2014+ Jeep Cherokee Forums banner
81 - 100 of 101 Posts
Większość z nas wykonuje pierwszą operację "zapisu", wyłączając pominięcie światła przeciwmgielnego, a następnie wyrównując proxy.
Dokładnie to zrobiłem...😁😉😎

Discussion starter · #82 ·
Więc, dostałem to urządzenie OBD-II z Amazon, ponieważ było to urządzenie, które strona AlfaOBD wydawała się najbardziej polecać do mojego pojazdu. Dotarło w ciągu kilku godzin od złożenia zamówienia. Dokumentacja kieruje mnie do tego oprogramowania, OBDLink, aby uruchomić je na moim telefonie.

To urządzenie działa z AlfaOBD i pozwala AlfaOBD uzyskać dostęp do rzeczy, do których nie może uzyskać dostępu za pośrednictwem mojego ogólnego urządzenia OBD-II. Ale OBDLink wydaje się być lepszy niż AlfaOBD w pobieraniu DTC. AlfaOBD zmusza mnie do przejścia do konkretnego modułu, aby zeskanować DTC w tym module, podczas gdy OBDLInk pozwala mi zeskanować cały system, dla wszystkich DTC we wszystkich modułach.

OBDLink znalazł wszystkie te DTC w moim Jeepie. Pierwszy obraz to to, co dostałem na początku. Powiedziałem mu, żeby wyczyścił wszystkie DTC, ale tylko dwa zniknęły, pozostawiając pięć pokazanych na drugim obrazie.

Po dokładniejszym zbadaniu widzę, że te dwa, które zniknęły z poleceniem wyczyszczenia DTC, to te dwa, które mogłem pobrać za pomocą AlfaOBD za pomocą mojego ogólnego urządzenia OBD-II przed przybyciem nowego.

Więc, jakieś dalsze rady, oparte na tym?

Biegałem do mojego Jeepa, żeby coś wypróbować, i z powrotem do komputera, żeby kontynuować pisanie tego posta. Ostatni taki cykl, byłem tutaj przy komputerze i zdałem sobie sprawę, że nie sprawdziłem, czy nadal mam błąd ASS po wyczyszczeniu DTC. Wszedłem na zewnątrz i go nie było. Brak błędu ASS. Pojechałem nim i brak błędu ASS. Włączyłem nawet ASS i obserwowałem, jak działa tak, jak idioci, którzy go zaprojektowali, zamierzali, żeby działał. Więc, myślę, że jeden z dwóch DTC, które zniknęły, to ten, na który ASS się skarżył. U113E byłby moim przypuszczeniem. Zgodnie z radą z podobnego wątku na innym forum, sprawdzałem złącze na IBS i zauważyłem, że wydawało się, że nie jest do końca włożone. Być może to spowodowało błąd U113E, który utrzymywał się, dopóki go nie wyczyściłem. Upewniłem się, że jest teraz mocno włożony, więc być może ten błąd nie wróci, a jeśli nie wróci, być może błąd ASS również nie wróci.

Zastanawiam się, czy w ogóle powinienem się martwić o inne DTC, które się pojawiają. Nie włączają one kontrolki Check Engine, nie pojawiają się na ogólnym skanowaniu OBD-II, a gdyby nie moja inwestycja w AlfaOBD i/lub to bardziej fantazyjne urządzenie OBD-II, nigdy bym nie wiedział, że tam są. Mogę potwierdzić, że o ile wiem, zarówno przednie, jak i tylne wycieraczki działają bez zarzutu.

Discussion starter · #83 ·
Więc, zgaduję, że jeden z dwóch DTC, które zniknęły, to ten, na który ASS się skarżył. U113E byłoby moją zgadą.
Patrząc ponownie, drugim DTC, który zniknął, był P1483—Przekaźnik rozrusznika 2 zablokowany. Nigdy nie zauważyłem żadnego problemu z rozrusznikiem, ale jeśli system ASS myślał, że coś jest wątpliwego w rozruszniku lub jakiejkolwiek części systemu wspomagającego, to byłby bardzo dobry powód, aby nie wyłączać silnika bez powodu i ryzykować niemożność szybkiego ponownego uruchomienia go w razie potrzeby.

Discussion starter · #84 ·
Przy ponownym spojrzeniu, drugim znikniętym DTC był P1483—Przekaźnik rozrusznika 2 zablokowany w pozycji wyłączonej. Nigdy nie zauważyłem żadnego problemu z rozrusznikiem, ale jeśli system ASS myślał, że coś jest wątpliwego w rozruszniku lub jakiejkolwiek części systemu wspomagającego, to byłby to bardzo dobry powód, aby nie wyłączać silnika bez powodu i ryzykować niemożność szybkiego ponownego uruchomienia go w razie potrzeby.
Cóż, @Seanette i ja pojechaliśmy na przejażdżkę około sześćdziesięciu mil, łącznie, przez kilka godzin, w Jeepie, i błąd ASS nie powrócił. Może jest naprawiony. Jeśli nie, to przynajmniej jestem o wiele, wiele, wiele bliżej wiedzy, gdzie szukać dalej.

Więc dostałem to urządzenie OBD-II z Amazonu, ponieważ było to urządzenie, które strona AlfaOBD wydawała się najbardziej polecać dla mojego pojazdu. Dotarło w ciągu kilku godzin od zamówienia. Dokumentacja do niego kieruje mnie do tego oprogramowania, OBDLink, aby uruchomić je na moim telefonie.

To urządzenie działa z AlfaOBD i pozwala AlfaOBD uzyskać dostęp do rzeczy, do których nie może uzyskać dostępu za pośrednictwem mojego ogólnego urządzenia OBD-II. Ale OBDLink wydaje się być lepszy niż AlfaOBD w pobieraniu DTC. AlfaOBD zmusza mnie do przejścia do konkretnego modułu, aby zeskanować DTC w tym module, podczas gdy OBDLInk pozwala mi zeskanować cały system, dla wszystkich DTC we wszystkich modułach.

OBDLink znalazł wszystkie te DTC w moim Jeepie. Pierwszy obraz to to, co dostałem na początku. Powiedziałem mu, żeby wyczyścił wszystkie DTC, ale tylko dwa zniknęły, pozostawiając pięć pokazanych na drugim obrazie.

Po dokładniejszym zbadaniu widzę, że te dwa, które zniknęły z poleceniem wyczyszczenia DTC, to te dwa, które mogłem pobrać za pomocą AlfaOBD za pomocą mojego ogólnego urządzenia OBD-II przed przybyciem nowego.

Więc, jakieś dalsze rady, w oparciu o te?

Biegam do mojego Jeepa, żeby coś wypróbować, i z powrotem do komputera, żeby pisać ten post. W ostatnim takim cyklu byłem tutaj przy komputerze i zdałem sobie sprawę, że nie sprawdziłem, czy nadal mam błąd ASS po wyczyszczeniu DTC. Wyszłem i go nie ma. Brak błędu ASS. Pojechałem nim i brak błędu ASS. Nawet włączyłem ASS i obserwowałem, jak działa tak, jak zamierzali to idioci, którzy go zaprojektowali. Więc, myślę, że jeden z dwóch DTC, które zniknęły, to ten, na który ASS się skarżył. U113E byłby moim przypuszczeniem. Zgodnie z radą z podobnego wątku na innym forum, sprawdzałem złącze na IBS i zauważyłem, że wydawało się, że nie jest do końca włożone. Być może to spowodowało błąd U113E, który utrzymywał się, dopóki go nie wyczyściłem. Upewniłem się, że jest teraz mocno włożony, więc być może ten błąd nie wróci, a jeśli nie wróci, być może błąd ASS też nie wróci.

Zastanawiam się, czy w ogóle powinienem się martwić którymkolwiek z innych DTC, które się pojawiają. Nie włączają one kontrolki Check Engine, nie pojawiają się w ogólnym skanowaniu OBD-II, a gdyby nie moja inwestycja w AlfaOBD i/lub to bardziej fantazyjne urządzenie OBD-II, nigdy bym nie wiedział, że tam są. Mogę potwierdzić, że zarówno przednie, jak i tylne wycieraczki działają dobrze.

View attachment 234049 View attachment 234048
Hej Bob,

Jeśli chodzi o to, co widzisz w aplikacji "OBDLink", musisz sprawdzić, czy mają stronę internetową wsparcia (chyba że ktoś tutaj na forum z niej korzysta i odpowiada). Używałem wielu aplikacji przez cały rok - niektóre, które pomijają wiele kodów, a niektóre, które wydają się wyświetlać kody dla rzeczy, które się nie dzieją (czasami widziałem kody wskazujące na część, która nawet nie istnieje!)

Dlatego wielu z nas używa AlfaOBD, DiagFCA lub JScan. Są one specyficzne dla Jeep (CDJR). „Ogólne” aplikacje, takie jak OBD-Link, prawie zawsze będą niezawodne w przypadku kodów silnika/układu napędowego („P”), ale poza tym wyniki mogą się znacznie różnić.

Discussion starter · #86 ·
Więc, @Seanette i ja pojechaliśmy na kolejną przejażdżkę, dzisiaj nieco ponad osiemdziesiąt mil, błąd ASS powrócił raz. Wyłączyłem silnik i uruchomiłem go ponownie i nie powrócił przez resztę dnia.

Po powrocie do domu ponownie zeskanowałem za pomocą OBDLink i widzę, że DTC P1483—Starter Relay 2 Stuck Off powrócił.

Więc teraz podejrzewam, że Starter Relay 2 może być nieco wątpliwy, jak sugerował @skwormin

Więc jak to znaleźć?

Zakładam, że obiekty w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, które są oznaczone jako „5810-0783”, to wszystkie przekaźniki i że jednym z nich jest Starter Relay 2. Ale który? Nie mogę znaleźć nic przydatnego w instrukcji obsługi. Na pokrywie tej skrzynki bezpieczników znajduje się schemat, ale jest on wydrukowany bardzo słabo i nie jest czytelny w żadnym oświetleniu, które do tej pory mogłem zastosować. Próbowałem zrobić zdjęcie, ale nie mogłem go wystarczająco poprawić, aby było czytelne. Założę się, że gdybym mógł to przeczytać, powiedziałoby mi dokładnie, który przekaźnik jest w pytaniu. Być może będę musiał spróbować ponownie jutro w ciągu dnia i zobaczyć, czy uda mi się uzyskać lepsze oświetlenie, które wystarczy, aby uzyskać użyteczne zdjęcie wnętrza pokrywy skrzynki bezpieczników.

Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć dobrą kopię schematu, który znajduje się wewnątrz pokrywy skrzynki bezpieczników? Instrukcja obsługi, jak powiedziałem, wydaje się go nie zawierać; a wyszukiwanie go w Google do tej pory było bezowocne.

Image

Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć dobrą kopię schematu, który znajduje się w pokrywie skrzynki bezpieczników? Instrukcja obsługi, jak powiedziałem, wydaje się go nie zawierać; a szukanie go w Google jak dotąd było bezowocne.
Zobacz, czy to pomoże Bobowi. Wszystko powinno być takie samo. W niektórych modelach z 2020 roku wystąpił problem z przekaźnikami rozrusznika. Zła partia tanich chińskich jednostek lub coś w tym stylu. Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest wymiana obu na przekaźniki Denzo lub Bosch. Nie są drogie...😉😎

https://www.jeepcherokeeclub.com/posts/3056143/

Discussion starter · #88 ·
Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć dobrą kopię schematu, który znajduje się w pokrywie skrzynki bezpieczników? Instrukcja obsługi, jak powiedziałem, wydaje się go nie zawierać; a szukanie go w Google do tej pory było bezowocne.
Zobacz, czy to pomoże Bobowi. Wszystko powinno być takie samo. Był problem z przekaźnikami rozrusznika w niektórych modelach z 2020 roku. Zła partia tanich chińskich jednostek lub coś w tym stylu. Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest wymiana obu na przekaźniki Denzo lub Bosch. Nie są drogie...😉😎

Uważam, że filmy wideo są niezwykle niewygodnym sposobem uzyskiwania tego rodzaju informacji.

Czy nikt nie może po prostu dostarczyć mi czytelnej kopii schematu, który jest bardzo słabo wydrukowany wewnątrz pokrywy skrzynki bezpieczników? To i nic innego jest tym, czego potrzebuję w tej chwili. Uważam za całkowicie absurdalne, że ten schemat nie znajduje się w mojej instrukcji obsługi, ani też nie mogę go znaleźć w Google. Każdy inny samochód, który kiedykolwiek miałem, od mojego Falcona z 1969 roku, aż po naszego Dodge'a Darta z 2016 roku, miał schemat w instrukcji obsługi dla każdej skrzynki bezpieczników, pokazujący, gdzie znajduje się każdy bezpiecznik/przekaźnik i do czego służy. Instrukcja obsługi tego Jeepa zawiera instrukcje dotyczące wymiany bezpieczników, ale jest całkowicie bezużyteczna bez możliwości dowiedzenia się, który bezpiecznik jest który.

Discussion starter · #89 ·
Zobacz, czy to pomoże Bobowi. Wszystko powinno być takie samo. Był problem z przekaźnikami rozrusznika w niektórych modelach z 2020 roku. Zła partia tanich chińskich jednostek lub coś w tym stylu. Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest wymiana obu na przekaźniki Denzo lub Bosch. Nie są drogie...😉😎

Przeglądając ten wątek, znalazłem ten link, który wygląda na przydatny.

Wygląda więc na to, że jeśli dobrze to rozumiem, zawęziłem się do dwóch przekaźników, które pojawiają się w prawym dolnym rogu i są zaznaczone na moim zdjęciu skrzynki bezpieczników, teraz obróconej tak, aby pasowała do schematu. Myślę, że teraz je zamienię, aby jeśli wadliwy znów zawiedzie, zrobił coś innego i być może zobaczę różnicę.

Czy masz link do zakupu zalecanej wysokiej jakości wersji tej części?

Image

Image

Czy masz link do zakupu zalecanej, wysokiej jakości wersji tej części?
Nie jestem pewien, czy problemy dotyczyły K3 czy K1, ale prawdopodobnie dobrym pomysłem jest wymiana obu. Nie jestem pewien, ale myślę, że to ten sam przekaźnik. Najlepiej sprawdzić numery części na obecnej parze. Mój 2019 przyszedł z przekaźnikami Denzo i nie mam żadnych problemów. Każdy renomowany sklep z częściami samochodowymi powinien je mieć...😎

Discussion starter · #91 ·
Nie jestem pewien, czy problemy dotyczyły K3 czy K1, ale prawdopodobnie dobrym pomysłem jest wymiana obu. Nie jestem pewien, ale myślę, że to ten sam przekaźnik. Najlepiej sprawdzić numery części na obecnej parze. Mój 2019 przyszedł z przekaźnikami Denzo i nie mam żadnych problemów. Każdy renomowany sklep z częściami samochodowymi powinien je mieć...😎
Wygląda na to, że w tym pudełku znajduje się dziesięć różnych instancji tego samego przekaźnika. Założyłem, że 5810-0783 będzie przydatnym numerem części do wyszukania w Google, ale okazało się to bezowocne. Zdając sobie sprawę, że na boku coś było nadrukowane, wyciągnąłem jeden i zrobiłem zdjęcie tej strony. Wyszukiwanie w Google 18340A1 również nie wydaje się pomagać. Może po prostu spróbuję pójść do sklepu z częściami samochodowymi, pokazać im przekaźnik i zobaczyć, czy mogą go dopasować.

Image

Discussion starter · #93 · (Edited)
Discussion starter · #95 ·
W odniesieniu do powiadomienia w tym dokumencie:

UWAGA: Numer części przekaźnika Denso 68244159AA może być używany tylko w lokalizacji przekaźnika Run/Start. Przedwczesna awaria przekaźnika nastąpi, jeśli będzie używany w innych lokalizacjach. Inne lokalizacje wymagają przekaźników, które mogą obsłużyć wyższe wymagania dotyczące cyklu pracy.

O ile wiem, w tym pudełku jest dziesięć przekaźników, wszystkie identyczne, z których K9 jest jednym. Dlaczego ten dokument miałby zachęcać do używania tej konkretnej części tylko w jednym z tych miejsc i jaka byłaby właściwa część w pozostałych dziewięciu?

W każdym razie potwierdziłem, że przekaźnik w mojej pozycji K9 jest przekaźnikiem Denso, więc zakładam, że nie mam problemu opisanego w tym dokumencie, ani nie ma powodu, aby wymieniać K9. Jakiś powód, żeby myśleć inaczej?

Image

Odnośnie do powiadomienia w tym dokumencie:

UWAGA: Numer części przekaźnika Denso 68244159AA może być używany tylko w lokalizacji przekaźnika Run/Start. Przedwczesna awaria przekaźnika nastąpi, jeśli będzie używany w innych lokalizacjach. Inne lokalizacje wymagają przekaźników, które mogą obsłużyć wyższe wymagania dotyczące cyklu pracy.

O ile wiem, w tym pudełku jest dziesięć przekaźników, wszystkie identyczne, z których K9 jest jednym. Dlaczego ten dokument miałby zachęcać do używania tej konkretnej części tylko w jednym z tych miejsc i jaka byłaby właściwa część w pozostałych dziewięciu?

W każdym razie potwierdziłem, że przekaźnik w mojej pozycji K9 jest przekaźnikiem Denso, więc zakładam, że nie mam problemu opisanego w tym dokumencie, ani nie ma powodu, aby wymieniać K9. Jakiś powód, żeby myśleć inaczej?

View attachment 234114
Kiedy miałem problem z przekaźnikiem K9, działo się to, gdy na zewnątrz było około 5 stopni F, a samochód miał 7 miesięcy. Zabrałem to do dealera https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2021/MC-10220559-9999.pdf, a oni zamówili dla mnie przekaźnik. Miałem go w ciągu kilku dni, problem rozwiązany.

Odnośnie do powiadomienia w tym dokumencie:

O ile wiem, w tym pudełku jest dziesięć przekaźników, wszystkie identyczne, z których K9 jest jednym. Dlaczego ten dokument miałby zachęcać do używania tej konkretnej części tylko w jednej z tych lokalizacji i jaka byłaby właściwa część w pozostałych dziewięciu?

W każdym razie potwierdziłem, że przekaźnik w mojej pozycji K9 to przekaźnik Denso, więc zakładam, że nie mam problemu opisanego w tym dokumencie, ani nie ma powodu, aby wymieniać K9. Czy jest jakiś powód, aby myśleć inaczej?
Powiadomienie mówi, że P/N 68406797AA jest właściwym przekaźnikiem, ale dla K9 (i TYLKO K9) "W przypadku braku 68406797AA w magazynie, innym zatwierdzonym przekaźnikiem Denso do użycia jest 68244159AA." Mówi również na czerwono, że "Inne lokalizacje wymagają przekaźników, które mogą obsłużyć wyższe wymagania dotyczące cyklu pracy." Oznacza to, że 68244159AA będzie działać dobrze jako zamiennik przekaźnika rozrusznika, ale w innych zastosowaniach, w których przekaźnik pracuje ciężej (tj. wyższy cykl pracy), nie spełniałby wymagań FCA.

To, co naprawdę mnie interesuje, to to, że jeśli wyszukasz Mopar 68406797AA, wiele stron pokazuje, że 68244159AA zastępuje ten przekaźnik. Ale ten Star Case mówi, żeby nie zastępować (z wyjątkiem K9). :oops: Mogę tylko mieć nadzieję, że nigdy nie będę musiał wymieniać żadnego z tych przekaźników!! Lub jeśli muszę, to nie będzie na zamówienie!

Twój przekaźnik wygląda na starszą wersję przekaźnika, ponieważ wszystko, co mogę znaleźć dla Mopar 68406797AA, pokazuje różne numery wydrukowane na przekaźniku (i znów inne dla 68244159AA). Jeśli to jakaś pociecha, mój 2019 TH/E ma przekaźniki Denso 5810-0783, takie same jak Twój, ale z innym numerem pod napisem "MADE IN JAPAN".

Image

Mimo że masz już przekaźnik Denso, nie oznacza to, że jest on sprawny. Szybka zamiana z innym przekaźnikiem o tym samym numerze P/N wyeliminowałaby go jako źródło problemu.

Witamy w zagmatwanym świecie części samochodowych!

Discussion starter · #98 · (Edited)
Informacja mówi, że P/N 68406797AA to właściwy przekaźnik, ale dla K9 (i TYLKO K9) "W przypadku braku 68406797AA w magazynie, innym zatwierdzonym przekaźnikiem Denso do użycia jest 68244159AA." Mówi również na czerwono, że "Inne lokalizacje wymagają przekaźników, które mogą obsłużyć wyższe wymagania dotyczące cyklu pracy." Oznacza to, że 68244159AA będzie działać OK jako zamiennik przekaźnika rozrusznika, ale w innych zastosowaniach, w których przekaźnik pracuje ciężej (tj. wyższy cykl pracy), nie spełniałby wymagań FCA.

Co mnie naprawdę interesuje, to to, że jeśli wyszukasz Mopar 68406797AA, wiele stron pokazuje, że 68244159AA zastępuje ten przekaźnik. Ale ten Star Case mówi, żeby nie zastępować (z wyjątkiem K9). :oops: Mogę tylko mieć nadzieję, że nigdy nie będę musiał wymieniać żadnego z tych przekaźników!! Lub jeśli muszę, to nie będzie w zamówieniu oczekującym!

Twój przekaźnik wygląda na starszą wersję przekaźnika, ponieważ wszystko, co mogę znaleźć dla Mopar 68406797AA, pokazuje różne numery wydrukowane na przekaźniku (i znowu inne dla 68244159AA). Jeśli to jakaś pociecha, mój 2019 TH/E ma przekaźniki Denso 5810-0783, takie same jak Twój, ale z innym numerem pod "MADE IN JAPAN".

Font Office equipment Rectangle Gadget Input device
Uważam, że opis jest mylący, ale zobaczmy, czy dobrze go rozumiem, zgodnie z Twoim rozumieniem…
  • 68406797AA to najbardziej poprawna część do użycia we wszystkich dziesięciu pozycjach.
  • 68244159AA jest dopuszczalnym zamiennikiem tylko w K9; i nie powinien być używany w żadnej z pozostałych pozycji.
  • Ponieważ patrzę na K1 i K3, powinienem używać tylko 68406797AA, a nie 68244159AA, w tych pozycjach.
Czy to pasuje do Twojego rozumienia?

Uważam, że opis jest mylący, ale zobaczmy, czy dobrze go rozumiem, zgodnie z Państwa rozumieniem…
  • 68406797AA jest najbardziej poprawną częścią do użycia we wszystkich dziesięciu pozycjach.
  • 68244159AA jest dopuszczalnym zamiennikiem, tylko w K9; i nie powinien być używany w żadnej z pozostałych pozycji.
  • Ponieważ patrzę na K1 i K3, powinienem używać tylko 68406797AA i nie 68244159AA w tych pozycjach.
Czy to odpowiada Państwa rozumieniu?
Tak to rozumiem!

ASS Eliminator dotarł dzisiaj i zainstalowałem go i wydaje się działać tak jak powinien. Działa nieco inaczej niż się spodziewałem, ale to w porządku.

Spodziewałem się, że za każdym razem, gdy uruchamiasz silnik, wyłączy ASS. To, co naprawdę robi, to zapamiętuje ustawienie z ostatniego razu, gdy je wyłączyłeś i ustawia je na to ustawienie przy ponownym uruchomieniu.

Instalacja była dość bardziej skomplikowana niż się spodziewałem. Miejsce, w którym trzeba się połączyć, jest dość głęboko ukryte w desce rozdzielczej i wymagało więcej demontażu niż się spodziewałem.

Moją jedyną dużą skargą jest brak drukowanych instrukcji. Jedyne instrukcje, które zostały zaoferowane, miały formę filmu na YouTube. Myślę, że zbyt wiele osób nie wierzy już w zwykły, staromodny papier i tusz, ale są pewne okoliczności, w których jest to zdecydowanie najlepsze medium, a nowoczesne media cyfrowe są bardzo, bardzo słabym substytutem; i z pewnością tak jest w takich okolicznościach.
Bob, to jest odpowiedź, którą otrzymałem od stopstarteliminator:
Urządzenie nie rozwiąże żadnego problemu z twoim start/stop. Cokolwiek doświadczasz, będzie się działo nadal z zainstalowanym urządzeniem, więc nie ma potrzeby go kupować.

Jedyne co robi urządzenie to przełącza przełącznik na OFF przy uruchomieniu.

Jessica Lambert
TRL Automotive

Problem, który mam w moim 16 TH, polega na tym, że s/s powiedział "usługa start stop niedostępna". Wszelkie podstawowe problemy z wspomnianym s/s i z eliminatorem podłączonym do portu OBD lub online w desce rozdzielczej nadal będą powodować problemy.

81 - 100 of 101 Posts