2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Problemy BCM - punkty uziemienia.

12K views 10 replies 3 participants last post by  Gary Kline  
#1 · (Edited)
Cześć,

2014 Cherokee Limited Diesel 4x4.

Mam dziwne problemy z BCM, tj.:

1. Problemy z magistralą LIN1. Brak reakcji na przełącznik obrotowy 4WD/terenu, gdy lusterko wsteczne jest podłączone. Kiedy odłączam złącze od lusterka (+12, masa, mikrofon, LIN BUS) - przełącznik obrotowy działa. To jedyny w 100% powtarzalny problem. Zmieniłem lusterko na nowe - ten sam problem.
2. Okazjonalny brak rozruchu.
3. Okresowy brak zasilania pompy paliwa.
4. Can-C sporadyczna brak komunikacji (zapisane DTC).

Muszę sprawdzić punkty uziemienia BCM i powiązanych modułów.

Czy ktoś ma dostęp do dokumentacji zawierającej zdjęcia rentgenowskie wiązki przewodów? Odpowiednik tego, co zostało dołączone, ale dla Cherokee.

Muszę zlokalizować następujące punkty uziemienia: G911A, G914A, G912A. Opisy tekstowe na schematach wiązek przewodów są niewystarczająco precyzyjne.

Dzięki z góry.

Attachments

#2 ·
  • G911A znajduje się po prawej stronie przedniej części konsoli środkowej (dla lusterka)

• G914A znajduje się pod konsolą środkową (pokrętło SelecTerrain)

• G912A znajduje się z przodu pod konsolą środkową (czujniki deszczu i wilgotności)

To niezwykłe, aby punkt uziemienia wewnątrz samochodu nie był nienaruszony (chyba że patrzysz na jednorazowy defekt produkcyjny, w którym śruba odkręciła się z czasem lub samochód był narażony na zalanie/wnikanie wody i występuje ukryta korozja).

Niestety, nie mam schematu punktu uziemienia odpowiadającego temu, który pokazałeś dla Wranglera. Mam go tylko dla sieci LIN, CANBUS i MS CAN, jak poniżej. Przepraszam. :cry:

#4 ·
  • G911A znajduje się po prawej stronie konsoli środkowej (dla lusterka)

• G914A znajduje się pod konsolą środkową (pokrętło SelecTerrain)

• G912A znajduje się z przodu pod konsolą środkową (czujniki deszczu i wilgotności)
Niestety, nie mam schematu punktu uziemienia odpowiadającego temu, który pokazałeś dla Wranglera. Mam go tylko dla sieci LIN, CANBUS i MS CAN, jak poniżej. Przepraszam. :cry:
Dzięki za odpowiedź. Bardzo doceniam.
Deska rozdzielcza została wymieniona. Podejrzewam, że ktoś zapomniał o kilku nakrętkach / złączach uziemiających.

#3 ·
ps: Jeśli usuniesz lewe i prawe panele kopnięć (w pobliżu siedzeń kierowcy i pasażera), a następnie usuniesz konsolę środkową (w YouTube są filmy instruktażowe, jak to zrobić), prawdopodobnie zobaczysz większość, jeśli nie wszystkie, wspomniane punkty uziemienia (i więcej). Członkowie tego forum często wykorzystują punkt uziemienia G912A, do którego dostęp jest możliwy z panelu kopnięć kierowcy, aby podłączyć akcesoria, takie jak kamery drogowe, do przełączanego zasilania zapłonu w gnieździe akcesoriów 12 V w centrum multimedialnym.

#6 ·
Cześć @tkacki ,

• Wygląda na to, że lusterko, czujnik wilgotności i pokrętło SelecTerrain współdzielą tę samą magistralę LIN (sieć). Wymieniłeś już lusterko. Czy czujnik wilgotności jest podłączony do zespołu lusterka, czy ma niezależne złącze? Jeśli ma niezależne złącze, spróbuj je odłączyć na wypadek, gdyby było wadliwe i nadawało (transmitowało) w magistrali.

• Zwróć również uwagę na schemat poniżej, istnieją pewne połączenia "w wiązce przewodów" dla wszystkich tych trzech systemów, które należy sprawdzić.

• Na koniec, jako krok diagnostyczny, jeśli odłączysz czujnik wilgotności, czy lusterko (automatyczne przyciemnianie itp.) i pokrętło SelecTerrain działają w tym samym czasie?

Mam nadzieję, że to pomoże.

Image

Image

Image

#7 ·
Cześć @tkacki ,

• Wygląda na to, że lusterko, czujnik wilgotności i pokrętło SelecTerrain współdzielą tę samą magistralę LIN (sieć). Wymieniłeś już lusterko. Czy czujnik wilgotności podłącza się do zespołu lusterka, czy ma niezależne złącze? Jeśli ma niezależne złącze, spróbuj je odłączyć na wypadek, gdyby było wadliwe i nadawało (transmitowało) na magistrali.

• Zwróć również uwagę na schemat poniżej, istnieją pewne połączenia "w wiązce przewodów" dla wszystkich tych trzech systemów, które należy sprawdzić.

• Na koniec, jako krok diagnostyczny, jeśli odłączysz czujnik wilgotności, czy lusterko (automatyczne przyciemnianie itp.) i pokrętło SelecTerrain działają w tym samym czasie?

Mam nadzieję, że to pomoże.
Cześć,

Dzięki za odpowiedź i dużo informacji.

Tak. Znam ten schemat okablowania i sprawdziłem wszystkie elementy. Odłączałem wszystkie urządzenia na tej gałęzi LIN po kolei. Mogę odczytać dane za pomocą skanera OBD z czujnika wilgotności, czujnika deszczu. Tylko w przypadku, gdy wszystko jest podłączone, magistrala się wyłącza. Skupiłem się więc na zasilaniu / masie.

#10 ·
Mam 3016 Cherokee Limited. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy lusterko wsteczne ma bezpiecznik w linii zasilającej? Podłączyłem przewody, aby dodać gniazdo 12 V i myślę, że gdzieś coś spaliłem. Lusterko nie ma zasilania. Mój uchwyt na telefon wisi na lusterku, więc chciałem gniazdo do ładowania. Aby pozbyć się kabla wiszącego pośrodku siedzeń. Jeśli nie ma bezpiecznika, co mam dalej zrobić i co mogłem zepsuć?

#11 ·
Mam 3016 Cherokee Limited. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy lusterko wsteczne ma bezpiecznik w przewodzie zasilającym? Podłączyłem przewody, aby dodać gniazdo 12 V i myślę, że gdzieś coś spaliłem. Lusterko nie ma zasilania. Uchwyt na telefon wisi na lusterku, więc chciałem gniazdo do ładowania. Aby pozbyć się kabla wiszącego na środku siedzeń. Jeśli nie ma bezpiecznika, co mam dalej zrobić i co mogłem zepsuć?
Hej @joncollins0730,

Duplikat postu. Zobacz odpowiedź tutaj: https://www.jeepcherokeeclub.com/threads/2016-rear-view-mirror-fuse.251749/unread