2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Dodawanie kamery cofania

14K views 11 replies 3 participants last post by  Gary Kline  
#1 ·
Cześć,

Przeczytałem kilka postów na temat dodawania taniej kamery z rynku wtórnego i wygląda na to, że dodanie pinów do 31/32 w jednostce centralnej jest sposobem na uzyskanie sygnału wideo do jednostki.

Jednak, kiedy patrzę na piny 31/32 (i 33) mojej jednostki centralnej, są one już zajęte przez przewody. Czy to normalne? Oczywiście nie mam jeszcze zainstalowanej kamery, ale wydaje się, że jest wstępnie okablowana dla kamery. Sprawdziłem w tylnej klapie i przewody wydają się tam nie kończyć. Czy mogę po prostu podłączyć się do istniejących przewodów, czy też mogą być używane do czegoś innego? Sprawdziłem schemat wyprowadzeń i patrzę na właściwe przewody, a kolory pasują do tego, co zostało opisane. (chyba że patrzę na niewłaściwy schemat wyprowadzeń). Pojazd to 2014 Cherokee Latitude.

Dzięki

#3 ·
Cześć @Lou Greco,

Zakładam, że to schemat, z którym pracujesz. Jeśli tak, to tak, 31 i 32 to sygnał z kamery do radia.

Jedynym realnym sposobem, aby się dowiedzieć, jest podłączenie kamery i wypróbowanie. Mój Cherokee ma już fabryczną kamerę, więc oczywiście 31/32 są podłączone z tyłu mojego uConnect, ale ponieważ wszystko jest jednym wielkim wiązką przewodów, przypuszczam, że te przewody są podłączone w każdym Cherokee, niezależnie od tego, czy jest fabrycznie zainstalowana kamera, czy nie, a wiązka przewodów, którą widzisz, to ta, do której podłącza się kamera OEM (przewody, które kończą się w tylnej klapie).

Jedną z rzeczy, które możesz zrobić, to z pomocą osoby, włączyć wsteczny bieg w samochodzie i sprawdzić, czy na różowym przewodzie pojawi się napięcie. Jeśli tak, to jest 'aktywny'. Teraz jedynym pytaniem jest, czy Twój BCM musi zostać 'poinformowany', że masz zainstalowaną kamerę, aby Twój uConnect wyświetlał ją na ekranie (używając czegoś takiego jak AlfaOBD)....

Image

#4 ·
Dzięki za odpowiedzi. Gary, zakładam to samo o wiązce przewodów, a te przewody muszą gdzieś iść w kierunku tyłu Jeepa, ale po prostu nie są podłączone, jeśli nie ma fabrycznej kamery. Podłączę się do nich i zobaczę, co się stanie. I tak, planuję spróbować AlfaOBD do aktywacji.

#5 ·
Dzięki za odpowiedzi. Gary, zakładam to samo o wiązce przewodów, a te przewody muszą gdzieś iść w kierunku tyłu Jeepa, ale po prostu nie są podłączone, jeśli nie ma fabrycznej kamery. Podłączę je i zobaczę, co się stanie. I tak, planuję spróbować AlfaOBD, aby aktywować.
Świetnie, dzięki Lou. Pytanie zostało zadane kilka razy, ale nie sądzę, żeby ktokolwiek miał do tej pory szansę sprawdzić w tylnej klapie swojego Cherokee bez wyposażenia, czy ma tam martwe złącze, do którego podłączona byłaby fabryczna kamera.

To tak naprawdę przypomniało mi, że Cherokee mogą być również wyposażone w 6 głośników audio (Base) lub 9 głośników z subwooferem i wzmacniaczem (Premium) audio. W Cherokee z 9 głośnikami audio są 2 głośniki w tylnych słupkach. Jeśli masz 6 głośników audio Cherokee i odchylisz elementy wykończeniowe w tym obszarze, możesz zobaczyć tam nieużywane złącza głośników słupkowych, więc mamy nadzieję, że zastosowali tę samą metodologię dla innych opcji, takich jak kamera!

#9 ·
Dzięki Lou,

Pytania pogrubione:

Re: [in AlfaOBD] jedyną zmianą, jakiej dokonałem, było ustawienie kamery cofania.
Jaką zmianę lub ustawienie to było? (więc jeśli inni to zrobią, wiemy, co zmienić)

Nie wprowadziłem żadnych zmian w ECU/TCM/PowerTrain, ale błąd, który otrzymuję, to
Zapisywanie konfiguracji do modułu sterowania silnikiem/układem napędowym (ECM/PCM)...NIEZNANE. Węzeł nie potwierdza żądania zapisu konfiguracji.
Otrzymuję również ten sam błąd w przypadku hamulców przeciwblokujących, jednak to ten, który zadziałał raz, a następnym razem nie. Ktoś zasugerował zmianę ustawień limitu czasu interfejsu, ale to nie pomogło.
Założyłem, że odpowiedź NIEZNANE jest taka sama jak odpowiedź nieudana, więc to interesujące.
Używam taniego Veepeak EML327 z "niebieskim adapterem". AlfaOBD prosi mnie o przełączenie na niebieski adapter podczas wyrównywania proxy i wszystkie procesy po tym punkcie działają dobrze, więc zakładam, że urządzenie/kabel działa dobrze. Rozważałem to jako możliwą zmienną w próbie uruchomienia wyrównywania proxy.

Trudno to powiedzieć. Ogólny ELM327 może robić dziwne rzeczy lub powodować, że niektóre rzeczy nie działają. Jeśli krok jest kontynuowany, ale nie mówi "Niepowodzenie" lub "Nieudany" (lub coś w tym rodzaju), to z mojego doświadczenia jest to generalnie w porządku. Nie wszystko wyświetla komunikat "Sukces", ale jeśli coś nie działa/nie łączy się/nie odpowiada, pojawi się odpowiedni komunikat.

#10 ·
Zmiana ustawienia, której dokonałem, polegała na włączeniu "Kamery cofania" (Body Computer Delphi/Marelli > Car Configuration Change > Rear View Camera)

Dla innych: połączenie z pozycją pinu 31 na złączu radia to zewnętrzna osłona złącza AV (masa), a pozycja pinu 32 to dodatni złącza AV. Miałem już fabryczne przewody na pozycji 31 i 32, więc użyłem złączy T, aby połączyć się z istniejącymi przewodami. (Początkowo miałem odwrócone połączenia na 31 i 32 i działało, ale na ekranie miałem poziomy przewijany obraz. Złącza T pozwoliły na łatwą zmianę, aby to poprawić - mam nadzieję, że dobrze pamiętam, która strona była która, ale w najgorszym przypadku wystarczy zamienić połączenia). Użyłem również złączy T na 12V pochodzącym ze światła cofania w tylnej klapie, co jest najłatwiejszym miejscem do podłączenia i włącza kamerę tylko wtedy, gdy włączysz bieg wsteczny.

Po dokonaniu zmiany w AlfaOBD, aby włączyć kamerę cofania, wyłączyłem pojazd i zostawiłem go na 30 minut. Kiedy wróciłem i włączyłem pojazd, zapaliła się każda kontrolka ostrzegawcza, a każdy system szalał. W tym momencie wykonałem wyrównanie Proxy za pomocą AlfaOBD. Mój wynik po pierwszym Proxy jest taki sam jak pozostałe 10, które wypróbowałem z różnymi ustawieniami (zmiany limitu czasu interfejsu itp.) - wszystkie systemy zakończyłyby się powodzeniem, z wyjątkiem silnika/układu napędowego, a hamulce przeciwblokujące wyświetlałyby "Nieznany". Pojazd wydaje się działać dobrze w tym momencie, ale wyświetla komunikat 4WD niedostępny, mam kontrolkę silnika (nie pamiętam w tej chwili kodu kontrolki silnika), a licznik kilometrów miga. Nie mogłem użyć selektora terenu, po prostu wyświetlał komunikat niedostępny. Odłączyłem akumulator, zostawiłem go na noc, ale nadal miałem te same błędy. Wyczyściłem kody błędów silnika (które w tym momencie były "niezgodnością ecu" lub czymś podobnym, co mogło wynikać z odłączenia akumulatora) i przejechałem pojazdem 20 minut. Następnie napęd na 4 koła zaczął działać, a kontrolka silnika zgasła. Podsumowując, wszystkie systemy działają (lub wydają się działać), kamera cofania działa, a jedyną pozostałą dziwactwem jest migający licznik kilometrów. Mrugający licznik kilometrów jest lekko irytujący, byłoby miło, gdybym mógł dowiedzieć się, jak rozwiązać ten problem.

Skontaktowałem się z deweloperem Alexeyem, a jego sugestie dotyczyły wyjęcia akumulatora i wypróbowania lepszej jakości narzędzia OBD. Wspomniał, że wyrównania Proxy są bardzo wrażliwe. Jeszcze nie zabrałem się do wypróbowania nowego OBD, ale ostatecznie prawdopodobnie wydam pieniądze na OBD LinkMX+ (powinienem był to kupić w pierwszej kolejności, zamiast próbować zaoszczędzić kilka dolarów. Ponownie, dla innych: Veepeak, który kupiłem na Amazonie, kosztował 25$, ale nie zdawałem sobie sprawy, że potrzebuję niebieskiego kabla przełącznika pinów, którego nawet nie mogłem znaleźć, więc musiałem kupić przedłużacz OBD za 10$ i ponownie podłączyć piny, aby zrobić kabel. Powinienem był włożyć te 35$ do OBD LinkMX+, który nie potrzebuje niebieskiego kabla)

#11 ·
Oto gdzie jestem do tej pory:

Zmiana ustawień, której dokonałem, polegała na włączeniu "Kamery cofania" (Body Computer Delphi/Marelli > Zmiana konfiguracji samochodu > Kamera cofania)

Dla innych: połączenie z pozycją pinu 31 na złączu radiowym to zewnętrzna osłona złącza AV (masa), a pozycja pinu 32 to dodatni złącza AV. Miałem już fabryczne przewody na pozycjach 31 i 32, więc użyłem złączy T, aby połączyć się z istniejącymi przewodami. (Początkowo miałem odwrócone połączenia na 31 i 32 i działało, ale na ekranie miałem poziomy przewijany obraz. Złącza T ułatwiły zmianę, aby to poprawić - mam nadzieję, że dobrze pamiętam, która strona była która, ale w najgorszym przypadku po prostu zamień połączenia). Użyłem również złączy T na 12 V dochodzących ze światła cofania w tylnej klapie, co jest najłatwiejszym miejscem do podłączenia i włącza kamerę tylko wtedy, gdy włączysz bieg wsteczny.

Po wprowadzeniu zmiany w AlfaOBD, aby włączyć kamerę cofania, wyłączyłem pojazd i zostawiłem go na 30 minut. Kiedy wróciłem i włączyłem pojazd, zapaliła się każda kontrolka ostrzegawcza i każdy system wariował. W tym momencie wykonałem wyrównanie Proxy za pomocą AlfaOBD. Mój wynik po pierwszym Proxy jest taki sam jak pozostałe 10, które próbowałem z różnymi ustawieniami (zmiany limitu czasu interfejsu itp.) - wszystkie systemy zakończyłyby się powodzeniem, z wyjątkiem silnika/układu napędowego, a hamulce przeciwblokujące powiedziałyby "Nieznane". Wydaje się, że pojazd działa w porządku w tym momencie, ale mówi, że 4WD jest niedostępny, mam kontrolkę silnika (nie pamiętam w tej chwili kodu dla kontrolki silnika), a licznik kilometrów miga. Nie mogłem użyć selektora terenu, po prostu powiedziałby niedostępny. Odłączyłem akumulator, zostawiłem go na noc, ale nadal miałem te same błędy. Wyczyściłem kody błędów silnika (które w tym momencie były "niezgodnością ecu" lub czymś w tym rodzaju, co mogło wynikać z odłączenia akumulatora) i przejechałem pojazdem przez 20 minut. Po tym 4WD zaczął działać, a kontrolka silnika zgasła. Podsumowując, wszystkie systemy działają (lub wydają się działać), kamera cofania działa, a jedyną pozostałą dziwactwem jest migający licznik kilometrów. Mrugający licznik kilometrów jest lekko irytujący, byłoby miło, gdybym mógł dowiedzieć się, jak rozwiązać ten problem.

Skontaktowałem się z deweloperem Alexeyem, a jego sugestie dotyczyły wyjęcia akumulatora i wypróbowania lepszego narzędzia OBD. Wspomniał, że wyrównania Proxy są bardzo wrażliwe. Nie zabrałem się jeszcze do wypróbowania nowego OBD, ale ostatecznie prawdopodobnie wydam pieniądze na OBD LinkMX+ (powinienem był to kupić na samym początku, zamiast próbować zaoszczędzić kilka dolarów. Jeszcze raz, dla innych, Veepeak, który dostałem na Amazonie, kosztował 25$, ale nie zdawałem sobie sprawy, że potrzebuję niebieskiego kabla przełącznika pinów, którego nawet nie mogłem znaleźć, więc musiałem kupić przedłużacz OBD za 10$ i przełączyć piny, aby zrobić kabel. Powinienem był włożyć te 35$ do OBD LinkMX+, który nie potrzebuje niebieskiego kabla)
Świetny opis, dzięki Lou!!!! Zgodnie ze schematem, 31 to osłona/masa, więc może być odwrócona, ale jak zauważyłeś, tym bardziej warto użyć "złączy T" dla łatwości wymiany! Jeszcze raz, miły opis nie tylko dla tych z nas, którzy nigdy nie mieli fabrycznej kamery, ale także dla tych, którzy mają fabryczną kamerę, ale muszą uaktualnić do jednostki 1080P ze względu na uaktualnienie do radia z rynku wtórnego z ekranem o wyższej rozdzielczości.

Nawiasem mówiąc, problem z migającym licznikiem kilometrów AlfaOBD, o którym mówisz, prawie na pewno zniknie z adapterem MX+. Nie potrafię powiedzieć, ile razy próbowałem używać Alfy z dwoma lub trzema różnymi uniwersalnymi adapterami ELM327 i za każdym razem działo się coś dziwnego, a wynikiem zawsze było niecałkowite zakończenie wyrównania proxy. Nie jestem pewien, czy to prędkość (szybkość transmisji - MX+ może przetwarzać @ 115k), kompletność protokołu (być może niektóre z ELM327 nie obsługują pełnego zestawu poleceń protokołu itp.), ale wynik był taki sam, ciągłe miganie licznika kilometrów. W pewnym momencie pomyślałem, że mój Cherokee jest po prostu "zepsuty" (albo ja byłem LoL! 😂) Kiedy kupiłem MX+, wszystkie moje problemy zniknęły, a KAŻDE wyrównanie proxy, które wykonałem od tego czasu, przebiegło sprawnie. Alfa wydaje się bardzo wrażliwa na używany adapter - MX+ to pewny zakład. (y)

#12 ·
ps: Jak pewnie się domyślasz, jestem bardzo "za" zakupem adaptera MX+ dla zapewnienia bezproblemowej pracy w przyszłości, ale jedną rzeczą, którą możesz spróbować ze swoim generycznym ELM327, jest wejście w Ustawienia w Alfa i obniżenie prędkości transmisji. Jest możliwe, że bufor/pamięć podręczna po prostu przepełnia się podczas procesu wyrównywania proxy. Strona pomocy technicznej dla Alfy wspomina, że w ten sposób wyrównywanie zajmie więcej czasu, ale to, wraz z niebieskim kablem, gdy zostaniesz o to poproszony, może zadziałać. Tylko taka myśl...