2014+ Jeep Cherokee Forums banner

ADII nie przełącza się na 4WD Low

1 reading
45K views 473 replies 22 participants last post by  Gary Kline  
#1 ·
Żona 2014 Limited. ADII. 86 tys. Zauważyłem niedawno olej na podłodze garażu pod silnikiem. To skłoniło mnie do wreszcie wymiany małego wycieku z obudowy chłodnicy oleju OE, o którym wiedziałem od jakiegoś czasu. Wymienione na aluminiową część Dorman. Wyjęty górny i dolny kolektor dolotowy. Nowe świece, skoro już tam byłem. Nowe uszczelki IM, wszystko dokręcone zgodnie ze specyfikacją. Wyczyściłem dolinę silnika między głowicami z całego starego oleju i płynu chłodzącego. Niezbyt skomplikowana naprawa, tak mi się wydawało.

Uruchomiłem Jeepa. Otrzymałem komunikat „4wd tymczasowo niedostępne”. To zwróciło moją uwagę. Uh oh, co zepsułem? Od tego czasu przeczytałem/dowiedziałem się, że prawdopodobnie było to spowodowane odłączeniem akumulatora (do naprawy). Początkowo nie chciał przełączyć się w żaden z trybów Śnieg, Sport, Błoto/Piasek. Jazda próbna przebiegła dobrze. Pod koniec jazdy udało mi się przełączyć go we wszystkie te elektroniczne podtryby, bez problemu. Następnie spróbowałem przetestować 4wd low. Neutralny, ledwo się toczył, próbował zmienić bieg, ale po 5-10 sekundach się nie udało. Zapomniałem, jaki był rzeczywisty komunikat, ale w zasadzie „nie można ukończyć zmiany”. Brak komunikatów „serwis 4wd”, brak zgrzytania, szarpania ani żadnych innych ostrzeżeń. Próbowałem kilka razy. Te same wyniki. Pełne ujawnienie, nie używamy 4wd low zbyt często i mogło tak być od jakiegoś czasu. Nie wiem. Minęło prawdopodobnie 3-4 lata, odkąd był ostatnio w Low i to tylko ja go krótko testowałem.

Co sprowadza mnie z powrotem do oleju pod Jeepem. Po całkowitym oczyszczeniu doliny wytarłem wszystko dobrze szmatami, preparatem do czyszczenia hamulców. Cały wcześniej wyciekający olej został usunięty. Po jeździe próbnej olej powrócił. Dolina silnika jest całkowicie sucha, więc nie pochodzi z „naprawionego” obszaru. Nie zebrał się w kałuże ani nic (kilka kropli na podłodze), ale zdecydowanie świeżo wyciekający olej na spodzie obszaru skrzyni biegów/ptu. Zastanawiam się więc, czy wyciek oleju z PTU (nie wygląda jak płyn przekładniowy) może powodować brak zmiany na Low, czy powinienem badać inne rzeczy?

Jestem też tuż przed 9 latami w mojej „8-letniej/150 tys.” rozszerzonej gwarancji na układ napędowy, więc ta naprawa jest w całości na mnie.

#2 ·
Właśnie zrobiłem również wymianę obudowy chłodnicy oleju/filtra. Trochę czasu zajęło, zanim olej przestał się pojawiać. Myślę, że był w jakichś pęknięciach/szczelinach tam w górze. Za każdym razem, gdy jedziesz i wszystko się nagrzewa, olej się rozrzedza i przecieka w dół. U mnie było to jak plama wielkości ćwierćdolara na podłodze przez kilka dni, potem wielkości dziesięciocentówki, potem tylko kropla wisząca na dole (nic na podłodze), aż w końcu nic.

Nie jestem pewien co do twojego ADII low. Ja też mam ADII i 94k. Myślę, że wyciek płynu PTU miałby znacznie gęstszą konsystencję, ale mogę się mylić. Jestem prawie pewien, że płyn w skrzyni biegów miałby inny kolor.

Powodzenia..

#3 ·
Mój był tak naprawdę jak plama wielkości ćwierć dolara na podłodze przez kilka dni, potem wielkości dziesięciocentówki, potem tylko kropla wisząca na dole (nic na podłodze), aż w końcu nic.
Mam nadzieję, że to również mój przypadek, jeśli chodzi o kroplę. Będę to monitorować i dam znać za kilka dni.
🤞
Niemniej jednak nadal nie mogę przełączyć na 4WD Low. Czy ktoś ma jakieś sugestie dotyczące rozwiązywania problemów w tej kwestii? prawie 100 wyświetleń, nikt nie ma żadnych uwag na temat Unable Shift?

#5 ·
Czy Twój dealer wgrał wszystkie aktualizacje związane z akcjami serwisowymi dla Twojego Jeepa? Wiem, że mój potrzebował kilku aktualizacji, które miały wpływ na układ napędowy. Powinieneś sprawdzić, czy na spodzie PTU nie ma wycieków. Sprawdź również RDM i osie pod kątem wycieków w pobliżu uszczelki(ek). System nie może przejść w tryb 4x4 low, jeśli RDM nie może się zablokować. Może to być również spowodowane przez Body Control Modual (BDC).

#9 ·
Czy Twój dealer wgrał wszystkie aktualizacje dotyczące akcji serwisowych dla Twojego Jeepa? Wiem, że mój potrzebował kilku aktualizacji, które miały wpływ na układ napędowy.
Tak. Wszystkie moje akcje serwisowe są aktualne.
System nie może wejść w tryb 4x4 low, jeśli RDM nie może się zablokować.
Rozwiń to trochę dla mnie, proszę. Rozumiem, że RDM „blokuje się” tylko w TH, którego nie mam. Co masz na myśli mówiąc „zablokować”?
#Gary Kline. Świetne kroki. Dziękuję!
Nie oczekuj, że jakikolwiek płyn w naszych Cherokee (z wyjątkiem modułu blokady w TH RDM) będzie miał tradycyjny kolor ATF.
A co z olejem ATF w skrzyni biegów? Czy w naszych 9-biegowych skrzyniach nie jest on czerwony?
Zwróć uwagę, że istnieje również otwór odpowietrzający między PTU a transaxle. Zgodnie z instrukcją serwisową, jeśli wycieka z niego olej, PTU należy wymienić.
Zdjęcie tego otworu odpowietrzającego (z lokalizacją/kontekstem) byłoby bardzo pomocne.
Jedną z rzeczy, które prawdopodobnie zrobiłbym najpierw, jest sprawdzenie poziomu oleju w PTU i sprawdzenie, czy jest bardzo niski.
Zgadzam się. Nigdy tego wcześniej nie robiłem. Czy ktoś mógłby mnie pokierować, abym znalazł korek wlewowy do PTU? Czytałem, że w PTU nie ma korka spustowego, tylko wlewowy. Zdjęcie tego korka wlewowego byłoby bardzo pomocne.
Powiedziałeś „ledwo się toczył”, kiedy próbowałeś zmienić bieg. Jestem prawie pewien, że pojazd musi być całkowicie zatrzymany i najpierw wrzucony na luz, aby włączyć 4low. Czy próbowałeś tego?
Tak. Jak podano w OP. Neutralny i ledwo się toczący, czyli ok. 1 mph. Tak jak mówi instrukcja i AtlCade69 potwierdził zrzutem ekranu z instrukcji obsługi.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dziękuję.

#6 ·
2014 Limited żony. ADII. 86 tys. Zauważyłem niedawno olej na podłodze garażu pod silnikiem. To skłoniło mnie do wreszcie wymiany małego wycieku z obudowy chłodnicy oleju OE, o którym wiedziałem od jakiegoś czasu. Wymienione na aluminiową część Dorman. Wyjęto górny i dolny kolektor dolotowy. Nowe świece, skoro już tam byłem. Nowe uszczelki IM, wszystko dokręcone do specyfikacji. Wyczyściłem dolinę silnika między głowicami z całego starego oleju i płynu chłodzącego. Niezbyt skomplikowana naprawa, tak mi się wydawało.

Uruchomiono Jeepa. Otrzymano komunikat „4wd tymczasowo niedostępny”. To zwróciło moją uwagę. Uh oh, co spieprzyłem? Od tego czasu przeczytałem/dowiedziałem się, że prawdopodobnie było to spowodowane odłączeniem akumulatora (do naprawy). Początkowo nie chciał się przełączyć na żaden z trybów Snow, Sport Mud/Sand. Jazda próbna przebiegła bez problemu. Pod koniec jazdy udało mi się przełączyć na wszystkie te elektroniczne tryby podrzędne, bez problemu. Następnie spróbowałem przetestować 4wd low. Neutralny, ledwo się toczył, próbował się przełączyć, ale po 5-10 sekundach się nie udało. Nie pamiętam, jaki był rzeczywisty komunikat, ale w zasadzie „nie można zakończyć zmiany”. Brak komunikatów „serwis 4wd”, brak zgrzytania, szarpania ani żadnych innych ostrzeżeń. Próbowano kilka razy. Te same wyniki. Pełne ujawnienie, nie używamy 4wd low zbyt często i mogło tak być od jakiegoś czasu. Nie wiem. Pewnie 3-4 lata, odkąd był ostatnio w Low i to tylko ja go krótko testowałem.

Co sprowadza mnie z powrotem do oleju pod Jeepem. Po całkowitym oczyszczeniu doliny wytarłem wszystko dobrze szmatami, środkiem do czyszczenia hamulców. Cały wcześniej wyciekający olej został usunięty. Po jeździe próbnej olej powrócił. Dolina silnika jest całkowicie sucha, więc nie pochodzi z „naprawionego” obszaru. Nie zebrał się w kałuży ani nic (kilka kropli na podłodze), ale zdecydowanie świeżo wyciekający olej na spodzie obszaru skrzyni biegów/ptu. Zastanawiam się więc, czy wyciek oleju z PTU (nie wygląda jak płyn przekładniowy) może powodować brak zmiany na Low, czy powinienem badać inne rzeczy?

Jestem również niecałe 9 lat w mojej „8-letniej/150 tys.” rozszerzonej gwarancji na układ napędowy, więc ta naprawa jest całkowicie na mnie.
Kilka kroków,

1. Z przodu PTU. Pobierz próbkę płynu i powąchaj ją. PTU używa oleju przekładniowego, który (dla mnie) jest znacznie „bardziej śmierdzący” i ostry, podczas gdy olej silnikowy (np. z cieknącej chłodnicy oleju) nie jest tak silny. Zauważ, że olej przekładniowy nie jest czerwony (jak płyn AFT), więc nie oczekuj żadnego płynu w naszych Cherokee (z wyjątkiem modułu blokady w TH RDM), który miałby tradycyjny kolor ATF. Olej przekładniowy PDU jest przezroczysty/złoty jak olej silnikowy, ale nie tak złoty.

Powiedzmy, że to olej PTU.... PTU jest elementem do wymiany (cała część musi zostać wymieniona), jednak USZCZELKI są sprzedawane oddzielnie i można je wymienić. Istnieje uszczelka siłownika (nr 1 i 4 poniżej), uszczelka między połówkami obudowy (nr 2) oraz uszczelki do prawej półosi i tylnego wału napędowego (nr 3). Jedyną rzeczą jest to, że cała PTU musi zostać wyjęta, aby je wymienić, co jest dużym zadaniem. Możesz więc wymienić uszczelkę i nie wiedzieć, czy problem został rozwiązany, dopóki wszystko nie zostanie ponownie złożone. Zauważ, że między PTU a Transaxle znajduje się również otwór odpowietrzający. Zgodnie z instrukcją serwisową, jeśli wycieka z niego olej, PTU należy wymienić. Jedną rzeczą, którą prawdopodobnie zrobiłbym najpierw, jest sprawdzenie poziomu oleju PTU i sprawdzenie, czy jest bardzo niski. To przynajmniej pomogłoby ustalić, skąd pochodzi olej. Potwierdź również, że w obudowie nie ma pęknięć fizycznych, powiedzmy, od dużego kamienia odbijającego się i powodującego pęknięcie w obudowie.

Image

Image

Attachments

#8 ·
U mnie jest napisane toczenie się @ 0-3 mph, ale pamiętaj, że 3 to mniej więcej prędkość, z jaką chodzi przeciętny człowiek, i następujące zastrzeżenie w instrukcji, jeśli jest całkowicie zatrzymany:
Image

#12 · (Edited)
Witaj @speedbrake ,

Odpowiedzi w zielonej czcionce pogrubionej:
Gary Kline powiedział:
nie oczekuj żadnego płynu w naszych Cherokee (z wyjątkiem modułu blokady w TH RDM), który miałby tradycyjny kolor ATF.
A co z ATF w skrzyni biegów? Czy to nie jest czerwony atf w naszych 9 biegach?

Płyn w naszych 9ZF to specjalny płyn do przekładni Mopar 8 i 9 Speed (nr części 68218925AB) przeznaczony do przekładni ZF (9 biegów w Cherokee, 8 biegów w Wrangler, Grand Cherokee itp.). Moja rekomendacja, kupuj tylko markę MOPAR, nie ryzykuj z żadną inną. Po wyjęciu z butelki jest to przezroczysty/zielonkawy płyn, całkowicie inny niż przeciętne czerwone płyny przekładniowe typu Dextron II, z którymi większość z nas dorastała (a przynajmniej, jak nazywają to moje dzieci, "stare czasy", w których dorastałem, kiedy świat był jeszcze czarno-biały, nie było czegoś takiego jak 'Internet', a koło i ogień nie zostały jeszcze wynalezione)

Image
Gary Kline powiedział:
Zauważ, że między PTU a Transaxle znajduje się również otwór odpowietrzający. Zgodnie z instrukcją serwisową, jeśli wycieka z niego olej, PTU musi zostać wymieniony.
Zdjęcie tego otworu odpowietrzającego (z lokalizacją/kontekstem) byłoby bardzo pomocne.

Niestety, nigdy go nie widziałem (nie musiałem wyjmować mojego PTU), ale jest opisany jako znajdujący się między PTU a Transaxle. Zauważ, że pominąłem jeden ważny szczegół... instrukcja serwisowa stwierdza, że otwór odpowietrzający dotyczy tylko jednostek AD 2-biegowych (AD2 / AD2 z tylną blokadą (TH)), więc dla osób z AD1 może to nie dotyczyć.

Korzystając ze zrzutu ekranu poniżej jako wskazówki, oznaczyłem "FWD" jako orientację do przedniego końca pojazdu.

1. Zielona strzałka z tyłu to tylne mocowanie silnika.
2. Żółta strzałka to transaxle (do której przykręcona jest PTU)
3. Śruby mocujące PTU do transaxle znajdują się w okręgu nr 1, a okrąg nr 2 to sama PTU

Założę więc, że jeśli płyn wycieka z otworu odpowietrzającego, musi pojawić się gdzieś w obszarze zaznaczonym na biało.

Image

Gary Kline powiedział:
Jedną rzeczą, którą prawdopodobnie zrobiłbym najpierw, jest sprawdzenie poziomu oleju w PTU i sprawdzenie, czy jest bardzo niski.
Zgadzam się. Nigdy tego wcześniej nie robiłem. Czy ktoś mógłby mnie pokierować, gdzie znaleźć korek wlewowy do PTU? Czytałem, że w PTU nie ma korka spustowego, tylko wlewowy. Zdjęcie tego korka wlewowego byłoby bardzo pomocne.

1. Korek wlewowy znajduje się za osłoną termiczną na PTU. Aby uzyskać dostęp, zdejmij śruby osłony termicznej (nr 2 na zrzucie ekranu poniżej), które trzymają osłonę termiczną (nr 1 na zrzucie ekranu).
Image

2. Korek wlewowy znajduje się po stronie pasażera PTU. Ma otwór na gniazdo 3/8", w którym można użyć grzechotki gniazda, aby go odkręcić.
Image

3. To ujęcie jest tylko dodatkiem do wizualizacji płynu wewnątrz PTU. Zobacz czerwone linie, które dodałem. To kąpiel płynna, w której obracają się koła zębate. Poziom napełnienia jest do dolnej części korka wlewowego.

Dla mnie trudno jest pojąć wyciek płynu pochodzący na przykład z uszczelki półosi po stronie pasażera lub uszczelki na siłowniku na górze, ponieważ pomyślałbym, że olej przekładniowy tylko chlupie w tych obszarach - nie są one w nim zanurzone, jak uszczelka dolnej obudowy lub uszczelka tylnego wału napędowego, ale nie jestem inżynierem, który to zaprojektował, więc wiedzą najlepiej (chociaż wszyscy ludzie, którzy musieli wymienić swoje PTU, prawdopodobnie będą debatować nad tym ostatnim zdaniem ;-)

Image

4. Jeśli zdecydujesz się wypompować stary płyn i/lub uzupełnić to, co tam jest, jeśli jeszcze nie masz pompy, używam taniego $7 HF special. Działa dobrze i jest tanie.
Image

5. Specyfikacje napełniania dla AD1 i AD2 znajdują się poniżej. Płyn można uzyskać u każdego dealera. Ten płyn jest również dostępny u osób trzecich (Mobil 1, AMSoil itp.), więc decyzja należy do Ciebie. Wielu z nas lubi trzymać się marki MOPAR, ponieważ jest to OEM, ale wielu woli również inne. Twój wybór. (Uwaga, jeśli kiedykolwiek spuścisz i napełnisz swój TYLNY moduł napędowy (RDM), istnieje inna lepkość i jest ona dostępna tylko w marce MOPAR. Zalecamy, aby nie używać żadnych innych z tyłu.)

Istnieje również specyfikacja momentu obrotowego (patrz zrzut ekranu na dole), chociaż zakładam, że większość z nas po prostu zamyka, aż poczuje się ciasno.

Image

Image

Image

Attachments

#22 ·
Cześć @speedbrake,

Odpowiedzi w zielonej pogrubionej czcionce:
3. To ujęcie jest tylko dodatkiem do wizualizacji płynu wewnątrz PTU. Zobacz
czerwone linie, które dodałem. To jest kąpiel płynowa, w której obracają się koła zębate. Poziom napełnienia jest do dolnej części korka wlewu.

View attachment 222494

Planuję to zrobić. Obejrzałem kilka filmów, w których płyn był dodawany przez otwór wlewowy. Ale nie było to na pojeździe. PTU było podniesione lub pod innym kątem niż w przypadku montażu w pojeździe. Nie używali tego otworu do ustawiania poziomu płynu. Twoje zdjęcie jest dość zbliżone do tego, jak wyglądałoby to zamontowane w jeepie. Moje pytanie brzmi, co się stanie, jeśli postawię jeepa na rampach lub podniosę go z przodu, aby zdjąć oponę po stronie pasażera w celu uzyskania dostępu? A może musi być wypoziomowany, aby uzyskać odpowiednią ilość płynu z powrotem? A może to nie ma znaczenia?

#14 ·
Znakomite informacje, Gary. Dzięki. To bardzo pomaga! Doceniam zdjęcia i diagramy. Bardzo pomocne.

Przeczytałem na tym forum wystarczająco dużo, aby wiedzieć, że należy używać tylko płynu Mopar w RDM, a konsensus wydaje się również być taki, aby używać płynu Mopar 8/9 w skrzyni biegów. NIE wiedziałem, że to przezroczysty/zielonkawy płyn do skrzyni biegów. Jestem wieloletnim użytkownikiem ZJ, ten sam nick na JeepForum.com. Więc byłem przyzwyczajony do wiśniowej czerwieni ATF+ przez prawie trzy dekady. Przy okazji, uwielbiam JeepForum..com, bardzo mi pomógł przez lata i są tam bardzo kompetentni ludzie na forum ZJ, ale sekcja KL jest tam słaba w porównaniu do tej. Po prostu nie ma takiego ruchu technicznego jak tutaj.

#15 ·
Znakomite informacje, Gary. Dzięki. To bardzo pomaga! Doceniam zdjęcia i diagramy. Bardzo pomocne.

Czytałem wystarczająco dużo na tym forum, aby wiedzieć, że należy używać tylko płynu Mopar w RDM, a konsensus wydaje się również być taki, aby używać płynu Mopar 8/9 w skrzyni biegów. NIE wiedziałem, że to przezroczysty/zielonkawy płyn do skrzyni biegów. Jestem facetem ZJ od dłuższego czasu, ten sam nick na JeepForum.com. Więc byłem przyzwyczajony do wiśniowej czerwieni ATF+ przez prawie trzy dekady. Przy okazji, uwielbiam JeepForum.com, bardzo mi pomógł przez lata i są tam bardzo kompetentni ludzie na forum ZJ, ale sekcja KL jest tam słaba w porównaniu do tej. Po prostu nie ma takiego ruchu technicznego jak tutaj.
Nie martw się, odwzajemniamy to, sekcja ZJ tutaj jest słaba 😂 😂 😂

#16 · (Edited)
Po obejrzeniu zdjęć siłowników w wątku Gary'ego na temat awarii PTU, mam kilka pytań.

1. Widzę co najmniej dwa różne siłowniki. Jeden ma pojedynczy widelec zmiany biegów, inny ma dwa widelce zmiany biegów.
Image

Image

Image

Czy jeden siłownik jest na PTU, a drugi na RDM?

2. Jeśli tak, który siłownik jest na którym? Dwa widelce na PTU czy RDM?

3. Kiedy elektronicznie przełączamy na 4wd Low, co dokładnie (teoretycznie) się dzieje? Jeśli rzeczywiście istnieją przednie (PTU) i tylne (RDM) siłowniki, wydawałoby się, że sygnał elektroniczny trafia do każdego siłownika, zajmuje to kilka sekund, zanim widelce zmiany biegów F i R fizycznie przesuną przełożenie w zakres Low, coś "sprawdza je", aby upewnić się, że oba są w pełni przełączone, a następnie otrzymujesz zapowiedź 4WD Low Range w pojeździe. Czy to mniej więcej się zgadza?

#35 ·
O rany! To zadziałało. Nie jestem zbyt dobry w technologii. Chyba wystarczająco dobry. Po prostu podążałem za tym
, aby uzyskać angielskie napisy do jego rosyjskiego dźwięku. Dla tego konkretnego filmu, który dotyczy awarii przy przełączaniu na niski bieg.
To dotyczy TH, ale ADII jest podobne.

To nie jest idealne, to nawet NIE JEST BLISKO ideału. Ale mogę powiedzieć, że po jednokrotnym obejrzeniu go tylko z rosyjskim dźwiękiem, miałem mgliste pojęcie o tym, co robił, ale to było tylko z filmu. Teraz, po obejrzeniu go z angielskimi napisami (choć pełnymi nonsensów), mam o wiele lepsze pojęcie o problemie, diagnozie i naprawie. Zasadniczo usunął PTU, a następnie jego siłownik zmiany biegów. Znalazł dużo wiórów metalu przyklejonych do magnesów, które najwyraźniej są „wskaźnikami położenia” dla tego, gdzie faktycznie znajdują się widełki zmiany biegów. Używa efektu Halla. Śmieszne, to faktycznie przetłumaczyło się poprawnie, ale przetłumaczyło „zablokowany” (lub jakieś podobne słowo) na „jeż”. Nie można tego wymyślić!😂 Więc to odpowiada na moje poprzednie pytanie zadane w Poście #16 tego wątku
3. Kiedy elektronicznie przełączamy na 4wd Low, co dokładnie (teoretycznie) się dzieje? Jeśli rzeczywiście istnieją przednie (PTU) i tylne (RDM) siłowniki, wydawałoby się, że sygnał elektroniczny trafia do każdego siłownika, zajmuje to kilka sekund, zanim widełki zmiany biegów F i R fizycznie przesuną przełożenie na niski zakres, coś „sprawdza je”, aby upewnić się, że oba są w pełni przełączone, a następnie otrzymujesz zapowiedź 4WD Low Range w pojeździe. Czy to mniej więcej prawda?
Odpowiedź: że „coś je sprawdza” to te magnesy w siłowniku zmiany biegów!
Po tym przełączenie na 4wd Low nadal nie działało. Więc wyciągnął mały silnik serwo z siłownika zmiany biegów PTU, rozebrał go i wyczyścił brud ze szczotek. Zainstalował ponownie siłownik. Przy okazji, najwyraźniej przełącznik PTU jest tym z dwoma widełkami, przynajmniej w TH, który naprawiał. To pokazał jego film. Wszystko działało teraz w PTU… ale. Ze wszystkim ponownie zainstalowanym w pojeździe, Jeep przełączał się na 4wd low ok, ale tylna blokada (to był TH) nie włączała się. Ponadto utknął teraz w 4wd Low i nie mógł się z niego przełączyć. Użył swojej fantazyjnej elektroniki diagnostycznej, aby uruchomić test, aby wydostać go z 4wd Low. Więc teraz zaczął przyglądać się RDM. Pierwszą rzeczą, jaką znalazł, było to, że miał bardzo mało oleju. Usunął siłownik zmiany biegów z RDM. Trochę wiórów metalu na magnesach, ale znacznie mniej niż PTU. Wyczyścił silnik. Siłownik zmiany biegów RDM działał teraz, ale nadal nie przełączał się na Rear Locked. Znalazł drugi RDM. przetestował go i wszystko działało teraz, w tym Rear Locker. Ma kilka innych filmów Cherokee AWD, które zamierzam obejrzeć. Na razie brak czasu…

#17 ·
Jeśli sprawdzisz strony Mopar, pokażą one tę samą część we wszystkich PTU, więc myślę, że to tylko zdjęcie stockowe. Myślę, że jedynym sposobem, aby się upewnić, jest (a) wyjęcie tego z istniejącego PTU, jeśli go wyciągniesz, a następnie dopasowanie numeru części lub (2) uzyskanie go od dealera (lub strony z częściami Mopar) za pomocą numeru VIN. Nie sądzę, żeby było wystarczająco dużo osób, które samodzielnie wyjęły i wymieniły swoje siłowniki, aby mieć pewność, który/który z nich znajduje się w każdym z różnych układów napędowych.

#21 ·
Aktualizacja: Obsługa płynu w PTU (przedni mechanizm różnicowy) i RDM (tylny mechanizm różnicowy). Zamierzam założyć wątek w sekcji ogólnej na temat tego serwisu, ale oto moje wnioski:
Jest kilka dobrych zdjęć powyżej w poście nr 12 PTU. Ale to zdjęcia ADI PTU. Mam ADII. Procedury serwisowe wciąż zasadniczo takie same. Największa różnica polega na tym, że lokalizacje korków wlewowych są różne. Port wlewowy ADI jest skierowany na stronę pasażera, port wlewowy ADII jest skierowany do tyłu.
Image

Dostęp do portu wlewowego: Ponownie, dotyczy to ADII. Zdaję sobie sprawę, że ADI może być inne. Musisz usunąć osłonę termiczną. Niestety, nie jest to „łatwy” do usunięcia. Easy One znajduje się po stronie kierowcy PTU, ma 3 śruby 10 mm, które można łatwo zobaczyć i usunąć. Możesz przejść do przodu i usunąć Easy One w celu czyszczenia/kontroli, cokolwiek. Ale nie zapewni Ci to dostępu do portu wlewowego. Osłona termiczna, którą musisz usunąć dla ADII, znajduje się po stronie pasażera PTU. Jedna śruba 13 mm, jedna śruba 10 mm (widać na poniższym zdjęciu) i jedna śruba na samej górze, która jest zasadniczo niedostępna. Usunąłem pierwsze dwie i zgiąłem osłonę termiczną, aby uzyskać dostęp do portu wlewowego.
Image

Ze względu na geometrię portu wlewowego, szczegółowo opiszę to w mojej instrukcji serwisowej, nie byłem w stanie zassać ŻADNEGO płynu z PTU. Dodałem syntetyczny olej przekładniowy 75W90. Zajęło to nieco ponad 0,25 qt (200 ml), zanim wypłynął z portu wlewowego. Pojemność, jak podano powyżej, wynosi 1,27 qt łącznie dla ADII. Nieco więcej niż przeciętne nagromadzenie drobnych cząstek na korku wlewowym, ale nic strasznego.
Image

Image

RDM było o wiele łatwiejsze. Oczywiście miałem płacz po stronie kierowcy z RDM. Dużo zaschniętego brudu i oleju przekładniowego. Ładnie się wyczyściła.
Image

Dwa porty wlewowe po stronie rufowej RDM. Jeden po stronie kierowcy, jeden po stronie pasażera. Dość łatwy dostęp do nich. Brak blokad osłony termicznej. Niewielkie nagromadzenie drobnych cząstek metalu na każdym korku magnetycznym. Odessano 300 ml z portu wlewowego po stronie pasażera, a następnie 350 ml z portu wlewowego po stronie kierowcy. Napełniony płynem Mopar 68227765AB ze sklepu, 20 USD/qt. Strona kierowcy wymagała 750 ml do ponownego napełnienia, strona pasażera 450 ml. Wykonując obliczenia na podstawie tego wszystkiego, całe RDM było o pół kwarty za mało. To był jego pierwszy serwis dyferencjału w historii przy 86 tys. Nie znam całkowitej pojemności RDM ani tego, czy lewa i prawa strona w ogóle się mieszają, ale czytałem więcej niż jeden wątek, w którym stwierdzono, że olej RDM wydaje się migrować ze strony pasażera na stronę kierowcy.
Ostateczny wynik tego wszystkiego nie rozwiązał żadnego z moich pierwotnych problemów, wycieku oleju i niemożności zmiany na 4wd low. Oczywiście uważam, że serwis PTU/RDM powinien zostać wykonany (uszczelniony na całe życie. Hah!! Mam most do sprzedania). Patrzę na to tak, że i tak trzeba było to zrobić, nawet jeśli nie rozwiązało to moich problemów. Myślę teraz, że wyciek oleju to tylna uszczelka główna, a No Shift To Low to po prostu znane problemy z dyferencjałem KL. W tym momencie cieszę się, że wszystko inne nadal działa. Po prostu nie mogę uzyskać dostępu do 4wd Low. Naprawdę, naprawdę żałuję, że nie byłem bardziej skrupulatny w sprawdzaniu stanu wszystkiego w układzie napędowym, zanim skończyła się gwarancja. Lekcja dla tych z Was z 2015 roku i młodszych KL. Przeprowadź WSZYSTKIE elementy układu napędowego przez próby, zanim skończy się TWÓJ zegar.
Shift Actuator Trivia: W poście nr 16 powyżej użyłem kilku zdjęć Gary'ego Kline'a z siłowników zmiany biegów PTU/RDM, zadając pytanie, które gdzie pasują? Myślę, że udało mi się to rozwiązać, przynajmniej częściowo. Niezbyt mi to pomaga, ponieważ musiałbym wyjąć całą PTU i/lub RDM z pojazdu (w celu uzyskania dostępu, dźwignie zmiany biegów znajdują się na górze), aby je zmienić. A nawet wtedy nie wiem, czy jest to proces „wyjmij i przykręć nowy”, czy też cała obudowa musi się rozpaść, aby zmienić siłownik. Och, a siłowniki kosztują teraz około 500 dolarów każdy. Więc nie, jeśli nadal będzie działać i jeździć, gdy te KL zaczną trafiać na złomowiska za kilka lat, kupię jeden za 30 dolarów i może spróbuję. Do tego czasu, 🤞🏻
RDM wydaje się używać siłownika zmiany biegów z zielonym o-ringiem (na zdjęciach). Przynajmniej dla ADII. Opieram to na niczym więcej niż geometrii. Mają dokładnie taki sam kształt. Żaden z pozostałych siłowników tak nie wygląda.
Image

Image

Uważam, że siłownik zmiany biegów dla PTU, ponownie na ADII, to ten. Niebieski o-ring. Numer części Mopar 68321285AE.
Image

Zatem do rozwiązania pozostaje, który siłownik zmiany biegów pasuje do TH RDM. Ponieważ ma tylną blokadę, ryzykuję, że jest to ten z dwoma widełkami zmiany biegów? Nie wiem. Po prostu rzucam to w przestrzeń.
Ponadto, czy ADI PTU w ogóle miałoby siłownik zmiany biegów? Nie zmienia się na 4wd low. Nie blokuje się. Ale jeśli spojrzysz na poprzednie zdjęcie ADI, to rzeczywiście jest na nim siłownik. Więc co on robi?

#25 ·
@speedbrake kilka zdjęć obudowy ADII vs AD1. Widzę, dlaczego miałeś problem z wydobyciem płynu w AD II. Czerwona strzałka wskazuje miejsce otworu wlewowego. Czerwona linia to poziom napełnienia. Na zielono znajduje się koło zębate blokujące dostęp do głównego zbiornika. Mam AD1 i planuję włożyć moje narzędzie do ekstrakcji, podążając za zieloną strzałką, do głównego zbiornika.
Image

Image

Image

Image

#26 ·
Dobre zdjęcia, dzięki. Czy przypadkiem ma Pan/Pani jakieś zdjęcia siłownika zmiany biegów, który pochodził z góry tego PTU?

Oto, co znalazłem z geometrią otworu wlewu ADII. ADII z usuniętą wtyczką wlewu.
Image

To jest przez tanią kamerę Jeffa Bezosa.
Image

Trochę bliżej….
Image

Zaraz po zakończeniu gwintów zaczyna się mechaniczna przeszkoda. To jest naprawdę powiększone, ale widać, że jest tylko jedna mała przestrzeń około godziny pierwszej w otworze wlewu, która nie jest całkowicie zablokowana. Ta przestrzeń w kształcie półksiężyca to jedyna droga do ADII.
Image

Moje najlepsze zdjęcie ilustrujące geometrię. Nawet jeśli włożysz w półksiężyc wąż o średnicy 1/4 cala, przejdzie on tylko około 2-3 cali dalej i zostanie zablokowany. Nie ma możliwości włożenia rurki do miski olejowej, gdzie znajduje się płyn.
Image

Głupi PTU musi mieć wywiercony i nagwintowany korek spustowy 😊. Jeśli kiedykolwiek rozbiorę jeden na części, to jest na liście.

#28 · (Edited)
Technicznie rzecz biorąc, nie. Zły olej przekładniowy do PTU. Specyfikacje powyżej.

Edycja: Myliłem się. Mój błąd. TO JEST prawidłowy olej PTU. Sprawa z modyfikatorem tarcia jest jednak otwarta do dyskusji. Ogólnie rzecz biorąc, FM są przeznaczone do mechanizmów różnicowych o ograniczonym poślizgu, gdzie naprzemiennie występuje seria tarcz sprzęgła i tarcia. Z tego, co wiem, nie ma to miejsca w naszych PTU. Więc, czy FM zaszkodzi? Prawdopodobnie nie. Ale to tylko moje zdanie. Inni niech się wypowiedzą, proszę. Udało mi się znaleźć w pełni syntetyczny 75W90 bez żadnych FM, więc go użyłem.

Uszczelnienie AT-205 jednak mnie rozśmieszyło. Mam tego pół skrzynki w garażu! Za dużo starych rzeczy, które przeciekają, chyba.

#31 · (Edited)
Technicznie rzecz biorąc, nie. Zły olej przekładniowy do PTU. Specyfikacje powyżej.

Ogólnie rzecz biorąc, FM są przeznaczone do mechanizmów różnicowych o ograniczonym poślizgu, gdzie naprzemiennie występuje seria tarcz sprzęgła i ciernych. Z tego co wiem, w naszych PTU tak nie jest. Więc, czy FM zaszkodzi? Prawdopodobnie nie. Ale to tylko moje zdanie. Inni niech się wypowiedzą. Udało mi się znaleźć w pełni syntetyczny 75W90 bez żadnych FM, więc go użyłem.
O ile wiem, w KL PTU lub RDM nie ma niczego przypominającego stare sprzęgła o ograniczonym poślizgu. Funkcjonalność "ograniczonego poślizgu" jest zapewniana przez automatyczne hamowanie poszczególnych kół, które się ślizgają. Więc modyfikator tarcia nie jest potrzebny (ani pożądany). Nie wyobrażam sobie jednak, żeby miało to wyrządzić wiele szkody.

#29 · (Edited)
Niesamowite zdjęcia @speedbrake !

Dzięki za otwarcie sprawy i umożliwienie nam wglądu do środka. To zupełnie nie to, czego się spodziewałem. Przy tak wielu awariach PTU, zawsze zakładałem, że koła zębate są ze szkła. Chyba jednak są metalowe. Kto by pomyślał 😂😂😂

ps: Czy ja powiedziałem 'pomyślałem'? Ups, mam nadzieję, że to nie kolejna PTU pękająca gdzieś...

Attachments

#32 ·
@speedbrake dzięki za info o oleju do przekładni. To było to samo pytanie, kiedy wlałem go do przedniego dyferencjału Escalade. Czy dodatek LS robi różnicę? Nie zrobił nic zauważalnego. To napęd na wszystkie koła na stałe. Hałas z przekładni był mniejszy. Możliwe, że dodatek LS może pomóc w aktywnym napędzie ze względu na sposób jego działania. Albo nie. Zamierzam się dowiedzieć.

Zdjęcia to zrzuty ekranu z YouTubera Eugene Irimia, którego subskrybuję. Jest jedynym, którego znalazłem, który nie tylko skanuje kody i wymienia części. On ustala, dlaczego aktywny napęd zawodzi. Myślę, że mówi po rosyjsku, więc nie mam pojęcia, o czym on mówi. Ale wciąż wskazuje i testuje silniki w PTU i RDM. I wydaje się, że siłowniki/silniki są źródłem większości problemów. Kiedy ulegają awarii, wtedy psują się zęby i reszta.

#34 ·
Dobre znalezisko Tico007. Ten Rosjanin ma potencjał. Musimy tylko dowiedzieć się, co on mówi! Lol. Jak mówisz, on wskazuje na wszystkie właściwe rzeczy. Jedną z nich jest silnik napędu siłownika zmiany biegów, który wydaje się być pokryty smarem/olejem i nie działa. Potem go czyści i najwyraźniej działa. Facet jednak mówi bez przerwy. Nawet jeśli znajdziemy kogoś, kto mówi po rosyjsku, będzie to duże wyzwanie, aby przetłumaczyć wszystkie słowa wychodzące z ust tego faceta! On zdecydowanie jest "over the target". Zamierzam wypróbować automatyczne napisy YT i zobaczyć, czy uda mi się z tego coś spójnego wyciągnąć.