2014+ Jeep Cherokee Forums banner

Dodawanie przednich czujników parkowania

2 reading
14K views 38 replies 9 participants last post by  alok198  
#1 ·
Cześć
Jestem z Polski, dlatego
Przepraszam za mój angielski :)
Kupiłem Jeepa w USA, który był uszkodzony z przodu. Podczas naprawy natknąłem się na zderzak z czujnikami parkowania. Zastanawiam się, czy można je aktywować.
Uprząż przewodów łącząca kable z pierwszym złączem jest nienaruszona. Kupiłem również odpowiedni moduł PDC. Tylko teraz nie wiem, jak się połączyć. Proszę o pomoc. Jeśli ktoś ma, proszę wyłączyć schemat elektryczny przedniego czujnika.
Jeep Cherokee 3.2 Limited 2020
Z poważaniem
Arkadiusz Męczyński

#2 ·
Witaj
Jestem z Polski, dlatego
Kupiłem Jeepa w USA, który był uszkodzony z przodu. Podczas naprawy natknąłem się na zderzak z czujnikami parkowania. Zastanawiam się, czy można je aktywować.
Wi?zka przewodów ?ącz?ca kable z pierwszym z??czem jest nienaruszona. Kupi?em równie? odpowiedni modu? PDC. Tylko teraz nie wiem, jak si? pod??czy?. Prosz? o pomoc. Je?li kto? ma, prosz? o wy??czenie schematu elektrycznego przedniego czujnika.
Pozdrawiam
Arkadiusz M?czy?ski
Kupi?e? zderzak z innego roku? Nie jestem pewien, dlaczego mia?by? potrzebowa? innego modu?u PDC, Limited ju? by go mia?. Czy masz przyciski wspomagania kolizji i parkowania pod radiem?

Edycja: Przypomina mi, ?e musz? zamówi? przedni czujnik ?rodkowy.

#3 ·
Witaj
Jestem z Polski, dlatego
Wi ązka przewodów łącząca kable z pierwszym złączem jest nienaruszona. Kupiłem też odpowiedni moduł PDC. Tylko teraz nie wiem, jak się połączyć. Proszę o pomoc. Jeśli ktoś ma, proszę wyłączyć schemat elektryczny przedniego czujnika.
Pozdrawiam
Arkadiusz Męczyński
Witaj Arkadiuszu,

Nie mam asystenta parkowania w moim TH z 2014 roku, ale myślę, że będziesz potrzebował o wiele więcej. Czujniki przedniego zderzaka i moduł to tylko część systemu ParkSense. Jest też tylny zderzak i jego czujniki. Dodatkowo potrzebowałbyś wiązki przewodów od tylnego zderzaka do przodu. Potem wszystko trzeba by było aktywować. Jeśli miałbyś aktywne tylko przednie czujniki zderzaka (a nie tylne), pomyślałbym, że dostaniesz błędy. Znowu, nie mogę tego na pewno powiedzieć, ale oto kilka schematów.

Image

Image

#4 ·
Jeśli miałeś aktywne tylko przednie czujniki zderzaka (a nie tylne), pomyślałbym, że otrzymasz błędy.
Przód i Tył są od siebie niezależne lub mają różne ręczne elementy sterujące, aby je włączyć/wyłączyć.
Są chwile, kiedy muszę wyłączyć jeden lub drugi z głupich powodów (jak cofanie po krótkiej rampie - naprawdę tego nie lubi).

#7 ·
Jesteś wspaniały, bardzo dziękuję. Mam fabryczne tylne czujniki parkowania. Oryginalny moduł nie ma wyjścia dla przednich czujników. Kupiłem już taki, który je ma. Mam program komputerowy do konfiguracji pojazdu. Wiem, że muszę poprowadzić wiązkę między czujnikami parkowania a modułem. Zostały mi jeszcze dwa wolne przewody, o których nie wiedziałem, gdzie je podłączyć. Dzięki schematowi połączeń już wiem. Muszę podłączyć wiązkę w zderzaku, ponieważ nie wiem, czy kable zostały zainstalowane przez fabrykę. Nawet jeśli tam są, nie wiem, gdzie ich szukać. Dodałem już czujnik wycieraczek do tego samochodu (działa). Mam również kamerę na przedniej szybie (wymaga adaptacji) i radar ACC (wymaga adaptacji). Dodałem wszystkie niezbędne przyciski. Z poważaniem Arkadiusz Męczyński

#9 ·
Przeczytałem schemat elektryczny i wszystko wydaje się dość proste. Po prostu nie rozumiem, gdzie podłączyć SIG 7 WHT/GRY D700 i SIG12 WHT/DK BLU. Chciałbym poprosić o jeszcze jedną wskazówkę. Dziękuję bardzo.
Cześć, 7 i 12 wydają się być przewodami sygnałowymi dla dwóch z sześciu tylnych czujników. Tylne czujniki to 7,8,9,10,11 i 12. To normalne, ale zgodnie ze schematem wygląda na to, że te dwa czujniki są częścią przedniego złącza czujnika. Nie jestem pewien, dlaczego są różne. Jedyne, co mogę wymyślić, to to, że są pierwszym i ostatnim z tylnych czujników. Jeśli tak, mogą znajdować się zarówno w prawym, jak i lewym rogu, a oprócz czujników parkowania działają również dla systemu wykrywania martwego pola.

Image

#10 ·
Cześć
Zgodnie z Państwa sugestią sprawdziłem na żywo działanie tylnych czujników. Jest 4 tylnych czujników. Czujniki martwego pola działają jak pozostałe dwa, co daje łącznie 6. Wystarczy podłączyć przewody z przednich czujników do czujników martwego pola i powinno działać. Za kilka dni przetestuję to i podzielę się wynikami :). Jeszcze raz bardzo dziękuję!

#17 ·
Cześć.
Studiowałem schematy. Mój Cherokee ma 4 tylne czujniki parkowania. W samochodach przed 2019 rokiem jest ich 6. Po prostu nie podłączę tych czujników, ponieważ ich nie ma. Jeśli to zrobię, zobaczymy, co się stanie. Niestety schemat dla roczników po 2019 roku musi być nieco inny niż przed 2019 rokiem.
Z poważaniem
A.M

#18 ·
Witaj.
Przeanalizowałem schematy. Mój Cherokee ma 4 tylne czujniki parkowania. W samochodach sprzed 2019 roku jest ich 6. Po prostu nie podłączę tych czujników, ponieważ ich nie ma. Jeśli to zrobię, zobaczymy, co się stanie. Niestety schemat dla roczników po 2019 roku musi być nieco inny niż przed 2019 rokiem.
Pozdrawiam serdecznie
A.M
Te boczne/narożne są do monitorowania martwego pola. Zrobię później zdjęcie, jeśli zapamiętam.

#22 · (Edited)
Ciekawe, u mnie wyświetla się tylko jeden moduł. Z drugiej strony, mogą być dwa, ponieważ jest też napisane, że znajdują się w przednim pasie.

Edycja: hmmm Zastanawiam się, czy się aktywuje.
Forum Wranglera:
Po posiadaniu mojego JT przez rok, nie zdawałem sobie sprawy, że można używać tylnej kamery podczas jazdy. Dziś przewoziłem rzeczy i widok był zablokowany i coś kazało mi nacisnąć przycisk kamery i voila. Obraz nie pozostaje włączony na długo, ale wystarczająco długo, aby pomóc przy zmianie pasa i zorientować się w nadjeżdżającym ruchu na autostradzie. Naprawdę fajna sprawa!!!

#23 ·
Kiedy masz oba, są one na tym samym wiązaniu przewodów po każdej stronie... W dzisiejszych czasach w samochodach jest mnóstwo modułów. :cool: W moim '19 możesz włączyć kamerę cofania z menu 'Kontrola' w uConnect.

#27 ·
Cześć,
Dziękuję wszystkim za pomoc. W tym momencie, po wizycie w serwisie Jeepa, udało mi się aktywować adaptacyjny tempomat, którego nie miałem :). Kamera na przedniej szybie jeszcze nie działa, nie udało się jej skalibrować, ponieważ występuje błąd. Myślę, że błąd został spowodowany przez zły moduł PDC (PAM), który kupiłem, aby aktywować wszystkie czujniki parkowania. Zamówiłem inny moduł PDC i wkrótce spróbuję kontynuować pracę. Jeśli chodzi o czujniki parkowania, poprowadziłem dodatkową wiązkę z przednich czujników oraz dodałem i podłączyłem 2 dodatkowe czujniki z tyłu. Dodaję kilka zdjęć, aby zilustrować moją pracę. Dam znać, czy są jakieś postępy.
Pozdrawiam
Arkadiusz Męczyński
Image

Attachments

#28 ·
Cześć! Niestety czujniki nie aktywowały się. Próbowałem na dwóch różnych modułach parkowania. W każdym przypadku pokazuje błąd i nie mogę go usunąć nawet programowo. Myślę, że główny komputer samochodu nie ma odpowiednich ustawień i nie mogę zmienić tych ustawień. Rezygnuję z czujników parkowania. Udało mi się aktywować ACC i czujnik deszczu. Spróbuję również uruchomić kamerę na przedniej szybie z asystenta pasa ruchu. Z poważaniem A.M

#32 ·
Witaj Niestety czujniki nie aktywowały się. Próbowałem na dwóch różnych modułach parkowania. W każdym przypadku pokazuje błąd i nie mogę go wyczyścić nawet programowo. Myślę, że główny komputer samochodu nie ma odpowiednich ustawień i nie mogę zmienić tych ustawień. Rezygnuję z czujników parkowania. Udało mi się aktywować ACC i czujnik deszczu. Spróbuję również uruchomić kamerę na przedniej szybie z asystenta pasa ruchu. Pozdrawiam A.M
Witaj, Czy znalazłeś rozwiązanie?

#29 ·
Proszę o pomoc. Jestem uparty i się nie poddaję. Udało mi się dodać ACC do mojego jeepa. Radar został użyty i udało mi się go zainstalować w moim Cherokee. Jednak kamera FFCM zawiodła. Błąd "nieprawidłowa konfiguracja pojazdu" nadal występuje. Czy uważasz, że jeśli zostanie zainstalowana zupełnie nowa kamera, to zadziała i problem nieprawidłowej konfiguracji pojazdu zniknie?
Z poważaniem, A.M

#34 ·
Udało mi się uruchomić wszystkie systemy, które chciałem. Półautomatyczne parkowanie, ACC i FCW.
1. "Wystarczyło" wymienić przedni zderzak na taki z czujnikami, zamontować 2 dodatkowe czujniki parkowania w tylnym zderzaku, wymienić moduł PDC i wiązkę przewodów w zderzaku. Producent Jeepa był na tyle miły, że poprowadził wiązkę przewodów z przednich czujników do modułu PDC. Wtyczka jest owinięta i leży obok modułu PDC. Wymiana wieloprzyciskowego przycisku w konsoli środkowej. Schemat okablowania jest inny niż przed 2019 rokiem.
2. Z ACC, instalacja radaru, wymiana przycisku na kierownicy i kalibracja w serwisie i to wszystko
3. FCC, najłatwiej wymienić przednią szybę (próbowałem na starej, da się, ale trudno). Należy wymienić wiązkę elektryczną z lusterka wstecznego w kabinie. Zainstaluj zupełnie nową kamerę na przedniej szybie. Następnie skalibruj ją i to wszystko 😊
Wcześniej udało mi się uruchomić czujnik deszczu, prawie ta sama praca co z kamerą FCC.
Z poważaniem, A.M

#35 ·
Cześć
Jestem z Polski, dlatego
Wi ązka przewodów łącząca kable z pierwszym złączem jest nienaruszona. Kupiłem również odpowiedni moduł PDC. Tylko teraz nie wiem, jak się połączyć. Proszę o pomoc. Jeśli ktoś ma, proszę wyłączyć schemat elektryczny przedniego czujnika.
Z poważaniem
Arkadiusz Męczyński
Chcę to również zmodyfikować. Udało mi się zidentyfikować części, ale nie udało mi się zdobyć kabli i odpowiedniego procesu ich instalacji. Mam Jeepa Cherokee 2019, który ma tylko tylne czujniki parkowania. Chcę dodać przedni radar do adaptacyjnego tempomatu, przednią kamerę asystenta pasa ruchu i przednie czujniki parkowania w zderzaku. Czy możesz mi pomóc uzyskać szczegóły dotyczące wszystkich wiązek przewodów, modułów i procesów? Będę wdzięczny. Mam przedni czujnik radarowy (68441352AB) i numer części kamery asystenta pasa ruchu (68551095AC). ale nie dostaję jego wiązki przewodów i metody połączenia dla nich.

Potrzebuję Twojej pomocy, aby uzyskać:
1. Numer części wiązki przewodów radaru i lokalizacja/schemat połączenia.
2. Numer części wiązki przewodów przedniej kamery asystenta pasa ruchu i lokalizacja/schemat połączenia.
3. Numer części wiązki przewodów czujnika parkowania przedniego i lokalizacja/schemat połączenia.
4. Połączenie wiązki przewodów dla nowych przycisków (68146856AC) w panelu kierownicy i deski rozdzielczej (68158645ab).

#39 ·
Chcę to również zmodyfikować. Udało mi się zidentyfikować części, ale nie udało mi się zdobyć kabli i odpowiedniego procesu ich instalacji. Mam Jeepa Cherokee 2019, który ma tylko tylne czujniki parkowania. Chcę dodać przedni radar do adaptacyjnego tempomatu, przednią kamerę asystenta pasa ruchu i przednie czujniki parkowania w zderzaku. Czy możesz mi pomóc uzyskać szczegółowe informacje na temat wszystkich wiązek przewodów, modułów i procesu? Będę wdzięczny. Mam przedni czujnik radarowy (68441352AB) i kamerę asystenta pasa ruchu (68551095AC) numer części. Ale nie dostaję jego wiązki przewodów i metody połączenia dla nich.

Potrzebuję Twojej pomocy, aby uzyskać:
1. Numer części wiązki przewodów radaru i lokalizacja/schemat połączenia.
2. Numer części wiązki przewodów przedniej kamery asystenta pasa ruchu i lokalizacja/schemat połączenia.
3. Numer części wiązki przewodów przedniego czujnika parkowania i lokalizacja/schemat połączenia.
4. Połączenie wiązki przewodów dla nowych przycisków (68146856AC) w kierownicy i panelu deski rozdzielczej (68158645ab).
Cześć,

W końcu udało mi się pomyślnie zakończyć wszystkie modyfikacje w moim Jeepie Cherokee 2019 3.2 Limited.
Dodałem przedni czujnik radarowy, kamerę asystenta pasa ruchu, czujnik deszczu, przedni czujnik parkowania, tylne czujniki boczne.

Wszystkie funkcje, takie jak adaptacyjny tempomat, normalny tempomat, asystent pasa ruchu, ostrzeżenie o opuszczeniu pasa ruchu, ostrzeżenie przed kolizją z przodu i hamowanie, ostrzeżenie o odległości bocznej, półautomatyczne parkowanie, w tym parkowanie równoległe, działają bez zarzutu. Krótko mówiąc, to pakiet technologiczny bez subskrypcji Witech za mniej niż 1000 USD.

Wszystkie prace wykonano w ZEA, gdzie nie ma wsparcia dealera dla samochodów o specyfikacji amerykańskiej. Nawet żaden warsztat nie jest tego świadomy ani nie jest w stanie tego zrobić. Cała praca została wykonana poprzez własną naukę i korzystanie z pomocy różnych stron z blogami. Ale teraz czuję, że ta modyfikacja jest warta zachodu.

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, chętnie pomogę.

#37 ·
Ludzie, mam Grand Cherokee Limited Edition z 2015 roku. Mam taką samą sytuację z przednimi czujnikami parkowania. Wyświetla się komunikat "Wymagany serwis przednich czujników parkowania". Próbowałem z programatorem, ale wciąż nie mogłem znaleźć rozwiązania. W końcu raport technika mówi:
Image

Potem próbowałem wymienić go na kilka czujników parkowania. Ale wciąż nie mogłem znaleźć rozwiązania. Technik mówi, że wymagane są dokładnie te same czujniki parkowania o numerze części. Próbowałem w kilku miejscach, ale nie udało mi się go znaleźć.
Numer części jest następujący:
Image
Image
Image

Ale kiedy sprawdzam to u autoryzowanego dealera, mówią, że to nie pasuje do mojego modelu z 2015 roku. Czuję się oszołomiony tym problemem. Czy ktoś może mnie poprowadzić, jak znaleźć rozwiązanie?
Samochód jest w specyfikacji USA

Attachments