Przyjrzałem się silnikowi i znalazłem trochę oleju pod pokrywą filtra. Czy przyczyną mogłoby być niskie ciśnienie oleju?
Jeśli chodzi o kod CPS, to możliwe. Oto dlaczego...
Silnik Pentastar wyrzuca kody CPS zasadniczo dla wszystkiego związanego z silnikiem, czego nie lubi. Dlatego wiele razy ludzie dostają ten kod, wymieniają czujnik i nic się nie naprawia, a kod pozostaje. Więc tylko dlatego, że kod
mówi CPS, tak naprawdę nie oznacza, że problem dotyczy czujnika. Problem naprawdę leży gdzie indziej.
Jedną z rzeczy w silniku Pentastar jest to, że opiera się on na wysokim ciśnieniu oleju dla systemu VVT (fazowanie wałka rozrządu). Jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju (np. poziom oleju jest niski) lub olej traci ciśnienie gdzieś, wtedy system VVT nie może uzyskać wystarczającego ciśnienia oleju, aby wyregulować rozrząd w sposób, w jaki ECU nakazuje to zrobić, a ponieważ czujniki monitorują rozrząd, widzą rozrząd jako "wyłączony" w stosunku do tego, co zostało nakazane i wyrzucają kod.
Teraz pytanie...
- Gdzie widzisz olej? W dolinie (V) pod zespołem filtra/chłodnicy oleju? Czy możesz zrobić zdjęcie (tak, będzie tam ciemno, zdobądź jak najwięcej światła). Ponadto, ile masz tam oleju? Najniższa część doliny znajduje się po stronie kierowcy. Kiedy olej staje się zbyt wysoki, wypłynie z "V" w dół tylnej strony skrzyni biegów. Widzisz tam olej? (lub pod swoim samochodem). Jeśli tracisz ciśnienie oleju tutaj, może to spowodować kod CPS, ale musiałbyś mieć dość znaczący wyciek. Czy możesz potwierdzić, co widzisz? Zdjęcia są zawsze najlepsze. Sprawdź również (bardzo ważne) poziom oleju [ze wskaźnika poziomu oleju]. Czy masz niski poziom?
Istnieją inne rzeczy związane z olejem, które mogą powodować utratę ciśnienia (np. śruby sterujące galerią oleju pod pokrywami zaworów), ale to większa praca i rozmowa.
Jednak jedna rzecz, nawet z nieszczelną chłodnicą oleju, potencjalnie wyjaśniającą kod CPS, nie tłumaczy twoich kontrolek ESS lub 4WD, z którymi zgadzam się z
@Mark_, wydaje się być związane z elektryką/akumulatorem.
Myśli?