Nie wstrzymuj oddechu, ale może być nowe wezwanie do serwisu. Nie śledzę tego na bieżąco, więc przeczytaj sam.
Czy ktoś wie, NA CZYM DOKŁADNIE polega problem? tzn. gdzie konkretnie znajduje się ten pierścień osadczy i jak nie jest on w pełni osadzony?Od NHTSA:
Jak rozwiązuje się problemy z wycofywanymi pojazdami lub sprzętem?
Po ustaleniu wady bezpieczeństwa prawo daje producentowi trzy opcje naprawienia wady: naprawa, wymiana lub zwrot pieniędzy. W przypadku wycofania pojazdu producent może zdecydować się na bezpłatną naprawę pojazdu; wymianę pojazdu na identyczny lub podobny pojazd; lub zwrot pełnej ceny zakupu, pomniejszonej o rozsądną amortyzację.
Środek zaradczy "naprawa" to problem. Kwestia ADII PTU ciągnie się od czasu wyprodukowania pierwszych w 2013 roku. Może wymyślają sprytny sposób rozwiązania problemu, ale ile było dotychczas wezwań do serwisu bez rozwiązania? Zbyt wiele! Ile zapasowych PTU mają na stanie? Z pewnością za mało! Jak łatwo jest otworzyć PTU, aby ją naprawić? Niektórzy próbowali, ale to nie jest łatwe. PTU, według FCA, nie jest przeznaczona do serwisowania.
Środek zaradczy "wymiana" jest mało prawdopodobny. Produkcja Cherokee została zakończona w 2023 roku, a liczby produkcyjne pod koniec były dość małe. O ile nie ma wystarczającej liczby niesprzedanych pojazdów z lat 2020-2023 z ADII, które stoją w pobliżu, wymiana nie wydaje się realną opcją. Chyba że oczywiście zdecydują się na wymianę na Cherokee KM 2026 (lub jakkolwiek się będzie nazywał). Wątpię, żeby to zrobili, ale???
Zatem pozostaje "zwrot pieniędzy". Fora RAM i JK są pełne historii, w których FCA wykupuje pojazdy, które mają dożywotnią gwarancję na układ napędowy, która była standardem w co najmniej modelach z lat 2008 i 2009. Wykup to cena rynkowa pojazdu I możesz go zatrzymać - po prostu tracisz gwarancję.
Sądzę, że może to być połączenie "naprawy" i "zwrotu pieniędzy". Przywozisz swój samochód, a dealer upuszcza PTU i szuka tego, co FCA każe im szukać. Jeśli nic nie znajdą, zepną wszystko z powrotem i powiedzą: "Miłego dnia!". Jeśli ZNAJDĄ coś, to wtedy jest "Oto czek na Twój samochód. Przepraszam, że jest tak niski, ale te rzeczy straciły na wartości! Miłego dnia!"
Zobaczymy. Miałem powiedzieć "Zobaczymy wkrótce", ale ten statek już odpłynął.
Nie jestem fanem Consumer Reports, ale oto dobra lektura na temat wezwań do serwisu:
.![]()
What to Do When There’s No Fix for Your Car’s Recall - Consumer Reports
CR has information on what you can do if your car is recalled but there's no repair available yet. In 2022, over 2 million Americans have received a recall notice without an immediately available fix.www.consumerreports.org
Krótka odpowiedź brzmi NIE - niewiele można znaleźć informacji na temat problemu z pierścieniem osadczym. FCA potrzebowało 11 lat (rozpoczęcie budowy w 2014 r. w 2013 r. do grudnia 2024 r.), aby W KOŃCU powiedzieć, że zlokalizowali problem z pierścieniem osadczym. Gdyby było to oczywiste, z pewnością zostałoby to zauważone w jakimś momencie w tym okresie, ponieważ awarie PTU nie są rzadkością. Istnieje dobry wątek na temat PTU here, który szczegółowo pokazuje, jak rozebrać i odbudować PTU. Niestety, nie wygląda na to, aby proces zakończył się sukcesem. Nie liczyłbym na to, że rynek wtórny zajmie się tym problemem. Ponieważ na rynku jest tak wiele PTU, które wydają się mieć ten problem, nie sądzę, aby istniał wystarczający rynek, aby zarobić - PTU jest elementem "nienadającym się do serwisowania".Czy ktoś wie, na czym DOKŁADNIE polega problem? To znaczy, gdzie konkretnie znajduje się ten pierścień osadczy i jak nie jest on w pełni osadzony?
Myślę, że powinienem poszukać na YT rozbiórki PTU, bo to chcę zobaczyć. Jeśli to po prostu kwestia pogłębienia lub poszerzenia rowka, mogę to zrobić.
Brzmi to jak coś, czym rynek wtórny może ostatecznie się zajmie, jak naprawa pierścienia osadczego Sonnax dla NP231
Wszystko byłoby autostradą, dopóki nie dotrzemy do okolic Albany, gdzie mieszkają moi krewni, a z wizyt w górnej części stanu Nowy Jork (obszary, do których jeździmy) wszystko ma również całkiem dobre pokrycie.Autostrady mają całkiem dobre pokrycie komórkowe. Drogi drugorzędne już nie tak bardzo w odległych obszarach.
Tak, po kilku dniach "uspokojenia" po moim powiadomieniu, mama i ja zdecydowaliśmy, że będziemy trzymać się naszego planu przejazdu przez kraj. Mam pomoc drogową Chryslera w ramach mojej subskrypcji łączności, a my jedziemy autostradą międzystanową i nawet w WA, kiedy jesteś w środku niczego, autostrady międzystanowe (lub główne autostrady stanowe/US) zwykle mają zasięg komórkowy. Wtedy to nawet nie problem, gdy dotrzemy do stanu Nowy Jork, ponieważ jest tam tak wiele małych miasteczek i miast rozrzuconych po okolicy, przysięgam, że ma bardziej spójny i lepszy zasięg komórkowy/siłę sygnału niż ta część NW WA, w której mieszkam. (Zwłaszcza gdy zaczynasz wychodzić do hrabstwa)Dobrze, że Chrysler/Stellantis zidentyfikowali przyczynę problemu. Ale wiemy, że problem z PTU w tych samochodach istnieje od lat. Jestem prawie pewien, że był nawet pozew zbiorowy w tej sprawie.
Ale ryzyko się nie zmieniło tylko dlatego, że Chrysler w końcu zidentyfikował przyczynę. Albo Twój pojazd ma ten problem, albo nie. Nie mogłeś tego wcześniej wiedzieć na pewno i nie możesz tego wiedzieć na pewno teraz.
Jeśli wcześniej czułeś się komfortowo, wybierając się w podróż, tak jak wielu z nas, nie widzę powodu, aby teraz zmieniać plany. Każdy samochód może mieć stosunkowo poważny problem podczas podróży. Ktoś może również w Ciebie wjechać, uszkadzając samochód na tyle, że nie będziesz mógł nim wrócić do domu.
Spójrzmy prawdzie w oczy, jestem "toadie". Mój Cherokee miał być holowany za moją przyczepą kempingową, dopóki go nie potrzebuję. Jakie są opcje? Nie ma już nowych Grand Cherokee Trailhawks, chyba że wybierzesz 4xe. Grand (bez Trailhawk) dodaje około 500 funtów ponad KL. Grand 4xe Trailhawk dodaje ponad 1000 funtów. Mój opancerzony i w pełni wypchany JK waży mniej więcej tyle. Istnieje zauważalna różnica w holowaniu tego ciężaru za przyczepą kempingową. Mógłbym założyć hak holowniczy na mojego RAM 1500, ale jest on w tej samej kategorii wagowej i ma 100 tys. na ODO. Jest kilka innych nowych opcji pojazdów, które rozważałem, ale szczerze mówiąc - pomijając kowadło PTU nad moją głową, Cherokee jest idealny!@AZJeeper Mam nadzieję, że wyjdą z prawdziwą inspekcją i naprawą. W przeciwnym razie może to popchnąć mój pomysł ulepszenia do Grand Cherokee. Nie mogę uzasadnić ceny dobrze wyposażonego TH 4Xe (lub dowolnego 4Xe, dobrze wyposażony overland przekracza górną granicę mojego uzasadnionego zakresu wydatków, ale ma przednie punkty ratunkowe i zawieszenie pneumatyczne do jazdy w terenie. I tak dalej. Ale jeśli jest o wiele szczęśliwszy w cenie limitowanej. A większość "jazdy w terenie" to drogi leśne i tym podobne, które ledwo wystawiają TH na próby. nigdy nie użyłem tylnej blokady, użyłem 4 low kilka razy (szczerze mówiąc, używałem go więcej w złym śniegu/lodzie, aby dostać się do/z pracy), więc limitowany powinien być bardziej niż zdolny
Nie, wezwanie do naprawy mówi o nieprawidłowo osadzonym pierścieniu osadczym, co jest zupełnie czymś innym.To problem z pierścieniem osadczym. Od 2016-2019 używali pierścienia osadczego o innej specyfikacji. Może to spowodować, że PTU straci napęd lub parkowanie. To problem fizyczny, więc nie jestem pewien, co masz na myśli mówiąc o programowaniu. W wezwaniu do naprawy stwierdzono, że rozwiązanie nie jest jeszcze dostępne, ale nowszy pojazd ma odpowiedni pierścień osadczy. Rozwiązaniem byłoby wyciągnięcie urządzenia i zainstalowanie nowego pierścienia osadczego lub, jeśli PTU jest uszkodzone z powodu ruchu wału, nowe PTU.
Może być wiele powodów, dla których pierścień osadczy nie "osadził się prawidłowo"... może to być problem z montażem pierścienia osadczego... ale może to być również problem z wadliwą partią pierścieni, które są nieco poza specyfikacją, lub "w specyfikacji", ale tuż przy granicach na jednym lub drugim końcu... podobnie może istnieć "partia" wałków wejściowych z nieprawidłowo wyciętymi rowkami na pierścień osadczy...Nie, wezwanie do naprawy mówi o nieprawidłowo osadzonym pierścieniu osadczym, co jest zupełnie czymś innym.
Wskazuje to na problem z montażem, a nie na wadliwy element. Jednak rozwiązanie powinno być w dużej mierze takie samo...
Linki do informacji o wycofaniu są rozrzucone po całym wątku. Nie mówią one nic o "pierścieniu osadczym niezgodnym ze specyfikacją". Po prostu podaj jeden lub dwa linki, abyśmy mogli niezależnie zweryfikować, czy rzeczywiście istnieją nowe informacje na ten temat. Dzięki.To nie wał. Jak powiedziałem wcześniej, to sam pierścień osadczy. Problem rozpoczął się w 2016 roku i zakończył w 2019 roku. Został zidentyfikowany jako pierścień osadczy niezgodny ze specyfikacją. Inne źródło części, które wyprodukowało ją nieco inaczej.
Wezwania do serwisu są przeprowadzane w zależności od jurysdykcji, być może warto skontaktować się z nowozelandzkim odpowiednikiem amerykańskiej NHTSA - Waka Kotahi NZ Transport AgencySiedzę tutaj w Nowej Zelandii z TH z 2019 roku, wyprodukowanym w 2018 roku. Z kierownicą po prawej stronie, wyprodukowanym na eksport na tym samym terenie. Ma błąd DTC C14A7-97 po wyświetleniu ostrzeżenia SVC 4WD i zdiagnozowaniu przez lokalnego dealera Jeepa.
Importer Jeepa tutaj upiera się, że nie ma na to żadnego wezwania do serwisu. Wydaje się to strasznie przypadkowe, że mamy ten sam model z tymi samymi objawami, ale powiedziano nam, że nie podlega on wezwaniu do serwisu.
Wszelkie komentarze mile widziane.
Tak, tak przypuszczam. Skontaktowałem się z NZTA i skierowali mnie do importera Jeepa. Który zasadniczo powiedział: "Wezwanie do naprawy? Jakie wezwanie?" jakby przyznana wada zawleczki nie istniała.Wezwania do napraw są przeprowadzane przez jurysdykcję, więc być może zechcesz skontaktować się z nowozelandzkim odpowiednikiem amerykańskiej NHTSA - Waka Kotahi NZ Transport Agency
Wezwania do napraw rzadko są zsynchronizowane na arenie międzynarodowej...![]()
To jak gra w "Gdzie jest Wally", z tym że nawet uczeń pierwszej klasy mógłby znaleźć zdanie o pierścieniu osadczym:Linki do informacji o wycofaniu są rozrzucone po całym wątku. Nie mówią nic o "pierścieniu osadczym poza specyfikacją". Po prostu podaj jeden lub dwa linki, abyśmy mogli niezależnie zweryfikować, czy rzeczywiście istnieją nowe informacje na ten temat. Dzięki.
Nie mam nic przeciwko FCA, ponieważ moje jeepy były świetnym pojazdem, a mój dealer zawsze traktował mnie dobrze. Naprawdę chciałbym jeździć nim, aż "koła odpadną".Powiedzmy sobie szczerze, jestem "lizusem". Mój Cherokee miał być holowany za moją przyczepą kempingową, dopóki go nie potrzebuję. Jakie są opcje? Nie ma już nowych Grand Cherokee Trailhawk, chyba że wybierzesz 4xe. Grand (bez Trailhawk) waży około 500 funtów więcej niż KL. Grand 4xe Trailhawk waży ponad 1000 funtów więcej. Mój opancerzony i w pełni wypchany JK waży mniej więcej tyle. Istnieje zauważalna różnica w holowaniu tego ciężaru za przyczepą kempingową. Mógłbym założyć hak holowniczy na mojego RAM-a 1500, ale jest w tej samej kategorii wagowej i ma 100 tys. mil na liczniku. Jest kilka innych nowych opcji pojazdów, które rozważałem, ale szczerze mówiąc - pomijając kowadło PTU nad moją głową, Cherokee jest idealny!
View attachment 240038
Postanowiłem podejść do tego bardziej pragmatycznie. Mam pomoc drogową z MaxCare, ale postanowiłem podwoić ją z moim ubezpieczeniem. Dodatkowy koszt to grosze. Jeśli to potrwa dłużej, rozważę również rozszerzenie ubezpieczenia samochodu zastępczego. Nadarzyła się kolejna okazja na dłuższą podróż po wschodnim wybrzeżu tej jesieni i nie zamierzam dłużej czekać tylko po to, żeby poczuć się lepiej. Pierdolę demony awarii. Idę naprzód!
Przy okazji, pierdolę też FCA!
View attachment 240036
Zgadzam się z tobą, mam nadzieję, że będę go miał przez lata. Właśnie wróciłem z podróży o długości 1100 mil z Reno do The Dalles OR. Zero problemów i bardzo wygodnie. Mój nie jest objęty akcją serwisową, ale bądźmy szczerzy, 2020-2023 na pewno znajdą się na tej liście.Nie jestem tak bardzo przeciwny FCA, ponieważ moje Jeepy były świetnymi pojazdami, a mój dealer zawsze traktował mnie dobrze. Naprawdę chciałbym nim jeździć, aż "koła odpadną".
Uwielbiam mojego Trailhawka. I mam nadzieję, że będę miał jeszcze wiele lat i mil radości.
Zamierzam również zrealizować moje plany przejazdu przez kraj z górnego rogu NW stanu Waszyngton (30 minut od granicy z Kanadą) do stanu Nowy Jork, tuż za Albany, w lipcu, naprawa lub brak naprawy.
Mam pomoc drogową przez Jeepa i moje ubezpieczenie. Więc jestem w ten sposób podwójnie ubezpieczony
Tak, to świetny SUV, a w pełni wyposażony zdecydowanie przypomina luksusowy samochód, ale o wiele bardziej wydajny. A mój wciąż sprawia wrażenie fabrycznie nowego, nawet po ponad 73 tysiącach i w sierpniu minie 7 lat, odkąd go posiadam.Zgadzam się z tobą, mam nadzieję mieć go przez lata. Właśnie wróciłem z podróży o długości 1100 mil z Reno do The Dalles OR. Zero problemów i bardzo wygodnie. Mój nie jest objęty akcją serwisową, ale bądźmy szczerzy, 2020-2023 na pewno znajdzie się na tej liście.
Mam Latitude z 2015 roku z niezidentyfikowanym problemem elektrycznym, którego mój bardzo dobry zespół naprawczy nie był w stanie zidentyfikować, więc po wielu próbach został zabrany do lokalnego dealera w Mendon, MA, który po opłacie w wysokości 215,00 $ nie miał pojęcia. Radzę jeździć, aż znów się zatrzyma. To cholernie niebezpieczne (W JEDNEJ CHWILI MOŻE STRACIĆ WSPOMAGANIE KIEROWNICY). Wysłałem e-mail do producenta 2 razy, zero odpowiedzi. Ile pojazdów nie ma problemów elektrycznych? Czy liczą na to, że te plany ubezpieczeń napraw samochodowych utrzymają w tajemnicy sekrety wadliwych pojazdów? WSZYSTKIE AMERYKAŃSKIE POJAZDY MAJĄ WBUDOWANE PROBLEMY ELEKTRYCZNE, KTÓRE SPRAWIĄ, ŻE TWÓJ POJAZD BĘDZIE NIESPRAWNY I MOGĄ CIĘ DOPROWADZIĆ DO POWAŻNEGO WYPADKU I KOSZTOWAĆ ŻYCIE - TAK!Po prostu śledzę ten wątek, aby być na bieżąco. Losowe myśli skierowane do nikogo, po prostu myślę na głos.
Widziałem, że 2% pojazdów zostało dotkniętych w wątku. Zastanawiałem się, skąd ta liczba. Pochodzi z raportu NHTS "Recall 573". Jest datowany na 16 stycznia,
Więc jeśli dobrze liczę, nasze indywidualne szanse na "wygranie na loterii":
63 082 * 0,02 = 1 261,64
lub zaokrąglając, zgaduję, że to oznacza, że 1262 Cherokee mogą wylądować w łóżku.
Albo żeby na to spojrzeć inaczej:
63 082 - 1262 = 61 820 Cherokee jest prawdopodobnie w porządku.
Więc na indywidualnej podstawie nasze szanse są całkiem dobre. Nie żebyśmy w ogóle mieli nadzieję na korzystne szanse.
Mimo wszystko 1262 potencjalne sprawy sądowe, które ich pozywają, z punktu widzenia ich prawników, to nic do kichania.
Rozmawiałem o tym ostatnio z moim lokalnym mechanikiem. Jest wielkim fanem jeepów. Sklep rodzinny. Najuczciwszy mechanik, jakiego kiedykolwiek spotkałem. Podsumowanie rozmowy jest takie:
Zamierzają zrobić absolutne minimum. Zrobią to, wejdą tam, upuszczą go, sprawdzą pod kątem zużycia, jeśli nic nie zobaczą, zamkną go z powrotem i wyrzucą, nie zmieniając niczego. Na przykład wspomniał o akcji serwisowej jeepa z udziałem pompy (nie pamiętam której), i wezwał ich do tego. Zasadniczo powiedział: "Patrz, robię to zawodowo, wiem, że po prostu włożysz starą z powrotem. Wiesz to, ja to wiem, wymień pompę, skoro już ją masz". Powiedział, że był zaskoczony, że to zrobili, ale jego przypadek był wyjątkiem. Prawdopodobnie dlatego, że wezwał ich do tego, a ten konkretny dealer uległ.