Katastrofa.
PTU poszło
BOOOOOOOM!!!!!
Chciałem tylko zaktualizować (właściwie to nie chciałem aktualizować, ale jednak...).
Na początku dowiedziałem się przypadkiem (sprawdzając olej), że miałem złamany pin w PTU i olej był srebrzystym szlamem. Nie było żadnych błędów ani kontrolki „4WD SRV” ani niczego takiego.
Wyjąłem PTU i naprawiłem pin (jak widać w postach powyżej). Nadal uważam, że ta naprawa, jak sugeruje
@Roof_top_tent_indianer, jest dobra (tak myślę).
Założyłem PTU z powrotem i nie działało dobrze – utknęło na 4LOW i błędy itp.
Otworzyłem PTU ponownie i zobaczyłem, że pozycja widełek była nieprawidłowa (jak widać w postach powyżej) i założyłem, że to był problem.
Założyłem PTU z powrotem. Jazda na 2HI była w porządku, ale raz na godzinę dostawałem błąd C14A7 „PTU Motor, Component or system operation blocked”. Dostałem też raz C1496. I nie mogłem przejść na 4LOW.
Pomyślałem, że może to być silnik, jak pisali inni, to zwykle jest problem. Sprawdziłem silnik za pierwszym razem, gdy wyjąłem PTU, otworzyłem go i wyglądał dobrze, ale pomyślałem, że może został uszkodzony przez to.
Więc zamówiłem nowy silnik, wymieniłem go (i przylutowałem mały drucik, ponieważ pin łączący silnik z płytką był uszkodzony).
BTW – niezbyt istotne tutaj, ale miałem też wiele błędów związanych z kierowaniem i kierownica ledwo się obracała. Czyszczenie bezpiecznika F30 i czyszczenie połączeń masowych G904A i G907 naprawiło to wszystko (ten problem pojawia się w niektórych wątkach na tym forum).
Założyłem PTU z powrotem. Na początku wszystko wyglądało dobrze. Żadnych błędów i jazda przez 30 minut na 2HI (jeszcze nie próbowałem 4LOW).
Potem, po kolejnych 20 minutach spokojnej jazdy, dostałem błąd C1496. Próbowałem go usunąć, bawiąc się pokrętłem 4WD LOW i ustawiając go w tryb „Sport” oraz używając AlfaOBD do „ponownej nauki” itp. (działało to u mnie wcześniej, jak pisałem w innym wątku), na początku nie działało, ale potem się wyczyściło – nie wiem dlaczego, może PTU ostygło lub po prostu wystarczająco się bawiłem.
Więc jechałem przez kolejne 30 minut, wszystko wyglądało dobrze, a potem dostałem BOOM.
Głośny metaliczny hałas. Natychmiast nie było możliwości jazdy do przodu ani do tyłu (ustawienie skrzyni biegów na jazdę lub wsteczny działało tak, jakby było na neutralnym).
I nadal były hałasy - przez chwilę (może do momentu, gdy ustawiłem na neutralny).
Żadnego ruchu, kilka osób pomogło zepchnąć Jeepa z drogi.
Ustawiłem na Parking i były odgłosy zgrzytania, więc wyłączyłem silnik, ale włączając go ponownie, nie było odgłosów zgrzytania.
Ustawiłem skrzynię biegów na neutralny. Na neutralnym nie było żadnych hałasów. Silnik pracował, kierownica działała i hamulce.
Zholowałem Jeepa na parking, z innym samochodem, połączonym pasem z przodu. Przez większość czasu nie było żadnych hałasów, ale raz lub dwa razy usłyszałem na sekundę metaliczny hałas.
Błędy, które mam to:
Błąd ogólny P215C „Korelacja prędkości wału wyjściowego – prędkość koła”.
Pod skrzynią biegów P1720 „Czujnik prędkości wyjściowej/racjonalność prędkości koła”.
Pod DTCM C14A7, a także C1477 „Sprzęgło skrzyni rozdzielczej, przegrzanie”.
Pod Parkingiem dostaję U0403 „nieprawidłowe dane odebrane ze skrzyni rozdzielczej”
Myślę, że PTU jest uszkodzone – naprawdę nie wiem dlaczego.
Ale nie jestem pewien co do skrzyni biegów i to oczywiście dodaje duże zmartwienie. Uszkodzone PTU może spowodować uszkodzenie skrzyni biegów (i nie mam Drive ani Reverse). Ale może to być jakiś „tryb awaryjny”.
Znalazłem to krótkie YouTube, dla tej samej skrzyni biegów i PTU, z prawie tymi samymi błędami (ale bez metalicznego huku) i zostało to naprawione po wymianie PTU
Taka jest sytuacja.
Mam kilka pytań, jeśli ktoś może udzielić rady:
1. Jeśli założę nowe PTU, ale skrzynia biegów jest uszkodzona, czy może to uszkodzić PTU? Nie mówię o jeździe w ten sposób, ale o próbie samej wymiany PTU.
2. Jak sprawdzić skrzynię biegów? Pomyślałem najpierw, żeby sprawdzić olej – ale to może nic nie pokazać. Pomyślałem też o podniesieniu przednich kół, obracaniu nimi, żeby sprawdzić, czy słyszę jakieś hałasy, ale mogę nic nie usłyszeć, ponieważ jazda na neutralnym nie powodowała żadnych hałasów.
Pomyślałem też o wyjęciu PTU, wału napędowego i prawego wału napędowego. Pozostawiając siłownik i wszystkie czujniki podłączone. Podnosząc przednie koła, uruchamiając silnik i próbując ręcznie zmieniać biegi. Ale nie jestem pewien, czy to zadziała bez PTU, czy usłyszę jakieś hałasy bez oporu PTU itp.
Więc jakieś pomysły, jak sprawdzić skrzynię biegów?
3. Nowe PTU w moparpartsgiant kosztuje 2400$ + 500$ + 1200$ wysyłki.
Na eBayu są regenerowane, za około ~1000$ łącznie z wysyłką.
Na przykład:
1PC Power Transfer Unit Case 2 Speed 68307403AG For 2014-2018 Jeep Cherokee | eBay
Możesz wyszukać na eBayu 68307403ag (popraw mnie, jeśli się mylę i to nie jest właściwy numer…)
Nie lubię kupować z eBayu i oczywiście wolałbym nowe, ale to około jednej czwartej ceny nowego.
Widziałem też na YouTube, że ktoś kupił jedno i wyglądało dobrze, z nowym silnikiem i uszczelkami i tak dalej (ale nie zaktualizował po zainstalowaniu).
Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Czy widzisz jakąś różnicę między PTU wystawionymi na eBayu, jakieś rekomendacje?
[/QUOTE]
Hej
@Assi,
Przepraszam też bardzo, że to się stało

. Film, który zamieściłeś, po prostu opisuje dobrze znany problem, że olej rozbryzgany w PTU może dostać się do silnika i płytki PC siłownika PTU, powodując jego awarię. Jest to dobrze znane i jak wspomniałeś, nawet zmieniłeś silnik jako środek ostrożności. Zauważ, że to, co mówi osoba w filmie o uszczelce siłownika, też nie jest dokładne. Uszczelka jest dostępna osobno jako część. Ponadto, nawet gdyby tak nie było, każdy mógłby po prostu użyć RTV, jeśli chciałby zrobić uszczelkę.
Być może film jest bardzo stary?
Jeśli chodzi o twoje pytania.... Oczywiście „Boom” nie jest dobry.
1.
Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, to wyciągnął osłony podwozia i wizualnie sprawdził spód. Jeśli huk był duży i PTU, mogło to oznaczać pęknięcie obudowy PTU, które można zobaczyć (a także zobaczyć wydobywający się olej). Mogło dojść do ścięcia śrub itp. Tak czy inaczej, krokiem nr 1 jest kontrola wizualna.
2. Czy PTU może spowodować uszkodzenie skrzyni biegów? Trudno powiedzieć. Skrzynia biegów jest w rzeczywistości dość solidna (mocna), w rzeczywistości jest oceniana na prawie dwukrotność momentu obrotowego silnika V6, jednak przekładnia łapiąca pod złym kątem itp. i kto wie. Ponieważ wcześniej nie miałeś problemów ze skrzynią biegów I PTU było niedawno naprawiane, powiedziałbym, że problem jest bardziej prawdopodobny z PTU, ale czy to spowodowało uszkodzenie skrzyni biegów, trudno powiedzieć. Tak, możesz spuścić olej z przekładni i poszukać zanieczyszczeń, ale jak wspomniałeś, może to nic nie pokazać. Możesz użyć endoskopu w otworze wlewu i sprawdzić, czy widzisz jakieś metalowe kawałki, ale pole widzenia nie będzie duże.
3. To, co wspominasz o sprawdzaniu bez PTU, myślę, że nie zadziała. PTU AD2 ma w sobie mechanizm różnicowy dla lewego i prawego przedniego koła, więc bez niego koła się nie obracają. (FWD i AD1 Cherokee mają mechanizm różnicowy w obudowie skrzyni biegów, ale nie AD2, w którym widziałeś dyferencjał podczas wymiany sworznia rolkowego). Jeśli zamierzasz wykonać ten test TYLKO po to, aby sprawdzić, czy skrzynia biegów wydaje jakieś odgłosy zgrzytania, to może zadziałać (samochód się nie poruszy, ale części skrzyni biegów, myślę, że nadal będą się poruszać. Dostajesz mnóstwo kodów/błędów z czujników kół itp., ale może zadziałać, jeśli tylko słuchasz, czy słyszysz zgrzytanie w skrzyni biegów.
4. Błędy, które zamieściłeś, odnoszą się do PTU (P1720 jest prawdopodobnie dlatego, że skrzynia biegów widzi, jak obraca się wał wyjściowy, tak jakby samochód powinien się poruszać, ale czujniki kół mówią, że samochód się nie porusza), więc nie widzę tego kodu jako jakiejkolwiek oznaki uszkodzenia skrzyni biegów. Tylko to, że samochód nie porusza się zgodnie z oczekiwaniami.
5. Być może najpierw wyciągnij PTU (jesteś profesjonalistą i prawdopodobnie znasz to lepiej niż większość mechaników Jeepa), zdejmij siłownik i sprawdź, czy widzisz uszkodzenia wewnątrz PTU, które mogłyby być przyczyną huku. Nie chcę tego mówić w ten sposób, ale im więcej uszkodzeń PTU widzisz, tym lepiej, jeśli chodzi o to, co słyszałeś. Jeśli rozłożysz PTU i wszystko będzie wyglądało tak, jak było wcześniej, tym bardziej skrzynia biegów wygląda podejrzanie. Wiesz o co mi chodzi? BTW, czy jest szansa, że zgrzytanie to widelec PTU próbuje zsynchronizować biegi i nie jest w prawidłowej pozycji, czy zgrzytanie jest znacznie głośniejsze/większe?
Mam nadzieję, że to pomoże