Gary,
Rozmawiałem z moim ulubionym facetem w salonie i podzieliłem się informacjami, które mi przekazałeś, niestety wszystkie te rzeczy zostały zrobione i sprawdzone.
Teraz jestem w kropce..
Znalazłem silnik Trailhawk 3.2 z 2019 roku o bardzo niskim przebiegu... muszę tylko sprawdzić, czy jest kompatybilny z naszym 2015.
Będę Cię informował
A....
Hej
@GearHeadDiver ,
Ugh, dosłownie wracamy do punktu wyjścia! Cóż, przynajmniej czuję się lepiej, że to sprawdzili

. Byłbym naprawdę rozczarowany, gdyby sprawdzili twoje fazery i blokadę fazera (co wiąże się ze zdjęciem obu pokryw zaworów) i nawet nie sprawdzili integralności śrub galerii, biorąc pod uwagę, że już tam byli! OK, więc zakładając, że zrobili te dwie rzeczy, założę, że sprawdzili krzywki, wahacze i hydrauliczne popychacze pod kątem oznak problemów, ale nic nie znaleźli.
Jeśli chodzi o zablokowaną galerię olejową, uważam to za mało prawdopodobne z kilku powodów, z których najważniejszym jest to, że zablokowana galeria byłaby widoczna prawie cały czas z powodu niskiego ciśnienia oleju. Nie byłby to problem przerywany. Inne powody.... galeria olejowa znajduje się za filtrem oleju, więc chyba że
nigdy nie wymieniłeś filtra oleju i jest on cały zanieczyszczony 230 000+ km starego szlamu olejowego(!), to niewiele może dostać się do galerii, aby utworzyć zator (chyba że kawałek medium filtra odłamał się w pewnym momencie, ale nigdy o tym nie słyszałem - to też wydaje się dość odległe).
Tak dla kompletności, czy możesz jeszcze raz podać, kiedy występuje problem?
- Czy jest przerywany, czy cały czas?
- Tylko w określonych warunkach drogowych (np. pod górę i wciskanie pedału przyspieszenia) lub nawet na płaskich drogach przy stałej prędkości ze stopą na pedale przyspieszenia?
- Tylko po zatankowaniu paliwa lub nie ma związku z dodawaniem paliwa?
- itd. Jakieś inne wskazówki, kiedy to się dzieje, a kiedy nie? I czy zawsze jest to usuwane przez włączenie/wyłączenie samochodu? A jeśli tak, to czy znika, czy natychmiast wraca?
Pytanie:
a. Czy przeprowadzili test kompresji (i/lub test upływu), aby upewnić się, że wszystkie twoje cylindry są w specyfikacji? (tylko pytam, ponieważ masz wysoki przebieg).
b. W zależności od odpowiedzi na drugi punkt powyżej, jeśli występuje tylko podczas wciskania pedału przyspieszenia, może to być problem z przepustnicą (np. brudny korpus przepustnicy, który się fizycznie zacina) i wymaga czyszczenia... (Próbuję pomyśleć o warunkach mechanicznych, które mogłyby wystąpić, aby spowodować utratę mocy, ALE RÓWNIEŻ nie rejestrować się w twoim PCM, aby wywołać stan błędu, ponieważ otrzymujesz tylko kod czujnika wałka rozrządu (co jest prawdopodobnie objawem/reakcją w porównaniu z przyczyną).
c. I aby wykluczyć wtryskiwacze, nie otrzymujesz żadnych kodów wypadania zapłonu, prawda? Czy masz adapter OBD2? Jeśli tak, i łączysz się ze swoim Cherokee za pomocą aplikacji, która ma dane Mode$06 (takie jak
inCarDoc dostępny zarówno na Androida, jak i iOS), czy widzisz jakieś wypadnięcia zapłonu w licznikach w Diagnostics-Mode$06? (ps: Również, z przebiegiem 230 000 km na liczniku kilometrów, nie zaszkodziłoby włożyć do zbiornika butelkę lub dwie preparatu do czyszczenia układu paliwowego/wtryskiwaczy jako konserwację zapobiegawczą).
Myśląc na głos...