2014+ Jeep Cherokee Forums banner
21 - 40 of 248 Posts
Discussion starter · #21 ·
Dziękuję za przemyślenia.

Zastanawiam się, czy bezpiecznik BCM (F40?) jest przepalony, czy też coś się poluzowało w skrzynce bezpieczników pod maską.

Czy masz woltomierz, aby sprawdzić akumulator? Jeśli nie jest w okolicach 13 V, masz problem z akumulatorem. Jeśli wynosi około 13 V i znacznie spada podczas próby uruchomienia, jest to problem z akumulatorem. Jeśli nie spada, *może* to być uszkodzony moduł, bezpiecznik lub wyłącznik obwodu. Nawet jeśli rozrusznik się nie kręci, nadal występuje znaczne obciążenie elektroniki podczas próby uruchomienia.
Mieszkam na wyboistej, gruntowej drodze, więc poluzowanie się czegoś jest zdecydowanie możliwe.

Próbowałem kilka razy uruchomić, naładować i uruchomić jeepa, zanim przyszedł mój tata i sprawdził akumulator. Kiedy tu przyszedł, miał tylko 11,7, kiedy po raz pierwszy go przetestował. Powiedział, że kiedy próbował go uruchomić, miał 12,6 V.

Sprawdzę jednak ten bezpiecznik. Według strony internetowej, którą znalazłem, F41 to bezpiecznik 60 A "Body Control Module (BCM) - Feed 2", czy to ten, który sugerujesz?

F40 to bezpiecznik 20 A światła postojowego przyczepy.

Mieszkam na wyboistej, gruntowej drodze, więc możliwość poluzowania się czegoś jest jak najbardziej realna.

Próbowałem uruchomić i naładować jeepa kilka razy, zanim przyszedł mój tata i sprawdził akumulator. Kiedy tu przyszedł, miał tylko 11,7, kiedy po raz pierwszy go przetestował. Powiedział, że kiedy próbował go uruchomić, miał 12,6 V.

Sprawdzę jednak ten bezpiecznik. Według strony internetowej, którą znalazłem, F41 to bezpiecznik 60 A "Body Control Module (BCM) - Feed 2", czy to ten, który sugerujesz?

F40 to bezpiecznik 20 A światła postojowego przyczepy.
F41 bardziej na to wygląda. Nie mam już KL, więc opierałem się na pamięci.

Te napięcia wskazują na słaby akumulator.

Discussion starter · #23 ·
F41 brzmi bardziej prawdopodobnie. Nie mam już KL, więc opierałem się na pamięci.

Te napięcia wskazują jednak na słaby akumulator.
Czy wiesz, jak mogę zwolnić hamulec awaryjny w uszkodzonym pojeździe? Jest on obecnie zaciągnięty, a kiedy nadpisuję dźwignię zmiany biegów i włączam neutralny, nadal nie mogę ruszyć pojazdem, ponieważ **** hamulec postojowy jest włączony. Ciągle naciskam przycisk, aby go zwolnić, ale nic się nie dzieje. Pomarańczowa kontrolka na przycisku po prostu się zapala za każdym razem, gdy go naciskam. Próbowałem to zrobić, gdy pojazd był zaparkowany, a drzwi zamknięte, tak jak mówi instrukcja, ale to nie pomogło.

Czy wiesz, jak zwolnić hamulec awaryjny w uszkodzonym pojeździe? Jest on aktualnie włączony, a kiedy nadpisuję zmianę biegów i wkładam na neutralny, nadal nie mogę ruszyć pojazdem, ponieważ **** hamulec postojowy jest włączony. Ciągle naciskam przycisk, aby go zwolnić, ale nic się nie dzieje. Pomarańczowe światło na przycisku zapala się tylko wtedy, gdy go naciskam. Próbowałem to zrobić z pojazdem na parkingu i zamkniętymi drzwiami, tak jak mówi instrukcja, ale to nie pomogło.
Nie wiem na pewno, ale czy próbowałeś włączyć tryb serwisowy przez uconnect? Albo poczekaj trochę dłużej, aż ktoś, kto wie, odpowie.

Crash486 - Jeep Cherokee Limited diesel

Czy wiesz, jak mogę zwolnić hamulec awaryjny w uszkodzonym pojeździe? Jest on aktualnie zaciągnięty i kiedy nadpisuję zmianę biegów i wkładam na luz, nadal nie mogę ruszyć pojazdem, ponieważ cholerny hamulec postojowy jest zaciągnięty. Ciągle naciskam przycisk, aby go zwolnić, ale nic się nie dzieje. Pomarańczowa lampka na przycisku zapala się tylko wtedy, gdy go naciskam. Próbowałem to zrobić z pojazdem na parkingu i zamkniętymi drzwiami, tak jak mówi instrukcja, ale to nie pomogło.
Mam mały problem ze zrozumieniem... To 5-miesięczny Jeep i nie chce się uruchomić. Odpalanie z kabli najwyraźniej nic nie dało, więc... nazwałbym to poważną awarią i dealer powinien się tym zająć, zabierając Twojego Jeepa do warsztatu i naprawiając go. Po raz pierwszy zamieściłeś o tym post 4 stycznia i sytuacja się nie zmieniła od tego czasu??

Większość elektrycznych hamulców postojowych można wyłączyć ręcznie, ale Twój Jeep jest fabrycznie nowy, więc nie powinieneś niczego dotykać...

Więc może coś tu pomijam i przepraszam, jeśli tak jest. Jeśli nie, dealer to Twoja jedyna odpowiedź.

Wyłączenie EPB (hamulca postojowego) wymagałoby dostania się pod Jeepa i usunięcia niektórych elementów sprzętowych, jeśli jest to możliwe... Jeśli musisz iść tą drogą, porozmawiaj z pracownikami serwisu w salonie i poproś o właściwą procedurę.

Remote area or not. It’s a new vehicle. Stop fooling with it and having it sent to the dealer. It’s not your problem it’s the service departments.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Yep. Though this may be a bit of a special case, because of possible access restrictions to said vehicle. If a tow truck really can't get in there, then getting the Jeep out on its own power *may be* the only viable option. Do dealership techs make house calls ? Yeah maybe not..

Discussion starter · #30 ·
Dzięki za odpowiedź.

Mam mały problem ze zrozumieniem... To 5-miesięczny Jeep i nie chce się uruchomić. Uruchomienie go za pomocą kabli rozruchowych najwyraźniej nic nie dało, więc... nazwałbym to poważną awarią i dealer powinien się tym zająć, zabierając Twojego Jeepa do warsztatu i naprawiając go. Po raz pierwszy pisałeś o tym 4 stycznia i sytuacja się nie zmieniła od tego czasu??

Większość elektrycznych hamulców postojowych można wyłączyć ręcznie, ale Twój Jeep jest fabrycznie nowy, więc nie powinieneś niczego dotykać...

Może coś tu pomijam i przepraszam, jeśli tak jest. Jeśli nie, dealer jest Twoją jedyną odpowiedzią.
Dealer zajmie się tym, ale najpierw muszę go tam zawieźć. Mieszkam w bardzo wiejskiej okolicy ze stromym, wąskim podjazdem. Zadzwoniłem do pomocy drogowej Jeep i 5 firm holowniczych odmówiło wykonania zlecenia ze względu na lokalizację. 2 z nich powiedziały, że to zrobią, ale dopiero po wyschnięciu dróg. Padało z przerwami przez ostatnie 5 dni i jest mało prawdopodobne, aby przestało padać przez kolejne 4-5 dni.

W końcu dzisiaj dealer zaoferował mi samochód zastępczy, dopóki nie będę mógł sprowadzić firmy holowniczej na moją posesję, aby zabrać mojego Jeepa.

Mój wujek zaoferował, że podłączy się do tyłu mojego pojazdu i zasadniczo będzie moimi hamulcami (ma ogromną 1-tonową ciężarówkę z silnikiem Diesla), gdy będę pełzał w dół mojej stromej drogi na biegu jałowym. To tylko około pół mili, którą muszę pokonać, aby holownik mógł do mnie dotrzeć. Moim nowym problemem jest to, że głupi hamulec postojowy jest włączony i nie mogę go wyłączyć, więc nie mogę skorzystać z oferty mojego wujka.

To skłoniło mnie do zastanowienia się, dlaczego w niektórych pojazdach znajduje się drugi akumulator dla ESS. Z tego, co mogę przeczytać, służy on najwyraźniej do obsługi akcesoriów, gdy silnik jest zatrzymany, ale dlaczego nie po prostu większy akumulator główny w porównaniu z dodatkowymi kosztami i złożonością drugiego akumulatora? I dlaczego tylko w niektórych pojazdach? Jednym z potencjalnych wyjaśnień, które widziałem, jest to, że w niektórych pojazdach nie było miejsca na zwiększenie rozmiaru głównego akumulatora, więc bardziej praktyczne było dodanie drugiego akumulatora w innej, niewykorzystanej przestrzeni, ale nie jestem pewien, czy to prawda. Inną możliwością jest to, że większe silniki (takie jak V8) wymagają większej mocy rozruchowej, ale o ile wiem, WK2 nie jest jedynym pojazdem, który używa dwóch akumulatorów (kolejnym jest, jak sądzę, Pacifica), a te pojazdy niekoniecznie mają większe silniki niż Cherokee. Dlaczego więc zawracać sobie głowę dwoma akumulatorami w niektórych pojazdach, a w innych nie?

Discussion starter · #32 ·
Tylko żeby dodać do mojej powyższej wiadomości, po przypomnieniu sobie, że mieszkasz na odludziu. Więc... powiedz mi więcej o tym, jak próbowałeś uruchomić Cherokeego? Czy użyłeś małego zestawu wspomagającego Li-ion, większego (konwencjonalnego) zestawu wspomagającego, czy innego pojazdu? Czy rozmawiałeś z lokalnym operatorem lawety, aby sprawdzić, czy mogą się tam dostać? Jak powiedziałem wcześniej, są zaradni... Mogliby również wjechać mniejszą ciężarówką, żeby tylko spróbować doładowania...

Wyłączenie EPB (hamulca postojowego) wymagałoby dostania się pod Jeepa i usunięcia niektórych elementów sprzętowych, jeśli można je usunąć... Jeśli musisz iść tą drogą, porozmawiaj z pracownikami serwisu w salonie i poproś o właściwą procedurę.
Ok, więc zrobiłem wszystko powyższe. Uruchomiłem go własnym pojazdem. Uruchomiłem go ciężarówką mojego taty. Mam jedną z tych rzeczy z jump boxem i to wypróbowałem. Trzy dni temu poszedłem i kupiłem to od autozone https://www.autozone.com/test-scan-and-specialty-tools/battery-charger/duralast-50-amp-12-volt-battery-charger/412270_0_0

Miałem to podłączone przez ponad 48 godzin, a potem próbowałem go uruchomić bez powodzenia. Zrobiło to jednak coś, ponieważ wcześniej przestało działać oświetlenie wewnętrzne i reflektory. Po podłączeniu tej ładowarki oba te światła działały, a deska rozdzielcza zaświeciła się normalnym komunikatem „naciśnij hamulec i naciśnij przycisk start”. Niestety nadal nie mogłem użyć menu na desce rozdzielczej, aby wyłączyć hamulec postojowy lub w ogóle cokolwiek zrobić. Nacisnąłem przycisk wyboru i przyciski strzałek, ale komunikat nigdy się nie zmienia.

Podłączyłem mój tani czytnik kodów diagnostycznych, ale nie działał, ponieważ pojazd musi być uruchomiony, aby mógł odczytać jakiekolwiek kody.

Na koniec, dwa dni temu odważny kierowca lawety dotarł w 90% do mojego domu, ale poddał się, ponieważ był w ogromnej dwukołowej platformie. Przeszedł ostatnie 1/4 mili do mojego domu ze swoim jumpboxem, ale jego też nie działał.

Jeszcze jedna ostatnia rzecz o ładowarce do akumulatorów, którą kupiłem. Kiedy akumulator samochodowy zostanie w pełni naładowany, kontrolka na urządzeniu ładującym powinna zmienić się z „ładowania” na „naładowany/konserwacja”. Jednak po co najmniej 48 godzinach podłączenia do mojego jeepa, nigdy się nie zmieniła, nadal mówiła „ładowanie”.

Ok, więc zrobiłem wszystko powyższe. Odpaliłem go swoim własnym pojazdem. Odpaliłem go ciężarówką mojego taty. Mam takie urządzenie rozruchowe i próbowałem tego. Trzy dni temu poszedłem i kupiłem to w autozone https://www.autozone.com/test-scan-...cialty-tools/battery-charger/duralast-50-amp-12-volt-battery-charger/412270_0_0

Miałem to podłączone przez ponad 48 godzin, a potem próbowałem je uruchomić bez powodzenia. Zrobiło to jednak coś, ponieważ wcześniej wnętrze i reflektory przestały działać. Po podłączeniu tej ładowarki oba te światła działały, a deska rozdzielcza zaświeciła się normalnym komunikatem "naciśnij hamulec i naciśnij przycisk start". Niestety nadal nie mogłem użyć menu na desce rozdzielczej, aby wyłączyć hamulec postojowy lub w ogóle cokolwiek zrobić. Nacisnąłem przycisk wyboru i przyciski strzałek, ale komunikat nigdy się nie zmienia.

Podłączyłem mój tani czytnik kodów diagnostycznych, ale nie działał, ponieważ pojazd musi być uruchomiony, aby mógł odczytać kody.

Wreszcie, dwa dni temu odważny kierowca lawety dotarł w 90% do mojego domu, ale poddał się, ponieważ był w ogromnej dwukołowej platformie. Przeszedł ostatnie 1/4 mili do mojego domu ze swoim urządzeniem rozruchowym, ale jego też nie działało.

Jeszcze jedna rzecz dotycząca ładowarki do akumulatorów, którą kupiłem. Kiedy akumulator samochodowy zostanie w pełni naładowany, kontrolka na ładowarce powinna zmienić się z "ładowanie" na "naładowany/konserwacja". Jednak po co najmniej 48 godzinach podłączenia do mojego jeepa, nigdy się nie zmieniła, nadal wyświetlała "ładowanie".
Wow... Ok. Dzięki za aktualizację, to wszystko dla mnie wyjaśnia. Jakiś facet o nazwisku Murphy ma prawo dla takich rzeczy... :|
Nie mogę uwierzyć w to pech...

Ok, sytuacja z akumulatorem jest bardzo, bardzo dziwna i tak, migająca kontrolka ładowarki oznacza, że akumulator nigdy nie osiąga 100%. Ale jak *źle* jest, nie możemy powiedzieć bez testu obciążenia. Byłbym naprawdę ciekaw, żeby spróbować twojego z dobrą baterią, ale znowu, odpalenie go tak jak próbowałeś, powinno było go uruchomić, przynajmniej, jeśli to był tylko zły akumulator..

Cóż, dobre wieści o samochodzie zastępczym, więc może najlepiej poczekać, aż droga wyschnie. Jeśli chodzi o EPB, zapytaj serwisantów w swoim salonie, prawdopodobnie mogą wydrukować ci procedurę...

Jeśli akumulator jest uszkodzony i ma wewnętrzne zwarcie, możesz nie być w stanie go uruchomić, bez względu na to, co zrobisz. Czy możesz tymczasowo wymienić akumulator?

Lub zdobądź holownik 4WD. Musisz być na ciekawej drodze, jeśli 2WD nie może wjechać.

• Like
Reactions: ArizonaFred
To skłoniło mnie do zastanowienia się, dlaczego w niektórych pojazdach znajduje się drugi akumulator dla ESS. Z tego, co mogę przeczytać, ma on najwyraźniej obsługiwać akcesoria, gdy silnik jest zatrzymany, ale dlaczego nie po prostu większy akumulator główny w porównaniu z dodatkowymi kosztami i złożonością drugiego akumulatora? I dlaczego tylko w niektórych pojazdach?
Myślę (niepotwierdzone), że istnieje jakaś forma izolatora akumulatora między głównym a akumulatorem ESS. Jeśli rozładujesz akumulator, który zasila elektronikę, nadal możesz uruchomić silnik za pomocą akumulatora głównego, który następnie rozpocznie ładowanie akumulatora ESS. Mały akumulator przejmuje obciążenie akcesoriami, więc duży akumulator nie rozładowuje się i może częściej i szybciej aktywować ESS.

Discussion starter · #36 ·
Jeśli akumulator jest uszkodzony i ma wewnętrzne zwarcie, możesz nie być w stanie go uruchomić, bez względu na to, co zrobisz. Czy możesz tymczasowo wymienić akumulator?

Albo weź holownik 4WD. Musisz być na ciekawej drodze, jeśli 2WD nie może wjechać.
Tak, droga, na której jestem, jest dość szkicowa. Jestem do tego przyzwyczajony i nie mam problemów z wjechaniem tam napędem na 2 koła. Jest jednak szalony zakręt w kształcie agrafki, który stanowi problem dla dłuższych holowników. Innym problemem, jaki mam, jest to, że instrukcja obsługi wydaje się mówić, że jedynym sposobem holowania mojego pojazdu jest użycie lawety. Nie mogę użyć wózka holowniczego ani typu holownika, który podnosi tylko dwa koła z ziemi. Domyślne ustawienie mojego Jeepa to automatyczny napęd na 4 koła i nie ma możliwości wyłączenia go i ustawienia tylko napędu na dwa koła. Wierzę, że dlatego instrukcja obsługi wydaje się mówić, aby używać tylko lawety. Mówię "wydaje się mówić", ponieważ jest to trochę mylące.

Chciałbym również uzyskać jakieś informacje na ten temat. Czy dobrze to czytam dla mojego modelu?

Albo weź holownik 4WD. Musisz być na ciekawej drodze, jeśli 2WD nie może wjechać.
Nigdy nie byłem świadkiem takiej sytuacji, ale przypuszczam, że jest to możliwe. @Brandaloo : czy możesz spróbować uruchomić go za pomocą odłączonego akumulatora Cherokee? Należy zachować szczególną ostrożność, aby nie spowodować zwarcia (na przykład dodatni dotykający podwozia lub silnika).

Edycja, aby dodać: uważaj, jeśli próbujesz z innym akumulatorem, ponieważ akumulatory Cherokee mają bieguny w *nietypowej* pozycji, co oznacza dodatni z przodu po prawej stronie (zamontowany z tyłu po lewej stronie w KL). Większość akumulatorów samochodowych ma odwrotnie, dodatni z przodu po lewej stronie.

Myślę (niepotwierdzone), że istnieje jakiś rodzaj izolatora akumulatora między głównym akumulatorem a akumulatorem ESS. Jeśli rozładujesz akumulator, który zasila elektronikę, nadal możesz uruchomić samochód z głównego akumulatora, który następnie rozpocznie ładowanie akumulatora ESS. Mały akumulator przejmuje obciążenie akcesoriów, więc duży akumulator nie rozładowuje się i może szybciej i częściej aktywować ESS.
Tak, tak jest, ale zastanawiam się tylko, dlaczego w niektórych pojazdach z ESS potrzebny jest drugi akumulator, podczas gdy inne po prostu używają jednego, większego akumulatora.

Raczej skłaniam się ku krótszej baterii, ponieważ ładowarka nigdy nie była w stanie jej naładować.

Spróbowałbym włożyć dowolną baterię, żeby tylko zjechać z górki. Uważaj na połączenia, jak wspomniano. Następnie, gdy już zjedziesz z górki, włóż złą baterię i zleć naprawę u dealera.

Nie sądzę, żebym poszedł drogą bez podłączonej baterii. Zbyt wiele elektroniki...

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #40 ·
Nigdy nie byłem świadkiem takiej sytuacji, ale przypuszczam, że jest to możliwe. @Brandaloo : czy możesz spróbować uruchomić go za pomocą odłączonego akumulatora Cherokee? Należy zachować szczególną ostrożność, aby nie spowodować zwarcia (na przykład dodatni dotykający podwozia lub silnika).

Edycja, aby dodać: uważaj, jeśli próbujesz z innym akumulatorem, ponieważ akumulatory Cherokee mają bieguny w *nietypowej* pozycji, co oznacza dodatni z przodu po prawej stronie (zainstalowany z tyłu po lewej stronie w KL). Większość akumulatorów samochodowych ma odwrotnie, dodatni z przodu po lewej stronie.
Dzięki za radę i ostrzeżenie. Dziś pożyczyłem Grand Cherokee z 2017 roku i pomyślałem, że będę mógł wymienić ten akumulator i podłączyć go do mojego Cherokee. Potem przypomniałem sobie, że akumulator może znajdować się pod siedzeniem pasażera. Nie jestem pewien, czy dam radę to zrobić. Nie jestem zbyt obeznany z tego typu rzeczami (jeśli to już nie było oczywiste)!

21 - 40 of 248 Posts