2014+ Jeep Cherokee Forums banner
41 - 60 of 82 Posts
To bardzo możliwe. Zmiana jest dość prosta i wszystko za mniej niż 20 dolarów...😉😎
Niestety, zwykle nie udaje mi się uniknąć tych prostych napraw, ale odrobina optymizmu nigdy nie zaszkodzi. Mam teraz post w czyśćcu, ale po jego przejrzeniu powinien zostać opublikowany. Byłem tak szczegółowy, jak tylko mogłem i mam nadzieję uzyskać więcej rekomendacji. Od prawie 10 lat nigdy nie doświadczyłem dziwacznych objawów z tym Trailhawkiem, których doświadczam teraz i czuję, że miałem już do czynienia z każdym typowym problemem Trialhawk/Pentastar co najmniej dwa razy.

Niestety, zwykle nie wychodzę z tych prostych napraw, ale odrobina optymizmu nigdy nie zaszkodzi. Mam teraz post w czyśćcu, ale po jego przejrzeniu powinien zostać opublikowany. Byłem tak szczegółowy, jak tylko mogłem i mam nadzieję uzyskać więcej rekomendacji. Od prawie 10 lat nigdy nie doświadczyłem dziwacznych objawów z tym Trailhawkiem, których doświadczam teraz i czuję, że miałem już co najmniej dwa razy każdy typowy problem Trialhawk/Pentastar.
Dobrym pomysłem jest również sprawdzenie wszystkich połączeń i uziemień. Nasze zaciski akumulatora też mogą być trochę wadliwe, więc upewnij się, że nie są rozciągnięte i dobrze i mocno dokręcone...😉😎

Discussion starter · #43 ·
Zastanawiam się, czy to problem z moim '15 Trailhawk 3.2. Kilka dni temu zapaliła się kontrolka silnika, a także wszystkie inne kontrolki od fantazyjnych rzeczy technicznych. Otrzymuję dwa ogólne kody wałka rozrządu i kody modułu sterowania skrzynią biegów w tym samym czasie. Zakładając, że to problem elektryczny, zacząłem od nowego akumulatora (nadszedł czas na nowy) i sprawdziłem alternator. Nadal mam ten sam problem. Poszedłem do lokalnego warsztatu i oni również są w kropce (ci goście tyle razy mnie ratowali, więc jestem zaskoczony, że są w kropce). Zamierzają poświęcić jeszcze jeden dzień, aby to sprawdzić. Może im to wspomnę. Mieszkam na Środkowym Zachodzie i mam 109 000 mil, więc jestem pewien, że mój pasek uziemiający jest w złym stanie.
Cześć @mchawk,

Witaj na forum.

Zawsze, gdy występują kody dla wielu, na ogół niezwiązanych ze sobą systemów, prawie zawsze jest to problem elektryczny lub problem z siecią komputerową.

Czy znasz wszystkie kody, które są wyświetlane? Jeśli tak, opublikuj je.

Discussion starter · #44 ·
Niestety, zwykle nie uchodzi mi to na sucho przy tych prostych naprawach, ale odrobina optymizmu nigdy nie zaszkodzi. Mam teraz post w czyśćcu, ale po jego przejrzeniu powinien zostać opublikowany. Zrobiłem to tak szczegółowo, jak tylko mogłem i mam nadzieję, że otrzymam więcej rekomendacji. Od prawie 10 lat nigdy nie doświadczyłem dziwacznych objawów z tym Trailhawkiem, których doświadczam teraz i czuję, że miałem już co najmniej dwa razy każdy typowy problem Trialhawk/Pentastar.
Wraz z wiekiem zaczynają pojawiać się takie rzeczy jak uziemienia i korozja złączy przewodów. Problemy związane z lokalizacją również się pojawiają (solone drogi na północy w porównaniu do Cherokee, który spędził życie, powiedzmy, na pustyniach południowo-zachodnich. Jeden ma rdzę i korozję na przewodach i metalu ramy, podczas gdy drugi ma suchą zgniliznę w wężach i kruchych tworzywach sztucznych.

Znowu ta pora roku. Pogoda zaczyna się ochładzać, a jeśli mieszkasz na północy, gdzie drogi są solone zimą, czas przygotować swojego Cherokee na zimę, aby niespodziewane rzeczy nie wydarzyły się w połowie lutego.

Dobrze wiadomo, że Cherokee ma sporo pasków uziemiających, ale jednym z bardziej krytycznych jest pasek prowadzący w dół od ujemnego zacisku akumulatora do ramy i dalej do obudowy skrzyni biegów. Znajduje się również w niechlubnej pozycji narażenia na źródła wilgoci, a po korozji może prowadzić do wszelkiego rodzaju anomalii elektrycznych.

Pasek uziemiający mojego TH z 2014 roku był u kresu żywota, więc zanim nadeszła zima, postanowiłem go wymienić. Wymiana to prosta robota dla majsterkowiczów. Mój całkowity koszt wyniósł 18 dolarów i zajęło to około 20 minut i można to zrobić z kołami na ziemi. Chociaż wymiana jest dość prosta, oto proces krok po kroku.

-------------------------------------------------------------------------

1. Paski uziemiające to tylko pleciony metal, więc zamówiłem uniwersalny z Amazon. Jedyną ważną rzeczą jest to, że ma co najmniej taką samą długość i grubość jak oryginał. Wybrałem ten poniżej, który miał idealną długość i był o około 25% grubszy niż oryginał.

2. Oto on w porównaniu z moją dłonią. Ten pasek to bestia, znacznie grubszy niż oryginalny pasek. Nie będzie żadnego przerywanego kontaktu, gdy ten gość będzie na miejscu.
View attachment 227414 [/INDENT>
[/INDENT>

3. Następnym krokiem jest obrócenie kół w lewo. Wszystko można zrobić z kołami na ziemi od strony koła kierowcy.
View attachment 227415 [/INDENT>
[/INDENT>

4. Zamierzamy odkleić przednią połowę wykładziny nadkola. Aby to zrobić, usuń dwie plastikowe zatrzaski i śrubę 10 mm po wewnętrznej stronie wykładziny.
View attachment 227416 [/INDENT>
[/INDENT>

5. Następnie wyjmij trzy śruby 8 mm z przedniej lewej krawędzi wykładziny. Na dole (żółta strzałka) znajduje się metalowy nit. W wielu samochodach został już wyciągnięty z poprzednich demontaży wykładziny. Jeśli nadal go masz, polecam wywiercić go lub odciąć trochę plastiku wykładziny błotnika od niego itp. i usunąć go. Możesz użyć plastikowego łącznika (lub nawet niczego) podczas ponownego montażu. Wykładzina nie potrzebuje go, aby pozostać na miejscu.

View attachment 227417 [/INDENT>
[/INDENT>

6. Odklej wykładzinę z drogi. Będziesz teraz miał swobodny dostęp do paska uziemiającego. Zauważ, że jest to jeden długi pasek od akumulatora do skrzyni biegów z solidnym łącznikiem ramy pośrodku. Górna połowa (zielone pole) między łącznikiem ramy a akumulatorem jest pokryta owijką przewodów i taśmą izolacyjną i normalnie nie koroduje. Dolna połowa (czerwone pole) to inna historia. Jest narażona na zachlapanie drogowe, a także na wszelkie rozlania podczas napełniania butelki płynu do spryskiwaczy przedniej szyby i prawie zawsze będzie w pewnym stanie korozji. To jest część, którą wymienimy.

View attachment 227418 [/INDENT>
[/INDENT>

7. Zdejmij nakrętkę zarówno z łącznika ramy, jak i skrzyni biegów i poprowadź nowy kabel uziemiający. Po umieszczeniu nowego kabla po prostu przetnij plecioną część starego, skorodowanego kabla przy łączniku ramy.[/B>

View attachment 227419

View attachment 227420

View attachment 227421

8. Jak pokazano na tym zdjęciu, na którym stary pasek uziemiający jest trzymany w porównaniu z nowo zainstalowanym paskiem, nowy kabel jest trwalszy i zapewnia w przybliżeniu o 25% większą ścieżkę uziemienia. Zakończ, zakładając wykładzinę błotnika w odwrotnej kolejności. Nowy pasek prawdopodobnie wystarczy na pozostały okres eksploatacji Jeepa. Pogratuluj sobie dobrze wykonanej pracy (y)

View attachment 227422

Jeśli usuwam stary pasek, co przecinam?

Nie mam pojęcia. 8 lat, śnieg, błoto pośniegowe, sól... prawdopodobnie.
To dobra inwestycja w "przezorny zawsze ubezpieczony" w zakresie konserwacji zapobiegawczej...😉😁😎

Ładna, czysta robota!!!! Jesteś dobry na wszystko, co zima może rzucić 🌨 (y)!
Wygląda na to, że wkrótce zajmę się również mocowaniem silnika po stronie kierowcy. Naprawiłem jeden problem i znalazłem kolejny😆

Myślałem o zrobieniu wszystkich 3, ale Mopar zdecydowanie chce za nie sporo pieniędzy.
Image

41 - 60 of 82 Posts