Zamierzałem to napisać, gdy osiągnąłem 60 000 mil i nadszedł ten czas.
Dla tych z was, którzy chcą wymienić płyn w skrzyni biegów, nie jest to szczególnie trudne. Jeśli potrafisz wymienić olej, możesz to zrobić.
Potrzebne rzeczy:
Miałem nadzieję, że co najmniej połowa płynu wypłynie przez korek spustowy i rzeczywiście tak się stało. Wypłynęło prawie dokładnie 3,375 kwarty. To 53% pojemności 6,35 kwarty. Zrób dwukrotnie spust/napełnianie, a wymienisz około 80% starego płynu. Technicznie rzecz biorąc, używa to ~7 kwart nowego płynu, ale dla bezpieczeństwa weź 8. Możesz kontynuować z 3 rundą, ale to staje się kosztowne przy malejących zwrotach (92% całości).
Mój płyn nie wyglądał tak obrzydliwie, jak sugeruje zdjęcie... podczas nalewania strumień wcale nie był mętny. Miał tylko brązowo-szary odcień.
Procedura:
Poziom płynu nie będzie idealny nawet przy pomiarze, ponieważ ciepły płyn wypłynął, a zimny wpłynął, ale powinien być blisko. Wyszukaj w Google procedurę sprawdzania poziomu w 948TE; kilka z nich zawiera wykres temperatury w porównaniu z poziomem. Niewiele różni się to od sprawdzania poziomu w starej automatycznej skrzyni biegów... rozgrzej ją i sprawdź poziom na biegu jałowym w pozycji parkowania. W tym przypadku musisz zwrócić uwagę na temperaturę skrzyni biegów i określony poziom na bagnecie. Oznacza to sięgnięcie w dół do korka wlewowego, aby go wyjąć i włożyć bagnet przy ciepłym silniku, więc bądź ostrożny. Nie wiem też, co mam ci powiedzieć, jeśli nie masz temperatury skrzyni biegów na wyświetlaczu klastra... nie jestem pewien, jakie narzędzia skanowania mogą to odczytać.
Dla tych z was, którzy chcą wymienić płyn w skrzyni biegów, nie jest to szczególnie trudne. Jeśli potrafisz wymienić olej, możesz to zrobić.
Potrzebne rzeczy:
- Grzechotka 3/8" (i najlepiej klucz dynamometryczny)
- Gniazdo 13 mm (do przedniej osłony podwozia lub czegokolwiek dla twojej plastikowej osłony)
- Gniazdo imbusowe 6 i 8 mm
- Przegub uniwersalny 3/8"
- 18" przedłużaczy
- ~2 stopy węża winylowego i lejek do przymocowania
- Miarka 10323a lub równoważna
- 8 kwart Mopar 8/9 speed ATF
- Pojemnik spustowy (co najmniej 5 kwart) i sposób dokładnego pomiaru ilości wypływającego płynu
Miałem nadzieję, że co najmniej połowa płynu wypłynie przez korek spustowy i rzeczywiście tak się stało. Wypłynęło prawie dokładnie 3,375 kwarty. To 53% pojemności 6,35 kwarty. Zrób dwukrotnie spust/napełnianie, a wymienisz około 80% starego płynu. Technicznie rzecz biorąc, używa to ~7 kwart nowego płynu, ale dla bezpieczeństwa weź 8. Możesz kontynuować z 3 rundą, ale to staje się kosztowne przy malejących zwrotach (92% całości).
Mój płyn nie wyglądał tak obrzydliwie, jak sugeruje zdjęcie... podczas nalewania strumień wcale nie był mętny. Miał tylko brązowo-szary odcień.
Procedura:
- Przejedź się trochę, aby rozgrzać silnik. Ja rozgrzałem swój do 105 stopni; nie chcę, żeby było za gorąco.
- Podnieś przód pojazdu. Najłatwiej jest użyć ramp, ponieważ używanie podnośnika i podpór w tym pojeździe jest uciążliwe.
- Zdejmij przednią osłonę podwozia/osłonę (śruby 13 mm x7).
- Weź gniazdo imbusowe 8 mm i pojemnik do zbierania. Umieść pojemnik blisko korka spustowego; płyn jest dość wodnisty.
- Wykręć korek spustowy (zdjęcie w załączeniu) i pozwól mu spłynąć. Pozwoliłem mu kapać przez około 30 minut.
- Ponownie zamontuj korek spustowy. Moment obrotowy 26 ft/lbs.
- Wyczyść otoczenie, a następnie wykręć korek wlewowy (zdjęcie w załączeniu) za pomocą imbusu 6 mm i przedłużek/przegubu uniwersalnego. W silniku V6 jest wystarczająco łatwo sięgnąć, w dół obok węży nagrzewnicy po lewej stronie serwa hamulcowego.
- Przymocuj wąż winylowy do lejka i włóż koniec do otworu wlewowego.
- Zmierz, ile starego płynu wypłynęło
- Wlej tyle nowego płynu i ponownie zamontuj korek wlewowy; 17 ft/lbs.
- Przejedź się trochę, aby dobrze wymieszać. Nie dopuść jednak do przegrzania.
- Powtórz procedurę spustu/pomiaru/napełniania, a następnie załóż osłonę podwozia
- Sprawdź poziom płynu i wyreguluj w razie potrzeby:
Poziom płynu nie będzie idealny nawet przy pomiarze, ponieważ ciepły płyn wypłynął, a zimny wpłynął, ale powinien być blisko. Wyszukaj w Google procedurę sprawdzania poziomu w 948TE; kilka z nich zawiera wykres temperatury w porównaniu z poziomem. Niewiele różni się to od sprawdzania poziomu w starej automatycznej skrzyni biegów... rozgrzej ją i sprawdź poziom na biegu jałowym w pozycji parkowania. W tym przypadku musisz zwrócić uwagę na temperaturę skrzyni biegów i określony poziom na bagnecie. Oznacza to sięgnięcie w dół do korka wlewowego, aby go wyjąć i włożyć bagnet przy ciepłym silniku, więc bądź ostrożny. Nie wiem też, co mam ci powiedzieć, jeśli nie masz temperatury skrzyni biegów na wyświetlaczu klastra... nie jestem pewien, jakie narzędzia skanowania mogą to odczytać.