2014+ Jeep Cherokee Forums banner
141 - 160 of 216 Posts
@Gary Kline bardzo dziękuję za polecenie bagnetu. To było zwycięstwo! Zdecydowałem się na trzecią wymianę płynu w skrzyni biegów i uzupełnienie go tym, co mi zostało z dwóch poprzednich. Zgodnie z tabelą było go trochę mało. Więc tym razem dodałem trochę więcej. Czekałem 500 mil, żeby coś powiedzieć. Nie robi tego!! Jeszcze raz dziękuję Gary. Mogę iść dalej ze swoim życiem lol.

@Gary Kline wielkie dzięki za polecenie bagnetu. To był sukces! Zdecydowałem się na trzecią wymianę płynu w skrzyni biegów i uzupełnienie go tym, co mi zostało z dwóch poprzednich. Zgodnie z tabelą było go trochę mało. Więc tym razem dodałem trochę więcej. Czekałem 500 mil, żeby coś powiedzieć. To nie działa!! Jeszcze raz dziękuję Gary. Mogę iść dalej ze swoim życiem lol.
Hej @Tico007, Super, cieszę się, że się udało! U mnie tak samo, pierwsze dwa zrobiły dużą różnicę, ale ta trzecia była wisienką na torcie!

Serio, żeby nie dolewać oliwy do ognia, różni ludzie wydają się mieć różne wyniki dotyczące poprawek programowania TSB, więc prawdopodobnie nie ma jednej "właściwej" lub "złej" odpowiedzi.

Jeśli chodzi o wymianę płynu, ja wymieniłem go przy przebiegu 160 000 mil i zrobiło to ogromną różnicę w pomaganiu w chybotliwym przełączaniu biegów. Czy 9-biegowa skrzynia biegów Cherokee (948TE) będzie kiedykolwiek tak płynna jak Honda, Acura lub RangeRover, która ma prawie tę samą 9HP48? Prawdopodobnie nie. Jak wspomniano w wielu postach, Jeep wydawał się nie mieć "A-listy" w swoim zespole programistów, a oprogramowanie jest tym, co się liczy w tych skrzyniach biegów, jeśli chodzi o punkty zmiany biegów.

Wydaje się, że najlepiej, co możemy zrobić, to wykorzystać to najlepiej i zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby obejść te osobliwości.
Ile kwart (lub litrów) wyszło z twojej skrzyni biegów, kiedy wymieniłeś płyn?

Coś jeszcze, znalazłem 2 różne wykresy opisujące wymagane poziomy płynu, który z nich jest poprawny, ten tutaj
Image

Ile kwart (lub litrów) wyszło z Twojej skrzyni biegów, kiedy
zrobiłeś wymianę płynu?

Coś jeszcze, znalazłem 2 różne wykresy opisujące wymagane poziomy płynu, który z nich jest poprawny, ten tutaj View attachment 227606
Hej Erik,

• Zrobiłem 3 cykle spuszczania i napełniania skrzyni biegów i za każdym razem ilość, jaką uzyskałem, wynosiła prawie zawsze 3,5 litra. Cokolwiek jest resztą, musi być w konwerterze momentu obrotowego. Zatem z każdym cyklem spuszczania/napełniania płyn staje się jaśniejszy [w kolorze], a zmiana biegów płynniejsza.

Image

• Zrezygnowałem z metody wykresu (używając bagnetu) i zamiast tego po prostu kieruję się tym, ile zabieram ze starego płynu, wlewam z powrotem tyle samo nowego płynu (metoda wymiany objętościowej).

Powodem jest to, że kiedy próbowałem użyć metody bagnetu, nawet przy płynie w temperaturze pokazanej na wykresie, byłem daleko powyżej maksymalnej ilości na bagnecie. Ponieważ moja skrzynia biegów nie miała wcześniej wymiany płynu, wiedziałem, że ten odczyt musi być niedokładny. Pomyślałem, że przyczyną może być to, że samochód był podniesiony na tym rogu, aby zdjąć koło, więc obniżyłem nawet podnośnik i użyłem poziomicy, aby potwierdzić, że samochód (i skrzynia biegów) jest wypoziomowany. Ale nawet wtedy odczyt był nadal powyżej maksimum. W tym momencie zrezygnowałem z używania bagnetu i używam tylko „metody wymiany”. Ponieważ skrzynia biegów jest uszczelniona, o ile nie ma fizycznych wycieków, metoda wymiany powinna utrzymać poziom na takim, jaki był fabrycznie.​
Image

Płyn na całe życie, w dupie to mam.

Wspomniałem tutaj, że mieszkam w Abu Zabi, jeżdżę tym samochodem po pustyni po miękkim piasku ze spuszczonymi oponami (większy ślad i większe obciążenie skrzyni biegów).
Zakończyłem dzisiaj pierwszą wymianę płynu i różnica po wyjeździe z warsztatu jest ogromna.
Mniej poślizgów, płynna zmiana biegów w górę i w dół.

Polecam to każdej osobie, która posiada tę 9-biegową skrzynię biegów.
100 000 km, ZMIEŃ TO, to sprawi, że Twoja skrzynia biegów wytrzyma dłużej.

Dożywotni płyn, w dupie to mam.

Wspomniałem tutaj, że mieszkam w Abu Zabi, jeżdżę tym samochodem po pustyni po miękkim piasku ze spuszczonymi oponami (większy ślad i większe obciążenie skrzyni biegów).
Zakończyłem dzisiaj pierwszą wymianę płynu i różnica po opuszczeniu warsztatu jest ogromna.
Mniejsze poślizgi, płynna zmiana biegów w górę i w dół.

Polecam to każdej osobie, która posiada tę 9-biegową skrzynię biegów.
100 000 km, ZMIEŃ TO, to sprawi, że Twoja skrzynia biegów będzie działać dłużej
100% poprawnie. I poczekaj kilka tygodni i zrób drugą wymianę, a jeśli masz ochotę, jeszcze jedną na koniec. Ponieważ tak naprawdę nigdy nie można usunąć całego płynu przy każdym spuszczaniu i napełnianiu, zrobiłem trzy, aby teraz włożyć głównie nowy płyn. To robi dużą różnicę w jakości zmiany biegów (y)

W 100% poprawny. I poczekaj kilka tygodni i zrób drugą zmianę, a jeśli masz ochotę, jeszcze jedną na koniec. Ponieważ nigdy tak naprawdę nie można usunąć całego płynu podczas każdego spuszczania i napełniania, zrobiłem trzy, aby uzyskać w większości nowy płyn. To robi dużą różnicę w jakości zmiany biegów (y)
Tak, wciąż mam 2 butelki (2 qts) i właśnie zamówiłem kolejne 2 qts płynu Mopar. Płyn tylnego dyferencjału jest w drodze do Abu Zabi.

Za 2 tygodnie wrócę tam i powtórzę kolejne spuszczanie/napełnianie.

Mój stary płyn był fabryczny, 8 lat + 103 000 km i wiele gorących pustynnych jazd "inferno". Ta pierwsza zmiana zrobiła zauważalną różnicę.

Teraz mam nowy "problem", nawet średnia temperatura skrzyni biegów spadła trochę, dostaję 60/65 stopni Celsjusza na drodze, a przed zmianą miałem od 65 do 70. Warto wspomnieć, że mój układ chłodzenia nie ma zaworu obejściowego. To nie jest duży problem, ale coś, co trochę wpływa na moje zużycie paliwa.

Edycja: Przepraszam, jestem głupi, powinienem był przeczytać cały wątek przed tym postem i moje pytanie byłoby odpowiedzią :D Zamierzam włożyć z powrotem te 200-250 ml płynu.

Cześć, tydzień temu wymieniłem płyn w skrzyni biegów. Wlałem tyle samo płynu, ile spuściłem. Następnie uruchomiłem silnik i przełączyłem wszystkie biegi. Potem zmierzyłem poziom płynu i wynosił on około 28-30 mm, co znacznie przekracza wartości z tabeli. Temperatura płynu wynosiła 50°C, a wszystkie tabele, które widziałem, mówią, że poziom powinien wynosić minimum 13 mm i maksimum 19 mm. Więc po ponownym pomiarze zdecydowałem się spuścić około 250 ml, aby uzyskać co najmniej 19 mm (nie czułem się dobrze, spuszczając tak dużo płynu i miałem złe przeczucia). Jazda próbna była całkiem dobra, temperatura skrzyni biegów była normalna, a zmiana biegów była lepsza niż wcześniej, więc naprawdę już mnie to nie obchodziło. Jednak teraz zdaję sobie sprawę, że popełniłem błąd i nie sprawdziłem poziomu płynu w skrzyni biegów przy włączonym silniku, tylko uruchomiłem silnik wcześniej i przełączyłem wszystkie biegi (nie wiem, jak bardzo wpływa to na poziom płynu). Potem chciałem ponownie sprawdzić poziom i wlać więcej płynu. Ponownie sprawdziłem tabele poziomu płynu, ale teraz sprawdziłem również oficjalną instrukcję serwisową i stąd moje pytanie. Wszystkie tabele, które napotkałem w Internecie, wyglądają tak:

Image
Image

a tak wygląda tabela z instrukcji serwisowej:
Image

Dlaczego tak bardzo się różnią? Mam model z 2014 roku, a poziom płynu w mojej skrzyni biegów był w porządku zgodnie z tabelą z instrukcji serwisowej.
Nie wiem, czy nastąpiła jakaś zmiana w skrzyni biegów w modelach po 2014 roku. Czy ktoś może mnie oświecić?

Na szczęście samochód stał przed domem przez tydzień i nikt nim nie jeździł, więc mam nadzieję, że nie doszło do żadnych uszkodzeń.

Dziękuję

Edycja: Przepraszam, jestem głupi, powinienem był przeczytać cały wątek przed tym postem, a moja odpowiedź byłaby udzielona :D Zamierzam wlać z powrotem te 200-250 ml płynu.

Cześć, tydzień temu wymieniłem płyn w skrzyni biegów. Wlałem tyle samo płynu, ile spuściłem. Następnie uruchomiłem silnik i przełączyłem wszystkie biegi. Potem zmierzyłem poziom płynu i wynosił on około 28-30 mm, co znacznie przekracza wartości z tabeli. Temperatura płynu wynosiła 50°C, a wszystkie tabele, które widziałem, mówią, że poziom powinien wynosić minimum 13 mm i maksimum 19 mm. Więc po ponownym pomiarze zdecydowałem się spuścić około 250 ml, aby uzyskać co najmniej 19 mm (nie czułem się dobrze, spuszczając tak dużo płynu i miałem złe przeczucia). Jazda próbna była całkiem dobra, temperatura skrzyni biegów była normalna, a zmiana biegów była lepsza niż wcześniej, więc naprawdę już mnie to nie obchodziło. Jednak teraz zdaję sobie sprawę, że popełniłem błąd i nie sprawdziłem poziomu płynu w skrzyni biegów przy włączonym silniku. Uruchomiłem tylko silnik wcześniej i przełączyłem wszystkie biegi (nie wiem, jak bardzo wpływa to na poziom płynu). Potem chciałem ponownie sprawdzić poziom i wlać więcej płynu. Ponownie sprawdziłem tabele poziomu płynu, ale teraz sprawdziłem również oficjalną instrukcję serwisową i stąd moje pytanie. Wszystkie tabele, które napotkałem w internecie, wyglądają tak

View attachment 229479 View attachment 229480

i tak wygląda tabela z instrukcji serwisowej View attachment 229481

Dlaczego tak bardzo się różnią? Mam model z 2014 roku, a poziom płynu w mojej skrzyni biegów był w porządku zgodnie z tabelą z instrukcji serwisowej.
Nie wiem, czy nastąpiła jakaś zmiana w skrzyni biegów w modelach po 2014 roku. Czy ktoś może mnie oświecić?

Na szczęście samochód stał przed domem przez tydzień i nikt nim nie jeździł, więc mam nadzieję, że nie doszło do żadnych uszkodzeń.

Dziękuję
Ta sama skrzynia biegów w całej serii modeli KL 😎.

Edycja: Przepraszam, jestem głupi, powinienem był przeczytać cały wątek przed tym postem, a moja odpowiedź byłaby udzielona :D Zamierzam wlać z powrotem te 200-250 ml płynu.

Cześć, tydzień temu wymieniłem płyn w skrzyni biegów. Wlałem tyle samo płynu, ile spuściłem. Następnie uruchomiłem silnik i przełączyłem wszystkie biegi. Potem zmierzyłem poziom płynu i wynosił on około 28-30 mm, co znacznie przekracza wartości z tabeli. Temperatura płynu wynosiła 50°C, a wszystkie tabele, które widziałem, mówią, że poziom powinien wynosić minimum 13 mm i maksymalnie 19 mm. Więc po ponownym pomiarze zdecydowałem się spuścić około 250 ml, aby uzyskać co najmniej 19 mm (nie czułem się dobrze, spuszczając tak dużo płynu i miałem złe przeczucia). Jazda testowa była całkiem dobra, temperatura skrzyni biegów była normalna, a zmiana biegów była lepsza niż wcześniej, więc tak naprawdę już mnie to nie obchodziło. Jednak teraz zdaję sobie sprawę, że popełniłem błąd i nie sprawdziłem poziomu płynu w skrzyni biegów przy włączonym silniku. Uruchomiłem silnik tylko wcześniej i przełączyłem wszystkie biegi (nie wiem, jak bardzo wpływa to na poziom płynu). Potem chciałem ponownie sprawdzić poziom i wlać więcej płynu. Ponownie sprawdziłem tabele poziomów płynu, ale teraz sprawdziłem również oficjalną instrukcję serwisową i stąd moje pytanie. Wszystkie tabele, które napotkałem w Internecie, wyglądają tak

View attachment 229479 View attachment 229480

i tak wygląda tabela z instrukcji serwisowej View attachment 229481

Dziękuję
Hej @Dareios,

Twój post jest intrygujący... Chciałem poświęcić kilka dni na sprawdzenie w Internecie źródeł, których użyłeś powyżej i znalazłem te same informacje, które znalazłeś. Wydaje się, że istnieją dwie zupełnie różne tabele!

Jedną z rzeczy, o których myślałem, było to, czy niższe liczby pochodziły z instrukcji z włączonym silnikiem (w ten sposób konwerter momentu obrotowego byłby pełny), a druga z wyłączonym silnikiem (konwerter momentu obrotowego częściowo pusty), jednak w obu instrukcjach dla dwóch powyższych tabel, obie określają włączony silnik, więc wydaje się, że to nie jest powód.

Znalazłem również:

• Instrukcja serwisowa i większość informacji związanych z narzędziem pomiarowym odnosi się do wyższych liczb. (patrz poniżej to, które zrobiłem zdjęcie, kiedy wymieniłem płyn w skrzyni biegów mojego Cherokee w zeszłym roku).

• Jednak istnieje popularny film "948TE Introduction" i powerpoint/.pdf, który wymienia niższe wartości.

Który z nich jest poprawny, to dobre przypuszczenie. Aby zachować ostrożność, poszedłbym z wyższą liczbą (zwłaszcza, że pojawia się w instrukcji serwisowej)

Być może filmy/PowerPoint/.pdf zostały wydane przed oficjalną dokumentacją i być może oparte na roboczych informacjach??
Czy wersje skrzyń biegów Chryslera i oryginalne ZF rzeczywiście podają różne wartości?
Może ktoś po prostu przetłumaczył to nieprawidłowo i "wzięło to życie", gdy zostało skopiowane z tego miejsca w Internecie?
Kto wie. Ponownie, prawdopodobnie poszedłbym z wyższymi liczbami.

Uwaga, jeśli wymieniasz płyn w skrzyni biegów metodą "wymień taką samą objętość, jaką usuniesz", prawdopodobnie nie ma to większego znaczenia, zakładając, że nigdzie nie masz wycieku.

W każdym razie, dobre spostrzeżenie!
Image

Tak, również wybrałbym wyższą liczbę. Poza tym jestem prawie pewien, że w moim przypadku była to pierwsza wymiana płynu w skrzyni biegów, więc wyższy poziom był fabryczny (nie sądzę, żeby płynu w skrzyni biegów przybyło przez lata :)

Dzięki za wpis. Wykonałem ten serwis spuszczania i napełniania w moim Jeepie Cherokee Trailhawk Elite z 2019 roku z przebiegiem 63 tys. mil tego ranka (data produkcji kwiecień 2018). Dostęp do korka wlewu uzyskałem z przedniego nadkola kierowcy, aby go wyjąć i założyć ponownie, a następnie napełniłem od góry tanim lejkiem AT z wężem z AutoZone. Spuszczono 3,4 kwarty i napełniłem taką samą ilością zielonego Mopar 8&9 Speed ATF.

Około 12 tys. mil temu odświeżyłem również płyn w tylnym mechanizmie różnicowym świeżym Mopar 70W-80.

Prawdopodobnie powtórzę obie te procedury, gdy osiągnę przebieg 90 tys. mil, aby zachować czystość i świeżość z wiekiem.

Dzięki za opis. Wykonałem ten serwis spuszczania i napełniania w moim Jeepie Cherokee Trailhawk Elite z 2019 roku z przebiegiem 63 tys. mil dzisiaj rano (data produkcji kwiecień 2018). Dostęp do korka wlewu uzyskałem z przedniego nadkola kierowcy, aby wyjąć i włożyć korek, a następnie napełniłem od góry tanim lejkiem AT z wężem z AutoZone. Spuszczono 3,4 kwarty i napełniłem taką samą ilością zielonego Mopar 8&9 Speed ATF.

Około 12 tys. mil temu odświeżyłem również płyn w tylnym mechanizmie różnicowym świeżym Mopar 70W-80.

Prawdopodobnie powtórzę obie te procedury, gdy osiągnę przebieg 90 tys. mil, aby zachować czystość/świeżość wraz z wiekiem.
Jak udało ci się uzyskać wystarczająco dużo miejsca, aby włożyć ramię, gniazdo sześciokątne i klucz, a mimo to mieć wystarczająco dużo miejsca, aby uzyskać dźwignię do odkręcenia? Spędziłem wczoraj całe popołudnie próbując, ale w końcu się poddałem. Podniosłem go na podnośniku, zdjąłem koło, obróciłem je maksymalnie w lewo, tak jak mówiła instrukcja Haynesa, ale to tak ciasny obszar i tak wiele przewodów, rur i gówna na drodze. Próbowałem również uzyskać do niego dostęp od strony komory silnika, używając każdego ramienia przedłużającego dostępnego w moim kluczu nasadowym, ale bez powodzenia. TAK wybredny, na szczęście miałem roztropność, aby upewnić się, że mogę uzyskać dostęp do portu napełniania przed spuszczeniem go, w przeciwnym razie miałbym pustą skrzynię biegów i nie miałbym jak iść dziś rano do pracy 😅 Edycja: Och, dla jasności, mam Jeepa Cherokee Trailhawk v6 z 2020 roku

Jak udało Ci się znaleźć wystarczająco dużo miejsca, aby włożyć ramię i gniazdo sześciokątne oraz klucz i nadal mieć wystarczająco dużo miejsca, aby uzyskać dźwignię do odkręcenia go? Spędziłem wczoraj całe popołudnie próbując, ale w końcu się poddałem. Podniosłem go, zdjąłem koło, obróciłem je maksymalnie w lewo, tak jak w instrukcji Haynesa, ale to takie ciasne miejsce i tak wiele przewodów i rur i **** na drodze. Próbowałem również dostać się do niego od strony komory silnika, używając każdego ramienia przedłużającego dostępnego w moim kluczu nasadowym, ale bez powodzenia. TAK wybredny, na szczęście miałem roztropność, aby upewnić się, że mogę dostać się do portu napełniania przed spuszczeniem go, w przeciwnym razie miałbym pustą skrzynię biegów i nie miałbym jak iść dziś rano do pracy 😅 Edycja: Och, dla jasności, mam 2020 Jeep Cherokee Trailhawk v6
Powinienem był wspomnieć, że mam również silnik 3.2L V6. Niewielka różnica w stosunku do Twojej procedury, nie skręciłem kół, zostawiłem je prosto. Podniosłem również tylko przednie koło kierowcy, używając dolnego wahacza (z krążkiem hokejowym, aby zapobiec uszkodzeniom lub znakowaniu), zostawiłem ten podnośnik tam, utrzymując sprężynę ściśniętą, a następnie umieściłem 2 podpory pod ramą/szyną ramy dla bezpieczeństwa. To może mieć wpływ na dostępną dla Ciebie przestrzeń, ponieważ przednia sprężyna/amortyzator kierowcy były ściśnięte, w przeciwieństwie do Twoich w pełnym zwisie. Usunąłem tylko przednią stalową osłonę podwozia, a nie tę za nią, aby uzyskać dostęp do spustu. Nie będę kłamał, było tam trochę ciasno, ale nie jestem żadnym akrobatą ani przesadnie elastyczny (1,90 m i 110 kg). Moje ramiona były trochę porysowane, ale zdecydowanie jest to możliwe i nie zawahałbym się zrobić tego ponownie, gdy nadejdzie czas. Pobaw się swoimi trasami i kątami przez ten bałagan linii, przewodów itp., a uda Ci się to. Używałem grzechotki Craftsman 3/8" wraz z gniazdem sześciokątnym Harbor Freight. Chętnie pomogę lub udzielę dalszej pomocy w dowolny sposób, po prostu daj mi znać tutaj lub skontaktuj się prywatnie!

Mam Cherokee trailhawk 3.2 z 2016 roku z przebiegiem 203 tys. mil. Z tego, co wiem, nie miał on jeszcze wymienianego płynu w skrzyni biegów. Podczas ruszania z toczenia się, będzie się chwilę wahał, zanim wrzuci bieg, poza tym nie ma żadnych problemów. Nie jest używany do holowania ani jazdy w terenie, a moja żona od czasu do czasu wciska gaz do dechy w ruchu ulicznym, wkręcając silnik na 6-7 obr./min. Ma aktualizacje oprogramowania z 2019 roku, jak sądzę.

Biorąc to pod uwagę, czy nadal sugerowalibyście przepłukanie płynu w skrzyni biegów, czy też przyniesie to więcej szkody niż pożytku?

Mam Cherokee trailhawk 3.2 z 2016 roku z przebiegiem 203 tys. mil. Z tego, co wiem, nie miał on jeszcze wymienianego płynu w skrzyni biegów. Podczas ruszania z toczenia się, będzie się wahał, zanim wrzuci bieg, poza tym nie ma żadnych problemów. Nie jest używany do holowania ani jazdy w terenie, a moja żona od czasu do czasu wciska pedał gazu do dechy w ruchu ulicznym, wkręcając silnik na 6-7 obr./min. Ma aktualizacje oprogramowania z 2019 roku, jak sądzę.

Biorąc to pod uwagę, czy nadal sugerowalibyście płukanie płynu w skrzyni biegów, czy też przyniesie to więcej szkody niż pożytku?
NIE należy wykonywać płukania skrzyni biegów, ale zamiast tego należy wykonać proste spuszczenie i napełnienie, jak opisano w tym wątku. Wykonanie tego raz spowoduje wymianę w przybliżeniu połowy płynu i powinno przynieść zauważalną różnicę. Pojeździj tak przez chwilę, a następnie wykonaj kolejne spuszczenie i napełnienie. W tym momencie będziesz gotowy i prawdopodobnie dobry do końca okresu użytkowania pojazdu. Zdecydowanie zalecam trzymanie się płynu Mopar 8&9 Speed ATF. Aby dwukrotnie wykonać spuszczenie i napełnienie, będziesz musiał zamówić 7 kwart.

NIE należy wykonywać płukania skrzyni biegów, a zamiast tego należy wykonać proste spuszczenie i napełnienie, jak opisano w tym wątku. Zrobienie tego raz wymieni w przybliżeniu połowę płynu i powinno przynieść zauważalną różnicę. Pojeździj tak przez chwilę, a następnie wykonaj kolejne spuszczenie i napełnienie. W tym momencie będziesz gotowy i prawdopodobnie dobry do końca okresu użytkowania pojazdu. Gorąco polecam trzymanie się ATF 8&9 Speed firmy Mopar. Aby dwukrotnie wykonać spuszczenie i napełnienie, będziesz potrzebować zamówić 7 kwart.
Jaka jest jednak różnica? Czy wynik końcowy nie jest taki sam, niezależnie od tego, jak się to robi? Kilka opróżnień i napełnień wymienia wystarczającą ilość płynu, tak jak zrobiłaby to maszyna.

Jaka jest jednak różnica? Czy końcowy wynik nie jest taki sam, niezależnie od tego, jak się to robi? Kilka opróżnień i napełnień zmienia wystarczająco dużo płynu, tak jak zrobiłaby to maszyna.
Zasadniczo takie same wyniki na końcu.

• Płukanie generalnie oznacza odłączenie przewodu chłodnicy "wysyłającej" i przymocowanie kawałka rurki do odpowiedniego pojemnika na zużyty olej, aby skrzynia biegów wypompowała konwerter momentu obrotowego, a następnie ponowne napełnianie w miarę postępu z taką samą ilością, aż płyn zacznie stawać się jaśniejszy.

• Alternatywnie można wykonać wielokrotne spuszczanie i napełnianie. Spuszczasz płyn ze skrzyni biegów, a następnie napełniasz ją świeżym płynem, następnie włączasz silnik na 5-10 minut, aby obieg płynu przez konwerter momentu obrotowego, a następnie powtarzasz cały proces spuszczania/napełniania/cyrkulacji jeszcze raz lub dwa razy. Za każdym razem płyn powinien stawać się jaśniejszy (bardziej przejrzysty), ponieważ jest rozcieńczany nowym płynem. Większość z nas to zrobiła, ponieważ jest to prostsze i nie wymaga odłączania przewodu chłodnicy skrzyni biegów.

Zasadniczo te same wyniki na końcu.

• Płukanie generalnie oznacza odłączenie przewodu chłodnicy "wysyłającej" i przymocowanie kawałka rurki do odpowiedniego pojemnika na zużyty olej, aby pompa skrzyni biegów wypompowała konwerter momentu obrotowego, a następnie ponowne napełnianie w miarę postępów z podobną ilością, aż płyn zacznie się klarować.

• Ewentualnie można wykonać wielokrotne spuszczanie i napełnianie. Spuszczasz olej ze skrzyni biegów, a następnie napełniasz ją świeżym płynem, a następnie włączasz silnik na 5-10 minut, aby obieg płynu przez konwerter momentu obrotowego, a następnie powtarzasz cały proces spuszczania/napełniania/cyrkulacji jeszcze raz lub dwa razy. Za każdym razem płyn powinien stawać się jaśniejszy (bardziej przejrzysty), ponieważ jest rozcieńczany nowym płynem. Większość z nas to zrobiła, ponieważ jest to prostsze i nie wymaga odłączania przewodu chłodnicy skrzyni biegów.
Tak jest, proszę pana,

Rozumiem różnice w sposobie ich wykonywania. Pozwólcie, że przeformułuję moje pytanie. Krackac8 położył nacisk na słowo NIE, jeśli chodzi o płukanie i jestem ciekaw dlaczego. Jeśli obie metody dają podobny wynik, dlaczego miałoby to mieć znaczenie? Chcę tylko wiedzieć, czy ktoś nadal zaleca wymianę płynu przy przebiegu ponad 203 tys. mil bez wcześniejszej wymiany płynu.

141 - 160 of 216 Posts