2014+ Jeep Cherokee Forums banner
61 - 80 of 152 Posts
To świetny pomysł, chciałbym spróbować. Szukałem w Internecie bezpiecznika z przełącznikiem i znalazłem (na zdjęciu poniżej) bezpiecznik z przełącznikiem. To mini bezpiecznik, ale łatwo byłoby zrobić coś takiego, a następnie umieścić przełącznik w kabinie. Dzięki Tyler.

Attachments

O ile nie znajdziesz sposobu na odłączenie przednich kół od skrzyni biegów, nie dostaniesz napędu na tylne koła............wyjmij przednie półosie, zaślep skrzynię biegów, aby płyn nie wyciekał i może by to zadziałało, ale tak naprawdę nie.

Istnieją inne pojazdy, które umożliwiają tryb tylko przedniego napędu za pomocą pokrętła, nie jestem pewien, dlaczego Jeep nie chciał tego zaimplementować.

Jeśli chodzi o palenie przednich opon, to chodzi o oszczędność paliwa, a nie o jazdę do momentu, w którym cały czas gotujesz opony. >:D
Rozumiem to wszystko, po prostu dobrze się bawię i czerpię przyjemność. Musiałem zrezygnować z moich muscle carów, ostatnim był 69 GTO Judge Ram Air III, kiedy pojawiły się dzieci, spłaty domu, minivan, fundusz na studia itp. Musiałem dostać swoją poprawkę osiągów, gdziekolwiek mogłem, w rodzinnych krążownikach, które mieliśmy. Teraz, gdy dzieci dorosły i zaczynają własne przygody w życiu, a pożyczki studenckie są w końcu spłacone, wciąż jestem spłukany i wciąż nie mogę sobie pozwolić na dotykanie muscle carów, które miałem w liceum. Więc dygresuję, zapalając przednie opony w moim TH, co sprawia, że się uśmiecham i przypominam sobie moją młodość i letnie noce na Woodward z moimi kumplami:grin:. Mamy zaplanowanych kilka wycieczek w tym roku, jedną na wschód i jedną na zachód, więc zamierzam odłączyć 4X4 w celu oszczędności paliwa. Dla mnie to jedyny raz, kiedy staram się rozciągnąć każdy kilometr z każdego galona podczas podróży.

• Like
Reactions: Mark_ and 04Freedom
Więc jeśli to całkowicie odłączy wał napędowy, byłby to dobry test dla kogoś, kto uważa, że ​​może mieć problemy z łożyskami wału napędowego, prawda? Ponieważ wyjęcie tego bezpiecznika powinno zatrzymać obracanie się wału napędowego?

Discussion starter · #64 ·
Więc jeśli to całkowicie odłączy wał napędowy, byłby to dobry test dla kogoś, kto uważa, że może mieć problemy z łożyskami wału napędowego, prawda? Ponieważ usunięcie tego bezpiecznika powinno uniemożliwić obracanie się wału napędowego?

Dzięki!
100% poprawnie. W ten sposób odkryłem, ile mocy otrzymywała tylna oś, gdy nie powinna.

Dlaczego przednie opony się zapalają? Czy to wyłącza kontrolę trakcji
Do przednich kół? Rozumiem, że ESC nie byłoby już dostępne.

Discussion starter · #67 ·
Dlaczego przednie opony się zapalają? Czy to wyłącza kontrolę trakcji
Do przednich kół? Rozumiem, że ESC nie byłoby już dostępne.
Wszystkie funkcje ESC i kontroli trakcji działają tak samo jak poprzednio, powodem, dla którego przednie opony się zapalają, jest to, że całe 271 KM przechodzi tylko przez przednie koła, co powoduje, że pełna przepustnica i 1. bieg to prawie tylko poślizg opon. Pokazuje, jak bardzo tylne koła angażują się podczas "normalnej" jazdy.

Wszystkie funkcje ESC i kontroli trakcji działają tak samo jak poprzednio, powodem, dla którego przednie opony się zapalają, jest to, że całe 271 KM przechodzi tylko przez przednie koła, co sprawia, że pełna przepustnica i 1. bieg to prawie samo kręcenie kołami. Pokazuje, jak bardzo tylne koła angażują się podczas "normalnej" jazdy
Jeśli kontrola trakcji działałaby poprawnie, powinna odciąć gaz,
aby zapobiec poślizgowi kół, prawda?

Próbuję zrozumieć, jak działa kontrola trakcji... :wink:

Discussion starter · #69 ·
Kontrola trakcji to nie Bóg, nie może kontrolować wszystkiego. Koła muszą się obracać, zanim system będzie mógł interweniować, a wciśnięcie gazu spowoduje duży poślizg kół, zanim system zareaguje i użyje hamulców, zmniejszy przepustnicę lub zastosuje mieszankę obu tych rozwiązań.

Rozumiem, więc nie możesz po prostu tam siedzieć i palić starych opon.

Może spróbuj ustawienia "śnieg" w mieście. Ponieważ startuje na 2. biegu, możesz nie zakręcić tymi kołami, a następnie przełączyć na auto podczas jazdy.
Lubię, gdy ludzie eksperymentują. Dzięki za info i ciągłe uzupełnienia.
Świetna lektura.

Discussion starter · #72 ·
Rozumiem, więc nie możesz po prostu tam siedzieć i palić starych opon.
Tak, możesz, ESP Full Off działa poniżej 56 km/h, co wyłącza całą kontrolę trakcji i pozostawia aktywną tylko blokadę mechanizmu różnicowego (która próbuje utrzymać obracanie się każdego koła z tą samą prędkością).

Włącz hamulec postojowy i wciśnij gaz, a możesz palić przednie opony tak długo, jak chcesz, chociaż nie polecam tego.

Jeśli chodzi o używanie trybu śnieżnego, poślizg kół nie jest problemem z wyjętym bezpiecznikiem, jeśli jedziesz normalnie, ale ze startu wszystko powyżej 1/2 przepustnicy spowoduje poślizg kół.

Tak, możesz, ESP Full off działa poniżej 56 km/h, co wyłącza całą kontrolę trakcji i pozostawia aktywny tylko blokujący mechanizm różnicowy hamulca (który próbuje utrzymać obracanie się każdego koła z tą samą prędkością).
Tak, zdaję sobie z tego sprawę. Miałem to nawet uwzględnić w
moim poście, ale pomyślałem, że to oczywiste. Miałem na myśli z
kontrolą trakcji, brzmi to tak, jakbyś miał bardzo ograniczony
poślizg kół, jeśli dobrze rozumiem. Ten system
jest dość skuteczny w wychwytywaniu poślizgu kół i
redukowaniu mocy, gdy działa poprawnie. IMHO.

Może wypróbuję ten trik dla zabawy, żeby zobaczyć, ile paliwa
mi zaoszczędzi...

Każdy odczuwa skutki zimą z powodu zimowej mieszanki paliwa. Mój przebieg zawsze spadał zimą. To powiedziawszy, kupiłem 4x4 z jakiegoś powodu. Tak, MPG są miłe, im lepsze, tym lepiej, ale żadna skrzynia eco fwd nie przejedzie mnie przez niektóre zimowe drogi w północno-zachodnim Ohio. BTW, miałem Darta z 2014 roku. Kupiłem go nowego w lipcu 2014 roku. Naprawdę go uwielbiałem, był załadowany. Potem nadszedł styczeń 2015 roku i dostaliśmy ponad 20 cali śniegu i nie mogłem dostać się do mojego domu na mojej ulicy. Skończyło się na tym, że wymieniłem go na leasing AWD Journey. Zdecydowałem, że nigdy nie mogę dostać niczego mniej niż AWD/4x4, lol. Teraz mam mojego Cherokee 4x4 Latitude z 2017 roku... uwielbiam go jak dotąd.

Discussion starter · #75 ·
Każdy dostaje w zimie po kieszeni z powodu zimowej mieszanki paliwa. Moje przebiegi zawsze spadały zimą. To powiedziawszy, kupiłem 4x4 z jakiegoś powodu. Tak, MPG są miłe, im lepsze, tym lepiej, ale żadna skrzynia FWD eco nie przejedzie mnie przez niektóre zimowe drogi w północno-zachodnim Ohio. BTW, miałem Darta z 2014 roku. Kupiłem nowy w lipcu 2014 roku. Naprawdę go uwielbiałem, był załadowany. Potem nadszedł styczeń 2015 roku i dostaliśmy ponad 20 cali śniegu i nie mogłem dostać się do mojego domu na mojej ulicy. Skończyło się na tym, że wymieniłem go na leasing AWD Journey. Zdecydowałem, że nigdy nie mogę dostać niczego mniej niż AWD/4x4, lol. Teraz mam mojego Cherokee 4x4 Latitude z 2017 roku... uwielbiam go jak dotąd.
Nawet zimą większość mojej jazdy odbywała się autostradą, i tam zauważyłem największy wzrost oszczędności paliwa. Nie potrzebuję, żeby wszystkie 4 koła robiły cokolwiek przy prędkości autostradowej. Dostaję zwrot kosztów za przejazdy do pracy, więc każda oszczędność paliwa to dodatkowe pieniądze do wydania na mojego jeepa. Dodatkowo system AWD jest i tak aktywowany, gdy temperatura się ochładza.

Z moimi oponami Falken, poza jednym dużym zamiecią tej zimy, mogłem jechać gdziekolwiek chciałem w FWD.

Nawet zimą większość moich jazd to były dojazdy autostradą i tam zauważyłem największy wzrost oszczędności paliwa. Nie potrzebujesz wszystkich 4 kół robiących cokolwiek przy prędkości autostradowej. Dostaję zwrot kosztów za przejazdy, więc każda oszczędność paliwa to dodatkowe pieniądze do wydania na mojego jeepa. Dodatkowo system AWD jest aktywowany i tak, gdy temperatura staje się zimniejsza.

Z moimi oponami Falken, poza jedną dużą śnieżycą zeszłej zimy, mogłem jechać wszędzie, gdzie chciałem w FWD.
Sądzę, że prześwit w tym pomógł.

Mój Caliber był bardzo dobry na śniegu, a zwłaszcza, że miał FWD, bez żadnych wspomagaczy trakcji.

^ Kiedyś, zanim były telefony komórkowe, "kręciłem" moim Audi Fox z lat 70.
Napęd na przednie koła, w śniegu wjeżdżałem nim na drogi leśne, a potem na jakieś szlaki.
Kiedy było za głęboko, wycofywałem się i jechałem na inny
szlak. Pewnej nocy siedziałem tam i piłem piwo, a podjechał obok mnie podrasowany
Blazer 4x4 i zapytał: "Jak się tu
dostałeś?" Odpowiedziałem: "Jechałem!" LOL Bardzo pomaga, gdy cały ciężar
spoczywa na kołach napędowych.. ;)
Jedyną rzeczą, która była do bani, było to, że jeśli utknąłem w błocie, musiałem
iść z buta do domu. Żadnych znajomych, do których mógłbym zadzwonić, żeby mnie wyciągnęli. Teraz już nie jeżdżę
sam i mam przynajmniej jednego znajomego ze sobą, żebyśmy mogli się wzajemnie ratować. LOL

Zdecydowałem się wypróbować ten tryb FWD w moim TH i użyłem mojej typowej trasy powrotnej do domu, którą robiłem przez całe lato, czyli około 242 mil, z czego 95% to jazda po autostradzie. Temperatura wynosiła około 80 stopni Fahrenheita, wilgotność była typowa i miało to miejsce po południu do wczesnego wieczora.

Średnio uzyskiwałem od 23 do 26 mpg, w zależności od stylu jazdy, pogody, ruchu drogowego i jestem pewien, że innych czynników. Pomyślałem, że jeśli ta metoda przyniesie mi jakieś korzyści, z łatwością osiągnę 25, może w zakresie 26 mpg po wyjęciu bezpiecznika. Niestety, tak się nie stało. Podczas tego przejazdu uzyskałem tylko 24,7 mpg, co mogło być lepsze w porównaniu do sytuacji, gdybym nie wyciągnął bezpiecznika, ale ogólnie rzecz biorąc, nie było to nic oszałamiającego i mieściło się w moich średnich, które uzyskiwałem przez całe lato. Pamiętajcie, że byłem optymistą przed zatankowaniem, ponieważ EVIC wskazywał 25,9 mpg na komputerze pokładowym, który został zresetowany po zatankowaniu przed powrotem do domu.

Co się więc stało? Cóż, można wziąć pod uwagę czynniki środowiskowe, ruch drogowy i być może jakąś inną zmienną, ale oto co myślę. Biorąc pod uwagę mój styl jazdy, nie sądzę, aby TH naprawdę wysyłał moc na tylne koła na autostradzie jako ogólna zasada, a więcej korzyści czerpie się z jazdy po mieście. Jak zwykle ustawiłem tempomat na 75 mph, a kiedy dotarłem do granicy WI, gdzie jest mnóstwo robót drogowych, obniżyłem go do 60 mph na tempomacie. Byłbym ciekaw, czy przy określonym progu prędkości moc na tylne koła jest całkowicie odcinana w trybie Auto, chyba że występuje duży poślizg.

Może ktoś może to bardziej rozwinąć, ale biorąc pod uwagę ten początkowy bieg, który zrobiłem, spodziewałem się po nim więcej. Biorąc pod uwagę wszystko inne, byłbym w stanie uzyskać lepszy przebieg, jeśli dostosuję swój styl jazdy jeszcze bardziej, prawdopodobnie bardziej niż tylko wyciągnięcie bezpiecznika.

Nie mówię, że wyniki wszystkich innych są teraz podejrzane lub coś w tym stylu. Po prostu, biorąc pod uwagę przewidywane oszczędności paliwa, które były zgłaszane, dlaczego nie uzyskałem tego rodzaju wzrostu, sprawia, że zastanawiam się, ile jest warta ta metoda.

Discussion starter · #79 ·
Zdecydowałem się wypróbować ten tryb FWD w moim TH i użyłem mojej typowej trasy powrotnej do domu, którą robiłem przez całe lato, czyli około 242 mil jazdy po autostradzie. Temperatury wynosiły około 80 stopni Fahrenheita, wilgotność była typowa i miało to miejsce po południu do wczesnego wieczora.

Średnio uzyskiwałem od 23 do 26 mpg, w zależności od stylu jazdy, pogody, ruchu drogowego i jestem pewien, że innych czynników. Pomyślałem, że jeśli ta metoda przyniesie mi jakieś korzyści, z łatwością osiągnę 25, może w zakresie 26 mpg po wyjęciu bezpiecznika. Niestety, tak się nie stało. Podczas tego przejazdu udało mi się uzyskać tylko 24,7 mpg, co mogło być lepsze w porównaniu do sytuacji, gdybym nie wyciągnął bezpiecznika, ale ogólnie rzecz biorąc, nie było to nic oszałamiającego i mieściło się w moich średnich wynikach, które uzyskiwałem przez całe lato. Zwróćcie uwagę, że byłem optymistą przed zatankowaniem, ponieważ EVIC wskazywał 25,9 mpg na komputerze pokładowym, który został zresetowany po zatankowaniu przed powrotem do domu.

Co się więc stało? Cóż, można wziąć pod uwagę czynniki środowiskowe, ruch drogowy i być może jakąś inną zmienną, ale oto co myślę. Biorąc pod uwagę mój styl jazdy, nie sądzę, aby TH naprawdę wysyłał moc na tylne koła na autostradzie jako ogólną zasadę, a więcej korzyści czerpie się z jazdy po mieście. Jak zwykle ustawiłem tempomat na 75 mph, a kiedy dotarłem do granicy WI, gdzie jest mnóstwo robót drogowych, obniżyłem go do 60 mph na tempomacie. Byłbym ciekaw, czy przy określonym progu prędkości moc na tylne koła jest całkowicie odcinana w trybie Auto, chyba że występuje duży poślizg.

Może ktoś może to bardziej rozwinąć, ale biorąc pod uwagę ten początkowy bieg, który zrobiłem, spodziewałem się po nim więcej. Biorąc pod uwagę wszystko inne, prawdopodobnie mógłbym uzyskać lepszy przebieg, jeśli jeszcze bardziej dostosuję swój styl jazdy, prawdopodobnie bardziej niż tylko wyciągając bezpiecznik.

Nie mówię, że wyniki wszystkich innych są teraz podejrzane lub coś w tym stylu. Chodzi po prostu o to, że biorąc pod uwagę przewidywane oszczędności paliwa, które były zgłaszane, dlaczego nie uzyskałem tego rodzaju wzrostu, sprawia, że ​​zastanawiam się, ile warta jest ta metoda.

Image
Kilka rzeczy, czy jeździsz na standardowych kołach i oponach? Jeżdżę na kołach i oponach większych niż standardowe, które ważą więcej, co z kolei powoduje, że potrzeba więcej mocy, aby je poruszyć (zwróćcie uwagę, że nie zawsze przy prędkościach autostradowych).

Ponieważ moje łożyska wału napędowego znowu się zepsuły i wydają dźwięk, wiem dokładnie, kiedy mój tył jest włączony lub przynajmniej wał napędowy się obraca. Dodatkowe rzeczy, które odkryłem, używając ERS lub wyłączając esp (zarówno częściowo, jak i całkowicie), powodują, że wał napędowy zaczyna się obracać i wraca hałas. W każdym trybie innym niż auto hałas zaczyna się ponownie. Przyspieszenie ze startu, czy to łagodne, czy gwałtowne, włącza tył i jest powoli wyłączane przy około 60 km/h.

Naciśnięcie pedału gazu przy dowolnej prędkości (nawet na autostradzie) powoduje powrót dźwięku. Nawet jazda pod niewielkie wzniesienie na autostradzie powoduje powrót dźwięku, co wskazuje na obracanie się wału napędowego. Kiedy wyciągam bezpiecznik, nie ma żadnych dźwięków wskazujących, że nic nie idzie do tyłu.

Jeszcze jeden aspekt, masz 2014, czy kiedykolwiek wymieniłeś PTU lub RDM? W moim 2014 roku od wymiany PTU/RSM tył w trybie auto NIGDY się nie włącza, chyba że zostanie wykryty poślizg. Nie zauważyłem również wzrostu przebiegu, kiedy zrobiłem ten mod.

Kilka rzeczy, czy jeździsz na standardowych kołach i oponach, ja jeżdżę na większych niż standardowe kołach i oponach, które ważą więcej, co z kolei powoduje, że potrzeba więcej mocy, aby je poruszyć (pamiętaj, nie zawsze przy prędkościach autostradowych).

Ponieważ moje łożyska wału napędowego znów się zepsuły i wydają dźwięk, wiem dokładnie, kiedy mój tył jest włączony lub przynajmniej wał napędowy się obraca. Dodatkowe rzeczy, które znalazłem, używając ERS lub wyłączając esp (zarówno częściowo, jak i całkowicie), uruchamia obracanie się wału napędowego i dźwięk powraca. W każdym trybie innym niż auto dźwięk znów się uruchamia. Przyspieszenie od zatrzymania, czy to łagodne, czy gwałtowne, włącza tył i jest on powoli wyłączany przy około 60 km/h.

Wciśnięcie gazu przy dowolnej prędkości (nawet na autostradzie) powoduje powrót dźwięku. Nawet wjeżdżając na lekkie wzniesienie na autostradzie, dźwięk powraca, wskazując, że wał napędowy się obraca. Kiedy wyciągam bezpiecznik, nie ma żadnych dźwięków, co wskazuje, że nic nie idzie do tyłu.

Jeszcze jeden aspekt, masz 2014, czy kiedykolwiek wymieniłeś PTU lub RDM. W moim 2014 roku od wymiany PTU/RSM tył w trybie automatycznym NIGDY się nie włącza, chyba że wykryto poślizg. Nie zauważyłem również żadnych przyrostów przebiegu, kiedy zrobiłem ten mod.
Mój TH jest w pełni standardowy, łącznie z oponami, więc to nie byłby czynnik. I nie, o ile wiem, nigdy nie wymieniłem PTU ani RDM, tylko aktualizacje skrzyni biegów, które wszystkie miały miejsce, zanim kupiłem TH (kupiłem go przy 51 tys. milach, obecnie przy 94 tys. milach). Możesz mieć rację, że ponieważ mam 2014 rok, chyba że wykryto poślizg, system jest tylko FWD, co miałoby sens, biorąc pod uwagę wynik, jaki uzyskałem. I myśląc o tym, w trybie Auto natknąłem się na niektóre obszary, w których przód zaczyna się ślizgać, ale tył nie włącza się od razu.

Możliwe, że algorytmy i systemy używane w późniejszych modelach zostały dostosowane, aby samochód bardziej przypominał AWD w porównaniu do FWD.

61 - 80 of 152 Posts