2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Kod silnika P0390 - Obwód czujnika położenia wałka rozrządu - Bank 2 Czujnik 2

1 reading
33K views 27 replies 6 participants last post by  renardanderson  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Mam problemy z elektryką w moim Jeepie, 19 3.2L. Mój Start/Stop wyłącza się i mówi, że jest niedostępny, a w tym tygodniu zapaliła się kontrolka Service 4WD, ale zgasła. Kopałem i szukałem, a potem zapaliła się kontrolka silnika. Wyświetlał kod P0390, który jest obwodem czujnika położenia wałka rozrządu - Bank 2 Czujnik 2.

Czy ktoś wie, gdzie znajdują się czujniki wałka rozrządu i który jest który?

Dzięki

#2 ·
Witajcie,

Mam pewne problemy elektryczne z moim Jeepem, 19 3.2L. Mój Start/Stop się wyłącza i mówi, że jest niedostępny, a w tym tygodniu zapaliła się kontrolka Service 4WD, ale zgasła. Kopałem i szukałem, a potem zapaliła się kontrolka silnika. Wyświetlał kod P0390, który jest obwodem czujnika położenia wałka rozrządu - Bank 2 Czujnik 2.

Dzięki
Cześć i witaj z Utah!!! Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, jest przetestowanie akumulatora w pobliskim sklepie z częściami samochodowymi. Może to być tak proste, jak awaria akumulatora. Start/stop niedostępny to zwykle pierwszy znak... Powodzenia i informuj nas na bieżąco...😎

#4 ·
Witajcie,

Mam problemy z elektryką w moim Jeepie, 19 3.2L. Mój Start/Stop się wyłącza i mówi, że jest niedostępny, a w tym tygodniu zapaliła się kontrolka Service 4WD, ale zgasła. Kopałem i szukałem, a potem zapaliła się kontrolka silnika. Wyświetlał kod P0390, czyli obwód czujnika położenia wałka rozrządu - Bank 2 Czujnik 2.

Dzięki
Witaj @jmy5263,

Witaj na forum!

Popieram rekomendację @Flybynightcru. Masz trzy różne systemy zaangażowane w te problemy; (1) Electronic Stop/Start (ESS), (2) system 4WD, a następnie (3) czujnik wałka rozrządu, który jest wewnętrznym błędem komponentu silnika. Są to trzy w większości niezwiązane ze sobą systemy, pomijając ich aspekt elektryczny. Słaby/kończący się akumulator w Cherokee z ESS może powodować wszelkiego rodzaju fałszywe, przerywane błędy, które niekoniecznie wydają się mieć logiczny wzór, jak te, których doświadczasz. Jak wspomniał @Flybynightcru, pierwszym krokiem jest wykluczenie akumulatora (lub potencjalnie jednego z pasków uziemiających) jako przyczyny. Jeśli błędy pozostaną po potwierdzeniu dobrego stanu akumulatora, zacząłbym szukać innych potencjalnych obszarów problemowych.

• Zauważ, że chociaż czujniki położenia wałka rozrządu mogą ulec awarii, jest to rzadkie. Wiele razy ten kod pojawia się, ludzie wymieniają czujnik, ale kod pozostaje i/lub wraca. Wynika to z faktu, że kod ten jest wyświetlany nawet w przypadku problemów niezwiązanych z czujnikiem wałka rozrządu. Na przykład niewystarczające ciśnienie oleju może spowodować wyświetlenie kodu czujnika położenia wałka rozrządu oprócz problemu ze słabym akumulatorem opisanego powyżej, więc chociaż wymiana czujnika jest wystarczająco tania (czujnik banku 2 czujnik 2 znajduje się na górze po prawej stronie pokrywy zaworów, najbliżej chłodnicy (przód samochodu)), istnieje duża szansa, że ​​faktyczny problem leży gdzie indziej.
Pytanie, czy miałeś w przeszłości problemy z 4WD, czy to pierwszy raz, kiedy widzisz ten błąd?

#7 ·
Widzę kontrolkę 4WD po raz pierwszy. Olej też wydawał się w porządku. Akumulator został przetestowany i jest mocny.
Zatem, chociaż wszystko jest możliwe, jest mniej prawdopodobne, że Twój system 4WD fizycznie rozwinął problem w tym samym czasie, gdy pojawił się kod CPS.

Czy możesz potwierdzić, że Twoje główne paski uziemiające nie wyglądają na zbyt skorodowane? Zgodnie ze schematem poniżej, jeden znajduje się z przodu komory silnika (wychodzący z przewodu akumulatora do nadwozia), a drugi zobaczysz przymocowany do skrzyni biegów (jeśli dobrze pamiętam, najlepszym sposobem, aby to zobaczyć, może być zajrzenie przez nadkole kierowcy, ewentualnie usunięcie śruby mocującej osłonę nadkola na zdjęciu poniżej i lekkie pociągnięcie za osłonę nadkola, aby dobrze się przyjrzeć).

Ponadto, skoro wspominasz, że masz 2017 rok, masz inteligentny czujnik akumulatora (IBS) przy zacisku akumulatora, który może być uszkodzony. Na forum są inni ludzie, którzy wiedzą o tym więcej niż ja (mam Cherokee z 2014 roku przed IBS). Być może przeszukaj forum pod kątem "IBS" i swoich objawów i sprawdź, czy są inne powiązane posty.

Image

Image

Attachments

#8 ·
Cześć @jmy5263, tylko po to, aby odpowiedzieć na twoje pytanie o to, gdzie znajdują się czujniki położenia wału korbowego, są dwa, po jednym na każdej pokrywie głowicy. Tylny (dolne zdjęcie) to Bank 1. Ten z przodu znajduje się pod podkładką z pianki i jest Bankiem 2. To ten, o którym wspomina twój kod. Jeden fizyczny czujnik ma dwa elementy i każdy element nazywany jest czujnikiem; Czujnik 1 i Czujnik 2.

Image

Image

Image

#12 ·
Mark_ trzyma się na poziomie 14,2-14,4 V. Nie sądzę, żeby to był problem z akumulatorem, ponieważ właśnie wymieniłem akumulator, ale zawsze można dostać zły akumulator. Będę musiał to sprawdzić w AutoZone.

Gary, dziękuję za schemat. Zakładam, że to 3.2L?
Dzięki. Nie zdawałem sobie sprawy (ani nie widziałem?), że wymieniłeś akumulator, przepraszam. Liczby 14,2-14,4 V to jednak wyjście alternatora, a nie same numery akumulatora i uzyskałbyś te same liczby, niezależnie od tego, jak dobry lub zły jest akumulator. Masz rację, wadliwe akumulatory istnieją.
A ponieważ niedawno wymieniłeś akumulator, innym problemem może być luźne złącze akumulatora; muszą być mocno dokręcone, w przeciwnym razie dziwne rzeczy mogą się zdarzyć.
Jaki akumulator dostałeś? Po prostu jestem ciekaw..

#14 ·
Jak wymienić czujniki? Czy to śruba, a potem obrót?
Dzięki. Nie zdawałem sobie sprawy (ani nie widziałem?), że wymieniłeś akumulator, przepraszam. Liczby 14,2-14,4 V to jednak wyjście alternatora, a nie liczby akumulatora per se, i uzyskałbyś te same liczby, niezależnie od tego, jak dobry lub zły jest akumulator. Masz rację, wadliwe akumulatory istnieją.
A skoro niedawno wymieniłeś akumulator, innym problemem może być luźne złącze akumulatora; muszą być mocno dokręcone, w przeciwnym razie dziwne rzeczy mogą się zdarzyć.
Jaki akumulator dostałeś? Po prostu jestem ciekaw..
@jmy5263, tak, poluzuj środkową śrubę, a następnie podważ/obróć ją i wyjmij. Instalacja jest odwrotna. Zauważ, że musisz usunąć górny wlot powietrza, aby dostać się do czujnika, aby wykonać zadanie. Na YT jest mnóstwo filmów na ten temat. Proszę jednak jeszcze raz potwierdzić akumulator/złącza, jak wspomniał @Mark_. Chociaż CPSy zawodzą, często wyrzucają kod dla mnóstwa innych rzeczy, więc może to być czerwony śledź.

@Mark_, ponieważ @jmy5263 wspomniał o problemach z ESS, czy IBS może to uwzględnić, czy tak naprawdę nie?

#20 ·
Przyjrzałem się silnikowi i znalazłem trochę oleju pod pokrywą filtra. Czy przyczyną mogłoby być niskie ciśnienie oleju?
Jeśli chodzi o kod CPS, to możliwe. Oto dlaczego...

Silnik Pentastar wyrzuca kody CPS zasadniczo dla wszystkiego związanego z silnikiem, czego nie lubi. Dlatego wiele razy ludzie dostają ten kod, wymieniają czujnik i nic się nie naprawia, a kod pozostaje. Więc tylko dlatego, że kod mówi CPS, tak naprawdę nie oznacza, że problem dotyczy czujnika. Problem naprawdę leży gdzie indziej.

Jedną z rzeczy w silniku Pentastar jest to, że opiera się on na wysokim ciśnieniu oleju dla systemu VVT (fazowanie wałka rozrządu). Jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju (np. poziom oleju jest niski) lub olej traci ciśnienie gdzieś, wtedy system VVT nie może uzyskać wystarczającego ciśnienia oleju, aby wyregulować rozrząd w sposób, w jaki ECU nakazuje to zrobić, a ponieważ czujniki monitorują rozrząd, widzą rozrząd jako "wyłączony" w stosunku do tego, co zostało nakazane i wyrzucają kod.

Teraz pytanie...

• Gdzie widzisz olej? W dolinie (V) pod zespołem filtra/chłodnicy oleju? Czy możesz zrobić zdjęcie (tak, będzie tam ciemno, zdobądź jak najwięcej światła). Ponadto, ile masz tam oleju? Najniższa część doliny znajduje się po stronie kierowcy. Kiedy olej staje się zbyt wysoki, wypłynie z "V" w dół tylnej strony skrzyni biegów. Widzisz tam olej? (lub pod swoim samochodem). Jeśli tracisz ciśnienie oleju tutaj, może to spowodować kod CPS, ale musiałbyś mieć dość znaczący wyciek. Czy możesz potwierdzić, co widzisz? Zdjęcia są zawsze najlepsze. Sprawdź również (bardzo ważne) poziom oleju [ze wskaźnika poziomu oleju]. Czy masz niski poziom?

Istnieją inne rzeczy związane z olejem, które mogą powodować utratę ciśnienia (np. śruby sterujące galerią oleju pod pokrywami zaworów), ale to większa praca i rozmowa.

Jednak jedna rzecz, nawet z nieszczelną chłodnicą oleju, potencjalnie wyjaśniającą kod CPS, nie tłumaczy twoich kontrolek ESS lub 4WD, z którymi zgadzam się z @Mark_, wydaje się być związane z elektryką/akumulatorem.

Myśli?

#21 ·
Cześć wszystkim,

Chciałem tylko zaktualizować sytuację. Okazuje się, że problem z automatycznym uruchamianiem i zatrzymywaniem wynikał z luźnego połączenia przewodu z akumulatorem, czego tak naprawdę nie mogłem stwierdzić, kiedy go dokręcałem, ale myślę, że smaru było za dużo. Mój samochód potrzebuje nowego PTU, na co mam nadzieję, że zajmie kilka dni. Jeśli chodzi o kod P0390, mój mechanik uważa, że ​​został on spowodowany przez awarię PTU. Rozbierają mój silnik, aby go sprawdzić i upewnić się, że nie zostaną znalezione żadne problemy, ale to ulga, że ​​coś znaleźli.

#23 ·
Zapoznaj się z postem nr 12 powyżej. Mark_ jest guru forum w sprawach baterii.
Lubię sprawy związane z bateriami, co mogę powiedzieć. Guru? Ok... nie, po prostu bardzo zmotywowany do zaangażowania się ;)
Te złącza akumulatorów są źle zaprojektowane i łatwo je za słabo dokręcić. Luźne mogą powodować wszelkiego rodzaju problemy.

#26 ·
Jeśli jednak potrzebujesz akumulatora i nie jesteś taki jak ja i chcesz "największy, najgorszy akumulator, jaki można kupić za pieniądze", polecam H7 AGM z Walmart. Wiem, że nie "potrzebujesz" AGM, ale chciałbym co najmniej standardowy zamiennik OEM AGM i to właśnie ten za 179 $. Ma nawet taką samą 4-letnią bezpłatną gwarancję wymiany, jaką ma Northstar/X2 Power za połowę ceny. Nie można tego przebić...😉😎 Robot czy człowiek?

#27 ·
Jeśli w końcu będziesz potrzebować akumulatora i nie jesteś jak ja i chcesz "największy, najgorszy akumulator, jaki można kupić za pieniądze", polecam H7 AGM z Walmart. Wiem, że nie "potrzebujesz" AGM, ale chciałbym co najmniej standardowy zamiennik OEM AGM i to właśnie ten za 179 $. Ma nawet tę samą 4-letnią gwarancję bezpłatnej wymiany, co Northstar/X2 Power za połowę ceny. Nie można tego przebić...😉😎
Robot czy człowiek?
Zazwyczaj zawsze wybieram najtańszą opcję, jaką mogę znaleźć, ale nauczyłem się, że w przypadku akumulatora, środek drogi jest lepszy, ponieważ tanio = umiera w najzimniejszy dzień zimy 🥶
Zamierzam uzyskać raport o stanie akumulatora, jak wspomniał Mark, następnym razem, gdy będę @ AZ lub AdvAuto, więc przynajmniej będę wiedział, na czym stoję, zanim się skończy... !