonać dealer?
Proste rozwiązania nie działają. Wygląda na to, że to nie jest twój szczęśliwy dzień.
Gdzieś jest czujnik, który zapobiega zamknięciu klapy, jeśli występuje przeszkoda. Może się zepsuł?
Zgłoś się ponownie, gdy w końcu rozwiążesz swój problem.

#13 ·
Myślę, że będziesz musiał odwiedzić swojego dealera Jeep.
Być może istnieje jakaś procedura synchronizacji, którą może wykonać dealer?
Proste rozwiązania nie działają. Wygląda na to, że to nie jest Twój szczęśliwy dzień.
Gdzieś jest czujnik, który zapobiega zamknięciu klapy bagażnika, jeśli występuje przeszkoda. Może się zepsuł?
Zgłoś się ponownie, gdy w końcu rozwiążesz swój problem.
Myślałem o tym samym (przynajmniej pójść do serwisu w celu diagnozy). Odezwę się, gdy będę miał więcej informacji.

#14 · (Edited)
Muszę poprawić moje błędne informacje:
Akcja serwisowa to R27, a nie R67. (to stwierdzenie NIE jest poprawne)
To jest link do instrukcji akcji serwisowej R27: https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2015/RCRIT-15V393-6798.pdf
To powinno odpowiedzieć na większość Twoich pytań.
Ponieważ masz śrubę, R27 zostało wykonane. Ponieważ masz model z 2016 roku, śruba została zamontowana w fabryce.
Dowiedz się, jak sprawić, by FCA wysyłało powiadomienia o akcjach serwisowych do Ciebie, a nie do poprzedniego właściciela.
Możesz również przejść do Jeep.com, a w sekcji Właściciele znajduje się link do sprawdzania akcji serwisowych. (właśnie spróbowałem i nie działa)
Teraz naprawdę jestem zdezorientowany. Naprawdę istnieje akcja serwisowa R67.
To jest link do instrukcji akcji serwisowej R67: Akcja serwisowa R67 / NHTSA 15V-826 Moduł tylnej klapy zasilania - Jeep Cherokee 2015-2016 | FCA
Obie akcje serwisowe mówią prawie to samo.
R27 dodaje śrubę, R67 nie dodaje śruby.
R27 dotyczy modeli z lat 2014 i 2015.
R67 dotyczy modeli z lat 2015 i 2016.

#16 ·
HighVisGuy: Jestem w Australii, ale mam Cherokee Limited Diesel z 2016 roku - z elektryczną tylną klapą i miałem ten sam problem kilka razy. Pierwsze kilka razy było w okresie gwarancyjnym, a dealer wskazał, że przyczyną mogą być zabrudzone / zakurzone czujniki na tylnej klapie i cokolwiek zrobili, wydawało się, że to naprawiło. Zdarzyło się to ponownie, gdy miałem Jeepa w domu i miałem trochę czasu na klasyczne badania w Google - i znalazłem techniczne forum rozwiązywania problemów (co dziwne, nie to z Jeepa), które miało odpowiedź.

Musisz zlokalizować bezpiecznik tylnej klapy z napędem (jeśli nie byłeś w skrzynce bezpieczników, wszystkie są ponumerowane i ustawione w małej czcionce na pokrywie skrzynki bezpieczników, w moim samochodzie Oz, jeśli dobrze pamiętam, to F50), ostrożnie wyjmij bezpiecznik na kilka sekund, a następnie go wymień. Zablokuj i odblokuj samochód raz lub dwa razy za pomocą pilota, a następnie naciśnij przycisk otwierania / zamykania tylnej klapy. Może to zająć kilka powtórzeń całego procesu. Najwyraźniej komputer sterujący bramą może się „pomylić”, ale ten proces go resetuje!

Pozdrowienia

Alan

#17 ·
Na rynek amerykański tylko Trailhawk V6 z 2014 roku z elektryczną klapą bagażnika używa bezpiecznika F23 i ma 70 amperów. (to właśnie ma mój TH jako OE). Zgodnie z instrukcją obsługi jest to Body Control Module Feed 1. Zgodnie z instrukcją Hayne'sa, F23 ma 50A dla roku modelowego 2014. Moja klapa bagażnika miała ten problem raz i jakoś go naprawiłem. Usunąłem więc plastikową osłonę na tylnej klapie, która zakrywa dźwignię awaryjnego zwalniania zamka. Jeśli ktoś musi awaryjnie zwolnić moją klapę bagażnika, wpełzając do przestrzeni ładunkowej, przynajmniej nie będzie musiał się martwić osłoną. Zastrzeżenie: Nic nie wiem o australijskim Cherokee Limited Diesel z 2016 roku.

#18 ·
Nigdy nie miałem żadnych problemów z moją automatyczną tylną klapą, a potem miałem R27 zrobione na moim 2015 w styczniu 2016 roku, zaczęło się losowo nie otwierać ani zamykać, wyjęcie i ponowne włożenie bezpiecznika sprawiało, że działało. Zabrałem go z powrotem do dealera i powiedzieli, że muszą ponownie uruchomić część programowania z akcji serwisowej i po tym działało o wiele lepiej. ALE, nadal od czasu do czasu się psuje i mogę ją zamknąć, popychając ją lub zamykając częściowo ręcznie, a następnie ponownie otwierając do końca, wtedy zadziała. Przynajmniej nie musiałem wyjmować bezpiecznika, żeby zadziałała, kiedy się psuje. Więc zobacz, czy mogą ponownie uruchomić jakieś programowanie, żeby działała przynajmniej trochę lepiej.

#19 ·
Aktualizacja: Wszystkie próby naprawy problemu domowymi sposobami zakończyły się niepowodzeniem. Byłem ostatnio w salonie i zażądali 160 dolarów za diagnozę i wycenę naprawy, co uznałem za trochę wygórowane jak na problem, który jest w zasadzie kwestią wygody.

Zamierzam poszukać kilku samouczków dotyczących wymiany amortyzatora elektrycznego i może sam przeprowadzić bardziej szczegółowe dochodzenie elektryczne, gdy będę miał miły, ciepły weekend. Wszelkie rady lub zasoby byłyby bardzo mile widziane. Mam już instrukcję Haynesa (wersja online).

#23 ·
Aktualizacja: Wszystkie próby zresetowania problemu domowymi sposobami zakończyły się niepowodzeniem. Poszedłem do salonu kilka dni temu i poprosili o 160 dolarów za diagnozę i przedstawienie wyceny naprawy, co uznałem za trochę wygórowane jak na problem, który jest w zasadzie kwestią wygody.

Spróbuję znaleźć jakieś samouczki dotyczące wymiany amortyzatora elektrycznego i może sam przeprowadzę bardziej szczegółowe dochodzenie elektryczne, gdy będę miał miły, ciepły weekend. Wszelkie rady lub zasoby byłyby bardzo mile widziane. Mam już instrukcję Haynesa (wersja online).
Cześć, czy w końcu znalazłeś rozwiązanie problemu?

#20 ·
Jakieś aktualizacje? Mam ten sam problem w moim 2015 Cherokee Trailhawk, tylna klapa otwiera się dobrze, ale podczas zamykania opuszcza się tylko o kilka cali, a następnie zatrzymuje. Sprawdziłem wezwania do serwisu i R67 został wykonany. Właśnie wymieniłem prawy amortyzator i wciąż mam ten sam problem. Sprawdziłem mechanizm blokady i wydaje się być w dobrym stanie. Próbowałem wyciągnąć bezpiecznik i nic. Może spróbuję odłączyć akumulator na chwilę, żeby zobaczyć, czy to coś da. Przetestowałem również czujniki zaciskania i działają. Czy są jakieś inne czujniki, które należy sprawdzić? Wszelkie uwagi lub sugestie będą mile widziane, to frustrujące, że nie mogę tego rozgryźć ani zrobić żadnych postępów w rozwiązaniu problemu.

#21 ·
Spróbuj usunąć plastikowy panel wewnątrz maski i upewnij się, że nic nie blokuje mechanizmu blokującego.
Niektóre ręczne bagażniki mają luźną nakrętkę, która blokuje mechanizm.
Upewnij się, że pod podłogą bagażnika nie ma wody. Myślę, że moduł elektrycznej klapy bagażnika jest tam.

#27 ·
Więc zdjąłem rozpórkę zasilania i tak, niebieski przewód był przerwany. U mnie jednak był przerwany zbyt blisko końca rozpórki, aby można go było zlutować. Zamówiłem nową rozpórkę z serwisu eBay i znowu działa. Ta z serwisu eBay jest tańszą podróbką, ale działa, jedyne co mi się nie podoba to to, że gumowa przelotka musi być odrobinę większa, aby dobrze pasowała do otworu. Zamierzam wziąć trochę czarnego silikonu RTV z pracy i to rozwiąże wszelkie potencjalne wycieki.

#32 · (Edited)
Elektryczna klapa bagażnika nie zamyka się, Deja Vu.
Otworzyłem klapę bagażnika, żeby włożyć zakupy do bagażnika. Chciała się zamknąć, ale się nie zatrzasnęła. Nacisnąłem mechanizm zatrzasku śrubokrętem, nie zadziałało, mechanizm zatrzasku wydaje się być w porządku.
Więc kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem, który bezpiecznik wyjąć, aby zresetować PLGM. NOWA osłona, którą założyłem na PDC, pokazuje lokalizacje bezpieczników, ale nie wymienia, do czego służą bezpieczniki.
Dla mojego 2014 TH jest to F23 70A w PDC (zasilanie BCM 1). Patrząc na bezpiecznik, nie można stwierdzić, czy jest przepalony, czy nie, więc sprawdziłem go omomierzem. Bezpiecznik był dobry. Czekałem może 10 minut i włożyłem bezpiecznik z powrotem. Jeśli szukasz bezpiecznika klapy bagażnika z napędem, nigdy go nie znajdziesz.
Bagażnik otwierał się i zamykał, ale nadal się nie zatrzaskiwał. Kiedy nacisnąłem długi gumowy przycisk na dolnej krawędzi klapy bagażnika, to naprawiło problem (upewnij się, że elektryczna klapa bagażnika jest zamknięta).
Najwyraźniej naciśnięcie przycisku informuje oprogramowanie o pozycji „całkowicie zamkniętej” klapy bagażnika.

#33 ·
Znowu się to dzisiaj wydarzyło. Oczywiście byłem poza drogą.
Na szczęście umieściłem Post #32 w mojej instrukcji napraw Hayne'a, gdzie mogłem go znaleźć.
Wyłączyłem Jeepa, wysiadłem i zamknąłem drzwi kierowcy.
Klapa bagażnika była zamknięta, ale nie zatrzaśnięta. Nacisnąłem i przytrzymałem długi gumowy przycisk na dolnej krawędzi klapy bagażnika.
Zamek wydał kilka słabych dźwięków. Klapa bagażnika w końcu zatrzasnęła się prawidłowo. Wszystko jest dobrze. Nie musiałem wyciągać żadnych bezpieczników ani robić nic innego.

#34 ·
Zdarzyło się dzisiaj ponownie. Oczywiście byłem poza drogą.
Na szczęście umieściłem Post #32 w mojej instrukcji napraw Hayne'a, gdzie mogłem go znaleźć.
Wyłączyłem Jeepa, wysiadłem i zamknąłem drzwi kierowcy.
Klapa bagażnika była zamknięta, ale nie zatrzaśnięta. Nacisnąłem i przytrzymałem długi gumowy przycisk na dolnej krawędzi klapy bagażnika.
Zamek wydał kilka słabych dźwięków. Klapa bagażnika w końcu zatrzasnęła się prawidłowo. Wszystko jest dobrze. Nie musiałem wyciągać żadnych bezpieczników ani robić nic innego.
Dlatego musisz myć to coś trochę częściej niż tylko wtedy, gdy pada deszcz, a odrobina smaru na wszystkich zatrzaskach i zawiasach od czasu do czasu też nie zaszkodzi...LOL!!!😁😉😎