2014+ Jeep Cherokee Forums banner

2016 Jeep Cherokee Trailhawk tylny mechanizm różnicowy skrzyni rozdzielczej?

1 reading
17K views 34 replies 8 participants last post by  Mike_wth14  
#1 ·
Cześć, bardzo potrzebowałem pomocy w sprawie mojego problemu z tylną skrzynią rozdzielczą.
Miałem problem, w którym dolny korek w tylnej skrzyni rozdzielczej poluzował się i powoli wyciekał z niego olej. Nie jestem pewien, jaki jest poprawny termin na to (ta tylna skrzynia rozdzielcza), ale odłączyłem czujnik na dole, a następnie dokręciłem go z powrotem. Problem w tym, że teraz nie mogę znaleźć miejsca, w którym można to uzupełnić?? Wyciekło z niego na tyle, że uruchomił się czujnik serwisowy 4wd.. czasami włącza się krótko po uruchomieniu, a czasami można jechać godzinę, zanim się włączy. Nie mogę znaleźć żadnych instrukcji, jak napełnić to urządzenie. Nie chciałbym musieć opuszczać całego dyferencjału tylko po to, żeby go uzupełnić. . Zauważyłem również, że to rodzaj zielonej cieczy, zakładam, że to ten drogi Mopar ATF, który się do niego wlewa?? W tej chwili jestem całkowicie bezradny, co z tym zrobić.
Na zdjęciach jest mały silnik elektryczny, żeby mieć pojęcie, o czym mówię

Attachments

#3 · (Edited)
Cześć, desperacko potrzebowałem pomocy w sprawie mojego problemu z tylną skrzynią rozdzielczą.
Miałem problem, w którym dolny korek w tylnej skrzyni rozdzielczej poluzował się i powoli wyciekało z niego trochę oleju. Nie jestem pewien co do prawidłowego terminu dla tego (tylna skrzynia rozdzielcza wyglądająca na coś), ale odłączyłem czujnik na dole, a następnie dokręciłem go z powrotem. Problem w tym, że teraz nie mogę znaleźć miejsca, w którym można by to uzupełnić?? Wyciekło go na tyle, żeby uruchomić czujnik 4wd... czasami włącza się krótko po uruchomieniu, a czasami można czekać godzinę, zanim się włączy. Nie mogę znaleźć żadnych instrukcji, jak to napełnić. Nienawidziłbym upuszczać całego dyferencjału tylko po to, żeby go uzupełnić. . Zauważyłem też, że to jakaś zielonkawa ciecz, zakładam, że to ten drogi Mopar ATF, który się do niego wlewa?? W tej chwili jestem w kompletnym szoku, co z tym zrobić.
Na zdjęciach jest mały silnik elektryczny, żeby mieć pojęcie o czym mówię
Cześć @Sutley92 ,

Witamy na forum. Jednostka nazywana jest modułem tylnego napędu (RDM). Istnieją trzy warianty, AD1, AD2 i AD2Lock, w zależności od konkretnego modelu Cherokee. Niezależnie od modelu stosowane są dwa płyny:

1. Olej przekładniowy (dokładnie Mopar 70W-80 pn: 68227765AB), który jest używany w różowym, zakreślonym obszarze poniżej. Jeśli masz jednostkę AD2/AD2Lock, tak naprawdę masz dwa z tych obszarów. Korek wlewowy dla tego obszaru znajduje się z tyłu jednostki. W zależności od tego, czy masz jednostkę AD1 lub AD2/AD2Lock, masz odpowiednio jeden lub dwa korki wlewowe.

2. Olej hydrauliczny. Jednostka odpowiedzialna za włączanie pakietu sprzęgła mokrego wykorzystuje płyn hydrauliczny napełniany od góry jednostki (Mopar pn: 68227766AB). Zbiornikiem dla tego obszaru jest płaska metalowa płyta, którą widać na górze zdjęcia poniżej w białym, zakreślonym obszarze. Ten obszar zawiera syntetyczny płyn hydrauliczny podobny do płynu ATF i jest rozprowadzany przez stronę sprzęgła jednostki przez wewnętrzne przejścia. Jest pompowany do pakietu sprzęgła za pośrednictwem pompy po lewej stronie, którą zauważyłeś na swoim zdjęciu. Ponadto tuż obok znajduje się czujnik ciśnienia. Z opisu obszaru, w którym znalazłeś olej, myślę, że bardziej prawdopodobne jest, że to płyn hydrauliczny, który widziałeś. Jeśli poziom płynu hydraulicznego spadnie, pompa zasysa powietrze, czujnik ciśnienia rejestruje brak ciśnienia, aby zasilić sprzęgło, a następnie pojawia się komunikat o błędzie 4WD.

Pytanie... jaki kolor ma/miał płyn? Czy był to jasnozielony (hydrauliczny) lub złoty/brązowawy (olej przekładniowy) kolor?

Jeśli to olej hydrauliczny, niestety jedyny dostęp to zbiornik na górze, co wymaga obniżenia jednostki, aby zdjąć pokrywę i dodać więcej oleju hydraulicznego. Jest rurka odpowietrzająca wychodząca ze zbiornika. Nie jestem pewien, czy jest to możliwe, jeśli można odłączyć rurkę odpowietrzającą, czy można dodać niewielką ilość oleju przez tę rurkę. To może być możliwe, ale nie jestem pewien, czy ma jakiś jednokierunkowy mechanizm odpowietrzający na rurce.

Image

Image

Image

#5 ·
Teraz widzę, powiedział niewidomy. Ok, usunął czujnik i stracił trochę oleju hydraulicznego. Zły ruch.
Więc teraz będzie musiał opuścić RDM, aby dodać olej hydrauliczny.
Przewód odpowietrzający jest do komory oleju przekładniowego, a nie do komory oleju hydraulicznego.
Zrób dużo filmów, dziś jest piątek trzynastego, cokolwiek.
Chciałbym, żeby te głupie wyskakujące okienka przestały mi psuć kursor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#8 ·
Teraz widzę, powiedział niewidomy. Ok, usunął czujnik i stracił trochę oleju hydraulicznego. Zły ruch.
Więc teraz będzie musiał opuścić RDM, aby dodać olej hydrauliczny.
Przewód odpowietrzający jest do komory oleju przekładniowego, a nie do komory oleju hydraulicznego.
Nagrywaj dużo filmów, dziś jest piątek trzynastego, cokolwiek.

Chciałbym, żeby te głupie wyskakujące okienka przestały przeszkadzać mojemu kursorowi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Re: Przewód odpowietrzający jest do komory oleju przekładniowego, a nie do komory oleju hydraulicznego.

Dzięki @sanghill. Zawsze zakładałem, że odpowietrznik jest do komory hydraulicznej, ponieważ była pod ciśnieniem (komora oleju przekładniowego nie jest pod ciśnieniem, więc nie mogłem zrozumieć, dlaczego miałaby być odpowietrzana), ale możesz mieć rację. Szczerze mówiąc, nigdy dokładnie nie prześledziłem, dokąd prowadzi odpowietrznik. Tej zimy potwierdzę (Rich podarował mi swój stary moduł AD2Lock, który mam w szopie i który rozbiorę!!!) :)

#6 ·
Dziękuję za wszystkie informacje, Gary! Kolor płynu to ta zielonkawa substancja, więc wiem, że to na pewno płyn hydrauliczny. Nie mam tego pojazdu długo, jestem drugim właścicielem. Zastanawiam się, czy poprzedni właściciel nie odkręcił czujnika, a następnie nie dokręcił go z powrotem do końca. Był dość luźny, zanim go dokręciłem. Wygląda więc na to, że niestety muszę opuścić całą jednostkę tylko po to, żeby ją uzupełnić... to na pewno nie jest przyjemna praca, jak przypuszczam. Miałem nadzieję, że będzie jakieś napełnianie. Ale doceniam wszystkie informacje, jestem nowy w świecie Jeepów. Chyba będę musiał wziąć się do pracy, byłoby miło znów mieć napęd na 4 koła na tych oblodzonych drogach Alberty haha

#9 ·
Dziękuję za wszystkie informacje, Gary! Kolor płynu to ta zielonkawa substancja, więc wiem, że to na pewno płyn hydrauliczny. Nie mam tego pojazdu długo, jestem drugim właścicielem. Prawie zastanawiam się, czy poprzedni właściciel zdjął czujnik, a następnie nie dokręcił go do końca. Był dość luźny, zanim go dokręciłem. Wygląda więc na to, że niestety muszę opuścić całą jednostkę tylko po to, żeby ją uzupełnić... to na pewno nie jest przyjemna praca, jak przypuszczam. Miałem nadzieję, że będzie jakieś napełnianie. Ale doceniam wszystkie informacje, jestem nowy w świecie Jeepów. Myślę, że będę musiał wziąć się do pracy, byłoby miło znów mieć napęd na 4 koła na tych oblodzonych drogach Alberty haha
Cześć @Sutley92, nie ma problemu i powodzenia (y) Jeśli odłączysz wał napędowy, możliwe będzie opuszczenie jednostki na tyle, aby zdjąć górną płytę napełniającą i uzupełnić zbiornik. Oficjalnym sposobem jest wyjęcie wału napędowego z RDM (jak zauważył @sanghill, upewnij się, że go zwiążesz lub podobnie, aby po prostu nie opadł, w przeciwnym razie możesz uszkodzić pierwszy przegub wału napędowego) i wyjęcie koła/półosi po stronie kierowcy, po czym możesz opuścić RDM).

#12 ·
Dziękuję wam obu za wszystkie informacje. Jeszcze jedno pytanie. Po spuszczeniu tego i dodaniu płynu, czy będę musiał zanieść to do dealera, aby usługa 4wd zniknęła po zakończeniu? A może zniknie sama, gdy płyn będzie na odpowiednim poziomie?
Komunikat o błędzie powinien zniknąć sam, zakładając, że nie ma innego problemu oprócz niskiego poziomu płynu.

Kilka rzeczy...

1. Po dodaniu nowego płynu, będziesz musiał odpowietrzyć układ. Będziesz potrzebował aplikacji o nazwie AlfaOBD i kompatybilnego adaptera, aby to zrobić. Zobacz informacje tutaj: Zobacz post #39 tutaj: https://www.jeepcherokeeclub.com/threads/ordered-a-vgate-vlinker-mc.249899/post-3034014

2. Jeśli wykonasz tę procedurę (opuszczanie dyferencjału), usunąłbym również siłownik (drugi czarny pojemnik na górze dyferencjału) i delikatnie wyczyściłbym magnes i czujnik, a następnie ponownie zainstalował. Z czasem może się na nim gromadzić osad, co również może powodować komunikat o błędzie "Service 4WD". Ponadto, jeśli nigdy wcześniej nie wymieniałeś zwykłego oleju przekładniowego, to jest czas, aby go wyssać i wymienić, aby był świeży (prawdopodobnie wystarczy na pozostały okres eksploatacji pojazdu).

(y)

#11 ·
Zrobiłem może 30 zestawów osi, głównie re-gear, i co z hydrauliką??? o_O

Chciałbym dostać jeden (rozerwany, zniszczony), żeby rozebrać go i pobawić się nim. :cool:

Dawne czasy na podwórku... Wymień te przekładnie satelitarne...

#17 ·
Hej Gary, właśnie to skończyłem. Udało mi się obniżyć wszystko o jakieś 4-5 cali. Wystarczająco, żeby móc założyć nasadkę z kluczem imbusowym i zdjąć górną płytę. Nie musiałem opuszczać tłumika, ledwo miałem wystarczająco miejsca, żeby włożyć tam ręce. Opuszczenie tłumika dałoby jednak trochę więcej miejsca. Użyłem podnośnika do skrzyni biegów, żeby podeprzeć dyferencjał. Trochę walki, ale na pewno dało się zrobić!

#18 ·
Hej Gary, właśnie to zrobiłem, udało mi się obniżyć wszystko o jakieś 4-5 cali. Na tyle, że mogłem założyć nasadkę na klucz imbusowy i zdjąć górną płytę. Nie musiałem opuszczać tłumika, ledwo miałem wystarczająco dużo miejsca, żeby włożyć tam ręce. Opuszczenie tłumika dałoby jednak trochę więcej miejsca. Użyłem podnośnika do skrzyni biegów, żeby podeprzeć dyferencjał. Trochę walki, ale na pewno do zrobienia!
Doskonale! Czy udało Ci się uzupełnić płyn i odpowietrzyć? Jeśli tak, czy błąd Service 4WD zniknął?

#19 ·
Cześć, jestem nowy w klubie i szczególnie zainteresowany tym wątkiem. Mam Cherokee Limited z 2019 roku z Active Drive 1, a tylny mechanizm różnicowy przecieka wokół silnika pompy (właśnie wymieniony przez dealera). Krótko mówiąc, nie ufam już dealerowi, żeby dotykał mojego pojazdu (nie będę wchodził w szczegóły) i chcę wyjąć silnik pompy i sprawdzić uszczelki O-ring, które powinny być zamontowane. Zamówiłem uszczelki O-ring i próbuję dowiedzieć się, jak ponownie wlać płyn, ponieważ jestem pewien, że wycieknie, gdy wyjmę silnik. Ponownie, jest to Active Drive 1 i nie ma zbiornika na górze tylnego mechanizmu różnicowego. Jakieś rady?

#20 ·
Witaj, jestem nowy w klubie i szczególnie zainteresowany tym wątkiem. Mam Cherokee Limited z 2019 roku z Active Drive 1, a tylny mechanizm różnicowy przecieka wokół silnika pompy (właśnie wymieniony przez dealera). Krótko mówiąc, nie ufam już dealerowi, że ponownie dotknie mojego pojazdu (nie będę wchodził w szczegóły) i chcę wyjąć silnik pompy i sprawdzić uszczelki O-ring, które powinny być zainstalowane, zamówiłem uszczelki O-ring i próbuję dowiedzieć się, jak ponownie dodać płyn, ponieważ jestem pewien, że wycieknie, gdy wyjmę silnik. Ponownie, jest to Active Drive 1 i nie ma zbiornika na górze tylnego mechanizmu różnicowego. Jakieś rady?
Jest korek dostępu w pobliżu szwu połowy obudowy, który moim zdaniem służy do uzupełniania płynu w AD1, jednak nie jestem pewien, czy można go dosięgnąć bez opuszczania (opuszczania) jednostki. Czy uważasz, że zapomnieli wymienić uszczelkę O-ring, czy też uważasz, że pompa po prostu nie siedzi prawidłowo itp.? Jak duży jest wyciek, czy możesz zamieścić zdjęcie?

#21 ·
Dzięki za odpowiedź! Podejrzewam, że uszczelka O-ring może być uszkodzona/brakująca. Silnik wydaje się być osadzony prawidłowo (bez szczelin), ale płyn wycieka z tego obszaru. Użyłem lusterka inspekcyjnego i zobaczyłem wtyczkę, o której mówisz, w pobliżu odpowietrznika, ale po przeciwnej stronie szwu obudowy. Będę musiał znowu tam zajrzeć, żeby zrobić kilka zdjęć, ale cieknie na tyle mocno, że dół obudowy mechanizmu różnicowego jest mokry, a także trochę na wydechu. I plama oleju na podjeździe...

#23 ·
Dzięki za odpowiedź! Podejrzewam, że uszczelka O-ring może być uszkodzona/brakować. Silnik wydaje się być osadzony prawidłowo (bez szczelin), ale płyn wydobywa się z tego obszaru. Użyłem lusterka inspekcyjnego i zobaczyłem wtyczkę, o której mówisz, w pobliżu odpowietrznika, ale po przeciwnej stronie szwu obudowy. Będę musiał tam wrócić, żeby zrobić kilka zdjęć, ale przecieka na tyle mocno, że dół obudowy mechanizmu różnicowego jest mokry, a także trochę na wydechu. I plama oleju na podjeździe...
Pytanie... jeśli naprawy dokonał dealer i nadal była objęta gwarancją, jako model z 2019 roku, czy nadal jesteś objęty gwarancją na układ napędowy, czy też naprawa jest objęta gwarancją, w ramach której możesz zabrać ją do innego dealera?

#22 · (Edited)
Zatem w jednostkach AD1 z 2019+ (bez zbiornika) znajdują się dwa korki sześciokątne, które, jak sądzę, są portami napełniania/odpowietrzania. Zauważysz uszczelniacz (RTV lub brązowy Locktite) wokół tych portów, aby uszczelnić je przed wyciekami. Podobne porty znajdują się faktycznie w jednostkach z lat 2014-2018, ale zawierały one również zbiornik (nie jestem pewien, jaki jest powód zmiany w projekcie).

Mam model z 2014 roku, więc moja instrukcja serwisowa nie potwierdza, że są to otwory napełniania, ale byłoby to logiczne. Niestety, nie mogę potwierdzić procedury, ale zakładam, że otwór (czy górny korek (#1) jest otworem "odpowietrzającym" i napełniającym, czy też jest tylko otworem odpowietrzającym/przelewowym i otworem obok spustu czujnika pompy itp.). Górny otwór jest oczywiście najważniejszy/najłatwiejszy, ponieważ uwięzione powietrze będzie płynąć w górę, a płyn można również napełniać z tego miejsca.

#24 ·
Gwarancja na układ napędowy wynosi 5 lat/60 tys. mil (chyba), a ja mam ponad 60 tys. mil przejechanych tym pojazdem. Mam rozszerzoną gwarancję na pojazd z udziałem własnym w wysokości 200$. Planuję naprawić wyciek samodzielnie, jeśli będzie to stosunkowo prosta naprawa, ale nie jestem pewien, czy tak będzie. Załączyłem kilka zdjęć, to po dobrym oczyszczeniu mechanizmu różnicowego i wyciągnięciu pojazdu z garażu na podjazd.

#27 ·
Gwarancja na układ napędowy wynosi 5 lat/60 tys. mil (chyba), a ja mam ponad 60 tys. mil przejechanych tym pojazdem. Mam rozszerzoną gwarancję na pojazd z 200$ udziałem własnym. Planuję naprawić wyciek samodzielnie, jeśli będzie to stosunkowo prosta naprawa, ale nie jestem pewien, czy tak będzie. Załączam kilka zdjęć, to po dobrym wyczyszczeniu mechanizmu różnicowego i wyciągnięciu pojazdu z garażu na podjazd. View attachment 230437 View attachment 230439
Żeby sprawdzić najprostsze na początek... Czy któraś ze śrub łatwo się obraca? (np. mechanik ich nie dokręcił?) Zauważ, że są śruby mocujące pompę do mocowania (które, jak sądzę, jest sprzedawane tylko z pompą), a następnie trzy śruby mocujące mocowanie do zespołu RDM. Wygląda na to, że wyciek pochodzi z tego drugiego.

#25 ·
Szukaj korków spustowych i korków wlewowych z gniazdami kwadratowymi 3/8".
Zakładam, że wycieka olej przekładniowy, a nie ATF.
Mój TH z 2014 roku nie ma żadnych korków spustowych, o których wiem.
Po lewej i prawej stronie tylnej części RDM znajduje się korek wlewowy.
Osobiście uważam, że nie powinieneś wymieniać uszczelek pompy. Jeśli to zrobisz i system ATM będzie wymagał odpowietrzenia, potrzebujesz WiTech.
Po prostu dodaję olej przekładniowy do dwóch korków wlewowych i regularnych odstępach czasu, aby utrzymać właściwe "wypełnienie". Dość proste i nie ryzykuje uszkodzeniem czegokolwiek.

#26 ·
Wyszukaj korki spustowe i korki wlewowe z gniazdami kwadratowymi 3/8".
Zakładam, że wycieka olej przekładniowy, a nie ATF.
Mój TH z 2014 roku nie ma żadnych korków spustowych, o których wiem.
Po lewej i prawej stronie tylnej części RDM znajduje się korek wlewowy.
Osobiście uważam, że nie powinieneś wymieniać uszczelek pompy. Jeśli to zrobisz i system ATM będzie wymagał odpowietrzenia, będziesz potrzebować WiTech.
Po prostu dodaję olej przekładniowy do dwóch korków wlewowych i regularnych odstępach czasu, aby utrzymać odpowiednie "napełnienie". Dość proste i nie grozi uszkodzeniem czegokolwiek.
Cześć @sanghill, to jest coś innego. To uszczelka pompy (do tarcz sprzęgła ciśnieniowego), a nie otwory wlewowe oleju przekładniowego z tyłu (tyłu) RDM (gdzie jest jeden lub dwa w zależności od AD1 lub AD2). Słyszę o tym po raz pierwszy, że uszczelka O-ring pompy zawiodła. Prawie na pewno błąd podczas procesu instalacji, ponieważ pompa została właśnie wymieniona.

#28 ·
Wygląda na to, że dla tego zespołu są dwa oringi. Jeśli spojrzysz na otwór, do którego wchodzi pompa na RDM na zdjęciu poniżej, możesz ledwo dostrzec dwa stopnie/wargi w otworze. Założę się, że jeden oring (za nr 10) otacza środkowy otwór pompy, a następnie drugi oring (część nr 11) wokół całego zespołu pompy do mocowania RDM.

Co myślisz... założę się o dolara, że ​​jednego brakuje...

#33 ·
Zakładam, że to uruchomi silnik/pompę, aby odpowietrzyć powietrze bez uruchamiania błędu serwisowego 4wd?
Szczerze mówiąc, nie musiałem wymieniać mojego RDM, więc nie musiałem go odpowietrzać. Tak, w pełni założyłbym, że uruchamia pompę, aby odpowietrzyć powietrze z układu (stąd potrzeba dostępu do górnego portu gwintowanego, aby wypuścić odpowietrzone powietrze i uzupełnić w razie potrzeby). Chociaż nie mam doświadczenia z pierwszej ręki, nie mogę uwierzyć, że spowodowałoby to aktywację kontrolki Svc 4WD (jest to wymagana procedura operacyjna, którą Jeep również zapewnia w swoim WiTech).

#34 ·
Uwaga, mam 2014 (ze zbiornikiem) - to są instrukcje dla RDM, chociaż twoje prawdopodobnie będą takie same bez zbiornika. Płyn w latach 2014-2018 to płyn hydrauliczny MS-2155, nie olej przekładniowy 70W-80, który wlewa się do otworów wlewowych przekładni z tyłu (tylnej) strony RDM. Zakładam, że 2019+ zachowuje to samo, ale powinieneś to potwierdzić (np. po zdjęciu pompy nie powinieneś widzieć wycieku oleju przekładniowego, chyba że w jakiś sposób przebudowali hydraulikę, aby działała na oleju przekładniowym).

#35 ·
Cześć, bardzo potrzebowałem pomocy w sprawie mojego problemu z tylną skrzynią rozdzielczą.
Miałem problem, w którym dolna wtyczka w tylnej skrzyni rozdzielczej poluzowała się i powoli wyciekło trochę oleju. Nie jestem pewien, jaki jest właściwy termin na to (tylna skrzynia rozdzielcza), ale odłączyłem czujnik na dole, a następnie dokręciłem go z powrotem. Problem w tym, że teraz nie mogę znaleźć miejsca, w którym można to ponownie napełnić?? Wystarczyło, że wyciekło, aby uruchomić czujnik 4wd serwisowy.. czasami włącza się krótko po uruchomieniu, a czasami można jechać godzinę, zanim się włączy. Nie mogę znaleźć żadnych instrukcji, jak napełnić to coś. Nienawidziłbym upuszczać całego dyferencjału tylko po to, żeby go uzupełnić. . Zauważyłem również, że to rodzaj zielonej cieczy, zakładam, że to ten drogi mopar ATF, który tam wchodzi?? W tej chwili jestem całkowicie bezradny, co z tym zrobić.
Na zdjęciach jest mały silnik elektryczny, żeby mieć pojęcie o czym mówię
Mam ten sam problem. Zmień płyny i nie miej 4wdlow, nie wiem co robić
Czy ktoś wie, jak powiedzieć, czy górny siłownik jest uszkodzony?

Proszę o pomoc, potrzebuję waszych doświadczeń