2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Zamówiono vGate vLinker MC+

1 reading
21K views 58 replies 15 participants last post by  jtdelaware63  
#1 ·
Kilka miesięcy temu @Mark_ znalazł coś, co wydawało się tańszą opcją niż teraz 140-dolarowy OBDLink MX+ na Amazonie, czyli vLinker MC+ (tak, bez naruszenia praw autorskich :cool: )

Przeglądając forum RAM, jest wzmianka o facecie, który używa AlfaOBD (i JScan) z donglem vLinker MC+ i wszystko działa świetnie. MC+ reklamuje obsługę zarówno szybkich sieci CAN, jak i średnich prędkości (MS) CAN, których używa Cherokee, więc wygląda obiecująco.

Tyle razy prawie straciłem mojego MX+, zostawiając go w czyimś samochodzie, czy to pomagając znajomemu sprawdzić używany samochód, czy też gdy ktoś prosi mnie o wyciągnięcie jego kodów itp., więc chciałbym mieć zapasowy.

Dziś zauważyłem, że vGate faktycznie sprzedaje MC+ w stylu "starej obudowy" na swojej stronie internetowej za 37 dolarów, więc zaryzykowałem. Nie ma podatku i mają kod kuponu o wartości 4 dolarów. Old shell Vgate vLinker MC+ (Only sales In North America)

Po otrzymaniu go, przetestuję go w AlfaOBD, szczególnie na proxialign, i zamieszczę tutaj. (y)

ps: vLinker MC+ obsługuje Android/iOS/Windows. Mają tańszą wersję, MC, która pomija obsługę iOS i jest o 10 dolarów tańsza. Mimo że jestem użytkownikiem Androida, za jedyne 10 dolarów wolałbym mieć obsługę wszystkich platform.
-----------------------------------------------------
Image

-----------------------------------------------------

Styl "Old Shell" MC+ na stronie internetowej vLINK. 4 dolary zniżki na stronie kuponów na ich stronie internetowej. Ponadto nie ma podatku.

Image

Image

--------------------------------------------------------

Na AMAZON, 53 dolary + podatek (nowy styl obudowy)
Image

#2 ·
Interesujące. Mam obdlink mx+ i zapłaciłem jakieś 120 dolarów kilka lat temu, a teraz na Amazon kosztuje 210 dolarów, ale jestem w Kanadzie. Działa świetnie, ale chciałbym też mieć zapasowy i za tę cenę byłoby miło. Dajcie znać, jak idzie i miejmy nadzieję, że cena utrzyma się jeszcze przez chwilę.

#3 ·
Kilka miesięcy temu @Mark_ znalazł coś, co wydawało się tańszą opcją niż teraz 140-dolarowy OBDLink MX+ na Amazon, czyli vLinker MC+ (tak, bez naruszenia praw autorskich :cool: )
[/snip]
Robi się tu gorąco... To muszą być dobre wieści :p😅😅

#9 ·
Nadal nie widziałem żadnych rozstrzygających dowodów na to, że można po PROSTU używać mx+ bez niebieskich lub szarych adapterów dla alfaOBD, mimo że niektóre miejsca w Internecie mówią, że można. Każda osoba na tym forum wydaje się po prostu kupiła adaptery.

#10 ·
Nadal nie widziałem żadnych rozstrzygających dowodów na to, że można UŻYWAĆ mx+ BEZ niebieskich lub szarych adapterów dla alfaOBD, mimo że niektóre miejsca w Internecie twierdzą, że można. Każda osoba na tym forum wydaje się po prostu kupiła adaptery.
Używam mojego MX+ z AlfaOBD i wszystko działa. Nie mam żadnych adapterów. Dużo eksperymentuję z oprogramowaniem, więc przetestowałem wiele funkcji i nie ma nic, co wymagałoby dodatkowych kabli lub adapterów.

Niebieski kabel jest potrzebny tylko wtedy, gdy masz adapter, który nie może komunikować się ze średnią prędkością CANBUS (MS-CAN) [np. jak model LX]. MX+ może komunikować się zarówno z normalnym szybkim CANBUS, jak i MS-CAN, więc nie są potrzebne żadne adaptery.

#17 ·
No kurde... Ja też tego potrzebuję Gary???🤔😎
Niestety tak, dla każdego samochodu FCA po 2019 roku. To jest w sumie ironiczne.... Dodali moduł Security Gateway po tym, jak komuś udało się bezprzewodowo zhakować GC WK2 lub Cherokee w 2013 lub 2014 roku przez 3G uConnect. Teraz, gdy 3G zniknęło, chyba że masz radio 4G z aktywną subskrypcją, Twój samochód nie może być zhakowany bezprzewodowo, stąd racja bytu modułu bezpieczeństwa zniknęła wraz z 3G.

#21 ·
Ostatnim razem, gdy używałem alfaOBD, miałem niestandardowy kabel, który był podłączony do bloku canbus pod konsolą środkową. Teraz mam ECRI, ale od tego czasu nie próbowałem ponownie.

• Like
Reactions: maxiflight
#33 ·
Przy okazji, weź zestaw hid

... ponieważ stamtąd "pewna firma" bierze swoje

Miłego dnia i niech Bóg błogosławi 🙏
Czy masz na myśli zestaw Hylux? Jeśli tak, to w końcu rozgryzłem to kilka miesięcy temu. Trochę czarnej farby i 'Made in the USA' to dobre odwrócenie uwagi od podróbki ;)

#35 ·
Właśnie nadrabiam zaległości w niektórych wątkach. Jeśli chodzi o niebieskie klucze sprzętowe ELM327 z eBay/Amazon, należy zauważyć, że jest to trochę zwodnicze...

• Prawie KAŻDY adapter OBDII będzie działał z AlfaOBD (a także iNCarDoc, Torque i niezliczonymi innymi aplikacjami OBDII itp.). Wynika to z faktu, że podstawowe adaptery ELM327 mają na celu jedynie dostęp do ECU w celu uzyskania funkcji silnika OBD. Zatem uzyskują dostęp do standardowej, szybkokanałowej magistrali CANBUS, której wszystkie samochody (w tym Cherokee) używają do zarządzania silnikiem, skrzynią biegów, układem napędowym itp. (pobieranie kodów, sprawdzanie, czy samochód jest gotowy do emisji itp.)
  • Różnica polega na tym, że droższe adaptery będą również komunikować się z pośrednią magistralą CANBUS, która jest potrzebna do niektórych funkcji Cherokee (i Jeep, Dodge itp.), takich jak HVAC, moduły drzwi itp. Aby użyć niedrogiego adaptera OBDII na magistrali CANBUS o średniej prędkości, potrzebujesz specjalnego (niebieskiego) kabla krosowego.
Większy problem pojawia się, gdy próbujesz wykonać wyrównanie proxi. Jeśli używasz niedrogiego adaptera, nie możesz ukończyć wyrównania proxi bez niebieskiego kabla z zamienionymi pinami (krosowego), ponieważ wyrównanie proxi próbuje komunikować się ze WSZYSTKIMI modułami w samochodzie.

--------------------------
Jako punkt odniesienia, poniżej znajduje się architektura danych magistrali CANBUS Cherokee.

• Z portu OBDII (żółta strzałka) komunikacja przechodzi do modułu Body Control Module (BCM), który można uznać za „moduł główny”. W samochodach z 2019 r. i nowszych przed BCM znajdowałby się nowy moduł, moduł Security Gateway Module (SGM). Możesz odczytywać wartości z SGM, ale nie możesz edytować/zapisywać wartości. Aby to zrobić, potrzebujesz kabla obejściowego SGM.
  • BCM może komunikować się zarówno z szybką magistralą CANBUS (pokazaną przez czerwoną gałąź strzałki), jak i ze średnią magistralą CANBUS (fioletowa gałąź strzałki). Dla informatyków, podczas gdy BCM może komunikować się z obiema sieciami, nie łączy obu sieci.
    • Tanie klucze sprzętowe OBDII mogą komunikować się tylko z modułami z czerwoną strzałką; modułem sterowania układem napędowym, ABS, zestawem wskaźników (IPC), adaptacyjnym tempomatem (ACC) itp.
    • Droższe klucze sprzętowe OBDII mogą komunikować się z modułami z czerwoną strzałką ORAZ modułami z fioletową strzałką; HVAC, wzmacniacz audio Premium, moduł drzwi pasażera (PDM), zintegrowany panel środkowy (ICS) itp.
Wyrównanie proxi próbuje rozpoznać i zapisać stan („wyrównać”) WSZYSTKIE moduły w samochodzie. Tańsze klucze sprzętowe zawiodą na wszystkich modułach z fioletową strzałką.

Image

MODUŁY CHEROKEE
ABS
Hamulce przeciwblokujące
ACC Adaptacyjny tempomat
AHLM Poziomowanie reflektorów
AMP Wzmacniacz
BCM Kontroler nadwozia
CSWM Moduł komfortu koła siedzenia
DDM Moduł drzwi kierowcy
DTCM Moduł sterowania układem napędowym
EDM Zewnętrzny moduł dyskowy
EPB Elektryczny hamulec postojowy
EPS Elektryczne wspomaganie kierownicy
ESL Elektroniczna blokada kierownicy
ESM Elektroniczna dźwignia zmiany biegów
FFCM Moduł kamery przedniej
HVAC Ogrzewanie, wentylacja i klimatyzacja
ICS Zintegrowany panel środkowy
IPC Zestaw wskaźników
LBSS Lewy czujnik martwego pola
MSM Moduł pamięci fotela
OCM Klasyfikacja pasażerów
ORC Poduszka powietrzna ograniczająca ruch pasażerów
PAM Moduł wspomagania parkowania
PCM Moduł sterowania układem napędowym
PDM Moduł drzwi pasażera
PLGM Elektryczna klapa tylna
PTU Jednostka przeniesienia napędu
RADIO Radio
RBSS Prawy czujnik martwego pola
RDM Moduł tylnej osi
RFH Koncentrator częstotliwości radiowej
RRM Moduł odbiornika radiowego
SCCM Moduł sterowania kolumną kierownicy
TCM Moduł sterowania skrzynią biegów

#52 ·
Oto kilka informacji technicznych, które udało mi się znaleźć... UART OBDLink MX+ ma potencjalną prędkość transmisji 10 megabitów/s (dużo wyższą niż maks. AlfaOBD 115 200k) i posiada potężny bufor transferu danych 4k. Moim zdaniem vLinker MC+ nie zbliża się do tej samej prędkości i na pewno nie ma bufora 4k (prawdopodobnie 1 lub 2k). Oczywiście tego typu prędkość byłaby naprawdę zauważalna tylko podczas uruchamiania zautomatyzowanej procedury (jak wyrównanie proxy, które w testach było zauważalne, chociaż, jak zauważono w recenzji, każda osoba musiałaby określić, ile warte jest te dodatkowe 40 sekund w jej czasie). Oczywiście podczas "na żywo" (ręcznego) korzystania z AlfaOBD jest to niezauważalne, ponieważ ludzie wolniej poruszają się po interfejsie użytkownika.

Tak czy inaczej, oba są o wiele lepsze od adaptera za 7 dolarów z AliExpress (a ja jestem skąpcem w sercu! 🤣)

#57 ·
Czy jest jakiś sposób, żeby ktoś mógł mi pokazać/powiedzieć, jak wygląda prawidłowy obraz aplikacji Alfa OBD? W systemie IOS jest ich tak wiele, ale nie jestem pewien, który jest poprawny, a kilka ma taką samą nazwę.
I upewnij się, że masz odpowiedni adapter: vGate vLinker MC+ lub OBDLink MX+ (lub jeśli używasz systemu Windows i chcesz mieć adapter przewodowy (USB), to vGate vLinker FS USB).