Lubię majstrować przy różnych rzeczach, dzisiaj wyciągnąłem bezpiecznik 4x4/PTU. Dla tych, którzy nie wiedzą, niektórzy członkowie mieli wymienione swoje PTU. Po tym próg poślizgu przed włączeniem AWD/4x4 został podniesiony, co oznacza, że pozwala na większy poślizg przed włączeniem tylnych opon. Ma to plusy i minusy, plusem jest to, że zużycie paliwa wzrasta, ponieważ tył nie otrzymuje żadnej mocy (system awd może się całkowicie wyłączyć, co oznacza, że wał napędowy w ogóle się nie porusza). Minusem jest to, że przy wyższym progu poślizgu podczas jazdy po śliskich nawierzchniach, chyba że w trybie śniegu lub sportowym, zobaczysz więcej wirowania opon niż wcześniej. Wyciągnąłem bezpiecznik 4x4 w moim TH, charakterystyka jazdy bardzo się zmieniła. To naprawdę zaskakujące, ile mocy dostaje tylna oś w ciepłą, suchą pogodę. Z wyciągniętym bezpiecznikiem mogę zakręcić oponami przez większość pierwszego biegu. Z rolki wszystko poniżej 30 km/h redukcja do pierwszego biegu powoduje dużo wirowania opon. Teraz nie zrobiłem tego, żeby kręcić oponami, zrobiłem to, żeby zobaczyć, czy jest oszczędność paliwa. Nie mogę tego zgłosić do przyszłego tygodnia, kiedy wybiorę się w długą podróż autostradą.
Spróbuj tego na własne ryzyko. To bezpiecznik F10 (20A) w skrzynce bezpieczników pod maską. Upewnij się, że pojazd jest całkowicie wyłączony podczas wyjmowania lub instalowania bezpiecznika. Jeśli się powiedzie, po uruchomieniu zobaczysz "SVC 4WD" w prawym dolnym rogu Centrum Informacji Kierowcy. Komunikat "System 4WD niedostępny, wymagany serwis" pojawia się tylko przy uruchomieniu. Aby przywrócić wszystko do normy, wyłącz pojazd, włóż bezpiecznik i uruchom pojazd.