2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Kontrolka silnika + utrata przyspieszenia + wyłączanie i ponowne włączanie

4.3K views 41 replies 8 participants last post by  GearHeadDiver  
#1 ·
Mam Jeepa Cherokee Trailhawk z 2018 roku i kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka silnika. Kiedy kontrolka zapaliła się podczas jazdy, silnik wydawał się tracić moc i nie mogłem przyspieszyć. Wyłączyłem samochód i włączyłem go ponownie, a potem było dobrze. Następnego dnia spróbowałem nim pojechać i wydawało się, że jest w porządku, ale kiedy wjeżdżałem pod górę, samochód w ciągu kilku sekund całkowicie stracił moc, silnik przestał działać, wszystkie światła zgasły, ale potem wszystko wróciło do normy i było dobrze. Podczas tej samej jazdy kontrolka silnika zgasła. Dziś rano włączyłem samochód, żeby zobaczyć, co się stanie i silnik jakby się zacinał, jeśli to ma sens.

Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Z góry dziękuję.

#2 ·
Mam Jeep Cherokee Trailhawk z 2018 roku i kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka silnika. Kiedy kontrolka zapaliła się podczas jazdy, silnik wydawał się tracić moc i nie mogłem przyspieszyć. Wyłączyłem samochód i włączyłem go ponownie, a potem było dobrze. Następnego dnia spróbowałem nim pojechać i wydawało się, że jest w porządku, ale kiedy jechałem pod górę, samochód w ciągu kilku sekund całkowicie stracił moc, żaden silnik, wszystkie światła zgasły, ale potem wszystko włączyło się z powrotem i wtedy było dobrze. Podczas tej samej jazdy kontrolka silnika zgasła. Dziś rano włączyłem samochód, żeby zobaczyć, co się stanie i silnik wydawał się przerywać, jeśli to ma sens.

Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Z góry dziękuję.
Hej @Jpall20 ,

Witaj na forum. Jaki silnik ma Twój TH? 3.2 czy 2.4? Ponadto, czy były jakieś problemy wcześniej? Na koniec, czy masz czytnik OBD2, dzięki któremu możesz sprawdzić, czy Twój Cherokee ma jakieś kody?

#4 ·
Dziękuję! Ma 2.4. Żadnych problemów przed tym. I nie, niestety nie.
Sprawdź poziom oleju silnikowego. Uważam, że silnik 2.4l ma czujnik niskiego poziomu oleju, który może powodować problemy.
Witamy z Nevady!

owns 2022 Jeep Cherokee Trailhawk
#6 ·
Cześć wszystkim,
Nowy tutaj...w wyniku tego samego problemu, który stwierdził pierwotny autor.

2015 Trailhawk 3.2l

Problem wystąpiłkrótko po zakupie (nowy) i został zabrany do Dealera w celu diagnozy.
Brak kodu błędu, a technik nie mógł odtworzyć problemu.
Od nowości zdarzyło się to około pół tuzina razy.

Akcja serwisowa dotycząca czujnika skrzyni biegów została przeprowadzona w zeszłym roku.

W zeszłym tygodniu zdarzyło się to ponownie przy około 230+k km....
Do dealera z tym.
Był kod błędu dla czujnika, który odczytuje obrót wałka rozrządu... czujnik wymieniony, problem nadal występował.

Fazy oleju wałka rozrządu również zostały sprawdzone, bez stwierdzenia problemu.

serwis poszedł nawet tak daleko, że wymienił komputer (na swój koszt)...wciąż brak rozwiązania.

Serwis ma teorię, że prawdopodobnie galeria oleju lub część układu olejowego została zablokowana, co uniemożliwia dopływ wystarczającej ilości oleju do czujnika wałka rozrządu.

Jestem u kresu wytrzymałości i tak naprawdę nie chcę płacić za (eksploracyjne) rozebranie silnika.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tej utraty mocy, kontrolki silnika, problemu z kodem błędu czujnika wałka rozrządu?

#12 ·
Gary,

Holy Cow!! Jeśli to jest problem, to nie potrafię Ci wystarczająco podziękować. Z pewnością przekażę to wszystko mojemu facetowi w salonie, któremu w 100% ufamy. Dobrzy ludzie tam, ale oczywiście wcześniej tego nie doświadczyli.
Jestem facetem od starych silników i nic nie wiem o tych nowych silnikach. Potrafię zdiagnozować problem w moim 401 Nailhead i rozebrać go z zamkniętymi oczami... ten silnik Jeepa, niezbyt...lol.
Ponadto wspomniałeś o kole tonowym... zostało ono również sprawdzone i uznane za sprawne.

Jestem podekscytowany, że to może rozwiązać problem... ponieważ Trail Hawk jest naszym głównym pojazdem... i nawet z przebiegiem ponad 230 tys. km... jest w niesamowicie dobrym stanie, zarówno mechanicznym, jak i kosmetycznym.

Przekażę Twoje informacje i będę Cię informował na bieżąco.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Ash...

#13 ·
Gary,

O rany!! Jeśli to jest problem, nie potrafię Ci wystarczająco podziękować. Z pewnością przekażę to wszystko mojemu człowiekowi w salonie, któremu w 100% ufamy. Dobrzy ludzie tam, ale oczywiście nigdy wcześniej tego nie doświadczyli.
Jestem facetem od starych silników i nic nie wiem o tych nowych silnikach. Potrafię zdiagnozować problem w moim 401 Nailhead i rozebrać go z zamkniętymi oczami... ten silnik Jeepa, niezbyt...lol.
Ponadto wspomniałeś o kole tonowym... zostało ono również sprawdzone i uznane za sprawne.

Cieszę się, że to może rozwiązać problem... ponieważ Trail Hawk jest naszym głównym pojazdem... i nawet z przebiegiem ponad 230 tys. km... jest w niesamowicie dobrym stanie, zarówno mechanicznym, jak i kosmetycznym.

Przekażę Twoje informacje i będę Cię informować na bieżąco.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Ash...
Żadnych zmartwień i oczywiście, to może nie być to, ale zdecydowanie jest to znany problem do sprawdzenia, który pasuje do objawów, których doświadczasz. Powodzenia i daj nam znać!

#14 ·
Gary,

Rozmawiałem z moim ulubionym facetem w salonie i podzieliłem się informacjami, które mi przekazałeś, niestety wszystkie te rzeczy zostały zrobione i sprawdzone.
Teraz jestem w kropce..
Znalazłem Trailhawka z 2019 roku z silnikiem 3.2 o bardzo niskim przebiegu...muszę tylko sprawdzić, czy jest kompatybilny z naszym 2015.

Będę Cię informował na bieżąco.

A....

#15 ·
Gary,

Rozmawiałem z moim ulubionym facetem w salonie i podzieliłem się informacjami, które mi przekazałeś, niestety wszystkie te rzeczy zostały zrobione i sprawdzone.
Teraz jestem w kropce..
Znalazłem silnik Trailhawk 3.2 z 2019 roku o bardzo niskim przebiegu... muszę tylko sprawdzić, czy jest kompatybilny z naszym 2015.

Będę Cię informował

A....
Hej @GearHeadDiver ,

Ugh, dosłownie wracamy do punktu wyjścia! Cóż, przynajmniej czuję się lepiej, że to sprawdzili (y). Byłbym naprawdę rozczarowany, gdyby sprawdzili twoje fazery i blokadę fazera (co wiąże się ze zdjęciem obu pokryw zaworów) i nawet nie sprawdzili integralności śrub galerii, biorąc pod uwagę, że już tam byli! OK, więc zakładając, że zrobili te dwie rzeczy, założę, że sprawdzili krzywki, wahacze i hydrauliczne popychacze pod kątem oznak problemów, ale nic nie znaleźli.

Jeśli chodzi o zablokowaną galerię olejową, uważam to za mało prawdopodobne z kilku powodów, z których najważniejszym jest to, że zablokowana galeria byłaby widoczna prawie cały czas z powodu niskiego ciśnienia oleju. Nie byłby to problem przerywany. Inne powody.... galeria olejowa znajduje się za filtrem oleju, więc chyba że nigdy nie wymieniłeś filtra oleju i jest on cały zanieczyszczony 230 000+ km starego szlamu olejowego(!), to niewiele może dostać się do galerii, aby utworzyć zator (chyba że kawałek medium filtra odłamał się w pewnym momencie, ale nigdy o tym nie słyszałem - to też wydaje się dość odległe).

Tak dla kompletności, czy możesz jeszcze raz podać, kiedy występuje problem?

• Czy jest przerywany, czy cały czas?
  • Tylko w określonych warunkach drogowych (np. pod górę i wciskanie pedału przyspieszenia) lub nawet na płaskich drogach przy stałej prędkości ze stopą na pedale przyspieszenia?
  • Tylko po zatankowaniu paliwa lub nie ma związku z dodawaniem paliwa?
  • itd. Jakieś inne wskazówki, kiedy to się dzieje, a kiedy nie? I czy zawsze jest to usuwane przez włączenie/wyłączenie samochodu? A jeśli tak, to czy znika, czy natychmiast wraca?

Pytanie:

a. Czy przeprowadzili test kompresji (i/lub test upływu), aby upewnić się, że wszystkie twoje cylindry są w specyfikacji? (tylko pytam, ponieważ masz wysoki przebieg).

b. W zależności od odpowiedzi na drugi punkt powyżej, jeśli występuje tylko podczas wciskania pedału przyspieszenia, może to być problem z przepustnicą (np. brudny korpus przepustnicy, który się fizycznie zacina) i wymaga czyszczenia... (Próbuję pomyśleć o warunkach mechanicznych, które mogłyby wystąpić, aby spowodować utratę mocy, ALE RÓWNIEŻ nie rejestrować się w twoim PCM, aby wywołać stan błędu, ponieważ otrzymujesz tylko kod czujnika wałka rozrządu (co jest prawdopodobnie objawem/reakcją w porównaniu z przyczyną).

c. I aby wykluczyć wtryskiwacze, nie otrzymujesz żadnych kodów wypadania zapłonu, prawda? Czy masz adapter OBD2? Jeśli tak, i łączysz się ze swoim Cherokee za pomocą aplikacji, która ma dane Mode$06 (takie jak inCarDoc dostępny zarówno na Androida, jak i iOS), czy widzisz jakieś wypadnięcia zapłonu w licznikach w Diagnostics-Mode$06? (ps: Również, z przebiegiem 230 000 km na liczniku kilometrów, nie zaszkodziłoby włożyć do zbiornika butelkę lub dwie preparatu do czyszczenia układu paliwowego/wtryskiwaczy jako konserwację zapobiegawczą).

Myśląc na głos...

#16 ·
G,

Absolutnie sporadyczne, ale od czasu, gdy technicy rozpoczęli poszukiwania, najwyraźniej wyrzuca kod czujnika wałka rozrządu co 70-100 km.
Zdarzało się raz lub dwa razy w roku w ciągu ostatnich kilku lat, a dealer nigdy (w przeszłości) nie był w stanie znaleźć żadnego problemu.
Brak związku z terenem lub innymi warunkami drogowymi... raz lub dwa razy pod górę i na równych drogach.
Kiedy Jeep wjechał w zeszłym tygodniu, zrobili wymianę oleju i zauważyli, że brakowało małej części materiału filtra... stąd myśl o zablokowanym kanale olejowym. Ale... nie moje myślenie, ponieważ był to problem przed tą ostatnią wymianą oleju/problemem z filtrem, wcześniej olej był zmieniany wiernie co 5000-6000 km.

Nie wspomniano o żadnym teście kompresji ani teście szczelności, który został przeprowadzony.

Brak związku z tankowaniem, a jedynym wyświetlanym kodem jest kod czujnika wałka rozrządu.
Problem znika (jak również kontrolka silnika), gdy pojazd jest wyłączany i ponownie uruchamiany... i jedzie/zachowuje się normalnie.

A....

#18 ·
Trail Hawk nadal wykazuje te same problemy, a także kontrolki ABS i kontroli trakcji, z których obie wyłączają się po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu.
Utrata mocy występuje teraz kilka razy podczas jazdy... a kontrolka silnika jest zawsze włączona.

Jestem absolutnie gotów wymienić silnik na ten z 2019 roku, który znalazłem, mając nadzieję, że problem jest faktycznie związany z silnikiem, a nie z problemem elektrycznym.

Szkoda, że nie ma sposobu na przepłukanie silnika/kanałów olejowych.

#20 ·
Trail Hawk nadal wykazuje te same problemy, a także kontrolki ABS i kontroli trakcji, z których obie wyłączają się po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu.
Utrata mocy występuje teraz kilka razy podczas jazdy... a kontrolka silnika jest zawsze włączona.

Jestem absolutnie gotów wymienić silnik na ten z 2019 roku, który znalazłem, mając nadzieję, że problem jest w rzeczywistości związany z silnikiem, a nie z problemem elektrycznym.

Szkoda, że nie ma sposobu na przepłukanie silnika/galerii olejowych.
Hej @GearHeadDiver ,

Rozumiem, co mówisz o płukaniu galerii olejowych, ale naprawdę nie widzę tego jako możliwej przyczyny. Jeśli miałbyś zatkaną galerię (o której nie wiem, żeby ktoś kiedykolwiek zgłaszał), myśl, że materiał filtra oleju na bazie papieru mógłby wytrzymać ciśnienie 30-60 psi pompy olejowej w czasie, jest po prostu trudna do zrozumienia.) Gdyby to było w galeriach olejowych, działoby się to cały czas, a nie tylko od czasu do czasu.

Przeglądam twoje wcześniejsze posty i coś mnie uderzyło...

#1. Mówisz, że ten problem występuje od nowości? To było około 2015 roku, a teraz masz 230+k KM? Jeśli tak, to jakie było wyjaśnienie dealera? Czy masz zlecenia serwisowe z całego tego czasu, pokazujące, że samochód został sprowadzony z tym problemem? Czy ciągle wymieniali rzeczy, czy jakie były wszystkie diagnozy/ustalenia?

#2. Do jakiego wezwania serwisowego dotyczącego czujnika skrzyni biegów odnosisz się poniżej?

#3. Czy masz przedłużoną gwarancję? (np. MaxCare) Zmusić dealera do bezpłatnej wymiany komputera w Cherokee z 2015 roku z przebiegiem 230k+ na liczniku nie jest łatwo. Czy to dlatego, że masz "sprawę" tego, że jest to długotrwały problem?

Myślę jednak, że główną myślą jest to, że jeśli dzieje się to od czasu, gdy dostałeś Cherokee w 2015 roku, jest to coś nieodłącznego, co istniało w tamtym czasie, a nie coś nowego (jak zatkana galeria olejowa po wymianie filtra oleju) lub coś, co wystąpiło ze zużycia....

#21 ·
Gary,

Problemy z utratą mocy podczas jazdy zaczęły siękrótko po zakupie, ale nie pamiętam, czy kiedykolwiek aktywowało to kontrolkę silnika.
Kiedy wystąpił problem, samochód został zabrany do serwisu, ale technicy nigdy nie byli w stanie odtworzyć problemu.
Mój błąd w sprawie wezwania do naprawy skrzyni biegów...dotyczyło to wielowypustu wejściowego PTU.
Inna naprawa skrzyni biegów dotyczyła czujnika ciśnienia podciśnienia, który uległ awarii i nie pozwalał skrzyni biegów na wrzucenie biegu.
Nie mamy przedłużonej gwarancji, ostatnie prace, które obejmowały nowy komputer (3000 $), zostały wykonane i nie zostały nam naliczone, ponieważ jesteśmy klientami (i przyjaciółmi) serwisu od około 18 lat. Super, uczciwi i bardzo pomocni ludzie.

#23 ·
Gary,

Problemy z utratą mocy podczas jazdy zaczęły się krótko po zakupie, ale nie pamiętam, czy kiedykolwiek zapaliła się kontrolka silnika.
Kiedy problem wystąpił, został zabrany do serwisu, ale technicy nigdy nie byli w stanie odtworzyć problemu.
Mój błąd w sprawie wezwania do serwisu dotyczącego skrzyni biegów... dotyczyło to wielowypustu wejściowego PTU.
Inna naprawa skrzyni biegów dotyczyła czujnika ciśnienia podciśnienia, który uległ awarii i nie pozwalał skrzyni biegów na włączenie biegu.
Nie mamy przedłużonej gwarancji, ostatnie prace, które obejmowały nowy komputer (3000 USD+), zostały wykonane i nie zostały nam naliczone, ponieważ jesteśmy klientami (i przyjaciółmi) serwisu od około 18 lat. Super, uczciwi i bardzo pomocni ludzie.
Masz dobre relacje z tym dealerem! (y)

#24 ·
Kontrolka silnika zapalała się raz na kilka miesięcy, ale teraz to oraz usterki ABS i kontroli trakcji_światła to nowość, od czasu niedawnych poszukiwań przyczyny usterki czujnika wałka rozrządu.
Hmmm. Kontrolka CEL naprawdę nigdy nie powinna się po prostu włączać/wyłączać, chyba że istnieje rzeczywisty problem podstawowy, a jeśli ta utrata mocy występuje od czasu, gdy odzyskałeś Cherokee w 2015 roku, to wygląda na to, że coś długotrwałego jest w grze. Nie jestem pewien, czy cokolwiek, co mógłbym w tej chwili zasugerować, byłoby szczególną wskazówką, ponieważ zwykle koncentruję się na „tym, co się zmieniło” lub typowych problemach/problemach związanych z wiekiem w Cherokee, gdy są starsze.

Żeby jeszcze raz potwierdzić, czy Twój akumulator został przetestowany, prawda? Czy wiesz, jak sprawdzić główny pasek uziemiający (ten do obudowy skrzyni biegów)? Na forum znajduje się procedura o nazwie „zrób to sam z paskiem uziemiającym” (z czasem korodują i w 2015 roku prawdopodobnie nadszedł czas na wymianę), ale to nie tłumaczyłoby problemu w NOWYM Cherokee (w 2015 roku).

Muszę jeszcze raz to przemyśleć...

#25 ·
Gary,

Zacząłem przyglądać się bliżej niektórym połączeniom, ponieważ jestem przekonany, że to problem elektryczny...
Zauważyłem silną korozję na pasku uziemiającym od komputera do ramy i wymieniłem go na grubszy przewód/zaciski pierścieniowe.
Byłem pewien, że wygrałem... włączyłem jeepa, brak kontrolek ostrzegawczych.
Przejechałem około 70 km bez problemów i utraty mocy, a potem znowu się to zdarzyło.

Po pierwsze, kontrolka silnika... brak zmian w jeździe lub przepustnicy.

Po drugie, kontrolka ABS (gdzie zwykle jest kontrolka niskiego poziomu paliwa)....

Po trzecie, po około 5 minutach od włączenia się kontrolki ABS, włączyła się kontrolka kontroli trakcji.
Następnie brak kontroli przepustnicy, 3200 obr./min przy około 68 km/h.

Jeśli zjadę na pobocze, zostawię pojazd włączony, ale włożę skrzynię biegów w pozycję parkowania... a następnie w Drive, przepustnica wraca.

#28 ·
Gary,

Zacząłem przyglądać się bliżej niektórym połączeniom, ponieważ jestem przekonany, że to problem elektryczny...
Zauważyłem silną korozję na przewodzie masowym od komputera do ramy i wymieniłem go na grubszy przewód/zaciski pierścieniowe.
Byłem pewien, że go pokonałem... włączyłem jeepa, żadnych kontrolek ostrzegawczych.
Przejechałem około 70 km bez problemów i utraty mocy, a potem znowu się to wydarzyło.

Po pierwsze, kontrolka silnika... brak zmian w jeździe lub przepustnicy.

Po drugie, kontrolka ABS (gdzie zwykle jest kontrolka niskiego poziomu paliwa)....

Po trzecie, po około 5 minutach od włączenia kontrolki ABS, włączyła się kontrolka kontroli trakcji.
Następnie brak kontroli przepustnicy, 3200 obr./min przy około 68 km/h.

Jeśli się zatrzymam, zostawię pojazd włączony, ale włożę skrzynię biegów w pozycję parkowania... a następnie Drive, przepustnica wraca.
Jeśli to nie jest doskonały przykład "związany z napięciem", to nie wiem co jest...🤔🫤

#27 ·
Jeszcze nie sprawdziłem głównego paska uziemiającego... ani akumulatora.
Zobacz instrukcje/procedurę, o której wspomniałem i sprawdź ten główny pasek uziemiający. Również, kiedy wspominasz o braku kontroli przepustnicy, masz na myśli, że naciskasz pedał przyspieszenia i nic się nie dzieje, prawda?

#32 ·
#31 ·
Chociaż powiedziano mi, że przeprowadzono test ciągłości, nie jestem pewien w jakim zakresie. Być może przyjrzę się dokładnie wszystkim blokom połączeniowym i być może zdejmę wiązkę z dostępnej uprzęży, aby dobrze się przyjrzeć. Nie wydaje się, żeby wiązka/osłona została sprawdzona. To doprowadza mnie do szału!!

#35 ·
Sprawdzę to jutro...
Rozumiem problemy, które mogą być spowodowane korozją i złymi stykami, ale trudno sobie wyobrazić, że to może być przyczyną problemów z TH.
Mimo że, jeśli jest tak, jak pokazałeś... trzeba to wymienić, niezależnie od wszystkiego.
Tak, twoja masa wygląda na taką, którą można wymienić (masy są absolutnie krytyczne w Cherokee), ale pytanie, czy używając tego narzędzia diagnostycznego, czujnik temperatury przepustnicy zawsze pokazuje się na dole swojego zakresu w ten sposób? (Mimo że mówi o temperaturze wylotu, zakładam, że to czujnik temperatury korpusu przepustnicy. W V6 jest on w skrzynce rezonatora tuż przed przepustnicą).

Image

#36 ·
G,

Na to niestety nie mogę odpowiedzieć... poza tym, że w dniu skanowania było bardzo zimno.

Po wymianie małego przewodu masowego z komputera do ramy, kontrolka CEL nadal świeci, ale w ciągu ostatnich 3 dni Jeep nie przeszedł ponownie w tryb awaryjny ani nie stracił mocy.

Mój opis kontrolek ostrzegawczych był nieprawidłowy... BRAK kontrolki ABS, ale są 2 kontrolki kontroli trakcji (ale nie w ciągu ostatnich 3 dni).
To, co myślałem, że jest kontrolką ABS, to Service Stop Start System
Image

Image

light....jeden z pojazdem/falistymi liniami, a drugi to strzałka w okręgu z A na środku....NIE kontrolka ABS.

Mam nadzieję dotrzeć do głównego (akumulatora) paska uziemiającego jutro lub w poniedziałek.

#41 ·
G,

Tak...mniejszy przewód z oczkowym zaciskiem był od PCM do ramy. Uważam za dziwne, że po całej "eksploracyjnej" pracy, która została wykonana w celu zlokalizowania problemu/problemów, a zwłaszcza faktu, że PCM został wymieniony, skorodowane przewody masowe zostały najwyraźniej pominięte.

W ciągu ostatniego tygodnia i trochę, kontrolka CEL jest nadal włączona, podobnie jak kontrolka Auto Start/Stop....ale nie kontrolka kontroli trakcji i brak ostatniej utraty mocy (tryb awaryjny).
Z wyjątkiem kontrolek błędów, Jeep działa "normalnie".

Dla kogoś z bardzo dobrym doświadczeniem mechanicznym w motoryzacji, to doprowadza mnie do szału!

#42 ·
Gary,

Szybka aktualizacja (mając nadzieję, że mnie nie zapeszy).

Po wymianie/czyszczeniu 2 pasków uziemiających (PCM do ramy i akumulator do ramy/skrzyni biegów) kontynuowaliśmy jazdę, zmagając się z tymi samymi kontrolkami/błędami.

Około 3 tygodnie temu zatrzymałem się na stacji benzynowej... zatankowałem do pełna i uruchomiłem Jeepa, a kontrolka CEL zgasła...
ŻADNYCH KONTROLEK NA DESCE ROZDZIELCZEJ (kontrolek błędów) w ogóle.

Minęły 3 tygodnie i wszystko działa normalnie... żadnych kontrolek ostrzegawczych.

Zabawne jest to, że funkcja Start/Stop znów zaczęła działać... zanim zaczęły się wszystkie inne problemy, działała sporadycznie.

Trzymam kciuki