2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Lokalizacja akumulatora pomocniczego

18K views 35 replies 17 participants last post by  N3GXQ  
#1 ·
Mam Jeepa Latitude z 2016 roku i nie mogę znaleźć akumulatora pomocniczego. Zwykły akumulator jest pod maską i nic nie ma pod przednim siedzeniem pasażera. Start/stop słabnie, akumulator wymaga wymiany. Czy ktoś wie, gdzie on jest???

#3 ·
Lol. Zaczynamy od nowa!!

@jakerc37, tylko Grand Cherokee mają dodatkowy akumulator. Więc w naszych Cherokee jedyny akumulator pod maską obsługuje system start/stop.

#4 ·
Dodatkowy akumulator Cherokee, znany również jako akumulator pomocniczy lub akumulator start/stop, znajduje się pod zbiornikiem płynu do kierunkowskazów. Dostęp do niego jest naprawdę trudny. Większość właścicieli Cherokee po prostu to ignoruje i wymienia tylko główny akumulator. Wydaje się, że nie ma to żadnych negatywnych skutków.

Przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać. W Cherokee NIE MA 2. akumulatora, chyba że liczy się pilot do kluczyków.

#6 ·
Dodatkowa bateria Cherokee, znana również jako bateria pomocnicza lub bateria start/stop, znajduje się pod zbiornikiem płynu do kierunkowskazów. Naprawdę trudno się do niej dostać. Większość właścicieli Cherokee po prostu to ignoruje i po prostu wymienia główny akumulator. Wydaje się, że nie ma żadnych negatywnych skutków.

Przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać. W Cherokee NIE ma 2. baterii, chyba że liczysz swój brelok.
Czy smar do łożysk względnych może być używany w Cherokee i czy możemy użyć wiadra pary do czyszczenia popychaczy?? 😂😂😂😂

#8 ·
Większość po prostu wymieni łożyska tłumika i uzna to za dobre, ale upewnij się, że używasz śrubokręta lewostronnego, aby otworzyć klapę...
I pamiętaj, że zaczęli instalować hiper enkabulatory w modelach 2019+, zastępując starsze retro enkabulatory w modelach 2014, nie chcesz wymieniać na niewłaściwe części.

#10 ·
Stary, jesteście beznadziejni...LOL!!!🫤😉😁
Są, a myślałem, że jestem mądralą. :LOL:

Ponieważ wypiłem kilka napojów dla dorosłych i chciałem pokazać, jak systemy AI są tylko predyktorami następnego słowa i na razie przynajmniej bardzo zawodne..... postanowiłem sprawdzić odpowiedź wyszukiwarki Google AI (Gemini) (zwanej Przeglądem AI) na to pytanie dotyczące akumulatora pomocniczego i otrzymałem dwie różne odpowiedzi. Sprawdźcie je...

Pyt.: Czy w Cherokee jest osobny akumulator do start-stop?

Odp.: Nie, Jeep Cherokee nie ma osobnego akumulatora specjalnie do funkcji start-stop; standardowy akumulator jest używany zarówno do uruchamiania silnika, jak i zasilania systemu start-stop, w przeciwieństwie do niektórych modeli Grand Cherokee, które mogą mieć osobny akumulator pomocniczy do funkcjonalności start-stop.

Hurra! Zgadło się! Nawet część Grand Cherokee. Ale jeśli dodam tylko słowo 'system'...

Pyt.: Czy w Cherokee jest osobny akumulator do systemu start-stop?

Odp.: Tak, Jeep Cherokee z systemem start-stop zazwyczaj ma osobny, pomocniczy akumulator dedykowany do zasilania funkcjonalności start-stop, co oznacza, że nie polega on wyłącznie na głównym akumulatorze samochodu w tej funkcji; ten pomocniczy akumulator jest często mniejszy i specjalnie zaprojektowany do częstych cykli start-stop.

WTF? I teraz niezbyt inteligentna, sztuczna inteligencja pokazuje swoje brzydkie oblicze!

Czego się nauczyliśmy? Proszę, podczas wyszukiwania w Google, zignoruj Przegląd AI i przejdź do (miejmy nadzieję) następnej rundy wyników wyszukiwania, aby uzyskać poprawną odpowiedź!

#11 ·
Ale wraca od razu po dodaniu "KL"1. Czy w Cherokee KL jest osobny akumulator do systemu start-stop? Nie bronię AI, ale skoro wielu naszych ludzkich użytkowników nie potrafi odróżnić Cherokee od Grand Cherokee, to czy można winić AI bardziej?

#13 ·
Nie bronię AI, ale skoro wielu naszych ludzkich użytkowników nie potrafi odróżnić Cherokee od Grand Cherokee, to czy można winić AI bardziej?
Na naszej stronie głównej: „Społeczność forum poświęcona właścicielom i entuzjastom Jeep Cherokee”. Jeśli przejdziesz do forum Grand Cherokee (któregokolwiek z nich), często nazywają swój po prostu „Cherokee”, mimo że ich wprowadzenie zawiera słowa „Grand” i „Cherokee”.

Wiem, że było to już poruszane, ale nadal otrzymujemy mniej więcej tyle samo postów dla początkujących Grand Cherokee, co dla KL. Szkoda, że nasze wprowadzenie nie może powiedzieć czegoś w stylu „(ale nie Grand Cherokee)”.

Jak mogłaby powiedzieć reklama: „Kliknij poniższy link, aby przekazać miesięczną darowiznę na rzecz „Clarify the Cherokee Fourm Foundation”. Twój dar pomoże nam zapobiec bezsensownemu cierpieniu nowicjuszy, którzy nie zauważają brakującego „Grand”. A razem możemy pomóc przekształcić wyszukiwania AI, aby identyfikować zupełnie inne samochody o podobnych nazwach. Jeśli wolisz porozmawiać z kimś, zadzwoń pod numer 1-800-NOTAGRAND. Operatorzy czekają. Działaj teraz, a wyślemy Ci ten t-shirt „NOT A GRAND!” całkowicie za darmo. Noś go z dumą, wiedząc, że zrobiłeś różnicę! Ale spiesz się! Zapasy są ograniczone!!"

Image

@SkipW - co ty na to?

#14 ·
@SkipW - co ty na to?

Cóż... polegamy na czytelnikach/autorach postów, aby wzięli pod uwagę fakt, że to forum jest poświęcone KL. Każdy, kto czyta fora, aby zdobyć wiedzę, powinien być w stanie ustalić, że to nie forum Grand Cherokee... Powiedziawszy to, szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby baner, którego też by nie czytali, zrobił jakąkolwiek różnicę. I odebrałoby to całą przyjemność z poczucia wyższości, ponieważ potrafimy czytać ;-)

#17 ·
@SkipW - co powiesz?

Cóż... polegamy na czytelnikach/autorach, aby wzięli pod uwagę fakt, że to forum jest poświęcone KL. Każdy, kto czyta fora, aby zdobyć wiedzę, powinien być w stanie ustalić, że to nie forum Grand Cherokee....zatem szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby baner, którego by nie przeczytali, zrobił jakąkolwiek różnicę. I zabrałoby to całą radość z poczucia wyższości, ponieważ potrafimy czytać ;-)
Naprawdę nie można winić ludzi, gdy cholerne artykuły "newsowe" używają zdjęć Grand Cherokee, gdy mówią o Cherokee lub odwrotnie, albo do cholery, widziałem jeden dla dwubiegowego wycofania ptu z lat 2017-19 ze zdjęciem XJ Cherokee jako zdjęcie na okładce. Chyba że naprawdę interesujesz się samochodami, gdy wiadomości nie zawracają sobie głowy obrazowaniem właściwego pojazdu (nie wspominając o rocznikach) do artykułów, jak możemy oczekiwać, że ludzie łatwo poznają różnicę między KL a nie-KL Cherokee lub między tym a Grand Cherokee?

• Haha
Reactions: UN4GTBL
#15 ·
Myślę, że śmiało można powiedzieć, że to najbardziej aktywne forum 'Cherokee' w sieci i jako takie zawsze będziemy pojawiać się na szczycie stron wyników wyszukiwania. To samo w sobie sprowadza tu wielu ludzi, ponieważ jest to ich pierwszy przystanek po informacje.

Na przykład. Jeśli wpiszesz to zapytanie w Google: System stop-start nie działa w moim grand cherokee. Pierwszym wynikiem na stronie jest mnóstwo linków do tego forum, a nie do forum Grand Cherokee.

Zatem przymknę oko na to i obwiniam wyniki wyszukiwania Google za to, że tak wielu właścicieli Grand pojawia się tutaj ze swoimi pytaniami.

#21 ·
Mam Jeepa Latitude z 2016 roku i nie mogę znaleźć akumulatora pomocniczego. Zwykły akumulator jest pod maską i nic nie ma pod przednim siedzeniem pasażera. Start/stop słabnie, akumulator wymaga wymiany. Czy ktoś wie, gdzie on jest???
Ma tylko jeden akumulator, jak podano. Słyszałem, że w nowoczesnych pojazdach należy używać akumulatora AGM.

Kupiłem też coś, aby trwale wyłączyć ESS.

ESS jest zły dla pojazdu x100. Nie używać.

Poza tym wszyscy żartujecie o płynie do kierunkowskazów i tym podobnych...
W wojsku powiedziano mi, żebym poszedł do zaopatrzenia i poprosił o "BA 1100 November z ST Ring". Rzeczywiście mieli jeden dla mnie.

#22 ·
Also, you all joke about blinker fluid and such...
In the Army, I was told to go to supply and ask for a "BA 1100 November with ST Ring." They actually had one for me too.
Yes Sir Sarg, I'm on it like Blue Bonnet Sir... LOL!!!😉😁

Image

#23 ·
Jak wszyscy wiemy, akumulator pomocniczy Cherokee jest trudny do wymiany. Dostać się do niego to trochę tańca!

Po pierwsze, zdejmij zbiornik płynu do kierunkowskazów za pomocą klucza metrycznego 10,20 na górnej 13-punktowej nakrętce. Jeśli nie masz odpowiedniego rozmiaru, zadziała metryczny klucz nastawny (lub "klucz półksiężycowy", jeśli wolisz). NIE używaj klucza nastawnego SAE, ponieważ możesz uszkodzić gwinty! Zdejmij zbiornik. Bardzo uważaj, aby nie rozlać żadnego płynu, ponieważ jest on wysoce toksyczny.

Po usunięciu zbiornika śruby mocujące encabulator są dostępne. Używając lewostronnego śrubokręta, wykręć widoczne 37 śrub. Pod spodem znajduje się 28 śrub, do których trudno się dostać, ale usunięcie silnika 2.0L Turbo znacznie to ułatwia. Silniki 3.2, 2.4 i diesla mają wystarczający prześwit, więc całkowite usunięcie nie jest konieczne. W przypadku tych silników wystarczy zdjąć przednie mocowania silnika i delikatnie przechylić silnik do tyłu. Jeśli masz silnik wysokoprężny, uważaj, aby nie uszkodzić świec zapłonowych!

Encabulator można następnie podnieść z miejsca. Wskakuje na miejsce, więc pociągnij go mocno, a się zwolni. Jeśli utknie, zwolnij trochę ciśnienia za pomocą zaworu zderzaka. Ale nie za dużo, bo możesz zanieczyścić uszczelkę anteny. Mógłbym napisać książkę o tym, ile razy to zrobiłem! Zauważ, że istnieją różne numery części dla retro encabulator dla modeli 2014-2018 i wersji hyper w modelach 2019+, ale procedura jest taka sama.

Teraz możesz wyjąć akumulator pomocniczy. Dokładnie wyczyść tacę wiadrem pary. Przed wymianą akumulatora upewnij się, że nałożysz równomierną warstwę względnego smaru łożyskowego. Odwróć powyższe kroki i ciesz się dodatkowymi 158 KM i 327 ft-lbs momentu obrotowego, które towarzyszą najnowszej generacji akumulatorów pomocniczych! Zauważ, że śruby encabulator są momentowe, więc należy je wyrzucić i użyć nowych. Ponadto niektórzy ludzie zgłaszali, że łożyska tłumika mogą rezonować z encubaltorem, jeśli nie jest on prawidłowo osadzony, powodując niepożądane niesłyszalne wibracje. Jeśli tak się stanie, po prostu dostrój radio do stacji, którą wybierzesz, i podkręć głośność do 11.

Widziałem kilka dobrych filmów na YouTube na ten temat, ale teraz nie mogę ich znaleźć.

Przy okazji - nie daj się nabrać na to "kondensator strumienia"! Wszyscy wiemy, że to fałszywe, prawda? Kolejny przekręt, który ma oddzielić cię od ciężko zarobionych martwych prezydentów!

#26 ·
Jak wszyscy wiemy, wymiana akumulatora pomocniczego Cherokee jest trudna. Dostać się do niego to trochę jak taniec!

Po pierwsze, zdejmij zbiornik płynu do migaczy za pomocą klucza metrycznego 10,20 na górnej 13-punktowej nakrętce. Jeśli nie masz odpowiedniego rozmiaru, zadziała regulowany klucz metryczny (lub „klucz półksiężycowy”, jeśli wolisz). NIE używaj regulowanego klucza SAE, ponieważ możesz uszkodzić gwinty! Zdejmij zbiornik. Uważaj, aby nie rozlać płynu, ponieważ jest wysoce toksyczny.

Po zdjęciu zbiornika dostęp do śrub mocujących enkabulator jest dostępny. Używając lewostronnego śrubokręta, wykręć widoczne 37 śrub. Pod spodem znajduje się 28 śrub, do których trudno się dostać, ale usunięcie silnika 2.0L Turbo znacznie to ułatwia. Silniki 3.2, 2.4 i diesla mają wystarczający prześwit, więc całkowite usunięcie nie jest konieczne. W przypadku tych silników wystarczy zdjąć przednie mocowania silnika i delikatnie przechylić silnik do tyłu. Jeśli masz silnik Diesla, uważaj, aby nie uszkodzić świec zapłonowych!

Enkabulator można następnie podnieść z miejsca. Zatrzaskuje się, więc pociągnij go mocno, a się zwolni. Jeśli się zablokuje, zwolnij trochę ciśnienia za pomocą zaworu zderzaka. Ale nie za dużo, bo możesz zanieczyścić uszczelkę anteny. Mógłbym napisać książkę o tym, ile razy to robiłem! Zauważ, że istnieją różne numery części dla retro enkabulatora dla modeli 2014-2018 i wersji hyper w modelach 2019+, ale procedura jest taka sama.

Teraz możesz wyjąć akumulator pomocniczy. Dokładnie wyczyść tacę wiadrem pary. Przed wymianą akumulatora upewnij się, że nałożysz równą warstwę względnego smaru łożyskowego. Odwróć powyższe kroki i ciesz się dodatkowymi 158 KM i 327 ft-lbs momentu obrotowego, które są dostarczane z najnowszą generacją akumulatorów pomocniczych! Zauważ, że śruby enkabulatora są momentowe, więc należy je wyrzucić i użyć nowych. Ponadto niektórzy ludzie zgłaszali, że łożyska tłumika mogą rezonować z enkabulatorem, jeśli nie jest on prawidłowo osadzony, powodując niepożądane niesłyszalne wibracje. Jeśli tak się stanie, po prostu dostrój radio do stacji, którą wybierzesz, i podkręć głośność do 11.

Widziałem kilka dobrych filmów na YouTube na ten temat, ale teraz nie mogę ich znaleźć.

Przy okazji - Nie daj się nabrać na to „kondensator strumienia”! Wszyscy wiemy, że to fałsz, prawda? Kolejny przekręt, który ma oddzielić cię od ciężko zarobionych martwych prezydentów!
A teraz czekamy, aż roboty indeksujące zindeksują ten post... Niech AI trochę to przeżuje i za około tydzień zostanie to uznane za zweryfikowany fakt!

#31 ·
W 2020 Jeep Cherokee jest jeden, jeśli masz jakikolwiek pojazd z systemem start-stop, to masz akumulator pomocniczy lub dodatkowy.
To byłoby zaprzeczenie!!! Grand Cherokee??? Tak, jest w niektórych... KL Cherokee, nie, nie ma ŻADNEGO... Jak mawiał Charlie: „Udowodnij mi, że jest inaczej”...🤔🫤😁😉

Image

#34 ·
W każdej chwili, gdy jestem w moim Jeepie, w pojeździe znajdują się co najmniej trzy akumulatory...
Akumulator główny pod maską...
Akumulator pomocniczy w pilocie...
Akumulator awaryjny w urządzeniu "Cholera! Mój Jeep właśnie się zepsuł" (telefon) :ROFLMAO: