2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Problem z funkcją Auto Stop/Start (ASS) – „Stop/Start niedostępny. Serwis systemu Stop/Start”

2 reading
26K views 100 replies 16 participants last post by  kennedyalk  
#1 ·
Czasami, krótko po uruchomieniu silnika, ikona pojawia się w prawym dolnym rogu, wskazując na problem z systemem ASS.

Jeśli przewijam główne strony pulpitu nawigacyjnego do strony ASS, widzę obrazek poniżej. Zazwyczaj się to nie zdarza, a jeśli już, to po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu, zwykle nie wraca.

Teraz, proszę zauważyć, byłbym całkowicie zadowolony, gdyby system ASS nigdy nie istniał. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, gdy kilka dni temu wróciłem do domu po zakupie tego pojazdu, było zamówienie eliminatora ASS, na którego wciąż czekam. Byłbym szczęśliwy, gdyby uległ trwałej awarii, o ile nie miałbym ikony wyświetlającej się na desce rozdzielczej, informującej mnie, że coś uległo awarii.

Ale jakiego rodzaju serwisu to chce? Nie lubię, gdy na mojej desce rozdzielczej świecą się rzeczy, informujące mnie, że coś nie działa, nawet jeśli jest to coś, czego nie chcę, żeby działało.

#10 ·
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest sprawdzenie akumulatora, ponieważ uszkodzony akumulator może powodować wszelkiego rodzaju problemy elektroniczne. Zrób bezpłatny przegląd w lokalnym sklepie motoryzacyjnym.
Już zrobione. Zanim zabrałem nową zabawkę do domu, było jasne, że jest problem z samym akumulatorem. Rozładowałem go, bawiąc się nim w CarMax w Fremont i musiałem go uruchomić za pomocą kabli rozruchowych, aby uruchomić go w podróży do domu. Ale siedemdziesiąt trzy mile jazdy z Fremont do Sacramento z pewnością wystarczyłyby, aby w pełni go naładować, a tak nie było. Przeprowadziłem wystarczającą liczbę testów i pomiarów, aby sprawdzić, czy alternator działał prawidłowo, czy też napięcie na akumulatorze było wystarczające, gdy silnik pracował, aby go prawidłowo naładować.

Zastanawiam się, czy problem z jedną z tych części, akumulatorem i inteligentnym czujnikiem akumulatora (IBS), doprowadził do awarii drugiej, czy też to tylko zbieg okoliczności, że obie części uległy awarii w tym samym czasie. Dopóki IBS pozwalał na wystarczające napięcie na akumulatorze, a coś innego nie podnosiło napięcia zbyt wysoko, IBS nie powinien był uszkodzić akumulatora. Ale z nowym akumulatorem napięcie podczas pracy silnika było znacznie wyższe (gdzieś nieco powyżej czternastu woltów), podczas gdy z użyciem starego akumulatora było w zakresie 13,8 wolta, co sugeruje, że stary akumulator pobierał wystarczający prąd, aby przeciągnąć cały układ elektryczny. Zastanawiam się, czy pobierał wystarczający prąd przez IBS, aby uszkodzić IBS. Oczekuję, że IBS zostanie zaprojektowany tak, aby wytrzymać każdą ilość prądu, która może wystąpić w ten sposób z uszkodzonym akumulatorem, ale być może tak nie jest.

#3 ·
Ale jakiego rodzaju usługi tego chce? Nie lubię, gdy na mojej desce rozdzielczej zapalają się kontrolki informujące mnie, że coś nie działa, nawet jeśli jest to coś, czego nie chcę, żeby działało.
Zazwyczaj jest to oznaka możliwego uszkodzenia IBS (Intelligent Battery Sensor), a także może pojawić się przy słabszych akumulatorach i/lub złych połączeniach i/lub masach. Zgadzam się z tobą w sprawie ASS (właściwie ESS), też tego nienawidzę i nie złamałoby mi to serca, gdyby przestało działać, ale tak, też nie chcesz, żeby światło ostrzegawcze się na ciebie gapiło. Możesz spróbować wyczyścić połączenia na IBS. To małe kwadratowe pudełko na ujemnym zacisku akumulatora. Jest kilka przewodów i wtyczka. Możesz odłączyć go i wyczyścić obie strony środkiem do czyszczenia styków i możesz mieć szczęście. Nie są strasznie drogie, jeśli musisz go wymienić, około 50 dolarów lub więcej, i 5 minut czasu...😁😎

#4 · (Edited)
Zgadzam się z tobą w kwestii ASS (właściwie ESS)
Myślę, że ASS jest zdecydowanie bardziej odpowiednim akronimem niż ESS. Rozumiem, dlaczego niemi donosiciele, którzy wymyślili ten pomysł, nie chcą, żeby był nazywany akronimem, który jest bardzo obraźliwy, ale gdyby nie chcieli, żeby ich pomysł był nazywany obraźliwymi nazwami, to powinni byli zachować ten głupi pomysł dla siebie w pierwszej kolejności.

W każdym razie, między rozpoczęciem tego posta a jego zakończeniem, wziąłem puszkę preparatu do czyszczenia styków i wyszedłem, wyciągnąłem to złącze, spryskałem je preparatem do czyszczenia styków i kilka razy włożyłem i wyjąłem.

Wczoraj wymieniłem akumulator. Rozładowałem go, bawiąc się moją nową zabawką w CarMax, zanim zacząłem jechać do domu, i zanim byłem gotowy do wyjazdu, musiałem uruchomić silnik, żeby ruszyć. Przeglądając menu na desce rozdzielczej po powrocie do domu, zauważyłem, że na wyświetlaczu ASS widniało, że ASS jest niedostępny, ponieważ akumulator się ładował. To miałoby sens na początku podróży, ale jeśli akumulator był dobry, a alternator był dobry, to akumulator z pewnością powinien być w pełni naładowany pod koniec około 75-milowej podróży do domu. Kilka pomiarów woltomierzem wydaje się potwierdzać, że alternator był dobry, ale akumulator był w najlepszym razie słaby. Otrzymywałem około 12,3 do 12,4 V na akumulatorze, gdy silnik nie pracował, i około 13,8, gdy silnik pracował.

Lokalny CarMax był zarezerwowany na cały dzień, więc nie było tam żadnych dostępnych terminów, aby wymienili akumulator, ale bardzo urocza młoda dama zapewniła mnie, że jeśli zrobię to sam, zwrócą mi koszt akumulatora, więc tak zrobiłem.

#8 ·
Idealny świat.....urocze i darmowe zwykle do siebie nie pasują.
Jeszcze mnie nie widziałeś ;) 1,95 m uroczego GenX i wszystkie darmowe, niechciane rady, które możesz znieść!

#7 ·
Kupiłeś swój samochód w CarMax, prawdopodobnie stał na parkingu przez jakiś czas. Zanieś go do sklepu z częściami samochodowymi na test akumulatora, jeśli jest zły, zanieś go do CarMax z dowodem i zobacz, czy go naprawią.

#12 ·
Jak już mówiłem [edit : ups, to było w innym wątku, przepraszam], napięcie podczas pracy może i spadnie poniżej 14V w gorące dni, system jest tak zaprojektowany. To powiedziawszy, jeśli na przykład akumulator jest bliski rozładowania z uszkodzonym ogniwem, może to z pewnością wpłynąć na ładowanie.

#15 ·
Zazwyczaj jest to oznaka możliwego uszkodzenia IBS (Intelligent Battery Sensor), a także może pojawić się przy słabszych akumulatorach i/lub złych połączeniach i/lub uziemieniach. Zgadzam się z Tobą w sprawie ASS (właściwie ESS), też tego nienawidzę i nie złamałoby mi to serca, gdyby przestało działać, ale tak, nie chcesz też, żeby światło ostrzegawcze się na ciebie gapiło. Możesz spróbować wyczyścić połączenia na IBS. To małe kwadratowe pudełko na ujemnym zacisku akumulatora. Jest kilka przewodów i wtyczka. Możesz go odłączyć i wyczyścić obie strony środkiem do czyszczenia styków i możesz mieć szczęście. Nie są strasznie drogie, jeśli musisz go wymienić, około 50 dolarów i 5 minut czasu
Zatem wymieniłem tę część. Droższa niż oczekiwano. Szukając w Internecie, znalazłem ją za około 70 do 80 dolarów i informację, że najbliższy dealer miałby ją za 101,00 dolarów. Lokalny dealer jej nie miał, ale mógł mi powiedzieć, że najbliższy dealer, który ją miał, był w Lodi, więc tam pojechałem. 137,66 dolarów plus podatek, co dało 149,02 dolarów. Oczywiście, wymiana była absurdalnie łatwa.
Po wymianie akumulatora dzień po tym, jak go dostałem, i po wymianie IBS wczoraj, uruchomiłem go kilka razy bez widzenia błędu ASS.

Ale właśnie teraz, wychodząc i uruchamiając go w zupełnie innym celu, aby zrobić zdjęcie innego ekranu, pojawiło się to ponownie.

Gdzie powinienem szukać dalej, próbując to rozwiązać?

Image

#16 ·
Po wymianie akumulatora dzień po jego otrzymaniu i po wczorajszej wymianie IBS, uruchamiałem go kilka razy bez widocznego błędu ASS.

Ale właśnie teraz, wychodząc i uruchamiając go w zupełnie innym celu, aby zrobić zdjęcie innego ekranu, pojawiło się to ponownie.

Gdzie powinienem szukać dalej, próbując to rozwiązać?

View attachment 233160
Czy Twój nowy akumulator to akumulator AGM?

• Like
Reactions: Fj4080
#26 · (Edited)
Produkt ASS Eliminator dotarł dzisiaj i go zainstalowałem i wydaje się działać tak, jak powinien. Działa nieco inaczej, niż się spodziewałem, ale to w porządku.

Spodziewałem się, że za każdym razem, gdy uruchomisz silnik, wyłączy ASS. W rzeczywistości zapamiętuje ustawienie z ostatniego wyłączenia i przywraca je przy ponownym uruchomieniu.

Instalacja była bardziej skomplikowana, niż się spodziewałem. Miejsce, w którym trzeba się podłączyć, jest dość głęboko w desce rozdzielczej i wymagało więcej demontażu, niż się spodziewałem.

Moja jedyna duża skarga to brak drukowanych instrukcji. Jedyne instrukcje, jakie zaoferowano, miały formę filmu na YouTube. Myślę, że zbyt wiele osób nie wierzy już w zwykły, staromodny papier i atrament, ale są pewne okoliczności, w których jest to zdecydowanie najlepsze medium, a nowoczesne media cyfrowe są bardzo, bardzo słabym substytutem; i z pewnością tak jest w tym przypadku.

#100 ·
ASS Eliminator dotarł dzisiaj i zainstalowałem go i wydaje się działać tak jak powinien. Działa nieco inaczej niż się spodziewałem, ale to w porządku.

Spodziewałem się, że za każdym razem, gdy uruchamiasz silnik, wyłączy ASS. To, co naprawdę robi, to zapamiętuje ustawienie z ostatniego razu, gdy je wyłączyłeś i ustawia je na to ustawienie przy ponownym uruchomieniu.

Instalacja była dość bardziej skomplikowana niż się spodziewałem. Miejsce, w którym trzeba się połączyć, jest dość głęboko ukryte w desce rozdzielczej i wymagało więcej demontażu niż się spodziewałem.

Moją jedyną dużą skargą jest brak drukowanych instrukcji. Jedyne instrukcje, które zostały zaoferowane, miały formę filmu na YouTube. Myślę, że zbyt wiele osób nie wierzy już w zwykły, staromodny papier i tusz, ale są pewne okoliczności, w których jest to zdecydowanie najlepsze medium, a nowoczesne media cyfrowe są bardzo, bardzo słabym substytutem; i z pewnością tak jest w takich okolicznościach.
Bob, to jest odpowiedź, którą otrzymałem od stopstarteliminator:
Urządzenie nie rozwiąże żadnego problemu z twoim start/stop. Cokolwiek doświadczasz, będzie się działo nadal z zainstalowanym urządzeniem, więc nie ma potrzeby go kupować.

Jedyne co robi urządzenie to przełącza przełącznik na OFF przy uruchomieniu.

Jessica Lambert
TRL Automotive

Problem, który mam w moim 16 TH, polega na tym, że s/s powiedział "usługa start stop niedostępna". Wszelkie podstawowe problemy z wspomnianym s/s i z eliminatorem podłączonym do portu OBD lub online w desce rozdzielczej nadal będą powodować problemy.

#28 ·
Dość dobrze radzę sobie z tym, żeby nie zapomnieć wcisnąć przycisku, zanim dojadę do pierwszego czerwonego światła...😁😉😎

#32 ·
Tak!!! Moim zdaniem, ale ESS to najbardziej irytująca i bezużyteczna nowoczesna funkcja w tych rzeczach i dlaczego nie można jej po prostu wyłączyć i żeby tak pozostała (kolejna głupia rzecz kontroli rządowej) jest po prostu śmieszna. Moje rozumowanie:
1) Niepotrzebne zużycie rozrusznika za ponad 300 $, aby zaoszczędzić 5 $ benzyny w ciągu roku.
2) Niepotrzebne obciążenie układu elektrycznego.
3) Czy wspominałem, że to wkurzające, zwłaszcza jeśli zatrzymujesz się tylko na znaku stopu (jestem praworządnym obywatelem, więc zawsze się całkowicie zatrzymuję) na około dwie sekundy...
4) Robię swoje, aby ratować planetę na LICZNYCH i o wiele bardziej konstruktywnych sposobach, które naprawdę robią różnicę...

#33 ·
Tak!!! Moim zdaniem, ESS to najbardziej irytująca i bezużyteczna nowoczesna funkcja w tych rzeczach i dlaczego nie można jej po prostu wyłączyć i żeby tak pozostała (kolejna głupia rzecz kontroli rządowej) jest po prostu śmieszna. Moje rozumowanie,
1) Niepotrzebne zużycie rozrusznika za ponad 300 $, aby zaoszczędzić 5 $ benzyny rocznie.
2) Niepotrzebne obciążenie układu elektrycznego.
3) Czy wspomniałem, że to wkurzające, zwłaszcza jeśli zatrzymujesz się tylko na znaku STOP (jestem praworządnym obywatelem, więc zawsze się całkowicie zatrzymuję) na około dwie sekundy...
4) Robię swoje, aby ratować planetę na LICZNYCH i znacznie bardziej konstruktywnych sposobów, które faktycznie robią różnicę...
😁😉😎
Kontrargument:

Nikt nie nienawidzi tych systemów start/stop bardziej niż ja i zawsze będę je wyłączał, dopóki będę miał taką możliwość i cieszmy się wszyscy, że możemy!

Ale to nie jest bezużyteczna funkcja i jeśli ktoś myśli, że inżynierowie nie przetestowali tych systemów na maksa przed umieszczeniem ich w swoich pojazdach, to po prostu ignorują rzeczywistość.

Zużycie rozrusznika? Jasne, ale oczywiście inżynierowie o tym wiedzieli i zaprojektowali rozruszniki, które sobie z tym poradzą. Pomyśl o tym, czy kiedykolwiek widziałeś tutaj post, w którym rozrusznik uległ awarii? Nie, to prawdopodobnie najbardziej niezawodna i najtrwalsza część, jaką znajdziesz w naszych Jeepach.

Nadmierne zużycie energii elektrycznej? Jasne, ale mocne, drogie akumulatory AGM i czujniki IBS są zaprojektowane tak, aby to zminimalizować. Oczywiście, możemy dyskutować o tym, jak dobrze to faktycznie działa w prawdziwym świecie, ale moim zdaniem nasze akumulatory bardziej cierpią z powodu braku użytkowania (krótkie podróże, siedzenie przez wiele dni bez jazdy itp.) niż sam system ESS. Znowu, temat do dyskusji...

Oszczędność paliwa? Cóż, testy pokazują, że systemy start/stop oszczędzają znacznie więcej niż 5 dolarów rocznie na paliwie. Rzeczywiste testy w świecie rzeczywistym wykazały poprawę o 4 - 8,7 procent, co jest warte uwagi! To, ile zaoszczędzisz, zależy od twoich nawyków jazdy i miejsca zamieszkania. Systemy te oczywiście pomagają najbardziej, gdy masz dużo jazdy typu stop and go w codziennych jazdach, a największą korzyścią jest siedzenie na światłach przez długi czas.

Poniżej znajduje się film, który moim zdaniem dobrze wyjaśnia te systemy. Nadal nienawidzę ESS, ale rozumiem, dlaczego producenci wdrożyli te systemy, aby pomóc im spełnić wymagania EPA.

#37 ·
Nie wspomniałem o alternatorze, ale tak, to również wzmocniona część.

A jako stary facet wymieniłem przez lata mnóstwo rozruszników i alternatorów, ale wątpię, żebym kiedykolwiek musiał się tym martwić w moim Cherokee. :)
Ach, dobre stare czasy konserwacji samochodów... Tęsknię za minionymi dniami.

owns 2022 Jeep Cherokee Trailhawk
  • Like
Reactions: UN4GTBL and Hawk27
#38 ·
Jeśli ktoś myśli, że inżynierowie nie przetestowali tych systemów na maksa przed umieszczeniem ich w swoich pojazdach, to po prostu ignoruje rzeczywistość.
Nie wspomniałem o alternatorze, ale tak, to również wzmocniona część.
Więc, przypuszczam, że ci genialni inżynierowie byli zbyt zajęci wzmacnianiem rozruszników i alternatorów i po prostu nie mieli dodatkowego czasu na wzmocnienie PTU, RDM, zespołów wahaczy, obudów chłodnic oleju i pierścieni tłokowych cylindra nr 1??? Chciałbym, żebyśmy żyli w idealnym świecie, w którym wszystko jest dobrze przemyślane, zaprojektowane tak, aby przetrwało wieczność i nic się nie zużywa ani nie psuje, ale niestety to nie jest rzeczywistość, prawda???🤔😁😎

Image

#40 ·
Więc, przypuszczam, że ci genialni inżynierowie byli zbyt zajęci ulepszaniem rozruszników i alternatorów i po prostu nie mieli dodatkowego czasu na ulepszanie PTU, RDM, zespołów wahaczy, obudów chłodnic oleju i pierścieni tłokowych cylindra nr 1??? Chciałbym, żebyśmy żyli w idealnym świecie, w którym wszystko byłoby dobrze przemyślane, zaprojektowane tak, aby przetrwało wiecznie i nic się nie zużywa ani nie psuje, ale niestety nie taka jest rzeczywistość, prawda???🤔😁😎

View attachment 233282
Nie obwiniaj inżynierów, obwiniaj osoby od oszczędzania kosztów w zarządzie. Jeden z moich przyjaciół był inżynierem przez całą swoją karierę i to właśnie nienawidził w swojej pracy. Niemożność projektowania rzeczy w odpowiedni, najbardziej niezawodny sposób z powodu ograniczeń budżetowych nałożonych na niego i jego zespół.

Ale z ESS jedynym realistycznym sposobem, aby to zrobić, było nadmierne projektowanie rzeczy. I gwarantuję, że inżynierowie nadal musieli walczyć z kierownictwem wyższego szczebla, aby przekonać ich, że nie mogą oszczędzać na systemie.

Gdyby tylko inżynierowie z Boeinga mogli przekonać swoje kierownictwo, aby robiło rzeczy we właściwy sposób. 😮

#45 · (Edited)
Nadal bardzo nieregularnie otrzymuję błąd „ASS niedostępny”. Jest to mniej powszechne, odkąd wymieniłem IBS i nie widzę, aby eliminator ASS wpłynął na to w jakikolwiek sposób.

Czego jeszcze powinienem szukać?

Przypuszczam, że zainstalowanie eliminatora ASS może sprawić mi problemy w zakresie próby naprawy w ramach gwarancji. Producent eliminatora ASS twierdzi, że nie spowoduje to utraty gwarancji, ale mimo wszystko posiadanie urządzenia, które ma na celu ingerencję w ASS, z pewnością może wzbudzić podejrzenia w zakresie wszelkich roszczeń gwarancyjnych wynikających z problemów z ASS.

#47 ·
Po prostu rzucam to z moim doświadczeniem z kontrolką ASS. Kiedy miałem ten sporadyczny problem w moim Jeepie Cherokee z 2019 roku, okazało się, że to przełącznik maski. Dealer wymienił go i nigdy nie miałem problemu, dopóki... Odkryłem, że w tych Cherokee przy dużych prędkościach maska ​​ma duży zakres ruchu, a jeśli przełącznik maski nie jest odpowiednio wyregulowany, uruchomi kontrolkę ASS.

#48 ·
Kiedy miałem ten sporadyczny problem w moim Jeepie Cherokee z 2019 roku, okazało się, że to przełącznik maski.
Szukałem rady na innym forum i pojawił się temat przełącznika maski. Zobaczenie tego raz na forum tak naprawdę do mnie nie dotarło, ale zobaczenie tego wspomnianego gdzie indziej już tak.

Więc wyszedłem, otworzyłem maskę i szukałem przełącznika maski. Naciskając go palcem, poczułem, że jest sztywniejszy niż myślałem, a kiedy go puściłem, podniósł się bardzo powoli.

Spróbowałem spryskać go odrobiną środka do czyszczenia styków i poruszałem nim w górę i w dół kilka razy, a teraz działa znacznie swobodniej, mniej więcej tak, jak myślę, że powinno być. Być może to był problem, że przełącznik był brudny do tego stopnia, że się nie poruszał swobodnie i że wymagał czyszczenia/smarowania. Następnie odbyłem krótką, ale energiczną jazdę próbną moim Jeepem i błąd ASS nie pojawił się podczas tej jazdy. Będę musiał zobaczyć, czy problem powróci.

#54 ·
Więc, przy ostatnim wystąpieniu błędu ASS, podłączyłem moje ogólne urządzenie OBD2 i sprawdziłem, czy są jakieś DTC. Nie było żadnych.

Wydaje się dość oczywiste, że jakaś część elektronicznych systemów pojazdu musi odbierać jakieś dane wejściowe, które uważa za błędne, i że uważa, że wymaga to wyłączenia ASS, i że musi istnieć jakiś sposób, aby zmusić go do powiedzenia mi, jakie dane wejściowe otrzymuje, które uważa za błędne. Myślałem, że może to pojawić się na skanie OBD2 w poszukiwaniu DTC, ale tak się nie stało.

Mam pewną wiedzę na temat oprogramowania o nazwie AlfaOBD, które ma na celu uzyskanie bardziej szczegółowych informacji z pojazdów Stellantis. Powinienem i prawdopodobnie w końcu to zrobię, zdobyć to wraz z obsługiwanym interfejsem OBD2, ale teraz zastanawiam się, czy jeśli zdobędę to teraz, jest prawdopodobne, że wyświetli jakieś dane związane z błędem ASS, których ogólna konfiguracja OBD2 nie wyświetli? Rozumiem, że byłoby to przydatne nie tylko dla mojego Jeepa, ale także dla naszego (teraz głównie @Seanette's) Dodge Dart z 2016 roku.

#55 ·
Zatem, w ostatnim przypadku błędu ASS, podłączyłem moje ogólne urządzenie OBD2 i sprawdziłem, czy występują jakieś DTC. Nie było żadnych.

Wydaje się dość oczywiste, że jakaś część elektronicznych systemów pojazdu musi odbierać jakieś dane wejściowe, które uważa za błędne, i że uważa, że wymaga to wyłączenia ASS, i że musi istnieć jakiś sposób, aby zmusić go do powiedzenia mi, jakie dane wejściowe otrzymuje, które uważa za błędne. Myślałem, że może to pojawić się na skanie OBD2 w poszukiwaniu DTC, ale tak się nie stało.

Mam pewną wiedzę na temat oprogramowania o nazwie AlfaOBD, które ma na celu uzyskanie bardziej szczegółowych informacji z pojazdów Stellantis. Powinienem i prawdopodobnie w końcu to zrobię, wraz z obsługiwanym interfejsem OBD2, ale teraz zastanawiam się, czy jeśli dostanę to teraz, jest prawdopodobne, że wyświetli jakieś dane związane z błędem ASS, których ogólna konfiguracja OBD2 nie wyświetli? Rozumiem, że byłoby to przydatne nie tylko dla mojego Jeepa, ale także dla naszego (obecnie, głównie @Seanette's) Dodge Dart z 2016 roku.
Hej Bob,

1. Tak, będzie działać również w Darcie (Dart ma silnik 2.4 Tigershark, jeśli dobrze pamiętam)
2. Istnieje opcja wyłączenia ESS w AlfaOBD, chociaż nie pamiętam, czy ktoś to wypróbował i potwierdził, że działa (mam 2014, który był przed ESS, więc nie mogę tego sam przetestować)
3. W AlfaOBD można znaleźć wiele dobrych diagnostyk i opcję ustawiania pewnych ustawień za pomocą oprogramowania. Polecam go każdemu, kto ma pojazd Jeep/Chrysler/Dodge/RAM. Zauważ, że jest dostępny tylko dla platform Android i Windows. (Używam go z moim Google Pixel 4 android)
4. Zauważ, że potrzebujesz jednego z dwóch adapterów, które zostały przetestowane i wiadomo, że działają dobrze. Zobacz ten post: https://www.jeepcherokeeclub.com/posts/3034014/
5. Ponieważ masz pojazd z 2019 r. +, będziesz również potrzebować specjalnego kabla o nazwie Security Gateway Bypass Cable (dostępny na eBay, AliExpress, Temu itp.)

#61 ·
2.0 był standardem, a 2.4 opcją ulepszenia.
[Dotyczy naszego Dodge'a Darta z 2016 roku.]

Był też mniejszy silnik z turbodoładowaniem, również wśród dostępnych opcji silnikowych dla tego samochodu. Oczywiście, ponieważ kupiliśmy go używanego, dostaliśmy silnik, który był w nim, czyli 2.0. Wygląda na to, że gdybyśmy mieli wybór, byłby to najlepszy wybór z trzech; najprostszy i prawdopodobnie najbardziej niezawodny. System MultiAir w 2.4 był dla mnie intrygujący, ale wydawał się również czymś, co ma o wiele więcej miejsca na rzeczy, które mogą pójść źle i zawieść, i potencjalnie bardzo drogie w naprawie, gdy się zepsuje.

Ten Dart okazał się niesamowicie niezawodnym samochodem; przetrwał kilka dość poważnych nadużyć i zaniedbań. Pomijając awarie opon, tylko raz mnie zawiódł. Tylko raz musiał być w warsztacie z powodu czegoś innego niż wymiana opon lub rutynowa konserwacja; i to było wtedy, gdy kilka lat temu pękło połączenie skrzyni biegów. Kierowca lawety, którego wezwałem, aby zawiózł go do salonu, natychmiast znał problem i był w stanie dokonać tymczasowej naprawy, która pozwoliła Dartowi dotrzeć do salonu o własnych siłach, gdzie okazało się, że obowiązuje otwarte wezwanie do naprawy, które obejmowało dokładnie tę usterkę. Ta naprawa była więc bezpłatna.

Kiedy tam był, zostawiliśmy go na około miesiąc, aby pozwolili im zająć się wszelkiego rodzaju innymi naprawami i konserwacją, które były zbyt długo zaniedbywane, i w tym czasie wynajęliśmy Jeepa Compassa, który dał nam pierwszy smak możliwości terenowych. Compass, którego wynajęliśmy, miał silnik 2.4-litrowy MultiAir. Dość dobry silnik, kiedy działa, jak to miało miejsce przez cały czas, gdy był w naszym posiadaniu, ale mimo to mam wątpliwości co do jego długoterminowej niezawodności. Po ząbkowaniu na kombi Falcon z 1969 roku z bardzo prostym 200-calowym silnikiem rzędowym 6, w mojej głowie mocno zakorzeniła się myśl, że prostsze jest lepsze.

#62 ·
OK, więc teraz moja uwaga skupia się na przełączniku maski, jak sugerował @antpennino.

Musiałem być gdzie indziej, ale gdzieś widziałem coś o tym, że w każdym Jeepie wyposażonym w ASS są DWA przełączniki maski.

Zauważyłem, że ikona zapala się na desce rozdzielczej, gdy maska jest otwarta.

Zauważyłem ten obiekt, pokazany na poniższych zdjęciach, który jest bardzo wyraźnie przeznaczony do bycia przełącznikiem wykrywającym, czy maska jest otwarta, czy zamknięta. Z pomocą mojej żony, @Seanette (obserwowała deskę rozdzielczą, podczas gdy naciskałem i zwalniałem ten przełącznik), ustaliłem, że ten przełącznik nie wpływa na ikonę otwartej maski na desce rozdzielczej, więc oczywiście gdzie indziej znajduje się inny przełącznik, który to kontroluje.

Więc to musi być przełącznik, który wpływa na ASS, prawda? Jakieś wskazówki, jak go wymienić lub jaki jest numer części zamiennej? Ponieważ jeszcze nie próbowałem, wygląda na to, że może być łatwy do wymiany, albo może to być wielki ból dupy (bez gry słów, ale może powinien być).

#63 ·
OK, więc teraz moja uwaga skupia się na przełączniku maski, jak sugerował @antpennino.

Musi być gdzie indziej, ale gdzieś widziałem coś o tym, że w każdym Jeepie wyposażonym w ASS są DWA przełączniki maski.

Zauważyłem, że na desce rozdzielczej zapala się ikona, gdy maska jest otwarta.

Zauważyłem ten obiekt, pokazany na poniższych zdjęciach, który jest bardzo wyraźnie przeznaczony do bycia przełącznikiem wykrywającym, czy maska jest otwarta, czy zamknięta. Z pomocą mojej żony, @Seanette (która obserwowała deskę rozdzielczą, gdy naciskałem i zwalniałem ten przełącznik), ustaliłem, że ten przełącznik nie wpływa na ikonę otwartej maski na desce rozdzielczej, więc oczywiście gdzie indziej jest inny przełącznik, który to kontroluje.

Zatem musi to być przełącznik, który wpływa na ASS, prawda? Jakieś wskazówki, jak go zdemontować i zamontować, lub jaki jest numer części zamiennej? Ponieważ jeszcze nie próbowałem, wygląda na to, że może być łatwo go zdemontować i zamontować, albo może to być duży ból dupy (bez gry słów, ale może powinno tak być).

View attachment 233585
View attachment 233586
Wierzę, że jeden jest również na zatrzasku maski... chociaż niech mnie pan nie cytuje.

owns 2022 Jeep Cherokee Trailhawk
  • Like
Reactions: Gary Kline
#68 ·
Zatem nowy przełącznik maski dotarł, zainstalowałem go i nadal otrzymuję błąd ASS.

Wcześniej wymieniłem inteligentny czujnik akumulatora (IBS) i sam akumulator.

Jakieś inne pomysły?

Ostatnio dostałem instrukcję Haynesa dla tego Jeepa i zauważyłem, że wymaga ona odłączenia IBS i akumulatora w określonej kolejności, czego nie wiedziałem, kiedy wymieniałem akumulator lub IBS. Czy w ten sposób mogłem uszkodzić nowy IBS i czy może będę musiał go ponownie wymienić? Czy istnieje jakiś sposób przetestowania IBS, aby ustalić, czy jest dobry, czy nie?

#69 ·
Zatem nowy przełącznik maski dotarł, zainstalowałem go i wciąż otrzymuję błąd ASS.

Wcześniej wymieniłem inteligentny czujnik akumulatora (IBS) i sam akumulator.

Jakieś inne pomysły?

Niedawno dostałem instrukcję Haynesa dla tego Jeepa i zauważyłem, że wymaga ona odłączenia IBS i akumulatora w określonej kolejności, czego nie wiedziałem, kiedy wymieniałem akumulator lub IBS. Czy w ten sposób mogłem uszkodzić nowy IBS i czy może będę musiał go ponownie wymienić? Czy istnieje jakiś sposób przetestowania IBS, aby ustalić, czy jest dobry, czy nie?
Hmmm. Czytałem, że wiTECH może pokazać, czy IBS działa w ramach specyfikacji, ale nie jestem pewien, jak to dokładnie działa. Jeśli wiTECH może, to może również AlfaOBD, po prostu nie mogę tego potwierdzić (ponieważ sam z niego nie korzystam).

#73 ·
Być może za szybko się odezwałem... Znalazłem to, ale tak naprawdę nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, czy oznacza to, że jest mierzone przez IBS, czy w inny sposób. Niestety, mój 2014 był przed IBS, więc nie mam możliwości przetestowania tego parametru.

View attachment 233767
Tak, może twój bezczujnikowy 2014 nie ma tego w oprogramowaniu...