2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Czy ktoś założył 2-calowy zestaw podnoszący do Trailhawk 2020? Plusy i minusy??

11K views 57 replies 15 participants last post by  jtdelaware63  
#1 ·
Myślę o zamontowaniu 2-calowego podnośnika w moim trailhawku z 2020 roku. Czy ktoś to robił i miał jakieś problemy z elektroniczną zmianą biegów, ustawieniami holowania lub problemami z prowadzeniem, zwłaszcza z ryzykiem przewrócenia się?
THx

#2 ·
Ze względu na fabryczną windę, którą już posiada, czytałem na wielu forach i w grupach na FB, że przekroczenie kolejnego 1 cala spowoduje problemy z powodu zawieszenia - albo coś w tym stylu... Konsensus dyskusji zawsze wydawał się mówić, żeby to zostawić w spokoju lub nie przekraczać kolejnego 1 cala, więc szczerze mówiąc, nie zagłębiałem się w to bardziej. Jest tu jednak wielu doświadczonych właścicieli, którzy, mam nadzieję, udzielą Ci bardziej dopracowanej odpowiedzi i szczegółów.

#13 ·
Ze względu na fabryczne podniesienie, które już na nim jest, czytałem na wielu forach i grupach FB, że przekroczenie 1 cala spowoduje problemy z powodu zawieszenia - lub coś w tym stylu... Konsensus dyskusji zawsze wydawał się być taki, żeby zostawić to w spokoju lub nie przekraczać 1 cala, więc szczerze mówiąc, nie zagłębiałem się w to dalej. Wiele doświadczonych osób tutaj, które mam nadzieję, udzielą ci bardziej dopracowanej odpowiedzi i szczegółów.
Czekaj, co, mój Trailhawk jest podniesiony fabrycznie. No kurde, JK'i lepiej uważajcie. Czas na 37's bitches. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

#6 ·
OK, po pierwsze, jest mnóstwo podniesionych Trailhawksów z powodzeniem jeżdżących po drogach, w tym mój. Zdarzają się też pewne niepowodzenia, zwykle z powodu nieprawidłowych kroków instalacji i/lub przekraczania bezpiecznych parametrów. Jeśli chodzi o "Tilt Factor", nasze Cherokee mają prawdopodobnie jeden z najniższych środków ciężkości, jeśli nie najniższy ze wszystkich w miarę sprawnych 4x4 na drodze. Czy nie stanąłeś obok podniesionego 4Runnera, Wranglera lub prawie wszystkiego innego??? 2 cale to nic i jest prawie niezauważalne w prowadzeniu i jeździe. Chcę powiedzieć, że założę się, że mógłbym przewrócić samochód Indy, gdybym się postarał. Nie pozwól, aby "Co jeśli" kontrolowało twoje życie, rób rzeczy dobrze za pierwszym razem...😁🤔😎

Image

W okolicy, kiedy ubiegasz się o ubezpieczenie, firma zapyta: "Czy zamierzasz wprowadzać jakieś modyfikacje w pojeździe?" Jeśli powiesz: "Tak, podnoszę zawieszenie", albo zaoferują ci znacznie wyższą składkę, albo w ogóle odmówią ubezpieczenia. :)
Jeśli chodzi o was, Kanadyjczyków, myślę, że to może już się tam dziać??? LOL!!!🤔😁😎

Image

Nie czuj się jednak źle, to też jest tutaj...🫤😎

#8 ·
Nie zrozumcie mnie źle, jestem zwolennikiem poglądu, że powinno to być "twój samochód i twoja decyzja", jeśli chodzi o zestaw do podnoszenia. Po prostu pytam, jaki jest sens tego, jeśli (jak ja) najbliższe, co robisz "w terenie", to okazjonalny żwirowy podjazd. :cool:
W twoim przypadku prawdopodobnie i tak nie potrzebujesz podnoszenia. Myślę, że dla wielu jest to tylko dla wyglądu. @Gary Kline Mówię do ciebie, bracie...LOL!!! Również w niektórych częściach kraju, takich jak tutaj, gdzie jestem, dodatkowy prześwit pomaga w te zimne, śnieżne poranki, kiedy musisz poruszać się przez sześćdziesiąt centymetrów śniegu, aby wydostać się z sąsiedztwa (dobre opony również pomagają tutaj)...Ale tak, zdecydowanie jest to kwestia osobistych preferencji i bardzo polecam, JEŚLI planujesz poważną jazdę w terenie lub wyprawy terenowe, więcej niż tylko okazjonalną żwirową drogę. Nie jeżdżę dużo w terenie swoim, ponieważ mam inne dedykowane zabawki terenowe, ale kiedy to robię, lubię wiedzieć, że mam ten mały dodatkowy prześwit, ale tak, też fajnie wygląda...😁😉😎

#10 ·
Myślę o zamontowaniu podnośnika 2 cale w moim Trailhawku z 2020 roku. Czy ktoś to robił i miał jakieś problemy z elektroniczną zmianą biegów, ustawieniami holowania lub problemami z prowadzeniem, zwłaszcza z ryzykiem przewrócenia się?
THx
Mam trailhawka i testuję podnośnik amortyzatorów/kolumn Rough Country 2". W zestawie nie ma dystansów i jeśli potrzebujesz nowych amortyzatorów i kolumn, myślę, że to dobry wybór. Przygotowuję się do instalacji w przyszłym tygodniu, wciąż czekam na kilka innych części.

Nic nie przebije Trailhawka z podnośnikiem 2" i większymi oponami, wyglądają źle @&&

Powodzenia

#11 ·
Mam trailhawk i testuję lift amortyzatorów/kolumn Rough Country 2". Brak dystansów w zestawie, a jeśli potrzebujesz nowych amortyzatorów i kolumn, myślę, że to dobry wybór. Przygotowuję się do instalacji w przyszłym tygodniu, wciąż czekam na kilka innych części.

Nic nie przebije Trailhawka z liftem 2" i większymi oponami, wyglądają źle @&&

Powodzenia
Jasne!!! Ty i @FireDawg77 jesteście królikami doświadczalnymi z konfiguracją kolumn, sprężyn i amortyzatorów RC. Zdecydowanie jest teraz o wiele więcej fajnych rzeczy dostępnych, niż wtedy, gdy podniosłem swój...😁😉😎

#16 ·
#18 ·
Myślałem, że przeczytałem 1” lub 2”, ale tak naprawdę nie mogłem sobie przypomnieć. Powinienem był po prostu pominąć tę liczbę i być bardziej ogólnikowym. To trochę mówi o moim nastawieniu, że kiedy przestałem to rozważać na swoim, w zasadzie straciłem rachubę szczegółów. Moje rozumienie, znowu bardzo zgrubne, było takie, że istniał punkt, w którym niektóre kąty były nieprawidłowe, jeśli podnosiłeś powyżej pewnego punktu z KL. Czy to te 2”, o których mówisz powyżej, Fly?

#19 ·
Czy to te 2", o których mówisz powyżej, Fly?
Tak, to prawda. Do 2" jest bezpieczne (pod warunkiem przestrzegania właściwych procesów instalacyjnych)...😉😎

#21 ·
This whole 'ride height' thing seems to take-on some qualities beyond the logical. I'm just gonna leave mine as the factory made it, unless/until I find some tangible reason to raise it.
Is your Altitude ADII???🤔😉😎

#27 ·
Właśnie zamontowałem dystanse 2” z przodu z nowymi przegubami kulowymi i amortyzatorami Billstein. Jutro zamontuję tylne ramię wahacza stiletto i Billsteiny z tyłu.
To prawdopodobnie konfiguracja, na którą bym się zdecydował, gdybym robił to wszystko jeszcze raz...😁😉😎

#30 · (Edited)
Yep!!! Ty i @FireDawg77 jesteście królikami doświadczalnymi z zestawem rozpórek, sprężyn i amortyzatorów RC. Zdecydowanie jest teraz o wiele więcej fajnych rzeczy niż wtedy, gdy podniosłem swój...😁😉😎
MPx Strut Tower Brace (dla lepszego pokonywania zakrętów i stabilności) + Ulepszone zaciski rozpórek MFC
Image

Zestaw podnoszenia kolumn resorujących RC 2" (zainstalowany od 6 tygodni z dużą ilością jazdy po asfalcie, brudzie, skałach i błocie i wciąż utrzymujący PRAWDZIWE podniesienie o 2" w stosunku do fabrycznego)
Image

Mam również dystanse 30 mm na wszystkich 4 kołach, a opony to Falcon Wildpeak AT3 Trail 245/65/18 (w zasadzie opony 30,5")
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zdecydowanie polecam to wszystko każdemu, kto myśli o podnoszeniu

#31 ·
MPx rozpórka kolumn resorów (dla lepszego pokonywania zakrętów i stabilności) + ulepszone zaciski rozpórki MFC
View attachment 232770

Zestaw podnoszenia kolumn resorów RC 2" (zainstalowany od 6 tygodni z dużą ilością jazdy po asfalcie, ziemi, skałach i błocie i wciąż utrzymujący PRAWDZIWE podniesienie o 2" w stosunku do fabrycznego)
View attachment 232768

Mam również dystanse 30 mm na wszystkich 4 kołach, a opony to Falcon Wildpeak AT3 Trail 245/65/18 (w zasadzie opony 30,5")
View attachment 232763

View attachment 232767

View attachment 232765

View attachment 232772

View attachment 232774

View attachment 232773

View attachment 232776

View attachment 232775

Zdecydowanie polecam to wszystko każdemu, kto myśli o podnoszeniu
Dzięki

#33 ·
Instalacja przebiegła całkiem dobrze, z wyjątkiem tego, że musiałem odciąć tylny łącznik. Kupiłem łączniki Moog na obie strony. Smarownice 90 stopni nie działają z Gleaming Alloy Stilettos, więc założyłem proste smarownice. Jadę na ustawienie zbieżności w przyszłym tygodniu.

Odkryłem również, że małpy z Discount Tire skrzyżowały jeden z moich kołków, więc nagwintowałem otwór i użyłem jednego z kołków, które miałem jako zapasowy, po założeniu blokad kół.

Założę metalowe kołnierze MFC po ustawieniu zbieżności.

#34 ·
Założę metalowe kołnierze MFC po ustawieniu.
Dlaczego nie wcześniej??? To dosłownie 10-minutowa robota. Polecam zainstalować wszystko, a następnie wykonać ustawienie...😉😎

#36 ·
Cóż, plastikowe klipsy były bardzo szybkie, gdy wszystko było składane z powrotem. Jeśli muszą obrócić górne mocowania w celu wyrównania, czy zaciski MFC by się nie obróciły?
Nie powinno być problemu, ale jeśli można obrócić plastikowe, to jest problem, dlatego je wymieniamy...😉😎

#39 ·
Właśnie zleciłem w warsztacie montaż zestawu w moim kl i przód jest podniesiony o 2,25, a tył o 0,25 w stosunku do fabrycznego🤔 Chciałbym wiedzieć, co warsztat zrobił źle. Niezbyt wiele informacji od nich dostaję. Macie jakieś teorie?
Gdzie dokonujesz pomiarów? Na krawędzi błotnika nadkola?

#44 ·
Nie widziałem jeszcze pozytywnych doświadczeń z tym zestawem. Powinieneś był najpierw tu przyjść i przeczytać około stu wątków na temat zalet, wad i brzydoty podnoszenia Cherokee. Spróbowałbym cię od tego odwieść. Dobry, staromodny lift z dystansem 2", a jeśli chcesz naprawdę dobrze z tyłu, Gleaming Alloy Stilettos. Ponadto NIGDY NIE PRZEKRACZAJ dwóch cali z przodu lub z tyłu, a właściwa instalacja jest kluczem do bezproblemowego...😳🫤😉😁

#45 ·
Mam członka rodziny, który ma dokładnie to samo TH (z wyjątkiem koloru) i założył dystanse i nie miał z tym żadnych problemów. Podnoszenie z przodu w moim przypadku jest w porządku, po prostu próbuję dowiedzieć się, dlaczego nie uzyskałem podniesienia z tyłu z tym zestawem. Amortyzatory i sprężyny n3 powinny podnieść tył o co najmniej 1,5 cala i tak się nie stało. Czy jest coś, co instalator mógł przeoczyć podczas instalacji, aby zapobiec całkowitemu rozciągnięciu amortyzatora i sprężyny? Jeśli tak, to stałe ciśnienie będzie powodować nadmierne obciążenie innych elementów. Rozmawiając z mechanikiem, który dokonał instalacji, powiedzieli, że nic nie mogą zrobić, więc jestem zdany na siebie, aby to rozgryźć. Być może będę musiał pogodzić się z faktem, że będę musiał udać się do innego mechanika, aby uzyskać drugą opinię. Frustrujące jak cholera!!

#46 ·
Mam członka rodziny, który ma dokładnie to samo TH (z wyjątkiem koloru) i założył dystanse i nie miał z tym żadnych problemów. Podnośnik z przodu jest w porządku, po prostu próbuję dowiedzieć się, dlaczego nie uzyskałem podnośnika z tyłu z tym zestawem. Amortyzatory i sprężyny n3 miały podnieść tył o co najmniej 1,5 cala i tak się nie stało. Czy jest coś, co instalator mógł przeoczyć podczas instalacji, aby zapobiec całkowitemu rozciągnięciu amortyzatora i sprężyny? Jeśli tak, to stałe ciśnienie będzie powodować nadmierne obciążenie innych elementów. Rozmawiając z mechanikiem, który dokonał instalacji, powiedzieli, że nic nie mogą zrobić, więc jestem sam, żeby to rozgryźć. Być może będę musiał pogodzić się z faktem, że będę musiał udać się do innego mechanika, aby uzyskać drugą opinię. Frustrujące jak cholera!!
Nie wiedziałem, że Rough Country robi podnośnik tylny jak Dobinson tylko ze sprężynami, bez tylnej podkładki.
Może złe sprężyny

#51 ·
Jestem w trakcie (w tej chwili) sprawdzania wszystkiego, w tym sprężyn i ewentualnego zamówienia zestawu zamiennego. Wolałbym nie iść drogą dystansów, ponieważ widziałem zdjęcia, jak dystanse powodują wyginanie się sprężyn na zewnątrz. Zdjęcia są na stronie internetowej Stilettos. Nie wygląda to dobrze. Poza tym i tak musiałem wymienić amortyzatory i kolumny resorów. Pomyślałem, że to idealny moment, żeby trochę podnieść😂 wynik końcowy w oczekiwaniu....

#52 ·
Wolę nie iść drogą dystansową, ponieważ widziałem zdjęcia, jak dystanse powodują wyginanie się sprężyn na zewnątrz.
Dystanse tylne Teraflex tego nie zrobią, ponieważ są zwężane. Mój lift MFC 2", który z powodzeniem używam od 5 lat, wcale ich zbytnio nie wygina. Kiedy podniosłem swój, MFC i Hazard Sky byli jedynymi w mieście. Gdybym miał to zrobić dzisiaj, wybrałbym zestaw dystansowy Teraflex 2" i zestaw amortyzatorów i amortyzatorów Bilstein B6, jeśli miałbym budżet, lub Stilettos i ich 2" kołnierze przednich amortyzatorów i oczywiście amortyzatory i amortyzatory Bilstein B6...😁😉

#53 ·
Hej @nickalotapuss69961 Jaki rozmiar opon planujesz założyć, kiedy skończysz podnośnik??? Jeżdżę na 245/70/17...Żadnego cięcia, przycinania ani szlifowania. Idealny i niezawodny zestaw dla każdego Trailhawka, jeśli o mnie chodzi. Polecam również górne kołnierze wzmacniające rozpórki na górze, aby zastąpić plastikowe. To najsłabszy punkt całego zawieszenia...Powodzenia i informuj nas na bieżąco...😁😉

#57 ·
Na razie nie zamierzam zwiększać rozmiaru opon. Będę musiał zobaczyć, czy będę potrzebował RWCK od mfc, czy też całego zestawu stiletto. Pozytywny kąt pochylenia koła również mnie martwi w przypadku 3-punktowego zawieszenia. Wolałbym nie wydawać mnóstwa pieniędzy na dobre opony, a potem odkryć, że ścierają się na wewnętrznym bieżniku. Naprawdę mam nadzieję, że ludzie przeczytają ten i inne wątki, aby zobaczyć, jak wiele jest faktycznie zaangażowane w podniesienie tych trailhawków o zaledwie 2 cale! Pociągnąłem za spust przed wycelowaniem, a teraz dowiaduję się o tym na własnej skórze. Życie uczy, jak sądzę. Będę cię informował o postępach, flybynightcru. Dzięki, stary!