2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Wymiana uziemienia (krok po kroku)

2 reading
31K views 81 replies 20 participants last post by  Gary Kline  
#1 · (Edited)
Znowu nadszedł ten czas w roku. Pogoda zaczyna się ochładzać, a jeśli mieszkasz na północy, gdzie drogi są solone zimą, czas przygotować swojego Cherokee na zimę, aby niespodziewane nie wydarzyło się w połowie lutego.

Dobrze wiadomo, że Cherokee ma sporo pasków masowych, ale najważniejszy z nich to pasek prowadzący w dół od ujemnego zacisku akumulatora do ramy i dalej do obudowy skrzyni biegów. Znajduje się również w niechlubnej pozycji narażonej na działanie wilgoci, a po korozji może prowadzić do wszelkiego rodzaju anomalii elektrycznych. Jeśli doświadczasz zapalania się kontrolek błędów lub komunikatów dotyczących niezwiązanych systemów, takich jak skrzynia biegów, ABS, dźwignia zmiany biegów itp., często jest to przerywane uziemienie.

Mój pasek masowy z 2014 TH dobiegał końca żywotności, więc zanim nadeszła zima, postanowiłem go wymienić. Wymiana to prosta robota dla majsterkowiczów. Mój całkowity koszt wyniósł 18 $ i zajęło to około 20 minut i można to zrobić z kołami na ziemi. Chociaż wymiana jest dość prosta, oto proces krok po kroku.

-------------------------------------------------------------------------

1. Paski masowe to tylko pleciony metal, więc zamówiłem uniwersalny z Amazon. Jedyną ważną rzeczą jest to, że ma co najmniej taką samą długość i grubość jak oryginał. Wybrałem ten poniżej, który miał idealną długość i był o około 25% grubszy niż oryginał.
Image

2. Oto on w porównaniu z moją dłonią. Ten pasek to bestia, znacznie grubszy niż oryginalny pasek. Nie będzie przerywanego kontaktu, gdy będzie na swoim miejscu.
Image

3. Następnym krokiem jest obrócenie kół w lewo. Wszystko można zrobić z kołami na ziemi od strony koła po stronie kierowcy.
Image

4. Zamierzamy odchylić przednią połowę wykładziny nadkola. Aby to zrobić, zdejmij dwie plastikowe zatrzaski i śrubę 10 mm po wewnętrznej stronie wykładziny.
Image

5. Następnie zdejmij trzy śruby 8 mm z przedniej lewej krawędzi wykładziny. Na dole (żółta strzałka) znajduje się metalowy nit. W wielu samochodach został już wyciągnięty z poprzednich demontaży wykładziny. Jeśli nadal go masz, polecam wywiercić go lub odciąć trochę plastiku wykładziny błotnika i usunąć go. Możesz użyć plastikowego łącznika (lub nawet niczego) podczas ponownego montażu. Wykładzina nie potrzebuje go, aby pozostać na miejscu.

Image

6. Odklej wykładzinę na tyle, aby mieć wyraźny widok. Będziesz teraz miał swobodny dostęp do paska masowego. Zauważ, że jest to jeden długi pasek od akumulatora do skrzyni biegów z solidnym łącznikiem ramy pośrodku. Górna połowa (zielone pole) między łącznikiem ramy a akumulatorem jest pokryta owijką drucianą i taśmą izolacyjną i zwykle nie koroduje. Dolna połowa (czerwone pole) to inna historia. Jest narażona na zachlapanie drogowe, a także na rozlanie podczas napełniania zbiornika płynu do spryskiwaczy przedniej szyby i prawie zawsze będzie w stanie korozji. To jest część, którą wymienimy.

Image

7. Zdejmij nakrętkę zarówno z łącznika ramy, jak i ze skrzyni biegów i umieść nowy kabel masowy bezpośrednio na wierzchu i załóż nakrętki z powrotem. Po umieszczeniu nowego kabla po prostu przetnij plecioną część starego, skorodowanego kabla przy łączniku ramy.

Image

Image

Image

8. Jak pokazano na tym zdjęciu, na którym stary pasek uziemiający jest trzymany w porównaniu z nowo zainstalowanym paskiem, nowy kabel jest trwalszy i zapewnia w przybliżeniu o 25% większą ścieżkę uziemienia. Zakończ, zakładając wykładzinę błotnika w odwrotnej kolejności. Nowy pasek prawdopodobnie wystarczy na pozostały okres eksploatacji Jeepa. Pogratuluj sobie dobrze wykonanej pracy (y)

Image

#2 ·
Tak, wygląda na dość zielonego, bracie. Proszę bardzo, chłopcy i dziewczęta, instrukcje krok po kroku, ze zdjęciami i wszystkim!!! Dobra robota @Gary Kline !!!👍😉😎

#4 ·
Cieszę się, że mieszkam w południowych stanach i nie mam soli.

owns 2022 Jeep Cherokee Trailhawk
#7 ·
Oto moje 0,02 $, kiedy je wymieniam: Jeśli końcówki na nowym pasku są tylko zaciśnięte i nie przylutowane do oplotu, wyjmij palnik/topnik/lut i zrób to dobrze.
Palnik ?? Nah... czas stworzyć listę życzeń na Boże Narodzenie i sprawić sobie porządną spawarkę MIG !!

Image

#12 ·
Po prostu myśl, czy musi to być kabel pleciony? Narażony na działanie czynników atmosferycznych? A może można użyć czegoś takiego? https://www.oreillyauto.com/detail/...tery-cable/97f343b1aaa1/super-start-4-gauge-12-inch-battery-cable/ss01/sk8412ss
Dobre pytanie. Znalazłem tutaj ciekawą dyskusję: https://www.ffcars.com/threads/what...whats-the-diff-between-a-braided-ground-strap-and-a-regular-heavy-cable.113144/

Co z tego zrozumiałem: odsłonięte plecione paski mogą przenosić duży prąd ze względu na bardzo małą średnicę i dużą ilość cienkich przewodów, a także lepiej chłodzą się i lepiej się wyginają niż przewody osłonięte. Ale tak, są odsłonięte...

#16 · (Edited)
Kiedy uziemiałem antenę CB radia do nadwozia (na klapie Forestera), nie użyłem plecionego paska uziemiającego. Miało to tylko OK wydajność i wyższy niż idealny SWR, a to było tylko radio.

Gdybym miał wymienić ten pasek, poszedłbym OEM lub jak Gary trochę mocniejszy, nie zaszkodziłoby.

Nie pytaj mnie o fiasko, kiedy przygotowywałem się do sprzedaży, usunąłem przewód uziemiający, a następnie skręciłem łeb tej śruby (krótka historia: po dwóch lewych bitach, prostym, rowkowanym narzędziu do ekstrakcji i odpowiednim kluczu do gwintowania. Zrobione).

Image

Image

Image

Image

Przepraszam za dygresję... ale dlatego używam teraz anteny magnetycznej. Idealny SWR 1.0 i świetna wydajność

#18 ·
FWIW, in my 50+ years of driving on salted New England roads I have never had a reason to replace a ground cable or strap.
Ja też nie, chociaż moje starsze samochody nie były takimi jeżdżącymi komputerami jak nasze KL. Prawdopodobnie mniej wrażliwe na wahania napięcia spowodowane złym uziemieniem.

#20 ·
Znowu ta pora roku. Pogoda zaczyna się ochładzać, a jeśli mieszkasz na północy, gdzie drogi są solone zimą, czas przygotować swojego Cherokee na zimę, aby niespodziewane rzeczy nie wydarzyły się w połowie lutego.

Dobrze wiadomo, że Cherokee ma sporo pasków masowych, ale jednym z bardziej krytycznych jest pasek prowadzący w dół od ujemnego zacisku akumulatora do ramy i dalej do obudowy skrzyni biegów. Znajduje się również w niechlubnej pozycji narażenia na źródła wilgoci, a po korozji może prowadzić do wszelkiego rodzaju anomalii elektrycznych.

Mój pasek masowy z 2014 roku był u kresu żywota, więc zanim nadeszła zima, postanowiłem go wymienić. Wymiana to prosta robota DIY. Mój całkowity koszt wyniósł 18 $ i zajęło to około 20 minut i można to zrobić z kołami na ziemi. Chociaż wymiana jest dość prosta, oto instrukcja krok po kroku.

1. Paski masowe to tylko pleciony metal, więc zamówiłem uniwersalny z Amazon. Jedyną ważną rzeczą jest to, że ma co najmniej taką samą długość i grubość jak oryginał. Wybrałem ten poniżej, który miał idealną długość i był o około 25% grubszy niż oryginał.

2. Oto on w porównaniu do mojej dłoni. Ten pasek to bestia, znacznie grubszy niż oryginalny pasek. Nie będzie żadnego przerywanego kontaktu, gdy ten zły chłopiec będzie na miejscu.

3. Następnym krokiem jest obrócenie kół w lewo. Wszystko można zrobić z kołami na ziemi od strony koła kierowcy.

4. Zamierzamy odkleić przednią połowę wykładziny nadkola. Aby to zrobić, zdejmij dwie plastikowe zatrzaski i śrubę 10 mm po wewnętrznej stronie wykładziny.

5. Następnie zdejmij trzy śruby 8 mm z przedniej lewej krawędzi wykładziny. Na dole (żółta strzałka) znajduje się metalowy nit. W wielu samochodach został już wyciągnięty z poprzednich demontaży wykładziny. Jeśli nadal go masz, polecam wywiercić go lub odciąć trochę plastiku wykładziny błotnika od niego itp. i go usunąć. Możesz użyć plastikowego łącznika (lub nawet niczego) podczas ponownego montażu. Wykładzina nie potrzebuje go, aby pozostać na miejscu.

6. Odklej wykładzinę z drogi. Będziesz teraz miał swobodny dostęp do paska masowego. Zauważ, że jest to jeden długi pasek od akumulatora do skrzyni biegów z solidnym łącznikiem ramy pośrodku. Górna połowa (zielone pole) między łącznikiem ramy a akumulatorem jest pokryta owijką drucianą i taśmą izolacyjną i zwykle nie koroduje. Dolna połowa (czerwone pole) to inna historia. Jest narażona na zachlapanie drogowe, a także na wszelkie rozlania z napełniania butelki z płynem do spryskiwaczy i prawie zawsze będzie w pewnym stanie korozji. To jest część, którą wymienimy.

7. Zdejmij nakrętkę zarówno ze złącza ramy, jak i ze skrzyni biegów i poprowadź nowy kabel masowy. Po umieszczeniu nowego kabla po prostu przetnij plecioną część starego, skorodowanego kabla przy złączu ramy.

View attachment 227419

View attachment 227420

View attachment 227421

8. Jak pokazano na tym zdjęciu ze starym paskiem uziemiającym trzymanym w górze w stosunku do nowo zainstalowanego paska, nowy kabel jest trwalszy i zapewnia w przybliżeniu o 25% większą ścieżkę uziemienia. Zakończ, zakładając wykładzinę błotnika w odwrotnej kolejności. Nowy pasek prawdopodobnie wystarczy na pozostały okres eksploatacji Jeepa. Pogratuluj sobie dobrze wykonanej pracy (y)

View attachment 227422
Szczegółowe instrukcje krok po kroku, szczególnie pomocne zdjęcia. Dzięki

#22 · (Edited)
Czy jest powód, dla którego ktoś musiałby użyć czegoś takiego jak to, czego użył Gary? "Pasek uziemiający" w przeciwieństwie do np. wysokotemperaturowej osłony termokurczliwej, kabla miedzianego beztlenowego 0/1 gauge (nie aluminiowego pokrytego miedzią) z użyciem ocynowanych miedzianych końcówek kablowych 1/4" i 5/16" rozmiarów otworów dla wyznaczonych pozycji uziemienia.

Jeśli byłoby to w porządku, czy wystarczyłoby to do wymiany fabrycznego okablowania, czy też bardziej idealne byłoby "ułożenie" go obok fabrycznych kabli uziemiających?

Jeśli nie pasuje z powodu drutu 0/1 gauge, który jest zbyt gruby, czy bardziej idealne byłoby użycie drutu 4 gauge i ułożenie go obok fabrycznych kabli uziemiających niż 0/1 gauge (samodzielnie, bez użycia fabrycznego okablowania uziemiającego)?
Hej @yodog ,

Jestem pewien, że to wszystko by zadziałało, ale prawdopodobnie wymaga to więcej pracy niż potrzeba. Na przykład, znalezienie paska uziemiającego w moim poście zajęło dwie sekundy na Amazon za 17 dolarów. Nigdy nie próbowałem znaleźć kabla miedzianego beztlenowego (nie aluminiowego pokrytego miedzią) z ocynowanymi miedzianymi końcówkami kablowymi, ale brzmi to dość specyficznie. Nie potrzebujesz również ochrony termokurczliwej o wysokiej temperaturze, ponieważ uziemienie nie znajduje się w pobliżu silnika ani innego źródła ciepła. Ostatecznie prawdopodobnie wszystko metalowe zadziała. Można by prawdopodobnie wziąć stary nóż kuchenny, wywiercić kilka otworów na końcach i zadziałałoby! LoL! (y)

#27 ·
Dzięki za link, ile jest pasków uziemiających? 2?
Dla tego na zdjęciu (łączącego z obudową skrzyni biegów), tylko ten jeden.

W sumie jest około 20 punktów uziemienia rozrzuconych po komorze silnika i nadwozia. Niektóre, takie jak ten z akumulatora/IBS (jeśli jest) do ramy i skrzyni biegów, a także ten z przekaźników rozrusznika i PCM, są krytyczne. Inne wpływają na różne inne systemy, zarówno silnika/układu napędowego, jak i udogodnień/opcji.

Image
Image

#31 ·
Zrobiłem swój dzisiaj rano. Pewnie powinienem był najpierw odłączyć masę od akumulatora. Jeep był potem naprawdę zdezorientowany, radio się nie włączało, błąd 4wd niedostępny i migający licznik kilometrów. Odłączyłem masę akumulatora na minutę, podłączyłem ponownie i wszystko wróciło do normy. Zdjąłem koło i odkręciłem tylko kilka plastikowych nitów osłony błotnika, żeby móc ją odciągnąć na tyle, żeby uzyskać dostęp.

Stary pasek widać, jeśli spojrzysz od spodu. Mój był już dość zielony, ale nie straszny.

#39 ·
Zastanawiam się, czy to problem z moim '15 Trailhawk 3.2. Kilka dni temu zapaliła się kontrolka silnika, a także wszystkie inne kontrolki od fantazyjnych gadżetów technicznych. Otrzymuję jednocześnie dwa ogólne kody wałka rozrządu i kody modułu sterowania skrzynią biegów. Zakładając, że to problem elektryczny, zacząłem od nowego akumulatora (nadszedł czas na nowy) i sprawdziłem alternator. Nadal mam ten sam problem. Zabrałem go do lokalnego warsztatu i oni również są w kropce (ci goście tyle razy mnie ratowali, więc jestem zaskoczony, że są w kropce). Zamierzają poświęcić jeszcze jeden dzień na przyjrzenie się temu. Może im to wspomnę. Mieszkam na Środkowym Zachodzie i mam 109 tys. mil, więc jestem pewien, że mój pasek uziemiający jest w złym stanie.

#40 ·
Zastanawiam się, czy to jest problem z moim '15 Trailhawk 3.2. Kilka dni temu zapaliła się kontrolka silnika, a także wszystkie inne kontrolki dla fantazyjnych gadżetów technicznych. Otrzymuję dwa ogólne kody wałka rozrządu i kody modułu sterowania skrzynią biegów w tym samym czasie. Zakładając, że to problem elektryczny, zacząłem od nowego akumulatora (nadszedł czas na nowy) i sprawdziłem alternator. Nadal mam ten sam problem. Poszedłem do lokalnego warsztatu i oni również są w kropce (ci goście tyle razy mnie ratowali, więc jestem zaskoczony, że są w kropce). Zamierzają poświęcić jeszcze jeden dzień, aby to zbadać. Może wspomnę im o tym. Mieszkam na Środkowym Zachodzie i mam 109 tys. mil, więc jestem pewien, że mój pasek uziemiający jest w złym stanie.
To bardzo możliwe. Wymiana jest dość prosta, a wszystko to za mniej niż około 20 dolarów...😉😎

#47 ·
Znowu ta pora roku. Pogoda zaczyna się ochładzać, a jeśli mieszkasz na północy, gdzie drogi są solone zimą, czas przygotować swojego Cherokee na zimę, aby niespodziewane rzeczy nie wydarzyły się w połowie lutego.

Dobrze wiadomo, że Cherokee ma sporo pasków uziemiających, ale jednym z bardziej krytycznych jest pasek prowadzący w dół od ujemnego zacisku akumulatora do ramy i dalej do obudowy skrzyni biegów. Znajduje się również w niechlubnej pozycji narażenia na źródła wilgoci, a po korozji może prowadzić do wszelkiego rodzaju anomalii elektrycznych.

Pasek uziemiający mojego TH z 2014 roku był u kresu żywota, więc zanim nadeszła zima, postanowiłem go wymienić. Wymiana to prosta robota dla majsterkowiczów. Mój całkowity koszt wyniósł 18 dolarów i zajęło to około 20 minut i można to zrobić z kołami na ziemi. Chociaż wymiana jest dość prosta, oto proces krok po kroku.

1. Paski uziemiające to tylko pleciony metal, więc zamówiłem uniwersalny z Amazon. Jedyną ważną rzeczą jest to, że ma co najmniej taką samą długość i grubość jak oryginał. Wybrałem ten poniżej, który miał idealną długość i był o około 25% grubszy niż oryginał.

2. Oto on w porównaniu z moją dłonią. Ten pasek to bestia, znacznie grubszy niż oryginalny pasek. Nie będzie żadnego przerywanego kontaktu, gdy ten gość będzie na miejscu.
View attachment 227414 [/INDENT>
[/INDENT>

3. Następnym krokiem jest obrócenie kół w lewo. Wszystko można zrobić z kołami na ziemi od strony koła kierowcy.
View attachment 227415 [/INDENT>
[/INDENT>

4. Zamierzamy odkleić przednią połowę wykładziny nadkola. Aby to zrobić, usuń dwie plastikowe zatrzaski i śrubę 10 mm po wewnętrznej stronie wykładziny.
View attachment 227416 [/INDENT>
[/INDENT>

5. Następnie wyjmij trzy śruby 8 mm z przedniej lewej krawędzi wykładziny. Na dole (żółta strzałka) znajduje się metalowy nit. W wielu samochodach został już wyciągnięty z poprzednich demontaży wykładziny. Jeśli nadal go masz, polecam wywiercić go lub odciąć trochę plastiku wykładziny błotnika od niego itp. i usunąć go. Możesz użyć plastikowego łącznika (lub nawet niczego) podczas ponownego montażu. Wykładzina nie potrzebuje go, aby pozostać na miejscu.

View attachment 227417 [/INDENT>
[/INDENT>

6. Odklej wykładzinę z drogi. Będziesz teraz miał swobodny dostęp do paska uziemiającego. Zauważ, że jest to jeden długi pasek od akumulatora do skrzyni biegów z solidnym łącznikiem ramy pośrodku. Górna połowa (zielone pole) między łącznikiem ramy a akumulatorem jest pokryta owijką przewodów i taśmą izolacyjną i normalnie nie koroduje. Dolna połowa (czerwone pole) to inna historia. Jest narażona na zachlapanie drogowe, a także na wszelkie rozlania podczas napełniania butelki płynu do spryskiwaczy przedniej szyby i prawie zawsze będzie w pewnym stanie korozji. To jest część, którą wymienimy.

View attachment 227418 [/INDENT>
[/INDENT>

7. Zdejmij nakrętkę zarówno z łącznika ramy, jak i skrzyni biegów i poprowadź nowy kabel uziemiający. Po umieszczeniu nowego kabla po prostu przetnij plecioną część starego, skorodowanego kabla przy łączniku ramy.[/B>

View attachment 227419

View attachment 227420

View attachment 227421

8. Jak pokazano na tym zdjęciu, na którym stary pasek uziemiający jest trzymany w porównaniu z nowo zainstalowanym paskiem, nowy kabel jest trwalszy i zapewnia w przybliżeniu o 25% większą ścieżkę uziemienia. Zakończ, zakładając wykładzinę błotnika w odwrotnej kolejności. Nowy pasek prawdopodobnie wystarczy na pozostały okres eksploatacji Jeepa. Pogratuluj sobie dobrze wykonanej pracy (y)

View attachment 227422

Jeśli usuwam stary pasek, co przecinam?